Inhoudsopgave.
Eerste persoonlijke reactie. Blz. 3
Samenvatting van de inhoud. Blz. 4
Leeservaringen beschrijven. Blz. 7
Verwerkingsopdracht. Blz. 8
Informatie over de auteur. Blz. 9
Bronvermelding. Blz. 10
Eerste persoonlijke reactie.
Ik heb het boek vermist van Elle van den Bogaart gekozen omdat, het boek er leuk en aantrekkelijk uitziet. Als je het boek leest blijf je er mee zitten omdat, het zo spannend is zodat je eigenlijk wel wil weten wie Eva ontvoerd heeft. Eigenlijk is het boek best herkenbaar als je ongeveer 17, 18 bent dan wil je ook niet meer met je ouders mee op vakantie, dan wil je met vriendinnen lol maken. En lekker bruin worden op het strand.
Het boek veranderd ook steeds van plaats, de ene keer zit je bij Eva op de kamer en kom je te weten wat er allemaal met haar gebeurt, het ander moment zit je weer bij de vriendinnen van Eva die erg bezocht om haar zijn, daar door blijf je denk ik ook wel een beetje geboeid in het boek.


Samenvatting van de inhoud.
Het verhaal is opgebouwd uit verschillende verhaallijnen en tijd.
Eva word wakker en haar hoofd bonkt er drukt iet op haar ogen ze probeert het met haar arm weg te halen, maar dan word haar arm terug getrokken ze weet nog niet wat het is. Maar nu wil haar ander arm ook niet ze voelt iets van touw waarmee haar armen aan het bed of iets waar ze op ligt vast is gemaakt. Ze weet niet meer wat er is gebeurd. Zij, Merel, Liz en Kathinka waren in Miami de discotheek. Kathinka en Liz zijn naar het huisje gegaan want Kathinka voelde zich niet zo lekker. Even later is Merel ook naar huis gegaan, Eva was toen buiten die was aan het overgeven. Merel heeft wel een paar keer gevraagd of ze meeging maar Eva wou bij Daniël en Darmir de Kroatische jongens blijven die ze hadden ontmoet in de discotheek. Maar Eva weet alleen nog dat Daniël haar naar het huisje heeft gebracht wat er toen is gebeurt weet ze niet meer.
Kathinka schrikt als eerste wakker Eva is nog niet thuis het is al 10 uur ze heeft Liz en Merel wakker gemaakt. En zegt ‘Eva is er nog niet’. Liz denkt bij zichzelf die is lang doorgezakt, maar Merel zegt ‘die zal wel met Daniël of Darmir mee zijn is daar vast blijven slapen’. Maar wanneer Kathinka in de badkamer komt staat Eva haar toilettas er gewoon als Eva wel iets meeneemt is het dat wel ze kan de deur niet uit als haar haar en make-up niet goed zit. Wat moeten ze nou? Ze besluiten tot vanavond te wachten als er dan nog geen teken van Eva is dan gaan ze naar de politie.
Ondertussen word Eva helemaal gek ze weet niet wat er is en het ruikt er naar plas haar plas. Ze schreeuwt zo hard ze kan. Ze hoort voetstappen op de trap, de deur gaat los en de man komt naast haar staan en duwt een banaan tegen Eva haar lippen aan. Eva vraagt zich af wat er is wil hij seks wil hij geld weet hij dat mijn ouders rijk zijn? Ze weet het niet maar ze besluit zo goed mogelijk mee te werken. De man gaat weg en mompelt wat in het Kroatische ze verstaat er niets van. Ze valt in slaap. Maar op een gegeven moment wordt ze wakker van voetstappen op de trap, de man komt dichterbij en schuift schoenen aan haar voeten. De man legt haar op zijn schouders en loopt met haar de trap af. Even later zijn ze buiten en wordt ze in een boot gelegd, ze gaan naar een ander huis daar wordt ze weer vastgebonden op een bed. Ze valt weer in slaap.
Merel, Kathinka en Liz zijn ondertussen heel ongerust geworden, Eva is nog steeds niet terug. Merel zegt ‘zullen we naar Miami gaan misschien is ze daar met Daniël of Darmir’. Maar als ze in de discotheek aan komen dan is er geen Eva te bekennen wel Daniël die spreken ze dan ook aan en vragen of hij mee gaat naar de politie. Naar wat tegen stribbelen gaat hij mee. Hij vertaalt alles wat ze zeggen in het Kroatische voor de politie. De politie zegt dat ze naar huis moeten gaan en moeten slapen als Eva er morgen nog niet is moeten ze weer komen. Maar de volgende ochtend nog geen Eva Merel, Kathinka en Liz gaan weer naar de politie. Nu is er een Nederlandse vrouw bij die getrouwd is met een Kroatische man. Ze spreekt vloeiend Nederlands en Kroatische. Ze vertellen het hele verhaal en de politie gaat mee naar hun huisje, en doen allemaal onderzoek maar vinden niets. De politie blijft een paar dagen in het huisje bij de meiden.


Eva wordt wakker van iemand die aan haar haar zit. Het is een vrouw die zegt ‘Helena you are beautiful’. Eva snapt er niets van maar vraagt dan toch of ze naar de WC mag dat mag ze word naar de wc begeleid omdat het donker is en ze echt niets of niemand ziet. Ze gaat naar de wc en iets later komt de man ook ze krijgt een blinddoek om. De vrouw neemt haar mee en de man gaat weer weg ze gaan naar de badkamer ze word helemaal uitgekleed en ze hoort een bad volstromen daar wordt ze naar toe begeleid. Ze zit in bad nog geen 10 minuten later wordt ze er weer uit gehaald naar dat haar haar gewassen is. Dan wordt ze weer aangekleed en lopen ze de donkere kamer weer in haar blinddoek word afgedaan ze krijgt een bril op er worden foto’s gemaakt. Ze weet niet wat haar overkomt en vraagt dan ook aan de vrouw wat er aan de hand is. Die zegt dat het voor haar paspoort is dat hun haar een goed leven gaan bieden. De volgende dag wordt ze weer in bad gedaan, maar nadat de vrouw haar heeft uitgekleed rukt ze haar blinddoek van haar hoofd af en smijt die aan de kant gooit de vrouw omver en pakt haar sleutels. Ze loopt naar de kamer maar ziet niets. Er hangen 4 sleutels aan ze pakt nog snel even een laken van haar bed, want om naakt naar buiten te geen is ook niets. Ze steekt de eerste sleutel in het gat draait rond shit de verkeerde. De vrouwe komt er aan strompelen maar Eva gooit haar aan de kant. De volgend yes die past. Ze rent naar beneden maar valt de laatste treden over het laken heen. Dan ziet ze die man. Het is JACK van de huisjes. Heeft hij haar hier naar toe genomen dat moet wel. Hij kijkt haar aan en gooit haar over zijn schouders heen en maakt haar armen en benen weer vast aan het bed het licht is nu wel aan. De vrouw ziet er slecht uit graatmager en gewond dat heb ik gedaan denkt ze. Eva is ook gewond haar been doet zeer en er zit een gat in haar hoofd ze ziet Jack zijn vrouw slaan. Die heeft nog meer pijn. Jack gaat naar Eva toe en zegt dat er een dokter komt. Eva is opgelucht. De doktor komt en verbind haar hoofd en haar enkel. Haar hoofd is nu weer wat minder gaan bonken en bloed niet meer. Eva bedenkt hoe ze de doktor kan overtuigen dat hij naar de politie moet gaan en moet zeggen dat ik hier ben maar hoe. Ze mag niets zeggen. Ze moet iets hebben om op te schrijven ah WC papier! Maar nu nog iets om mee te schrijven ze kijkt op het nachtkastje en daar ligt het tape van de dokter dat gebruikt ze om letters te maken op de blaadjes “HELP EVA HEIJMANS”. Ze gaat Jack en zijn vrouw er van overtuigen dat ze een doktor nodig heeft. Dat lukt haar de doktor komt. Als de dokter en Jack aan de andere kant zijn dan drukt ze de briefjes in de tas van de doktor.
Ondertussen bij de vriendinnen van Eva. Ze worden steeds onrustiger, Eva is nog steeds niet terug en de politie houd dingen achter denken ze. En nog iets Merel is in shock. Kathinka houd het niet langer en Liz wordt gek van iedereen. En dan nog iets Kathinka krijgt de hel tijd rare telefoontjes van een onbekende. Ze worden gevraagd naar Miami te komen vanavond. Eigenlijk willen ze niet maar van de politieagente moeten Kathinka en Liz daar heen Liz krijgt een zender om. Zo houden ze contact met de politie. Dan word Kathinka gebeld maar die durft niet op te nemen dus neemt Liz op naar een beetje praten krijgt ze door het zendertje te horen dat ze mogen ophangen dat ze de bellers hebben. Daniël en Darmir ze deden het voor de lol omdat ze volgens hun door de meiden met de politie in aanraking zijn gekomen.
De dag ernaar is er nog niets van Eva vernomen. Maar halverwege de middag komt Jack binnen en vraagt of hij een mobiel mag gebruiken de telefoon kabel is er uit. Zijn vrouw is ziek zegt hij Liz zegt dat hij die van haar wel mag gebruiken maar als Liz het huisje weer wil in gaan is Merel weg. Zei gaat Merel zoeken maar als ze buiten komt is Jack ook verdwenen. Liz heeft Merel al snel gevonden ze zat op het bankje achter het huis.
Eva word mee genomen door Jack en zijn vrouw in de auto. Ze zit achter in met de vrouw. Jack stopt onderweg bij een huis hij pakt zijn pistool uit het kastje en neemt Eva mee. Eva is doodsbang. Jack drukt bij de voordeur aan de doktor doet open en Jack duwt de doktor en Eva naar binnen. Naar wat gepraat te hebben in het Kroatische en wat scheld woorden word de doktor opgesloten in de kelder kast door Jack de doktor had ondertussen naar de politie gebeld en die kwamen hem vanmiddag op halen. Jack nam Eva weer mee naar buiten en duwde haar weer in de auto. Naar een eindje rijden stopte Jack bij een benzinestation en geeft het pistool aan zijn vrouw. Als Jack naar binnen loopt zegt de vrouw ‘NOW NOW’. Eva stapt uit de auto en rent zo hard ze kan de vrouw haalt haar in en trekt haar mee de bossen in. Ze legt Eva in de bossen en gaat er naast liggen. Elke keer als er een auto voorbij is gegaan gaat ze kijken maar ze wacht tot dat Jack voorbij is. Even later zegt de vrouw ‘blijf hier ik haal hulp ik ben er zo weer’. Maar Eva heeft het gevoel dat ze er al meer dan 2 uur ligt in de prikkel bossen. Maar dan hoort ze sirenes en nog even later zijn de ambulance broeders bij haar en wordt ze naar het zieken huis gebracht.
De meiden krijgen te horen dat de politie 2 hele belangrijke tippen heeft gekregen en dat Eva terecht is. Hun en Eva’s ouders zijn ondertussen ook aan gekomen en nog geen uur later mogen de meiden al bij Eva op bezoek in het ziekenhuis. Ze spreken af dat ze voor altijd bij elkaar blijven.

Leeservaringen beschrijven.
1. Onderwerp.
- Het verhaal spreekt mij aan omdat, ik van boeken zoals deze hou en van romantische boeken.
- Nee, wat je in het begin verwacht word aan het eind van het boek helemaal anders.
- Het verhaal heeft me wel een beetje aan het denken gezet, je moet gewoon altijd met je vriendinnen mee naar huis gaan.
- Het onderwerp vind ik goed uitgelegd want, je krijgt helemaal te horen hoe Eva daar gezeten heeft.
2. Gebeurtenissen.
– Het verhaal bevat eerder te veel gebeurtenissen je blijft je echt boeien aan het boek.
- De gebeurtenissen zijn best herkenbaar want heel veel zou je zelf ook mee kunnen maken.
- De gebeurtenissen zijn soms een beetje voorspelbaar zoals dat Jack de telefoon van Liz meeneemt.
- Ik heb eigenlijk zelf nog nooit zoiets mee gemaakt.
3. Personages.
– De hoofdpersoon is zeker iemand die voor je gaat leven je leeft helemaal met haar mee.
- De andere personages zijn eigenlijk ook een soort hoofdpersonen maar ze zijn wel levensecht je kan ook met hun meeleven.
- De hoofdpersoon is geen heldin. Ze is sterk.
- De personages verander zeker doordat wat ze meemaken de zo uitziende sterke Merel stort helemaal in.
4. Bouw.
– Het verhaal vind ik heel spannend opgebouwd want je weet in het begin namelijk niet wie Eva ontvoert heeft.
- Het verhaal heeft een beetje een ingewikkelde opbouw, dat komt omdat je niet weet in het begin wie ontvoerd is en wat er is gebeurd.
- Het slot past perfect bij het verhaal.
5. Taalgebruik.
– Ik vind het verhaal eigenlijk best makkelijk om te lezen er staan niet echt moeilijke woorden in. Alleen zo af en toe een engels zinnetje maar als je een heel klein beetje engels kan dan snap je het wel.
- Het verhaal bevat heel veel beschrijvingen er staat zelfs dat de trap 23 treden heeft.
- Er zitten best veel dialogen in het is niet te veel maar ik denk persoonlijk precies goed.
Verwerkingsopdracht.
Ik heb deze verwerkingsopdracht gekozen: Bedenk 4 andere titels die goed bij het boek passen.
1. Waar is Eva?
Omdat ze eerst namelijk helemaal gek worden waar Eva is ze kunnen haar nergens vinden. Ze zijn haar kwijt denken haar vriendinnen, maar Merel denkt dat ze bij Daniël is blijven slapen die ze de avond daarvoor hadden ontmoet in Miami de discotheek op Kroatië.
2. Helena!
Zo noemen de mensen Eva omdat hun eigen dochter 2 jaar geleden is overleden aan drugs en alcohol, ze denken dat het ook met Eva gebeurt als ze haar niet vast houden.
3. Hel in Kroatië!
Omdat het allemaal in Kroatië afspeelt en toch eigenlijk het best wel een hel is dat Eva niet thuis is komen slapen.
4. Zon, Zee, Strand en ontvoerd.
Het ene moment liggen ze nog van de zon te genieten aan het strand en het andere moment is Eva weg. Kathinka is helemaal overstuur, Merel is wat rustiger maar raakt later in een shock en vlucht naar het strand om daar uit te waaien. En Liz die weet het allemaal niet meer die is bang dat het ook met hun gebeurd.
Informatie van de acteur.
Elle van den Bogaart is op 6 april 1959 geboren in Nuland. Toen ze van de basisschool afkwam ging ze naar het VWO. Daarna heeft ze de opleiding psychologisch medewerkergedaan. Ze werkt daarom ook als psychodiagnostich medewerker in een ziekenhuis. Daar houd ze zich vooral bezig met psychologisch onderzoeken bij kinderen en volwassenen.
Elle is getrouwd en heeft 4 kinderen 1 jongen en 3 meiden.
Ze houd van op vakantie gaan naar een land waar ze nog nooit eerder is geweest.
Ze is gaan schrijven naar dat ze met veel enthousiasme een cursus voor kinderboeken schrijven heeft gevolgd. Toen ze een boek geschreven had was ze erg verbaasd dat de uitgever het boek wou uitgeven.
Ze heeft ondertussen 5 boeken geschreven:
Duizend kilometer
De gele scooter
Krassen
Prooi
Vermist.
En ik hoop zelf dat er nog meer boeken van haar verschijnen want, ik vind haar een erg goede schrijver.
Bronvermelding.
- Het boek Vermist.
- Het basisboek.
- www.leesplein.nl
- www.ellevandenbogaart.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

Samenvatting is veel te lang!

9 jaar geleden

O.

O.

Echt goede samenvatting! Helemaal niet te lang! Juist goed uitgebreid! ;D

8 jaar geleden

A.

A.

goede samenvatting

3 jaar geleden

A.

A.

Spelling is bagger... word zonder T

2 jaar geleden