ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Titel: Verliefd zijn is een ramp

Auteur: Caja Cazemier

Eerste druk: 2003

Aantal bladzijden: 191

Genre: LiefdesromanPerspectief:

Het boek is geschreven in de vorm van de alwetende verteller.Tijd:

De tijd verloopt chronologisch. Soms zijn er wel stukken waarin één van de hoofdpersonen terugdenkt aan een bepaalde gebeurtenis, maar buiten dat verloopt de tijd chronologisch.

Tussen de eerste en de laatste bladzijde verstrijkt ongeveer één schooljaar. Dit kun je opmaken uit het feit dat Myra aan het begin denkt over het bijna beginnende schooljaar. Aan het eind gaat Myra samen met Jessica haar eindrapport ophalen.Verdeling:

Het verhaal is verdeeld in hoofdstukken met nummers. Er zijn 29 hoofdstukken. Het is een op zichzelf staand boek, er zijn geen vervolgen of voorafgaande boeken bij.

Ruimte:

Het verhaal speelt zich op verschillende plekken af. Aan de ene kant heb je het wereldje van Myra, bestaande uit haar huis en haar school. Aan de andere kant is het wereldje van Jessica, ook bestaande uit haar huis en haar school.Probleem:

Myra en Jessica hebben elkaar leren kennen op een zeilkamp, Jessica is lesbisch, Myra hetero. Tenminste, dat denkt ze.. Ze worstelt erg met het idee dat ze wel eens lesbisch zou kunnen zijn. Hoe verder je komt in het boek, hoe meer Myra in de knoop raakt met zichzelf.Titelverklaring:

Verliefd zijn is een ramp is iets wat Myra aan het begin van het boek in zichzelf denkt. Ze is verliefd op een jongen, maar hij niet op haar. Ze belooft zichzelf dan dat ze nooit meer verliefd wordt, maar dat alles verandert als ze Jessica beter leert kennen. (Dit staat ook op blz. 7 van het boek.)Hoofdpersonen:

De hoofdpersonen zijn Jessica en Myra. Er worden geen echte beschrijvingen gegeven over hoe ze eruit zien. Wel staat er op de voorkant een wazige foto van 2 meisjes, waarvan je niet weet wie Myra is en wie Jessica is. Qua innerlijk zijn de twee meisjes eigenlijk heel verschillend. Myra is terughoudend, onzeker, rustig en bang voor wat mensen van haar vinden. Jessica is veel zelfverzekerder en drukker. Het maakt haar niets uit wat mensen van haar vinden.

Gedurende het boek wordt Myra minder onzeker en leert ze te accepteren dat ze lesbisch is. Jessica wordt juist iets rustiger en leert dat het niet voor iedereen even makkelijk is om lesbisch te zijn en dat je soms mensen de ruimte moet geven.

Samenvatting:

Myra en Jessica leren elkaar kennen op zeilkamp. Ze kunnen het gelijk heel goed met elkaar vinden en gaan na het zeilkamp ook nog veel met elkaar om. Jessica is lesbisch en heeft er geen problemen mee dat andere mensen dat raar vinden. Myra is hetero. Na een tijdje begint Myra door te krijgen dat ze Jessica toch anders ‘leuk’ vindt dan haar andere vriendinnen. Ze worstelt daar erg met het idee dat ze lesbisch zou kunnen zijn. Ze denkt dat het misschien wel een gril is en dat het vast wel weer over gaat. Als dat na een paar maand nog niet zo blijkt te zijn, begint ze zich te realiseren dat het misschien wel blijvend is, dat ze écht lesbisch is. Ze schrikt hier zo van en is zo bang voor de reacties van andere mensen, dat ze heel veel slaappillen van haar moeder slikt. Later blijkt dat ze met die pillen niet eens dood kon gaan. Als ze weer wakker wordt realiseert ze zich dat ze helemaal niet dood wil en dat ze het eigenlijk niet zo erg vindt om lesbisch te zijn. Als ze dit aan Jessica vertelt, krijgen ze wat met elkaar. Hierna leven ze nog ‘lang en gelukkig’.Vraag:

Ik zou graag aan Myra willen vragen waarom ze zo twijfelde over haar lesbisch zijn. Ze zou misschien geantwoord kunnen hebben dat ze zo twijfelde omdat ze eerder altijd hetero was.Indrukwekkende passage:

Het stuk waarin Myra weer wakker wordt na het nemen van de slaappillen vind ik heel mooi. Ze is dan nog helemaal versuft en vraagt zich af waarom ze die pillen eigenlijk genomen heeft. Een klein stukje daarna krijgt ze een brief van Jessica waarin Jessica haar probeert te begrijpen.

Een stukje uit Jessica’s brief:

“Als ik je op de een of andere manier pijn heb gedaan, spijt me dat. Als ik je gekwetst heb door een domme opmerking, sorry. Had je gelijk? Ben ik te gemakkelijk? Dat zit dan misschien in mijn karakter. Dat geeft me geen recht over jou te oordelen. Ik heb het je verteld: ik heb gewoon altijd geweten dat ik op meisjes viel. Moet ik daar dan een probleem van maken? Dat was ik niet van plan. Ik vind het jammer dat het voor jou wel een probleem is. Ik wilde dat ik wist hoe ik je ervan kan overtuigen dat het niet verkeerd is, een meisje met een meisje. Waarom zou het? Het is anders dan wat meestal gebeurt: jongen/meisje, maar jeetje, in deze tijd moet dat gewoon kunnen. Ben je bang voor de reacties van anderen? Laat ze maar. Zijn zij belangrijker dan jouw geluk? Verliefd zijn, knuffelen, vrijen: dat is het mooiste wat er is. Daar kan niks mis mee zijn.”

Ik vind dit stuk zo indrukwekkend, omdat Jessica hier pas echt duidelijk maakt hoeveel ze van Myra houdt. Myra begrijpt hierdoor ook beter wat Jessica eigenlijk voor haar voelt. (Dit staat op pagina 104 en 105)Persoonlijke beoordeling:

Het onderwerp: Ik vond het onderwerp heel interessant, omdat het heel erg van deze tijd is en er nog niet zo heel veel boeken zijn over homoseksualiteit. Ik vond het niet echt herkenbaar, omdat ik nog nooit in zo’n situatie heb gezeten, maar ik kon me wel goed verplaatsen in de hoofdpersonen.

De gebeurtenissen: Ik vond de gebeurtenissen erg geloofwaardig. Ik vond het heel zielig voor Jessica dat ze niks kon doen om Myra zich beter te laten voelen, ik leefde echt met haar mee. Aan de andere kant leek het mij voor Myra ook heel moeilijk om haarzelf te accepteren. Ik kon me ook heel erg inleven in hoe zij zich voelde.

De personen: Ik vond de personen heel levensecht overkomen. Ik begon op een gegeven moment bijna te geloven dat het echt gebeurd was, dat die mensen ook bij mij in de straat zouden kunnen wonen. Het zijn eigenlijk twee hele gewone meisjes, daardoor kon ik me ook heel goed inleven in de hoofdpersonen. Ik zou misschien niet zo gehandeld hebben als bijv. Myra, maar ik kan me goed voorstellen dat Myra op dat moment geen andere uitweg meer zag.

De opbouw: Ik vond de opbouw soms wel lastig, omdat het verhaal soms ineens van Myra naar Jessica sprong en omdat er soms alinea’s instonden waarvan je moest raden over wie het ging. Op zich was dit ook juist wel weer leuk, omdat het boek anders misschien te voorspelbaar was geweest.

Het taalgebruik: Ik vond het taalgebruik goed, het was niet te moeilijk, maar ook niet te simpel. Er stonden geen rare dingen in, of dingen die normale mensen nooit gezegd zouden hebben. Het leek allemaal net echt, ook doordat het taalgebruik aangepast werd aan de situatie. Toen Myra bijv. net wakker was, zag je dat ook weer aan het taalgebruik, het was veel simpeler en met kortere zinnetjes. Er stond eigenlijk niet bij dat ze heel duf was in haar hoofd, maar dat kon je wel zien aan de zinsopbouw en het taalgebruik.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

goed gedaan, het is een goede steun geweest, bij mijn eigen werkstuk!

16 jaar geleden

S.

S.

hoi merel
ik vind dit een heel goed uitstreksel
ik zou eigelijk willen weten waar je woont want bij ons in het dorp woont ook een merel en die zit ook in het vwo en woon je in cromvoirt
groetjes sophia

15 jaar geleden

C.

C.

Hoi!
Waow....Meis wat heb jij een mooi verslag gemaakt zeg! Echt....Heel erg bedankt ervoor ook, want ik heb het goed kunnen gebruiken.
En jou mening over het onderwerp.......Ben ik het helemaal mee eens!! En het zou in Nederland meer geaccepteerd moeten worden!Maarja..Kuss..Chantal

15 jaar geleden

H.

H.

Hallo merel
Ik vond je Boekverslag erg goed.
en je boekverslag stond ook dat je zelf hetro bent.
Maar ben je toch niet stiekem een beetje lesbies
groetjes Hennie

15 jaar geleden

D.

D.

Hallo,
Ik vind het een geweldig boek.
Je kunt je er helemaal inleven.
Je kunt de meisjes helemaal voor je geest halen hoe ze denken en hoe ze er uit zien.
Het verhaal kan nu en ook toen en ook in de toekomst zijn.
Dat vind ik zo mooi.
Het onderwerp sprak mee aan omdat ik het gevoel van verliefdheid soms heel erg vervelend vind.
Maar zo erg als Jessica niet.
Het is zo mooi dat er ik een boek bespreking van ga houden.
Ik zo het heel leuk vinden als er nog zulke boeken van uit zouden komen.
Want je leeft er na toe hoe het eindigd.
Heel veel groetjes van Daphne.

15 jaar geleden