Verloren zoon door J. Bernlef

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 53 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 5 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
351
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Verloren zoon
Shadow
Verloren zoon door J. Bernlef
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
I. Bernlef, J. Verloren Zoon; Roman. Nijgh Versluys, Querido, Amsterdam, 1997, 1e druk 1997.

Motivatie keuze
2. Dit boek was twee sterren en daar zocht ik in eerste instantie naar. Ik had drie boeken in mijn handen en deze leek mij het leukst. Het boek had een leuke omslag en de flaptekst leek mij wel leuk.


3.Rob Noordhoek is 47 jaar en hij is regisseur bij het Nationaal Theater. Hij is mee op een cruiseschip, omdat hij erachter is gekomen dat zijn oom eigenlijk zijn echte vader is. Om het te verwerken en na te denken is hij mee op dat cruiseschip. Hij slaat uiteindelijk overboord door een storm op de Golfstroom. Hij grijpt zich vast aan een toevallig voorbij drijvende boomstam. Op 12 mei (diezelfde dag) spoelt hij aan op een onbewoond eiland. Er staan allemaal huisjes van toenmalige vissers. Die zijn weggetrokken omdat er een ziekte uitbrak. Ook vindt hij daar allemaal conservenblikken met groente-, tomatensoep en ballen in sate saus. Hij probeert er heel zuinig mee te doen, omdat hij verwacht dat hij er nog wel een tijdje zal zitten, maar uiteindelijk toch wel gered wordt. Hij ontdekt een papegaai die hij Vrijdag noemt. Toevallig ziet hij in de kamer van het huis waar hij bivakkeert een levensgrote, uit het karton gesneden vrouw in een badpakmet een blauwe strandbal. Zij lijkt heel erg op Suzan Schuurman, een fotomodel die auditie heeft gedaan bij hem. Ze is krankzinnig geworden en opgenomen in een verpleeghuis. Hij schrijft allemaal brieven aan haar over zijn verleden. Hij ontdekt later ook een Keeshond die is achtergelaten. De hond heet Wolfgang, maar Rob noemt hem Timmie. Rob graaft vaak in de plaatselijke vuilnisbelt om bruikbare dingen mee te nemen en te gebruiken voor iets. Hij denkt vaak aan de Gouden Bruiloft van zijn ouders. Daar schrijft hij ook over aan Suzan. Hij moest op de bruiloft vertellen over het leven van zijn ouders. Hij kreeg adressen van mensen die konden vertellen over zijn ouders, want zelf wist hij niet veel. Tijdens het verblijf op het eiland, vraagt hij zich af waarom hij niet gewoon een primitief vishengeltje kan maken en van die andere primitieve dingen. Als hij de laatste twee eieren haalt van de plaats waar hij ze verborgen heeft, is er een noodweer losgebarsten en hij struikelt en valt op de grond. De eieren zijn gebroken en hij voelt een stekende pijn in zijn rechterknie. Een dag later sleept hij zich naar het strand als hij klaar is met zijn brieven aan Suzan. Met zijn middel over de boomstam hangend sterft hij...

Mijn mening
4.In het begin leek het een supersaai boek, ik kon er haast niet doorheen komen. Maar later werd het leuker en snapte ik het boek beter. Ik vind het tragische eind wat minder leuk.


11. 1. Open plekken:
Wie Rob Noordhoek is.
Waarom hij op dat cruiseschip zit.
Waar de stem en het woord "merde" vandaan komt.
Of Rob het overleeft.
Wie Suzan is.
Alle open plekken worden beantwoord. De langste spanningsboog is de vraag of hij het overleefd. De rest wordt al vrij snel beantwoord.

2. De hoofdpersoon is Rob Noordhoek. Er zijn twee doelen. Zijn doel is op het eiland is overleven en weer terug naar huis gaan. Op het cruiseschip was zijn doel zichzelf terugvinden en alles verwerken en nadenken.
Zijn helper is eigenlijk een beetje de papegaai Vrijdag. Het is een grijze papegaai en hij kan alleen maar frans spreken.
Zijn tegenstander is eigenlijk Rob zelf. Hij moet zien te overleven, maar ja dat is moeilijk! En je gaat je irriteren aan jezelf. Dus de tegenstander is Rob zelf.

Het wereldbeeld van Rob en vele anderen was dat luxe heel normaal is en al die technische rompslomp zoals computers enz. Maar in die tijd dat hij op het eiland zit veranderd hij van gedachten. Hij ziet in (net als andere mensen die dit boek (ge)lezen (hebben) dat je zonder al die technologie nergens bent! Dat je geeneens een primitief visnetje of zoiets dergelijks kunt maken! Dat de wereld zodanig is gemoderniseerd dat als er iets uitvalt of wegvalt, we dan helemaal niets meer kunnen! Dat beseft Rob ook op het eiland.

Fabel en sujet
3. De fabel valt niet samen met het sujet, want de gebeurtenissen zijn niet chronologisch. Rob heeft heel veel flashbacks en daardoor is het niet chronologisch. De functie in het algemeen daarvan is om het spannender te maken. In dit boek is dat niet zo, want ik vind dit boek niet echt spannend. Maar dat heeft de schrijver gedaan denk ik om het boek niet te saai te maken. Want je kan geen goed verhaal maken van iemand die aangespoeld is op een onbewoond eiland en alleen daar maar over vertellen. Om het leuker te maken heeft de schrijver gebruik gemaakt van flashbacks.

Verteller
4. De verteller lijkt mij wel heel betrouwbaar. Af en toe doet hij zijn eigen mening in het boek, maar voorderest drukt hij ons wel met de neus op de feiten: dat wij te verwend zijn en zo'n luxe leventje hebben, maar niet zouden overleven zonder de luxe.

Opbouw boek
5.Het boek heeft zeventien hoofdstukken. De inhoud van die hoofdstukken wordt elke keer kort verteld met een paar korte zinnetjes en kernwoorden. Het laatste hoofdstuk is een beetje symbolisch. Hij gaat dood, maar wordt weer opnieuw geboren.


Thematiek
6. - De thema's zijn overleven en onbewoonde eilanden en schrijven. Hij schrijft brieven naar Suzan om niet zijn verleden te vergeten. Ze helpen ook zijn leven als een gestructureerd geheel te blijven zien. Ook hebben ze een therapeutische functie.

- Titelverklaring:
Rob Noordhoek spoelt aan op het eiland, waar hij moet overleven tot de redding komt. Maar omdat hij zo gewend is aan alle luxe middelen thuis en in de bewoonde wereld, kan hij niet eens een simpel visnetje maken. Daarom is hij eigenlijk verloren. Hij is er thuis achter gekomen dat zijn vader niet zijn echte vader is, maar dat zijn oom dat is. Hij slaat op de vlucht en gaat mee met dat cruiseschip. Daarom heet het boek Verloren Zoon.

- Diepere betekenislaag:
Het schip op zee en het onbewoonde eiland syboliseren de eenzaamheid, het afgesneden zijn van de bewoonde wereld. Rob probeert in de vuilnis spulletjes te vinden die hij kan gebruiken. Het graven in de vuilnisbelt symboliseert het graven in zijn eigen verleden om zijn eigen identiteit te achterhalen. Aan het einde vanhet verhaal keert Rob als een verloren zoon terug naar zijn familie. Hij wordt dan opnieuw "geboren". In werkelijkheid sterft hij.

De hoofdgedachte van het verhaal is dat de wereld steeds moderner en luxer wordt. En dat de mens daar steeds meer gewend aan raakt. Wij zouden dus niet eens meer een primitieve vishengel kunnen maken. Door dit boek ga je je dat heel goed besefffen!!

111. -Informatie over de auteur:
-Autobiografische elementen.
De schrijver heeft geen autobiografische elementen in het verhaal verwerkt. Dat lijkt mij ook logisch, want volgens mijis hij nog nooit op een onbewoond eiland aangespoeld!
-Engagement.
Er wordt niet duidelijk vermeld of de schrijver betrokkenheid vertoont bij de problemen in de wereld.

1v

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Verloren zoon door J. Bernlef"