Verborgen gebreken door Renate Dorrestein

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Verborgen gebreken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2837 woorden
  • 26 januari 2010
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 7
10 keer beoordeeld

Boekcover Verborgen gebreken
Shadow

Met wat Christine Jansen op haar geweten heeft, zit er niets anders op dan van huis weg te lopen. In paniek verstopt zij zich met haar kleine broertje in de auto van een wildvreemde. Ze is tien jaar oud en wil spoorloos verdwijnen.

Achter het stuur zit, nietsvermoedend, de zeventigjarige Agnes Stam. Met de as van haar overleden broer is ze onderweg naar het zomerhu…

Met wat Christine Jansen op haar geweten heeft, zit er niets anders op dan van huis weg te lopen. In paniek verstopt zij zich met haar kleine broertje in de auto van een wildvreemd…

Met wat Christine Jansen op haar geweten heeft, zit er niets anders op dan van huis weg te lopen. In paniek verstopt zij zich met haar kleine broertje in de auto van een wildvreemde. Ze is tien jaar oud en wil spoorloos verdwijnen.

Achter het stuur zit, nietsvermoedend, de zeventigjarige Agnes Stam. Met de as van haar overleden broer is ze onderweg naar het zomerhuis van de familie.

Een klein meisje met te veel geheimen is op de vlucht voor de gevolgen van haar daden; een oude vrouw moet ontdekken dat ze afhankelijk is van haar wraakzuchtige schoonzusters; een huis vol gelukkige herinneringen verandert daardoor langzaam in een slagveld.

Verborgen gebreken door Renate Dorrestein
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekverslag, Havo 4

Je hebt een boek gelezen van de cd-rom Leesadviezen. Je gaat nu de onderstaande vragen goed en volledig uitwerken. Controleer je werk na afloop op de juiste zinsbouw, spelling en interpunctie! Gebruik de theorie van Laagland hoofdstuk 1 t/m 4.

1. Beschrijving en persoonlijke reactie
a Begin met een complete titelbeschrijving: auteur – titel – uitgever – jaar van uitgave.
Het boek heet ‘Verborgen gebreken’ en de auteur is Renate Dorrestein.
De uitgeverij van dit boek is Uitgeverij Contact, Amsterdam/Antwerpen.

Het jaar van uitgave is 1996.

b Geef in enkele zinnen een motivering van je boekkeuze.
Ik heb ‘Verborgen gebreken’ gekozen omdat ik het een spannende titel vind, en ik hoorde van mijn opa dat het een mooi boek is.
Eerst had ik een ander boek namelijk ‘Ik omhels je met duizend armen’ ik had daar een paar bladzijdes uitgelezen en vond er niks aan dus toen koos ik voor dit boek.

c Schrijf een eerste persoonlijke reactie. Gebruik daarbij vijf relevante beoordelingswoorden: Voorbeelden:
herkenbaar – spannend/saai – lastig/makkelijk – schokkend – somber/vrolijk – origineel/overbekend – (on)geloofwaardig – (niet) overtuigend – oppervlakkig/diepzinnig – zet me wel/niet aan het denken – (niet) herkenbaar – droevig/grappig – vreemd
Het boek is diepzinnig want Agnes denkt heel veel na over haar leven en wat ze bereikt heeft in haar leven, doordat het boek zo diepzinnig is wordt het af en toe ook wel een beetje lastig om het verhaal te kunnen blijven volgen en geboeid te blijven omdat Agnes steeds maar weer heet diepzinnig gaat nadenken en dan is het moeilijk om de goede draad te blijven volgen door het boek, ook wordt de dood van twee mensen Waldo en de hyacintenman niet duidelijk gezegd maar alleen gesuggereerd, waardoor je zelf moet bedenken dat ze dood zijn wat is erg vervelend vind omdat je dan geen duidelijkheid hebt.
Voor mij is dit boek niet herkenbaar want ik kan me helemaal niet met de hoofdpersonen identificeren, dus ik kan me ook niet zo goed voorstellen wat ik zou doen in zo’n soortgelijke situatie.
Het boek is heel somber want er gebeuren helemaal geen vrolijke dingen in en Agnes denkt meestal ook aan nare herinneringen terug of er zit iets naars achter, ook Tommy en Christine zijn twee sombere kinderen, die ook niks vrolijks mee maken.
Ik vond het wel een heel origineel boek want ik heb nog nooit zo’n soort boek gelezen, het is ook in een originele schrijfstijl geschreven want eerst lees je vooral vanuit Christines perspectief en daarna vooral uit Agnes perspectief en aan het einde weer vanuit Christines perspectief.

Het verhaal rond Christine en Tommy is heel spannend alleen er wordt veel meer over Agnes verleden verteld dan over de spanning van het probleem waar Christine en Tommy in zitten, waardoor het boek zijn spanning verliest en in grote stukken saai wordt.

2. Open plekken
Een open plek is een niet ingevuld stuk van het verhaal. Een passage die een vraag of meerdere vragen oproept bij de lezer. Als de vraag wordt beantwoord, is de open plek ingevuld.
Om spanning op te wekken gebruiken schrijvers manipulatietechnieken in hun verhaal: ze houden informatie achter, wekken vermoedens op, zetten de lezers op een dwaalspoor, lassen een vooruitwijzing in, vertragen het verhaal of ze schakelen over op een andere verhaallijn.

a Noem minimaal 3 open plekken in jouw boek. Noteer de paginanummers en geef ook aan
waar of wanneer de open plekken worden ingevuld.

1) Blz 30:´…Nu stommelde iedereen nog rond in huis. Maar straks zo het stil zijn. En als ze morgen zou vertellen wat de nacht voor haar in petto had gehad, zou haar moeder haar eenvoudig niet geloven. Maar wat misschien nog erger was: als ze het wel geloofde, zou ze nooit meer blij kunnen kijken. Ze draaide zich om, sloeg haar armen om het kussen en rolde zich op. Het was te warm om onder de dekens te kruipen. En wat maakte het uit? Onder de dekens was je beslist niet veiliger. (…) Ze kneep in haar armen, in haar benen. Ze voelde al bijna niets meer. De deur van haar kamer zou zo wel open gaan…´

Je vraagt je af waarom Chris zo bang is voor de nacht en wat er in de nacht gebeurt met Chris want dat wordt het hele boek lang niet gezegd maar alleen gesuggereerd, je hebt wel een vermoeden maar je weet niet of deze klopt en daardoor wil je doorlezen om erachter te komen wat de nacht voor Christine in petto heeft.

Blz 204:´…Net als die keer met Waldo. Als Tommie toen hun moeder had geroepen, maar hij riep háár, kort, snerpend, één keer. En ze wist al wat er aan de hand was voordat ze in het donker uit haar eigen bed was gesprongen. Er had een zoete geur in huis gehangen, tot boven toe: Jaap had die dag een bos bloemen voor Sonja meegenomen. Gek dat je zullke dingen onthield. Over honderd jaar zal ze zich nog steeds herinneren hoe het in huis rook toen ze die nacht naar Tommies kamer vloog. Haar moeder zei dat het bloeiende dille was. Waldo had een beetje schaapachtig gegrijnsd. ‘Jij vind het toch ook altijd lekker?’ vroeg hij bijna behaaglijk. Tommie sidderend in zijn bedje. Maar wat een vraag: vond ze het lekker? Ze veroorzaakte het alleen maar, telkens weer, louter door te bestaan, door te ade3men en te zijn. Ze had in verwarring haar hoofd gebogen en naar haar tenen gekeken. Was het niet genoeg als je het alleen maar fijn vond dat iemand nota van je nam, waardoor je eigenlijk niet durfde te zeggen dat je bijvoorbeeld een paar goede rookbommen maakte? Waldo had zijn spijkerbroek weer aangetrokken. Hij wiebelde heen en weer op zijn voeten terwijl hij nadacht. Toen zei hij zacht: ‘Je zult me nu natuurlijk wel moeten compenseren, Chrisso…

Hier wordt je vermoeden bevestigd dat Christine sexueel misbruikt wordt door haar grote broer, het wordt nog steeds niet letterlijk gezegd maar je kunt de conclusie nu toch wel duidelijk trekken.

Christine denkt dat het allemaal aan haar ligt, daardoor is ze ook zo’n lastig kind.

2) Blz 39: ´… Opnieuw kwamen haar armen omhoog en weer wipten haar voeten van de grond. Ik ben een engel met een tweesnijdend zwaard, ik ben de Engel van de Gerechtigheid. Ze trof hem midden op zijn borst. Hij sloeg achterover. Hij maakte geen enkel geluid, en nog net zag ze hoe verbaasde hij keek. Het enige dat te horen was, was het knappende geluid waarmee zijn achterhoofd de kade raakte. Zijn handen graaide. De vaart waarmee hij langs de rand gleed en eroverheen kantelde, het water in. Chris keek naar de plek waar hij had gestaan. Meteen rees haar moeders gezicht voor haar op, zo duidelijk alsof zij plotseling voor haar stond: haar speciale Waldo-gezicht, gretig, vrolijk, uitdagend, gelukkig, plagend. Bevend greep Chris haar broertje bij zijn arm en begon te rennen…´

Christine heeft haar broer verwond maar je weet niet hoe ernstig het is, misschien is hij dood, maar misschien ook niet, dat weet je niet.

Blz 126:´… Agnes laat zich op haar knieën zakken en begint lukraak in de natte kranten te bladeren. Jaarmarkt in Salen Groot Succes. Doorbraak in Kankeronderzoek. Jongen dood aangetroffen in de haven van Oban. Toe maar, een lijk in Oban: laat inspecteur Miller zich daar liever mee bezighouden, in plaats van met een paar onschuldige kinderen. Haar blik blijft een ogenblik aan het bericht hangen. Verbrijzelde schedel. Identiteit onbekend…’

Op dit moment denk je; Ja dit is Waldo! Alleen alweer weet je dit niet honderd procent zeker maar het is wel duidelijk want het zou een beetje té toevallig zijn, want Waldo is ook geslagen door Christine bij Oban, en in het artikel stond ook dat de jongen verbrijzeld schedel had en dat had Waldo waarschijnlijk ook.
Niemand van het gezin gaat ervan uit dat Waldo dood is, omdat ze allemaal denken dat hij aan het bergbeklimmen is in Oban. Op het einde willen ze Waldo gaan opzoeken, niet wetend dat ze hem nooit meer zullen zien.

3)Blz.213: …Onwillig slaat ze haar blik op. Als zoeklichten gaan haar ogen door de tuin, van links naar rechts en weer terug. De deurwaarder ligt niet onder de van de hitte slap neerhangende rododendrons, niet in de borders, niet op het gras, niet aan de voet van het vogelhuisje van berkenstammetjes waarin Agnes elke ochtend brood neerlegt.
Geen spoor.
Nergens.
Ze begint van top tot teen te tintelen. Die Bullshitter! Hij is er vandoor! Hij is zich te pletter geschrokken en heeft zich uit angst doodgehouden…’

Chris heeft zojuist de deurwaarder neergeschoten met een luchtbuks terwijl Agnes tegelijkertijd een beroerte krijgt. Met haar laatste krachten stuurt ze Chris en Tommie weg met een briefje waarop het adres van hun ouders staat. Chris denkt dat ze nog iets moet doen, namelijk die man zien op te bergen, maar de man is weg! Je vraagt je af, waar is de man gebleven? Was de man niet echt dood? Of is hij misschien al door iemand anders weggehaald?
Blz. 222: ‘ “Onze inspecteur Miller is onbereikbaar,” zegt Jaap, terwijl hij op zijn hurken bij haar komt zitten. “O”, zegt ze. Ze kan haar blik niet van Christine losrukken, die nu verderop in de lobby een ober heeft aangeklampt. “ Hij zit in het ziekenhuis bij iemand die met schotwonden langs de weg is gevonden. Ze konden op het bureau niet zeggen hoe lang het gaat duren, want hij moet wachten totdat die man bij bewustzijn komt en een verklaring kan afleggen…”

Blz.: 233: ‘… Haar minnaar haalt zijn schouders op. “Dat konden ze niet zeggen. Die man bij wie hij in het ziekenhuis zat, weet je nog, die is zonder te zijn ontwaakt zojuist overleden aan zijn verwondingen, of aan bloedverlies, weet ik het, dus misschien komt Miller inderdaad deze kant op als hij de boodschap krijgt.”…”

Nu is het duidelijk dat de Hyacintenman weg is gevlucht en toen hij niet meer verder kon door zijn verwondingen dat iemand hem langs de weg heeft opgepikt en naar het ziekenhuis heeft gebracht, waar hij aan zijn verwondingen overleden is.
Het is niet zeker dat de onbekende man de hyacinten man is maar toch wel zeker genoeg om dit te kunnen suggereren.

b Welke manipulatietechnieken gebruikt de schrijver in zijn boek om de spanning op te
bouwen? Geef minimaal twee voorbeelden. Noem ook de paginanummers.

*Wat Renate vooral veel doet is ‘iets suggereren’ bij een open plek dan geeft ze een aantal hints waar de schrijver de open plek zelf mee moet zien in te vullen, want soms aardig lastig kan zijn.
Bijv:Blz:189 ‘In opperste verwarring ziet Agnes dat het meisje dat het meisje het sjaaltje als een cowboy voor haar gezicht heeft gebonden en dat ze met beide handen de luchtbuks van Justus vast houdt, de buks die zijzelf zo zorgvuldig onder haar bed had verstopt. Weer een nieuw personage, weer vijf punter voor Bazooka. ´Maakt u zich maar nergens ongerust over,´ klinkt van verre de stem van de hyacintenman. ´Ik vind niet dat dit huis verhuurd kan worden. Ik neem vandaag nog contact op met uw schoonzuster. Wat mij betreft, kunt u gewoon hier blijven´ Een paar meter achter hem staat Bazooka met een geweer in haar magere handen. ´Hands up!´ schreeuwt ze.

Hier na wordt over dit stuk niks concreets meer gezegt, alleen wel gesuggereerd dat de hyacintenman dood is, wat je dus zelf maar moet uitzoeken.

*Renate houdt ook vaak informatie achter maar vaak kom je er al snel achter die informatie. Bijv: blz 51 ‘Ik vind het zo achterbaks van je, Agnes! Je hebt wel het een en ander uit te leggen! Het idee al dat je dit al die tijd voor ons hebt verzwegen! En mij nog een beetje zoethouden ook! Mij een beetje wijsmaken dat de Elise zou bellen!´ klaagt de jonge Mrs Flynt. ´Elise bellen?´ stamelt Agnes, die het spoor bijster is. ´Maar mij telefoon is kapot en ik heb nog geen kans gehad om..´´Alsof je onze telefoon niet had kunnen gebruiken! Wat zijn dat nou weer voor flauwe uitvluchten? Je wist er van en je hebt ons expres niks verteld, dat is echt achterbaks Agnes dat hadden we nooit achter je gezocht!´ ´Wacht eens even, ik weet echt niet wat hier aan de hand is´ stamelt Agnes.

…Hier wordt informatie achtergehouden en een open plek gevormd die al vlak daarna opgevuld wordt, de lezer en Agnes vragen zich af wat er aan de hand is en waarom Mrs Flynt en Muriel zo boos zijn op haar,


Blz 152: ´Om nog maar te zwijgen over het feit dat ons hiermee definitief de kans is ontnomen om het huis zelf..´ De jonge Mrs Flynt masseert met een gekweld gezicht haar slapen. Ze wisselt een blik met haar ongewenst bondgenote Muriel: daar zitten we dan, voor de eeuwigheid met elkaar opgescheept.
Verwezen staart Agnes van de een naar de ander. Hoe hebben Elises plannen haar zó kunnen ontschieten? Omdat ze in beslag werd genomen door de kinderen? Of is ze er eenvoudig van uitgegaan dat het niet zo´n vaar zou lopen omdat Elise het nooit over haar hart zou kunnen krijgen om Roberts huis werkelijk te verhuren?’

Dan heb je de informatie: Muriel en de jonge Mrs Flynt zijn boos op Agnes omdat zij denken dat Agnes al die tijd al het plan heeft gehad om het huis van Robert te gaan verhuren, terwijl Agnes er niks aan kan doen want het is een list van haar schoonzus Elise.

*Soms probeert Renate je op een verkeerd spoor te zetten bijvoorbeeld bij het stuk waarin je zou gaan kunnen denken dat Waldo nog leeft.
Bijv: blz 171: ‘Maar het is juist allemaal afgelopen! Agnes heeft het zelf in de krant gelezen , Waldo is op Skye. Er is geen enkele reden voor tranen. Ophouden. Ophouden nu, Chris! Ze haalt haar neus op. Ze boent haar tranen droog. En jij ook stoppen met janken, zegt ze tegem Tommie. Haar stem klink dun. Onzeker kijkt hij haar aan. Aan zijn wimpers kleven nog dikke tranen. Ze laat zich van de vensterbank zakken, gaat naast hem op de stoffige vloeg zitten en vraagt opeens: ‘Je houdt toch wel van mij, he?’ Ze schrikt er zelf van, maar hij knikt. In dat fragment zie je hoe Renate je op een verkeerd spoor kan zetten en ook hoe ze tijd kan rekken.

3. De titel
a. Ja want het boek heet verborgen gebreken en hoewel alle personages in het boek wel een of meer gebreken hebben; Sonja kan haar kinderen geen liefde geven, Waldo kan niet van zijn zusje en broertje afblijven, Chris voelt zich schuldig aan alles, Tommie plast in zijn bed en Agnes is altijd verliefd gebleven op haar broer, slaat de titel ‘Verborgen gebreken’ op de gebreken van het gezinsleven.
Elke familie heeft haar geheimen en haar verborgen gebreken Het gaat dan over de geheimen die iedereen in een familie wel kent. Zo heeft de broer van Agnes, Frank, een probleem met zijn vrouw. Ze heeft hem totaal onder de duim en hij begint haar steeds meer te haten. Of dat Justus vreemd ging met een van zijn kinderen. Geheimen en gebreken die niemand mogen weten. En natuurlijk niet te vergeten wat Waldo met zijn broertje en zusje doet. Geheimen en gebreken die niemand mogen weten. Ze zijn verborgen.
Het is ook een erg mysterieuze titel.


b. Nee in het boek komen nooit letterlijk de woorden ‘verborgen gebreken’ voor.

c. Ja ik vind de titel goed gekozen want als je de titel ‘Verborgen gebreken’ leest dan verwacht je nog niet waar het over gaat, want de titel verborgen gebreken gaat niet over een gebeurtenis van het boek maar meer over de algemene kern van het boek.
Je komt ook pas na het lezen van het hele boek achter de kern.
d. ‘Op de vlucht voor jezelf’ want Christine is samen met haar broertje op de vlucht gegaan voor een daad die ze zelf heeft begaan, en vind dat zei schuld heeft aan het feit dat haar broer haar sexueel misbruikte.
Haar broer Waldo wou alleen op vakantie vaan Skye gaan, en is dus in feite ook op de vlucht voor zichzelf, tot hij plotseling door een klap van zijn zusje dood op de rotsen neervalt en dus in feite vlucht van de daden die hij zijn zusje heeft aan gedaan.
Agnes haalt steeds oude herinneringen op van haar en haar broers, ze baalt ervan dat ze weinig heeft bereikt in haar leven en dat niemand haar liefheeft en dat de kleinkinderen niet meer met gekke tante Agnes naar Schotland willen, ze vlucht steeds van de gedachte dat ze oud wordt en aftakelt en nooit iemand echt veel van haar hield behalve haar broers die nu ook allemaal dood zijn.

4. Karakterontwikkeling
Mensen maken van alles mee in hun leven en reageren daarop, worden ‘wijzer of juist niet, groeien’ als persoon of proberen star vast te houden aan wat ze waren. Ook de hoofdpersoon van het verhaal wordt beïnvloed door de verhaalgebeurtenissen, is aan het einde hoe dan ook ‘anders’ dan aan het begin, heeft een ‘karakterontwikkeling’ doorgemaakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Verborgen gebreken door Renate Dorrestein"