Verborgen gebreken door Renate Dorrestein

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2232 woorden
  • 5 juli 2007
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 9 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1996
Pagina's
237
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Verborgen gebreken
Shadow

Met wat Christine Jansen op haar geweten heeft, zit er niets anders op dan van huis weg te lopen. In paniek verstopt zij zich met haar kleine broertje in de auto van een wildvreemde. Ze is tien jaar oud en wil spoorloos verdwijnen.

Achter het stuur zit, nietsvermoedend, de zeventigjarige Agnes Stam. Met de as van haar overleden broer is ze onderweg naar het zomerhu…

Met wat Christine Jansen op haar geweten heeft, zit er niets anders op dan van huis weg te lopen. In paniek verstopt zij zich met haar kleine broertje in de auto van een wildvreemd…

Met wat Christine Jansen op haar geweten heeft, zit er niets anders op dan van huis weg te lopen. In paniek verstopt zij zich met haar kleine broertje in de auto van een wildvreemde. Ze is tien jaar oud en wil spoorloos verdwijnen.

Achter het stuur zit, nietsvermoedend, de zeventigjarige Agnes Stam. Met de as van haar overleden broer is ze onderweg naar het zomerhuis van de familie.

Een klein meisje met te veel geheimen is op de vlucht voor de gevolgen van haar daden; een oude vrouw moet ontdekken dat ze afhankelijk is van haar wraakzuchtige schoonzusters; een huis vol gelukkige herinneringen verandert daardoor langzaam in een slagveld.

Verborgen gebreken door Renate Dorrestein
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting
Sonja, een vrouw met drie kinderen, Waldo, Christine, Tommie, en haar minnaar jaap gaan op vakantie naar schotland. Waldo, oudste zoon wil zelf verder. Hij heeft Christine en Tommie jarenlang misbruikt. Maar moeders is te naief om dit te zien. Op de kade neemt hij afscheid van zijn zusje en broertje, maar door een duw van Christine valt hij met zijn hoofd op de stenen en in het water. Hij is dan dood. Christine en Tommie schrikken hiervan en stappen de auto van een wildvreemde in. De auto van Agnes, een oude vrouw. Zij houd hun een week in hun huis, maar ze weet dat ze zijn weggelopen.
Agnes komt erachter dat haar schoonzus haar huis in de verhuur heeft gedaan. En is daar heel verdrietig om. Op een ochtend komt er iemand van het verhuurbedrijf het huis inspecteren. Hij keurt het huis af.

Christine komt binnen en denk dat de man Agnes mishandelt omdat Agnes net een beroerte krijgt. Christine schiet met een luchtbuks de man dood.
Agnes is dan in paniek en stuurt de kinderen terug naar het hotel waar de ouders logeren. De kinderen worden dus gelukkig herenigd met de moeder en Jaap. Dan willen ze samen Waldo gaan opzoeken niet wetend dat hij dood is.

Verhaalanalyse

Personages
Agnes Stam
Agnes is een vrouw van zeventig. Ze had drie broers: Frank, Justus en Benjamin. Deze zijn allemaal overleden en daardoor voelt ze zich eenzaam. Ze merkt zelf dat haar gezondheid achteruit gaat, en ze is bang dat anderen dat ook zien. Nadat ze een beroerte heeft gehad is ze half verlamd. De buurvrouw haalt haar dan op en brengt haar naar een verpleeghuis. Al heeft ze geen kinderen, haar opvoedingsmethoden zijn beter dan die van de 'echte ouders' in het boek.
Sonja Jansen

Sonja is de moeder van drie kinderen: een dochter van 10, en twee zonen van 16 en 4 jaar. De kinderen zijn allen van een andere man. Ten tijde van het verhaal heeft ze een relatie met Jaap. Ze zijn te druk met zichzelf om goed op de kinderen te letten.

Christine Jansen
Christine, ook wel Chris genoemd, is de dochter van Sonja. Haar vader wordt niet bekendgemaakt in het boek. Ze is tien jaar oud. Ze duwt haar broer, Waldo, die haar jarenlang heeft misbruikt, in het water, waarna hij verdrinkt. Ze is heel zorgzaam tegenover haar broertje van vier jaar oud, Tommie, die waarschijnlijk ook het slachtoffer is geworden van Waldo. Agnes noemt haar Bazooka, omdat ze altijd kauwgum kauwt.

Tommie Jansen
Tommie is het vier jaar oude broertje van Chris. Hij is bang en zegt niets. Agnes noemt hem Invatug, omdat hij op een eskimo lijkt.

Waldo Jansen
Waldo is de broer van Chris en Tommie. Hij is zestien jaar oud en heeft incest gepleegd met zijn broertje en zusje.

Structuur
Het is een serie logisch en chronologisch met elkaar verbonden gebeurtenissen, die worden veroorzaakt of ondergaan door personages. Er zitten terugblikken in, omdat er hiervoor al veel gebeurt is met Agnes. Zij kijkt terug op de tijd met haar broers, die nu allemaal overleden zijn. Het motorisch moment, is het moment dat Chris haar broer de zee in duwt, vanaf dat punt begint het verhaal pas echt. Het is een hechte structuur, alles hangt zowat met elkaar samen. Er zijn twee verhaallijnen, een van het heden en een van het verleden van Agnes. Deze verhaallijnen zijn gelijkwaardig aan elkaar. Het boek heeft 7 delen. Elk deel bestaat uit 4 à 5 hoofdstukken, en begint met een stuk uit het scheppingsverhaal.

Tijd
Het jaar waar het verhaal zich precies in afspeelt wordt verder niet aan gegeven maar het speelt zich vermoedelijk af in de jaren negentig. Dat merk je vooral aan het feit dat de personen in het verhaal gebruik maken van moderne voorzieningen zoals auto’s, video, cd en draadloze telefoons.

Thematiek
Incest speelt een belangrijke rol in het leven van zowel Chris als Agnes. Chris is misbruikt door haar broer en Agnes is juist verliefd geworden op haar broer. Sindsdien heeft ze besloten haar gevoelens buiten spel te zetten. Maar ook andere familierelaties komen aan bod, zoals die tussen ouders en kinderen, zuster en schoonzuster en tussen broer en zus.
Het verkeerd interpreteren van situaties en de daaruit voortkomende misverstanden is ook een thema. Verder spelen schuldgevoel (ook onterecht) en ouderdom en aftakeling een rol.
De schrijfster is niet te spreken over ouders als opvoeders. Mannen spelen een ondergeschikte rol. Tommie is de enige mannelijke figuur die goed beschreven wordt.

Perspectief
In de roman ligt het perspectief bij verschillende verhaalfiguren. Het grootste deel wordt verteld door Agnes, de rest wordt verteld door Chris en Sonja. Deze gebruiken het ik-perspectief.

Titel
De personen in het boek hebben allemaal hun eigen gebreken. Agnes heeft bijvoorbeeld een glazen oog, als gevolg van een ongelukje tijdens haar jeugd. Er zijn echter meer gebreken waarover de personen niet willen praten, de verborgen gebreken. Dit zijn bijvoorbeeld: de incest binnen het gezin Jansen en die tussen Agnes en haar broer Robert; het gebroken gezin van Sonja, die drie kinderen heeft van drie verschillende mannen; het slechte ouderschap en de eenzaamheid van bejaarden, zoals Agnes.

Genre
Psychologische roman.

Belevingsverslag

Inleiding
Titel: Verborgen gebreken
Auteur: Renate Dorrestein
Uitgeverij: Contact (Amsterdam / Antwerpen)
Druk: 2e druk (januari 1996)
Aantal pagina’s: 238
In mijn belevingsverslag ga ik wat beschrijven over de gebeurtenissen, de personages in het boek, en over de bouw van het verhaal.

Gebeurtenissen
De gebeurtenissen maken wel indruk op mij, want het is toch heel erg dat een kind per ongeluk haar broer verwondt of misschien wel vermoordt, en een niet zo’n goede verhouding met haar moeder heeft. Dit maakt wel indruk bij mij, omdat het zo erg is om te lezen. Je kunt je de gebeurtenissen ook goed inbeelden, omdat ze allemaal wel goed worden beschreven. Dit maakt het voorstellen van de gebeurtenissen wel een stuk gemakkelijker.

Het boek draait eigenlijk om één belangrijke gebeurtenis. Dat is wat gebeurt wanneer Waldo is weggelopen, maar nog stiekem even gedag komt zeggen tegen Chris en Tommie. Maar wanneer Chris haar broer Waldo iets te enthousiast wil omhelzen, duwt ze hem om zodat hij eerst met zijn hoofd op de kade valt en daarna in het water. Hierdoor is Chris heel erg geschrokken en denkt ze dat haar moeder heel boos zal worden, en verteld dit ook niet aan haar. Ze besluit met Tommie in een wildvreemde auto te stappen die hun naar Agnes en haar huisje leidt. Dit is erg belangrijk want hierbij begint het avontuur van Chris en Tommie, waardoor hun hele vakantie drastisch veranderd.

Je komt door het verhaal heel veel gedachten te weten, van verschillende personen. Je ziet dus ook via de gedachten en gevoelens hoe Chris verandert van een onafhankelijk iemand, naar een zeer behulpzaam kind. Van Tommie kom je niet veel over de gedachten of gevoelens te weten, omdat hij eigenlijk meer een bijpersoon is van Chris. Het verhaal staat wel boordevol gedachten van Agnes, vooral over hoe ze over haar overleden broers, haar schoonzussen, en over de plotseling verschenen kinderen denkt.

Personages
In dit verhaal zijn er twee personages die erg veel aan bod komen. Dit zijn Christine en Agnes. Je krijgt hierdoor een goed beeld van hun leven en gedrag. De andere personen waren na Tommie niet erg belangrijk in het boek.

Door de vele gedachten en gevoelens van Christine en Agnes kun je echt met hun meeleven. Het wordt ook uitbundig vertelt hoe ze over bepaalde onderwerpen of mensen denken. Hierdoor kun je soms al van te voren bedenken wat ze in een bepaalde situatie zouden doen. Je kunt je dus echt in deze personen verplaatsen.

Ik vind dat Agnes echt een behulpzaam persoon is, omdat ze zomaar onbekende kinderen gaat helpen en verzorgen. Chris was in het begin niet erg behulpzaam, maar juist erg onafhankelijk. Ze wou het liefst onzichtbaar zijn. In de loop van het verhaal is ze hierin erg verandert, omdat ze nu net als Agnes erg behulpzaam geworden. Ze laat nu ook merken dat ze niet zonder haar familie kan. Hierdoor komen ze beide erg sympathiek over.

Bouw
Het verhaal wordt niet-chronologisch verteld. Je beleeft het door de ogen van Chris, Agnes en Sonja. Dit is nogal verwarrend, omdat niet duidelijk werd aangegeven wanneer je het via een ander iemand bekijkt. In het begin is het wel chronologisch, maar zodra het verhaal bij Agnes komt zij er veel flashbacks. Het zijn haar herinneringen over haar broers en familie. Ook Chris en Sonja kijken een paar keer terug in de tijd, voordat Jaap er was.

Het verhaal begin rustig. Wanneer Waldo tegen de kade aanvalt en Chris helemaal van streek raakt, wordt het spannend. Dit is wel weer gauw over, omdat er bij Agnes niet veel gebeurt. Er gebeuren daar alleen van die normale dingen zoals de familie opzoeken. Hierdoor word het nogal saai. Op het eind begint het pas echt te leven. Wanneer Chris de inspecteur neerschiet, Agnes een beroerte krijgt, en ze weer terug naar hun familie gaan.

Het verhaal bestaat voornamelijk uit herinneringen van Agnes over de tijd dat haar broers nog leefden. Dit is meestal niet erg interessant, omdat het niks met de hoofdzaak te maken heeft. Op de helft van het boek krijg je ook nog een aantal terugblikken van Christine, omdat ze haar familie begint te missen. Deze zijn meestal wel interessant, omdat je hierdoor soms nog wat antwoorden krijgt van een sommige open plekken.

Actieve lezer & open plekken

Verwachtingen
De vreemde kaft, titel en de achterkanttekst van dit boek spraken me wel aan. Op de kaft zie je twee benen met wat rotsen in het water, dus dit gaf nogal een vaag beeld. De tekst achter op het boek is, net zoals de titel, erg geheimzinnig. Er komt direct een zeer belangrijke open plek over het boek te voorschijn. Ook is het een onderwerp dat je niet vaak tegenkomt. Daardoor leek het me wel een interessant boek.

Open plekken
In het boek komen niet veel open plekken over belangrijke gebeurtenissen of elementen voor. De open plekken over kleinigheden heb ik hier niet bijgezet, omdat ze niet belangrijk waren om het verhaal te volgen. Door dit kleine aantal belangrijke open plekken werd het verhaal een stuk minder boeiend.

Wat heeft Christine Jansen op haar geweten?
Deze vraag komt direct bij je op als je de tekst achter op het boek leest. Het antwoord wordt langzaam in het boek duidelijk. Dit wekt soms wat psychologische spanning op, maar niet veel. Het heeft wel een lange spanningsboog.
Antwoord: Ze wordt namelijk mishandeld door haar broer, maar ze houd wel heel veel van hem. Christine weet dus niet goed meer hoe ze over haar broer Waldo moet denken, en daardoor gaat ze zich helemaal onafhankelijk gedragen.

Waarom hebben Chris en Tommie zich in een wildvreemde auto verstopt?
Deze vraag wordt vaak uitgesteld, omdat het wel letterlijk door Agnes wordt gevraagd waardoor je denkt er een verklaring van te krijgen, maar Chris geeft hier geen antwoord op. Ze negeert haar dan, en begint gewoon over iets heel anders. Het antwoord op de vraag kom je ook pas op het eind van het boek te weten. Er is hier dus sprake van een erg lange spanningsboog.
Antwoord: Wanneer Chris haar broer enthousiast wilt omhelzen, geeft ze hem per ongeluk een flinke duw waardoor hij met zijn hoofd tegen kade valt. Ze denkt dat haar moeder hierdoor erg kwaad op haar zal zijn, en weet daardoor niet goed meer wat ze zou moeten doen. Ze besluit zich met haar broertje in een vreemde auto te verstoppen, zodat ze het haar moeder in ieder geval niet hoefde te vertellen.

Waar is de door Chris neergeschoten Inspecteur Miller heen?
Deze vraag komt bijna op het eind van het boek nog bij je op, en er wordt ook niet veel aandacht meer aan geschonken. Deze vraag heeft een spanningsboog van ongeveer 25 bladzijdes.
Antwoord: De man is bewusteloos geraakt en heeft een aantal schotwonden. Hij is langs de weg gevonden (door wie is niet duidelijk), en is naar het ziekenhuis gebracht. Later die dag is hij daar overleden.

Heeft Waldo de harde klap tegen de kade overleefd, en is hij nog op het eiland Skye aangekomen?
Deze vraag blijft open. De familie was op het eind van het verhaal van plan naar het eiland te gaan, maar dit staat niet meer in het boek. De duw van Chris kwam aan het begin van het boek voor, en er wordt geen antwoord gegeven. Hierdoor is er sprake van een zeer lange spanningsboog.

Open of gesloten einde
Het is voornamelijk een open einde, maar er is ook wel sprake van een gesloten einde. Een gesloten einde omdat Chris en haar broertje weer terug zijn bij hun familie. En een open einde omdat Agnes een beroerte kreeg, en je niet weet hoe het met haar is afgelopen. Ook omdat je niet weet of Waldo het overleefd heeft, omdat het niet meer aan de orde kwam in het boek, alleen soms door de gedachten en herinneringen van zijn familie. Ik denk dus dat het een open einde is.

Slot
Het begin van het boek vond ik niet erg interessant. Wat wel indruk op me maakte waren de levendige personages en het einde. Ik zou het niet aan andere mensen aanraden, omdat het eigenlijk pas aan het eind begint te leven. Het was wel een erg realistisch boek, wat het toch nog wel leuk maakte.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Verborgen gebreken door Renate Dorrestein"