Auteur: Caja Cazemier
Titel: Verliefd zijn is een ramp
Jaar van eerste uitgave: 2003
Uitgever: Ploegsma, Amsterdam
Keuzeverantwoording:
Mijn zus zei dat het een leuk boek was, dus ging ik het ook lezen.
Eerste persoonlijke reactie:
Echt heel leuk. Ik vond hem leuker dan ik had verwacht.
Motieven:
Relaties en homoseksualiteit.
Thema (hoofdgedachte; onderwerp):
Myra viel altijd op jongens. Maar als ze Jessica ontmoet weet ze dat niet meer zeker. Is ze nou lesbisch of niet?
Titelverklaring:
Aan het begin van het boek denkt Myra:”verliefd zijn is een ramp”. Omdat een jongen niet op haar verliefd is. Ze belooft zichzelf om nooit meer verliefd te worden.


Vergelijking boek / ander boek / film:
Ja, Carry Slee heeft ook een boek over een jongen die ontdenkt dat hij homo is. Het lijkt een beetje op dit boek maar niet heel veel.
Tijd:
Het speelt zich in deze tijd af, dat kun je merken doordat de ouders van Myra en Jessica het niet erg vinden dat ze lesbisch zijn en ze smsen de hele tijd met elkaar.
Vertelde tijd: Eén schooljaar, want aan het begin van het boek denkt Myra over school die gaat beginnen en aan het eind gaan Myra en Jessica samen Myra's eindrapport ophalen.
Ruimte:
Het speelt zich vooral af bij Myra thuis op school en af en toe bij Jessica thuis. Het zijn niet echt belangrijke plaatsen want Myra denkt vooral veel en dat kan natuurlijk overal.
Spreekt het thema / onderwerp je aan?
Ik heb er nog nooit echt over nagedacht. Maar ik vond het wel interessant.
Wat heb je door het lezen van dit boek over het onderwerp geleerd?
Niet echt iets. Dat mensen het er moeilijk mee kunnen hebben dat ze lesbisch zijn.


Opbouw:
Wordt het verhaal chronologisch verteld?
Ja want af en toe is er een terugblik.
Heeft het een open of gesloten einde?
Gesloten. Want uiteindelijk accepteert Myra dat ze lesbisch is en krijgt ze wat met Jessica.
Zijn de gebeurtenissen in het verhaal realistisch? Of heeft de auteur te veel zijn fantasie gebruikt?
Realistisch. Het zou allemaal echt gebeurd kunnen zijn.
Hoofdpersoon en geef een korte karakter omschrijving:
Myra: Onzeker, rustig en bang wat andere mensen van haar vinden.
Jessica: zelfverzekerd en drukker dan Myra.
Belangrijkste bijfiguren en geef 1 of 2 korte karaktereigenschappen.
Moeder: is erg bezorgd om Myra, en heeft er geen probleem mee dat ze lesbisch is.
Leo: Een jongen van zeilkamp waar Myra aan het begin van het verhaal verliefd op is. Je leert hem niet kennen.
Waarom zou je wel / niet op de hoofdpersoon willen lijken? Niet omdat Myra heel twijfelachtig is en best onzeker. En wel omdat het wel een heel lief meisje is en ze is betrouwbaar.
Welke personages zou je in het echte leven tegen kunnen komen?
Van Jessica en Myra. Er zijn meiden die er geen probleem mee hebben dat ze lesbisch zijn. Maar er zijn ook meiden die het wel erg vinden en er erg onzeker over zijn.
Wie vind je het meest sympathiek en onsympathiek?
Sympathiek vind ik Jessica. Zij is er altijd voor Myra hoe erg Myra ook tegen haar te keer gaat. En onsympathiek vind ik Myra want ook al weet ze niet of ze lesbisch is of niet dan hoeft ze niet steeds zo raar te doen tegen Jessica.
Welke delen van het verhaal spraken jou erg aan (positief en / of negatief)?
Positief: eigenlijk alles wel.
Negatief: dat stukje dat ze slaappillen in nam omdat ze dacht dat als ze lesbisch is dat het leven dan toch geen nut meer heeft.
Is het een boeiend / spannend / saai / langdradig verhaal?
Boeiend. Het is gewoon interessant en ik vond het een boek wat je in een keer uitleest.
Is het taalgebruik makkelijk / begrijpelijk / moeilijk / ingewikkeld?
Makkelijk. Geen moeilijke woorden en heel makkelijk te begrijpen.
Kan je dit boek aanbevelen aan medeleerlingen?
Ja, dit boek is echt heel leuk.
Wat is je eindoordeel van dit boek?
Heel mooi en leuk. Maar af en toe ook wel zielig.

Samenvatting:
Myra en Jessica zijn 2 vriendinnen die elkaar hebben ontmoet op zeilkamp. Myra is verliefd op Leo een jongen van zeilkamp. En jessica is lesbisch, ze heeft hier helemaal geen problemen mee en ze weet al haar hele leven dat ze op meiden valt. Maar dan vertelt Jessica Myra dat ze gevoelens voor haar heeft. Eerst schrikt Myra maar dan bedenkt ze zich dat ze hetero is en dat het toch nooit wat zal worden tussen haar en Jessica.
Als Myra in een vakantie bij Jessica blijft logeren hebben ze het erg gezellig, alleen Myra voelt zich in dat weekend erg vreemd. Elke keer als ze naar Jessica kijkt krijgt Myra vreemde gevoelens. Ze weet niet precies wat het is, maar het voelt anders als al die keren daarvoor als ze bij Jessica was. Het hele weekend denkt ze er over na en als ze naar huis gaat en afscheid neemt van Jessica merkt ze dat ze haar anders ‘leuk’ vind dan haar andere vriendinnen. Myra denkt dat zij ook lesbisch is, net als Jessica. Maar aan dat idee wil ze liever niet denken, omdat ze denkt dat het raar is en dat haar ouders en vriendinnen het niet zullen accepteren. En ze was ook al verliefd op Leo, ze snapte niet of ze nou op jongens of op meiden viel. Ook denkt ze dat het gewoon een misverstand is en dat het de volgende keer als ze Jessica ziet wel over zal zijn. Maar als ze er een paar maanden later nog steeds mee zit kan ze het echt niet meer voor zich houden en besluit ze om het er eens met Jessica over te hebben. Ze durft het eerst niet te vertellen, en wacht steeds op een geschikt moment. Elke keer als ze Jessica spreekt of ziet wordt ze opeens heel erg zenuwachtig, terwijl ze zich voordat ze hiermee worstelde juist heel erg op haar gemak voelde bij Jessica. Als ze Jessica uiteindelijk toch vertelt over haar ‘vreemde’ gevoelens is ze erg opgelucht! Jessica zegt dat ze het helemaal niet had verwacht, maar ze vindt het absoluut niet raar. Maar toch blijft Myra er erg onzeker over en voelt ze zich niet lekker bij het idee dat zij misschien ook wel lesbisch is. Ze weet niet meer wat ze wil doen en wil eigenlijk liever dood. En dan, als Myra een keer wat zoekt op haar moeders kamer, vind ze een pakje slaappillen. Ze schrikt hier erg van, want ze wist niet dat haar moeder die pillen gebruikte. Maar op het moment dat ze die pillen ziet, denkt ze opeens weer aan het idee dat ze misschien lesbisch is en ze heeft geen zin meer in het leven. Ze slikt alle pillen uit het doosje in een keer in en valt in de kamer neer. Als haar moeder thuis komt vind ze Myra in haar slaapkamer, ze ziet het lege doosje van de slaappillen naast Myra liggen en schrikt hier van. Als Myra bijkomt is er gelukkig niets ernstigs aan de hand en Myra beseft dat het helemaal niet erg is om lesbisch te zijn. Later bleek ook dat ze helemaal niet dood kon gaan van die slaappillen, maar dat had ze toen ook helemaal niet meer gewild. Als Myra haar moeder vertelt over haar gevoelens voor Jessica, reageert haar moeder juist positief! Het maakt haar niets uit dat haar dochter gevoelens heeft voor meisjes, als ze maar gelukkig is! Myra is erg blij als ze haar moeder dit hoort zeggen en realiseert zich dan zelf ook dat het haar niks uitmaakt of ze nou hetero of lesbisch is. Als ze dit aan Jessica vertelt is die ook erg blij voor Myra dat ze er nu eindelijk gewoon voor uit durft te komen, en Myra en Jessica krijgen wat met elkaar.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.