Verborgen gebreken door Renate Dorrestein

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2213 woorden
  • 5 juli 2007
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 5
  • 12 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1996
Pagina's
237
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Verborgen gebreken
Shadow

Met wat Christine Jansen op haar geweten heeft, zit er niets anders op dan van huis weg te lopen. In paniek verstopt zij zich met haar kleine broertje in de auto van een wildvreemde. Ze is tien jaar oud en wil spoorloos verdwijnen.

Achter het stuur zit, nietsvermoedend, de zeventigjarige Agnes Stam. Met de as van haar overleden broer is ze onderweg naar het zomerhu…

Met wat Christine Jansen op haar geweten heeft, zit er niets anders op dan van huis weg te lopen. In paniek verstopt zij zich met haar kleine broertje in de auto van een wildvreemd…

Met wat Christine Jansen op haar geweten heeft, zit er niets anders op dan van huis weg te lopen. In paniek verstopt zij zich met haar kleine broertje in de auto van een wildvreemde. Ze is tien jaar oud en wil spoorloos verdwijnen.

Achter het stuur zit, nietsvermoedend, de zeventigjarige Agnes Stam. Met de as van haar overleden broer is ze onderweg naar het zomerhuis van de familie.

Een klein meisje met te veel geheimen is op de vlucht voor de gevolgen van haar daden; een oude vrouw moet ontdekken dat ze afhankelijk is van haar wraakzuchtige schoonzusters; een huis vol gelukkige herinneringen verandert daardoor langzaam in een slagveld.

Verborgen gebreken door Renate Dorrestein
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Verborgen gebreken
Auteur: Renate Dorrestein

Geef in ongeveer 10 regels een samenvatting van het boek.
Als Cristine met haar moeder, stiefvader, broer en halfbroertje op vakantie is in schotland, duwt ze haar broer van de kade, het water in. Met wat Christine op haar geweten geeft, zit er niets anders meer op dan van huis weg te lopen. In paniek verstopt zij zich met haar kleine broertje in de auto van een wildvreemde. Haar moeder mag haar niet vinden. Achter het stuur zit de nietsvermoedende Agnes Stam. Ze is met de as van haar overleden broer op weg is naar het zomerhuis van de familie. Als ze aankomt bij het zomerhuis komt ze erachter dat ze niet alleen in de auto zit. De aanwezigheid van de twee kinderen in haar auto is nog maar de eerste van een reeks onthutsende verrassingen die Agnes te wachten staat.

Wie is de hoofdpersoon? Wie zijn de belangrijkst bijpersonen? Maken de personen in het boek een ontwikkeling door? Zoja, welke? Leg je antwoord uit.
Christine: Dit is de hoofdpersoon van het boek. Ze wil graag Chris genoemd worden, omdat ze dat stoerder vind. Cristine wil graag stoer zijn: Ze is erg brutaal, eigenwijs en wil niet luisteren naar wat andere mensen tegen haar zeggen. Als ze op een dag haar oudere broer Waldo in het water duwt, en ze denk dat hij dood is, vlucht ze samen met haar broertje Tommy. Cristine is heel zorgzaam, want ze zorgt goed voor haar kleine broertje.


Agnes: Agnes is een vrouw van zeventig. Ze is nooit getrouwd geweest, maar was ooit verliefd op haar eigen broer, Robert. Ze had nog drie broers: Frank, Justus en Benjamin. Deze zijn allemaal overleden en daardoor voelt ze zich eenzaam. Ze merkt dat haar gezondheid achteruit gaat en dan krijgt ze een beroerte. Nadat ze een beroerte heeft gehad is ze half verlamd. Zelf heeft Agnes geen kinderen, maar ze kan wel goed voor Cristine en Tommy zorgen, beter dan de ouders zelf. Agnes is heel zorgzaam een lief voor de kinderen, alleen soms is ze wel wat streng.

Sonja: Sonja is de moeder van Christine. Ze heeft ook twee zonen van 16 en 4 jaar oud. De drie kinderen hebben allemaal een andere vader. In het boek heeft ze een relatie met Jaap. De enige van haar kinderen in wie ze zichzelf herkent, is Waldo. Ze denkt dat hij heel goed voor zijn kleinere broertje en zusje zorgt, maar in werkelijkheid misbruikt hij ze. De moeder van Christine is best wel naïef, omdat ze gelooft dat Waldo lief is voor Christine en haar broertje. Ook vind ik haar best wel egoïstisch, omdat ze Waldo voortrekt, en Christine heel dom behandeld.

Tommie: Tommie is het vier jaar oude broertje van Christine. Hij is erg bang in het boek, en zegt haast niets. Agnes noemt hem Invatuq, omdat hij op een eskimo lijkt.

Waldo: Waldo is de broer van Christine en Tommie. Hij is zestien jaar oud en heeft misbruikt zijn broertje en zusje. Hij overlijdt doordat Chris hem in het water duwt.

Jaap Geuzenaar: De jongere vriend van Sonja. Hij zorgt met haar de voor Sonja’s kinderen en lijkt een lieve stiefvader. Vooral aan het eind van het verhaal is hij heel bezorgd over de kinderen, wanneer hij achter de waarheid wil komen, die Sonja niet wil weten.

Beschrijf waar het verhaal zich afspeelt. Als het verhaal
zich in het buitenland afspeelt, beschrijf dan ook wat je te
weten komt over dat land.

Het verhaal speelt het meest af in Schotland, waar Christine met haar ouders en broers op vakantie is. Als Christine denkt haar broer te hebben vermoord, vlucht ze met haar broertje een boot op, en verstopt zich in een auto op het dek. De auto is van Agnes, die het vakantiehuisje van haar familie op het eiland Mull rijd. Ze ontdekt de kinderen pas bij haar aankomst. Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af bij het vakantiehuisje, op het eiland. Het is een eiland met een ruig landschap; veel rotsen enz. Verder wordt er over Schotland zelf niet zoveel vertelt.


Wanneer speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat? Hoelang is de verteltijd? Hoelang is de vertelde tijd? Is er in het boek sprake van opvallende tijdversnelling of tijdvertraging? Wordt alles vertelt in chronologische volgorde of doorelkaar? Zijn er flashbacks?
Wanneer het verhaal zich afspeelt is voor mij onbekend. Dat zou tien jaar geleden geweest kunnen zijn, maar het kan zich ook heel goed in deze tijd afspelen.
De vertelde tijd is een paar weken. Het begint als ze bijna op vakantie gaan, en het eindigt als ze bijna weer naar huis gaan.
Ik heb er ongeveer een week over gedaan om het boek te lezen. Dat komt omdat ik het een best moeilijk boek vond.
Het verhaal wordt chronologisch verteld. Er zijn soms wel tijdvertragingen, als Agnes even terug denkt aan haar verleden. Er zijn niet echt opvallende tijdversnellingen, en ook geen flashbacks.

Hoe begint het verhaal?
Het verhaal begint net voordat Christine met haar ouders en broers op vakantie gaat. Het is de avond voordat ze naar schotland zouden vertrekken. Eerst komt haar broer thuis, en later gaan ze eten. Na het eten moet alles nog worden ingepakt voor de vakantie. Dat is zo’n beetje het begin van het verhaal. Het verhaal begint bij het begin van het verhaal.

Wat is het belangrijkste probleem? Heeft het boek een goede of een slechte afloop, of iets daartussenin? Leg uit waarom je dat vind. Heeft het boek een gesloten of een open einde? Is het verhaal realistisch?
Het belangrijkste probleem in het boek is dat Christine wordt misbruikt door haar broer, en daarom heel moeilijk op te voeden is. Ze valt mensen aan, zonder rede. Dit komt omdat haar broer haar en haar broertje heeft misbruikt. Ik denk dat ze zich daarom moeilijk durft te uiten en daarom zo doet. Het boek heeft eigenlijk geen goede maar ook geen slechte afloop. Het zit er een beetje tussenin, omdat Christine’s haar broer waarschijnlijk overleden is, en haar dan niets meer kan doen. Maar Christine voelt zich er best wel verdrietig over omdat ze wel om haar broer gaf. Op het einde gaan ze naar het eiland Skye, om haar broer te vinden. Het verhaal heeft een open einde, omdat je niet weet of ze de broer van Christine vinden. Het verhaal is niet helemaal realistisch vind ik, maar wel heel leuk. Ik vind het niet realistisch, omdat Agnes de kinderen bij zich houd op het eiland, en niet bij de politie meld dat ze twee kinderen heeft gevonden in haar auto. Normaal gesproken zouden mensen dat waarschijnlijk wel doen, maar het maakt het boek wel tot wat het is.

Vanuit welk perspectief is het boek geschreven? Blijft het perspectief het hele boek hetzelfde of wisselt het?
Het boek is in het ik- perspectief geschreven, omdat het veel vanuit de gedachten van de personen komt. Het perspectief wisselt in het boek steeds. Agnes Stam speelt in het boek een belangrijke rol, omdat het grootste deel van het boek vanuit haar perspectief geschreven is. Soms is er een hoofdstuk vanuit het perspectief van Christine of haar moeder geschreven, maar het meeste is uit het perspectief van Agnes geschreven. Er wordt niet alleen verteld wat de personen zeggen, maar ook de gedachten worden heel duidelijk beschreven.

Welke betekenis heeft de titel?
De titel slaat volgens mij op de gebreken die de personen hebben in dit boek. De gebreken waar niet over gepraat wordt. Het verborgen gebrek van Christine is dat ze haar gevoelens niet kan uiten. Dit komt omdat ze wordt misbruikt door haar broer. Het verborgen gebrek van haar broer, is dat hij haar dit aandoet, maar niemand dat verder weet. En het verborgen gebrek van Christine’s moeder is dat ze niet wil zien wat haar oudste zoon voor vreselijke dingen met zijn broertje en zusje doet. Dit is volgens mij de betekenis van de titel.

Beschrijf het thema van het boek, het ‘diepere onderwerp’.
Het boek kan een hele boel thema’s hebben. Het gaat over Angst, Wraak, en Liefde. Christine is bang voor haar broer, om wat hij haar aandoet. Ze neemt wraak en duwt hem het water in. Ze denkt dat hij dood is, en dan vlucht. Ze komt erachter dat ze toch wel van haar broer houd, en zich schuldig voelt.

Beschrijf wat je zelf vond. Geef argumenten.
Ik vond het een heel mooi, boeiend boek.
Het is niet te ingewikkeld geschreven, waardoor het verhaal aangrijpend is en goed te volgen. Opvallend is dat er in het begin van het verhaal niet meteen duidelijk word gemaakt dat Chris en Tommie zijn misbruikt door Waldo, maar dat je daar pas achter komt als je verder in het boek bent.
Er zijn 7 delen, en ieder deel heeft een soort van motto. Die motto’s komen uit Genesis I, het scheppingsverhaal. Er zijn in totaal zeven delen, en ook zeven motto's. Dit soort dingen zie je bijna nooit. Daarom is dit boek wel heel origineel.

Extra uitgebreide samenvatting:
Sonja, haar minnaar Jaap en haar kinderen Waldo, Christine en Tommie gaan op vakantie naar Schotland. De kinderen zijn allen van een verschillende man. In Schotland regent het pijpenstelen en Chris gedraagt zich zo vervelend, dat ze niet van de camping af mag. Als Waldo met Christine en Tommie op de kade staat, geeft Christine hem opeens een duw. Hij valt achterover en verdwijnt onder water. Chris en Tommie rennen weg. Ze sluipen in de auto van Agnes, die op reis is naar het huis van haar familie.

Haar laatste broer, Robert, is pas overleden en ze gaat zijn as uitstrooien bij het huis. Ze ziet de kinderen, maar rijdt gewoon door. De beheerders van het huis, de familie Flynt, wonen even verderop. Ze kijken niet vreemd op van de kinderen die in de auto zitten, Agnes neemt immers vaker neefjes en nichtjes mee naar Schotland. Ze noemt het meisje Bazooka, vanwege de kauwgum die zij kauwt, en de jongen noemt ze Ivatug, omdat hij op een eskimo lijkt. Als Agnes aan de ouders van de kinderen denkt, wil ze de politie bellen. Maar Chris dreigt dat ze de politie dan zegt dat Agnes hen ontvoerd heeft. Agnes ontdekt dat Chris graag uitgekafferd wil worden en ook verbaast ze zich over Tommie, die nog helemaal niet naar zijn moeder heeft gevraagd. Ze vraagt zich af wie de ouders van hen zijn.

De volgende dag ontdekt Agnes dat haar huis als vakantiewoning te huur wordt aangeboden. Ze wil bij de verhuurmaatschappij protesteren, maar de telefoon doet het niet. Later blijkt dat Chris deze onklaar heeft gemaakt. Bij nader onderzoek komt Agnes erachter dat Eline, de weduwe van Robert, het huis in de verhuur heeft gedaan. Ze moeten het huis verlaten en de familie Flynt is woedend op haar. Agnes wist hier echter niets van af. Inmiddels is de wasmachine kapotgegaan. Als ze in het dorp is, om een nieuwe slang voor de machine te kopen, valt ze flauw, voor het eerst in haar leven.

Wanneer ze thuiskomt, zijn Chris en Tommie een verkleedspel aan het doen. Ze doet mee. Dan komt inspecteur Miller van Scotland Yard langs. Hij is op zoek naar twee vermiste kinderen, maar hij herkent Chris en Tommie niet, vanwege hun vermomming. Agnes besluit niets te zeggen, maar beseft, na het lezen van een krantenbericht, dat ze in een moeilijke situatie verkeert. De volgende dag vertelt Chris haar naam en gedraagt ze zich voorbeeldig, alsof ze bang is om weggestuurd te worden.

Chris heeft op de één of andere manier de conclusie getrokken dat Waldo nog in leven is. De lezer weet echter dat er een lijk is gevonden in de haven, waar Chris hem een duw heeft gegeven. Nu overweegt ze om terug te gaan naar haar moeder. Ze gaat naar de slaapkamer van Agnes, om het haar te vertellen. Deze slaapt echter en Chris ontdekt een luchtbuks onder het bed.

Vroeg in de ochtend komt er iemand van het verhuurbedrijf, om het huis te inspecteren. Als Chris de man ziet, wil ze Agnes beschermen. Ze schiet met de buks op hem en op hetzelfde moment krijgt Agnes een beroerte. Beide personen liggen stil op de grond en Chris vlucht het huis in. Ze richt daar vernielingen aan, waardoor het huis niet meer te verhuren is. Als Agnes bijkomt, strompelt ze met hulp van Chris het huis binnen. Ze besluit de kinderen weg te sturen voordat het lijk ontdekt wordt. Ze weet uit de krant in welk hotel haar moeder logeert en schrijft dat op een briefje. Ze zullen moeten liften.

Wanneer Chris de dode uit het zicht wil slepen, blijkt hij weg te zijn. Hij is naar het ziekenhuis gebracht en is daar gestorven, zonder iets te zeggen. Agnes maakt het wapen schoon en realiseert zich dat ze naar een verpleeghuis zou moeten . De kinderen komen in het hotel aan en worden met hun moeder herenigd. Ze willen naar Agnes maar die is inmiddels door Muriel Flynt meegenomen. Dan gaan ze naar het eiland, waarvan ze veronderstellen dat Waldo daar naartoe is gezwommen. Tommie haalt het glazen oog van Agnes uit zijn zak en geeft het, zonder dat iemand het ziet, door aan Chris.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Verborgen gebreken door Renate Dorrestein"