Verliefd zijn is een ramp! door Caja Cazemier

Beoordeling 9.3
Foto van een scholier
Boekcover Verliefd zijn is een ramp!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1402 woorden
  • 1 november 2012
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 9.3
4 keer beoordeeld

Boekcover Verliefd zijn is een ramp!
Shadow
Verliefd zijn is een ramp! door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting:
Myra en Jessica zijn twee vriendinnen die elkaar hebben ontmoet op zeilkamp. Myra is verliefd op Leo een jongen van zeilkamp. En Jessica is lesbisch, ze heeft hier helemaal geen problemen mee en ze weet al haar hele leven dat ze op meiden valt. Maar dan vertelt Jessica Myra dat ze gevoelens voor haar heeft. Eerst schrikt Myra maar dan bedenkt ze zich dat ze hetero is en dat het toch nooit wat zal worden tussen haar en Jessica.

Als Myra in een vakantie bij Jessica blijft logeren hebben ze het erg gezellig, alleen Myra voelt zich in dat weekend erg vreemd. Elke keer als ze naar Jessica kijkt krijgt Myra vreemde gevoelens. Ze weet niet precies wat het is, maar het voelt anders als al die keren daarvoor als ze bij Jessica was. Het hele weekend denkt ze er over na en als ze naar huis gaat en afscheid neemt van Jessica merkt ze dat ze haar anders ‘leuk’ vind dan haar andere vriendinnen. Myra denkt dat zij ook lesbisch is, net als Jessica. Maar aan dat idee wil ze liever niet denken, omdat ze denkt dat het raar is en dat haar ouders en vriendinnen het niet zullen accepteren. En ze was ook al verliefd op Leo, ze snapte niet of ze nou op jongens of op meiden viel. Ook denkt ze dat het gewoon een misverstand is en dat het de volgende keer als ze Jessica ziet wel over zal zijn. Maar als ze er een paar maanden later nog steeds mee zit kan ze het echt niet meer voor zich houden en besluit ze om het er eens met Jessica over te hebben. Ze durft het eerst niet te vertellen, en wacht steeds op een geschikt moment. Elke keer als ze Jessica spreekt of ziet wordt ze opeens heel erg zenuwachtig, terwijl ze zich voordat ze hiermee worstelde juist heel erg op haar gemak voelde bij Jessica. Als ze Jessica uiteindelijk toch vertelt over haar ‘vreemde’ gevoelens is ze erg opgelucht! Jessica zegt dat ze het helemaal niet had verwacht, maar ze vindt het absoluut niet raar. Maar toch blijft Myra er erg onzeker over en voelt ze zich niet lekker bij het idee dat zij misschien ook wel lesbisch is. Ze weet niet meer wat ze wil doen en wil eigenlijk liever dood. En dan, als Myra een keer wat zoekt op haar moeders kamer, vind ze een pakje slaappillen. Ze schrikt hier erg van, want ze wist niet dat haar moeder die pillen gebruikte. Maar op het moment dat ze die pillen ziet, denkt ze opeens weer aan het idee dat ze misschien lesbisch is en ze heeft geen zin meer in het leven. Ze slikt alle pillen uit het doosje in een keer in en valt in de kamer neer.

Als haar moeder thuis komt vind ze Myra in haar slaapkamer, ze ziet het lege doosje van de slaappillen naast Myra liggen en schrikt hier van. Als Myra bijkomt, is er gelukkig niets ernstigs aan de hand en Myra beseft dat het helemaal niet erg is om lesbisch te zijn. Later bleek ook dat ze helemaal niet dood kon gaan van die slaappillen, maar dat had ze toen ook helemaal niet meer gewild. Als Myra haar moeder vertelt over haar gevoelens voor Jessica, reageert haar moeder juist positief! Het maakt haar niets uit dat haar dochter gevoelens heeft voor meisjes, als ze maar gelukkig is! Myra is erg blij als ze haar moeder dit hoort zeggen en realiseert zich dan zelf ook dat het haar niks uitmaakt of ze nou hetero of lesbisch is. Als ze dit aan Jessica verteld is die ook erg blij voor Myra dat ze er nu eindelijk gewoon voor uit durft te komen, en Myra en Jessica krijgen wat met elkaar.

Lees- en kijkervaringen beschrijven:


1. Onderwerp:

Is uitgekomen wat je van tevoren van het verhaal verwachtte? “
Ja, ik had wel verwacht dat Jessica en Myra aan het eind van het verhaal wat met elkaar kregen. Dat is ook zo uitgekomen.

Uit het verhaal blijkt een bepaalde mening over het onderwerp. Ben je het daarmee eens?
Nee, want Jessica (de hoofdpersoon) denkt dat als ze lesbisch is, mensen niet meer met haar willen omgaan, ze doet net of homoseksueel zijn een ziekte is. Daar ben ik het niet mee eens, want ik vind dat mensen moeten zijn zoals ze zelf willen, het zou mij niks uitmaken als één van mijn vriendinnen lesbisch is.

Is het onderwerp verrassend uitgewerkt of behoorlijk voorspelbaar?
Ik vind het behoorlijk voorspelbaar, want je had al snel een idee hoe het zou eindigen. Dat vind ik wel erg jammer, want dan is het erg voorspelbaar.

2.Gebeurtenissen:

Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien?
Ja, want elke keer weet Jessica toch niet wat ze wil, de ene keer is ze wel lesbisch, maar dan denkt ze er langer over na en dan is Jessica toch niet meer lesbisch. De opbouw was hierbij dat ze steeds twijfelde en dus niet wist wat ze was en door zo’n opbouw van een verhaal is het wel interessant, want je wilt het boek toch uitlezen, omdat je wilt weten of je gelijk hebt met hoe het verhaal eindigt.


Zijn de gebeurtenissen herkenbaar?
Ja, ik denk dat meisjes/vrouwen die lesbisch zijn zich erg kunnen herkennen in dit verhaal, want het wordt wel erg uitgebreid beschreven.

Zijn de gebeurtenissen verrassend, origineel, en ongewoon of voorspelbaar en bekend?
De gebeurtenissen zijn erg voorspelbaar en bekend, omdat er veel meisjes/vrouwen die er net achter komen dat ze lesbisch is.

3. Personages:

Kun je je goed verplaatsen in de problemen en gedachtewereld van de verhaalpersonen?
Ja, want alle situaties in het boek zijn erg goed en uitgebreid beschreven, bijvoorbeeld als Myra in haar slaapkamer zichzelf wil vermoorden, word dat erg duidelijk beschreven, dat is erg fijn om te lezen, dus kun je je ook makkelijker verplaatsen.

Kom je genoeg van de personages te weten om hun gedrag te kunnen begrijpen?
Van Jessica kom je wel erg veel te weten, bijvoorbeeld dat ze erg onzeker is en snel twijfelt over haar keuzes, maar van Maya kom je bijna niks te weten, dus kun je niet weten hoe bijvoorbeeld haar karakter is of hoe ze eruit ziet, dat is jammer.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

3. Personages:

Kun je je goed verplaatsen in de problemen en gedachtewereld van de verhaalpersonen?
Ja, want alle situaties in het boek zijn erg goed en uitgebreid beschreven, bijvoorbeeld als Myra in haar slaapkamer zichzelf wil vermoorden, word dat erg duidelijk beschreven, dat is erg fijn om te lezen, dus kun je je ook makkelijker verplaatsen.

Kom je genoeg van de personages te weten om hun gedrag te kunnen begrijpen?
Van Jessica kom je wel erg veel te weten, bijvoorbeeld dat ze erg onzeker is en snel twijfelt over haar keuzes, maar van Maya kom je bijna niks te weten, dus kun je niet weten hoe bijvoorbeeld haar karakter is of hoe ze eruit ziet, dat is jammer.

Welke beslissingen die door de personages worden genomen, vind jij vreemd of onbegrijpelijk?
Ik vind het erg vreemd dat Jessica het eerst niet tegen haar moeder wou zeggen dat ze lesbisch was, als ik lesbisch was (ben ik niet) zou ik dat meteen tegen mijn moeder zeggen.

4. Bouw:

Is het verhaal spannend opgebouwd? Wat maakt het wel of niet spannend?
Het verhaal is opzicht wel spannend opgebouwd, omdat Jessica veel twijfelt of ze nou wel of niet lesbisch is en omdat je wilt weten wat ze aan het einde nou vindt.

Bevat het verhaal tijdsprongen en terugblikken die het verhaal interessanter of juist onnodig ingewikkeld maken?
Ja, er zit één tijdsprong in. Dat Jessica en Maya elkaar hebben ontmoet op het zeilkamp en daarna zijn ze ineens weer thuis, dat is wel een raar stukje. De schrijfster heeft het daar onnodig ingewikkeld gemaakt.

Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je dit een plezierig slot? Hoe komt dat?
Het slot past erg goed bij de geschreven gebeurtenissen omdat het hele boek over Jessica en Maya gaat en dat Maya verliefd op Jessica is, maar Jessica niet weet of ze lesbisch is. Dus het slot past er erg goed bij. Het is wel een plezierig slot, omdat het een goed einde is en dat is altijd leuk!

5. Taalgebruik (bij verhalen in boeken):
Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hiermee te maken? 
Ik vind het verhaal erg makkelijk om te lezen, omdat er geen moeilijke woorden in worden gebruikt. Je hebt het boek binnen een halfuurtje wel uit.

Zijn de zinnen makkelijk te lezen en bevat het verhaal weinig moeilijke woorden of juist niet?
De zinnen zijn erg makkelijk om te lezen, omdat het verhaal helemaal geen moeilijke woorden bevat.

Zitten er veel dialogen (gesprekken) in het verhaal? Vind je dat plezierig of juist niet?
Nee, er zitten juist helemaal geen dialogen in het verhaal, dat vind ik erg jammer, omdat ik dialogen altijd erg fijn vind om te lezen.
 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Verliefd zijn is een ramp! door Caja Cazemier"