Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Verloren zoon door J. Bernlef

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Verloren zoon
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 428 woorden
  • 3 december 2009
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
8 keer beoordeeld

Boekcover Verloren zoon
Shadow
Verloren zoon door J. Bernlef
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A. Boekgegevens

Auteur: J. Bernlef
Titel: Verloren zoon
Uitgave (uitgeverij, plaats, jaar, druk/oplage) : Em. Querido’s uitgeverij , Amsterdam , 1997 , 1e druk
Aantal bladzijden: 189 bladzijden

B. Korte biografie
J. Bernlef is een pseudoniem van Hendrik Jan Marsman, een Nederlands schrijver, dichter en vertaler. Marsman is 14 januari 1937 in Sint Pancras, Nederland geboren. Hij trouwde in 1960 met de schrijfster Eva Hoornik (een dochter van Ed Hoornik). Marsman alias Bernlef woont in Amsterdam. Hij schrijft gedichten, romans en soms toneelstukken. Een van zijn meest bekende werken is Hersenschimmen die in 1987 verfilmd werd en in 2006 als toneelstuk opgevoerd werd. Voor zijn eerste werk, Kokkels (een dichtbundel) kreeg hij in 1960 een Reina Prinsen Geerligsprijs.

C. Bespreking
1. Waarover gaat het? Max. 15 regels! Schrijf de flaptekst niet over!
Rob Noordhoek is een Nederlands toneelschrijver, die mee is op een cruise. Op een avond, nadat hij een aanzienlijke hoeveelheid alcohol gedronken heeft, probeert hij terug naar zijn hut te gaan, maar wordt overboord geslagen door een grote golf. Hij vindt houvast aan een stuk drijfhout en omklemt het met al zijn wilskracht. Uiteindelijk komt hij op een klein eilandje voor de kust van Afrika terecht. Het eiland is compleet verlaten. Er staan nog enkele huisjes, een kerk en een Frans fort op de top van de heuvel. Rob krijgt algauw gezelschap van een Franssprekende papegaai, door Rob ‘Vrijdag’ genoemd zoals in Robinson Crusoë en af en toe een wit hondje, Wolfgang, door Rob omgedoopt tot Tim . Hij heeft een grote plas vers water ontdekt en wat conservenblikken met tomatensoep, bonen, … gevonden in de kelder van een van de huizen. Hij is gelukkig niet te eenzaam, want hij heeft in de verlaten winkel aan de kust een kartonnen bord van een Nivea-reclame gevonden met Suzanne erop, een vrouw die hij toevallig kent van een van zijn toneelstukken. Hij schrijft haar brieven waarin hij vertelt wat er is gebeurd voordat hij op de cruise is vertrokken. Ondertussen probeert hij te overleven op een compleet verlaten eiland.


2. Geef 2 alternatieve titels voor het boek dat je gelezen hebt. Licht je keuze toe.
• Brieven aan karton : Rob schrijft brieven naar een kartonnen vrouw, Suzanne over wat de reden waarom hij op cruise is gegaan. Dit is een redelijk belangrijk aspect in het boek, zo leer je meer over Rob en zijn verleden.
• Drijfhout : omdat Rob op het eiland gekomen is dankzij een stuk drijfhout (zie korte inhoud) en ook omdat hij uiteindelijk sterft bij een stuk drijfhout. Deze titel verwijst ook naar de wereld waarin hij nu leeft. Het drijfhout staat voor elk beetje hoop waaraan hij zich vastklampt in zijn nieuwe leven waar niets nog zeker is.



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Verloren zoon door J. Bernlef"