ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Verklaring TitelVerliefd zijn is een ramp is iets wat Myra aan het begin van het boek in zichzelf denkt. Ze is verliefd op een jongen, maar hij niet op haar. Ze belooft zichzelf dan dat ze nooit meer verliefd wordt, maar dat alles verandert als ze Jessica beter leert kennen.Gegevens auteur

Caja Cazemier werd op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren, maar ze groeide op in Groningen. Na de middelbare school stak ze eerst een jaartje de handen uit de mouwen, samen met een aantal andere jongeren die zich nuttig wilden maken in de maatschappij.

Caja ging dat jaar in de gezinsverzorging werken. Daarna studeerde ze in Groningen Nederlandse taal- en letterkunde. Ze werd lerares, maar tegenwoordig besteedt ze al haar tijd aan het schrijven van boeken.Ze woont met haar drie zoons en konijn Pluis in Leeuwarden. Haar vriend woont twee straten verderop. Lekker dichtbij!

Als kind al hield Caja Cazemier van verhalen: van veel en dikke boeken lezen, maar ook van verhalen verzinnen. Ze vertelde zichzelf verhalen, speelde ze na samen met haar broertje of schreef ze op.

Haar eerste "boek" heeft Caja geschreven toen ze tien was. Na haar vijftiende schreef ze alleen nog maar dagboeken. Schriften vol liggen op zolder!

Caja heeft vroeger wel eens gezegd dat ze later schrijfster wilde worden. Maar naast lezen en schrijven was ze vaak aan het schooltje spelen. Dus juf worden was ook een mogelijkheid. Dat is ze ook geworden, maar dan op de middelbare school omdat Caja geïnteresseerd is in jongeren. Haar keus voor de studie Nederlandse taal- en letterkunde heeft natuurlijk weer alles te maken met haar liefde voor boeken en taal. Op de middelbare school was ze niet eens goed in Nederlands. Ze haalde vaak zesjes, ook voor opstellen. Tijdens haar studie besteedde ze zoveel mogelijk aandacht aan jeugdboeken.

Caja schreef een afstudeerscriptie met als titel: "Gemengde gevoelens. Jeugdliteratuur voor meisjes in de puberteit." Ze had onderzocht wat meiden bezig hield op die leeftijd en keek of de boeken die zij lazen hun wat te bieden hadden. Tijdens het werken aan die scriptie dacht ze al: "Dat zou ik ook wel willen, een boek schrijven. En dat moet dan gaan over een meisje en alles wat er verandert als zij ongeveer dertien, veertien jaar oud is ". Maar ze ging er pas mee aan de slag toen ze al een paar jaar voor de klas stond.

Nog steeds zoekt Caja onderwerpen uit waarmee jongeren te maken kunnen krijgen als zij tussen elf en zestien jaar oud zijn: school, ouders, vriendjes, eenzaamheid, verliefd zijn, seksualiteit, onzeker zijn, angst, je anders voelen. De meeste hoofdpersonen zitten niet lekker in hun vel en zijn op zoek naar wie ze zijn. Ze hebben dan ook allemaal last van "groeipijn".Lezers die in vergelijkbare omstandigheden zitten, kunnen haar boeken troost bieden. Daarom vindt ze herkenbaarheid in haar verhalen belangrijk. Je krijgt het gevoel dat Caja’s boeken over jou en jouw wereld gaan.Personen/karakter/uiterlijk/milieu(omg)

De hoofdpersonen zijn Jessica en Myra. Er worden geen echte beschrijvingen gegeven over hoe ze eruit zien. Wel staat er op de voorkant een wazige foto van 2 meisjes, waarvan je niet weet wie Myra is en wie Jessica is. Qua innerlijk zijn de twee meisjes eigenlijk heel verschillend. Myra is terughoudend, onzeker, rustig en bang voor wat mensen van haar vinden. Jessica is veel zelfverzekerder en drukker. Het maakt haar niets uit wat mensen van haar vinden.

Gedurende het boek wordt Myra minder onzeker en leert ze te accepteren dat ze lesbisch is. Jessica wordt juist iets rustiger en leert dat het niet voor iedereen even makkelijk is om lesbisch te zijn en dat je soms mensen de ruimte moet geven. Omgeving is meestal thuis bij Myra of Jessica.Plaats

Speelt zich af bij Jessica’s huis & school, bij Myra thuis en buiten als Myra gaat eten met haar vader die ze dan voor het eerst ziet.Tijd

Het speelt zich af in deze tijd dat kun je merken aan dat de ouder van Jessica & Myra het niet erg vinden dat ze lesbo’s zijn want vroeger vonden ze dat erg en dat kun je weten doordat ze smsen met elkaar.Thema

De thema is verliefd zijn op een meisje wat Myra erg vindt en Jessica niet omat zij het zelf al langer weet dat ze lesbo is maar Myra is bang dat haar moeder raar gaat op kijken en haar vriendinnen haar anders gaan behandelen.Begin, probleem en afloop

Het begint met het gaan naar zeilkamp waar Jessica & Myra elkaar ontmoeten Myra vindt een jongen leuk maar hij haar niet daarom zegt ze aan het begin van het boek ‘Verliefd zijn is een ramp’ Jessica & Myra gaan op zeilkamp heel vaak met elkaar om ze worden vriendinnen en na zeilkamp houden ze nog wel contact met elkaar ze smsen en bellen en spreken af om naar elkaar toe te komen. Jessica begint Myra leuk te vinden en Myra haar ook maar ze is er bang voor dat mensen raar over haar gaan denken, ze denkt dit kan niet ik ben altijd op jongens gevallen en nauw in een keer op een meisje dit kan niet. Later leert ze ermee omgaan en verteld het aan haar moeder haar moeder die zegt dat het niet uitmaakt als Myra er maar gelukkig van wordt. Myra en Jessica hebben later wat met elkaar.Beoordeling:

het onderwerp was heel interessant, omdat het heel erg van deze tijd is en er nog niet zo heel veel boeken zijn over homoseksualiteit. Ik vond het niet echt herkenbaar, omdat ik nog nooit in zo’n situatie heb gezeten, maar ik kon me wel goed verplaatsen in de hoofdpersonen.

de gebeurtenissen erg geloofwaardig. Ik vond het heel zielig voor Jessica dat ze niks kon doen om Myra zich beter te laten voelen, ik leefde echt met haar mee. Aan de andere kant leek het mij voor Myra ook heel moeilijk om haarzelf te accepteren. Ik kon me ook heel erg inleven in hoe zij zich voelde.

de personen heel levensecht overkomen. Ik begon op een gegeven moment bijna te geloven dat het echt gebeurd was, dat die mensen ook bij mij in de straat zouden kunnen wonen. Het zijn eigenlijk twee hele gewone meisjes, daardoor kon ik me ook heel goed inleven in de hoofdpersonen. Ik zou misschien niet zo gehandeld hebben als bijv. Myra, maar ik kan me goed voorstellen dat Myra op dat moment geen andere uitweg meer zag.SamenvattingMyra en Jessica zijn 2 vriendinnen die elkaar hebben leren kennen op een zeilkamp. Jessica is lesbisch en heeft daar totaal geen problemen mee. Zij vond meisjes altijd al veel leuker dan jongens en het maakt haar ook niet uit wat anderen daarvan vinden. Myra is hetero, en helemaal stapel op Leo, een jongen van het zeilkamp.

Maar dan vertelt Jessica Myra dat ze gevoelens voor haar heeft. Myra vind dit eerst maar niks, maar later kan ze er ook wel mee omgaan. Want Jessica weet dat Myra hetero is en het dus toch nooit wat tussen hun zou kunnen worden.

Als Myra in een vakantie bij Jessica blijft logeren hebben ze het erg gezellig, alleen Myra voelt zich in dat weekend erg vreemd. Elke keer als ze naar Jessica kijkt krijgt Myra vreemde gevoelens. Ze weet niet precies wat het is, maar het voelt anders als al die keren daarvoor als ze bij Jessica was. Het hele weekend denkt ze er over na en als ze naar huis gaat en afscheid neemt van Jessica merkt ze dat ze haar anders ‘leuk’ vind dan haar andere vriendinnen. Myra denkt dat zij ook lesbisch is, net als Jessica. Maar aan dat idee wil ze liever niet denken, omdat ze denkt dat het raar is en dat haar ouders en vriendinnen het niet zullen accepteren. En ze was ook al verliefd op Leo, ze snapte niet of ze nou op jongens of op meiden viel. Ook denkt ze dat het gewoon een misverstand is en dat het de volgende keer als ze Jessica ziet wel over zal zijn. Daarom schud ze de gedachte dat zij misschien ook wel lesbisch is steeds weg. Maar als ze er een paar maanden later nog steeds mee zit kan ze het echt niet meer voor zich houden en besluit ze om het er eens met Jessica over te hebben. Ze durft het eerst niet te vertellen, en wacht steeds op een geschikt moment. Elke keer als ze Jessica spreekt of ziet wordt ze opeens heel erg zenuwachtig, terwijl ze zich voordat ze hiermee worstelde juist heel erg op haar gemak voelde bij Jessica. Als ze Jessica uiteindelijk toch vertelt over haar ‘vreemde’ gevoelens is ze erg opgelucht! Jessica zegt dat ze het helemaal niet had verwacht, maar ze vindt het absoluut niet raar. Maar toch blijft Myra er erg onzeker over en voelt ze zich niet lekker bij het idee dat zij misschien ook wel lesbisch is. Ze weet niet meer wat ze moet en ziet het leven niet meer zitten. En dan, als Myra een keer wat zoekt op haar moeders kamer, vind ze een pakje slaappillen. Ze schrikt hier erg van, want ze wist niet dat haar moeder die pillen gebruikte. Maar op het moment dat ze die pillen ziet, denkt ze opeens weer aan het idee dat ze misschien lesbisch is en ze heeft geen zin meer in het leven. Ze slikt alle pillen uit het doosje in één keer in en valt in de kamer neer. Als haar moeder thuis komt vind ze Myra in haar slaapkamer, ze ziet het lege doosje van de slaappillen naast Myra liggen en schrikt hier van. Als Myra bijkomt is er gelukkig niets ernstigs aan de hand en Myra beseft dat het helemaal niet erg is om lesbisch te zijn. Later bleek ook dat ze helemaal niet dood kón gaan van die slaappillen, maar dat had ze toen ook helemaal niet meer gewild. Als Myra haar moeder vertelt over haar gevoelens voor Jessica, reageert haar moeder juist positief! Het maakt haar niets uit dat haar dochter gevoelens heeft voor meisjes, als ze maar gelukkig is! Myra is erg blij als ze haar moeder dit hoort zeggen en realiseert zich dan zelf ook dat het haar niks uitmaakt op wat voor geslacht ze valt. Als ze dit aan Jessica vertelt is die ook erg blij voor Myra dat ze er nu eindelijk gewoon voor uit durft te komen, en Myra en Jessica krijgen wat met elkaar.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.