Samenvatting

Sonja, haar minnaar Jaap en haar kinderen Waldo, Christine en Tommie gaan op vakantie naar Schotland. De kinderen zijn allen van een verschillende man. In Schotland regent het pijpenstelen en Chris gedraagt zich zo vervelend, dat ze niet van de camping af mag. Als Waldo met Christine en Tommie op de kade staat, geeft Christine hem opeens een duw. Hij valt achterover en verdwijnt onder water. Chris en Tommie rennen weg. Ze sluipen in de auto van Agnes die op een boot staat, ze is op reis naar het huis van haar familie.
Haar laatste broer, Robert, is pas overleden en ze gaat zijn as uitstrooien bij het huis. Ze ziet de kinderen, maar rijdt gewoon door. De beheerders van het huis, de familie Flynt, wonen even verderop. Ze kijken niet vreemd op van de kinderen die in de auto zitten, Agnes neemt immers vaker neefjes en nichtjes mee naar Schotland. Ze noemt het meisje Bazooka, vanwege de kauwgum die zij kauwt, en de jongen noemt ze Ivatug, omdat hij op een eskimo lijkt. Als Agnes aan de ouders van de kinderen denkt, wil ze de politie bellen. Maar Chris dreigt dat ze de politie dan zegt dat Agnes hen ontvoerd heeft. Agnes ontdekt dat Chris graag uitgekafferd wil worden en ook verbaast ze zich over Tommie, die nog helemaal niet naar zijn moeder heeft gevraagd. Ze vraagt zich af wie de ouders van hen zijn.
De volgende dag ontdekt Agnes dat haar huis als vakantiewoning te huur wordt aangeboden. Ze wil bij de verhuurmaatschappij protesteren, maar de telefoon doet het niet. Later blijkt dat Chris deze onklaar heeft gemaakt. Bij nader onderzoek komt Agnes erachter dat Elise, de weduwe van Robert, het huis in de verhuur heeft gedaan. Ze moeten het huis verlaten en de familie Flynt is woedend op haar. Agnes wist hier echter niets van af. Inmiddels is de wasmachine kapotgegaan. Als ze in het dorp is, om een nieuwe slang voor de machine te kopen, valt ze flauw, voor het eerst in haar leven.
Wanneer ze thuiskomt, zijn Chris en Tommie een verkleedspel aan het doen. Ze doet mee. Dan komt inspecteur Miller van Schotland Yard langs. Hij is op zoek naar twee vermiste kinderen, maar hij herkent Chris en Tommie niet, vanwege hun vermomming. Agnes besluit niets te zeggen, maar beseft, na het lezen van een krantenbericht, dat ze in een moeilijke situatie verkeert. De volgende dag vertelt Chris haar naam en gedraagt ze zich voorbeeldig, alsof ze bang is om weggestuurd te worden.
Chris heeft op de één of andere manier de conclusie getrokken dat Waldo nog in leven is. De lezer weet echter dat er een lijk is gevonden in de haven, waar Chris hem een duw heeft gegeven. Nu overweegt ze om terug te gaan naar haar moeder. Ze gaat naar de slaapkamer van Agnes, om het haar te vertellen. Deze slaapt echter en Chris ontdekt een luchtbuks onder het bed.
Vroeg in de ochtend komt er iemand van het verhuurbedrijf, om het huis te inspecteren. Als Chris de man ziet, wil ze Agnes beschermen. Ze schiet met de buks op hem en op hetzelfde moment krijgt Agnes een beroerte. Beide personen liggen stil op de grond en Chris vlucht het huis in. Ze richt daar vernielingen aan, waardoor het huis niet meer te verhuren is. Als Agnes bijkomt, strompelt ze met hulp van Chris het huis binnen. Ze besluit de kinderen weg te sturen voordat het lijk ontdekt wordt. Ze weet uit de krant in welk hotel haar moeder logeert en schrijft dat op een briefje. Ze zullen moeten liften.
Wanneer Chris de dode uit het zicht wil slepen, blijkt hij weg te zijn. Hij is naar het ziekenhuis gebracht en is daar gestorven, zonder iets te zeggen. Agnes maakt het wapen schoon en realiseert zich dat ze naar een verpleeghuis zou moeten. De kinderen komen in het hotel aan en worden met hun moeder herenigd. Ze willen naar Agnes maar die is inmiddels door Muriel Flynt meegenomen. Dan gaan ze naar het eiland, waarvan ze veronderstellen dat Waldo daar naartoe is gezwommen. Tommie haalt het glazen oog van Agnes uit zijn zak en geeft het, zonder dat iemand het ziet, door aan Chris.

Analyse

1.Verborgen gebreken, de personen in het boek hebben allemaal hun gebreken. Agnes heeft bijvoorbeeld een glazen oog, en zo heb je nog meer dingen, bijvoorbeeld het gebroken gezin van Sonja en de eenzaamheid van Agnes. Over deze gebreken willen ze liever niet zoveel praten, daarom zijn het verborgen gebreken. Het heeft ook te maken met de geheimen die ze hebben. (verborgen)

2.Het is proza, want het is een literaturend verhaal, en het is een roman, omdat het een lang verhaal is, en er veel gevoelens en gedachten worden beschreven> Zo kun je de personages leren kennen door het boek te lezen.

3.Hoofdpersoon= Agnes, ze is een vrouw van zeventig. Ze voelt zich eenzaam, omdat alle 4 haar broers zijn overleden. Haar gezondheid gaat achteruit en ze raakt half verlamd. Ze is een moederlijk type. Want als Christine en Tommie stiekem met haar meegaan, verzorgt ze hun gelijk goed, in ieder geval beter dan de ouders van Christine en Tommie, hoe brutaal ze ook zijn.

Bijpersonen: Christine, ook wel Chris genoemd, is 10 jaar, en de dochter van Sonja. Door Agnes wordt ze Bazooka genoemd, omdat ze altijd zoveel kauwgom eet. Ze is een brutaal meisje, die iet vaak naar haar moeder of stiefvader luistert. Ook bij Agnes is ze brutaal, maar ze zorgt wel goed voor haar kleine broertje.
Tommie, het broertje van 4, van Chris. Hij is een donker jongetje, en best stil. Maar soms ook wel brutaal. Toen ze bijvoorbeeld pas netbij Agnes waren zat hij al te zeuren om chips. Hij wordt door Agnes Ivatug genoemd, omdat hij volgens haar op een eskimo lijkt.
Sonja, is de moeder van Chris, Tommy en Waldo. De drie kinderen hebben allemaal een andere vader. Nu heeft ze een relatie met Jaap, ze zijn te druk met zichzelf, om goed de kinderen op te voeden.
Waldo, is de andere zoon van Sonja. Hij is 16 jaar oud, en komt verder niet veel in het verhaal voor, want in het begin van het boek gaat hij al dood.
De familie Flynt, beheert het huis van de familie van Agnes. Ze zijn echte boeren.

4. Het verhaal zou zich in deze tijd af kunnen spelen, de vertelde tijd is ongeveer een
week. Het verhaal is chronologisch verteld met wat flashbacks ertussen, omdat er veel verteld wordt over het verleden van Agnes.

6. In het eerste deel van het boek beleef ik het verhaal door de ogen van Christine, want
Dan komt Agnes nog niet voor. Maar vanaf het 2e deel beleef ik het door de ogen van Agnes. Er is de alwetende vertelsituatie gebruikt.

7.Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af, Maar het grootste deel speelt
zich af in Schotland. Daar waren Christine en haar familie op vakantie, en was Agnes om de as van haar broer uit te spreiden. En daar, in het huis van die broer (Robert) verblijven ze een hele tijd.

8. Het boek is opgebouwd uit 7 genummerde delen, en die zijn weer onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Ik denk dat er sprake is van een gesloten einde. Want Tommie en Christine komen weer bij hun ouders terug.

9. Ja, je kunt het natuurlijk altijd verder verzinnen, maar dan gaat het niet echt meer over dit boek.

10. Er is niet echt één thema aan te wijzen. Incest komt wel vaker voor in het boek. Chris is misbruikt door haar broer, en Agnes is in het verleden juist verliefd geweest op haar broer. In het verhaal gaat het veel over familierelaties. Zowel bij Tommie en Christine en bij Agnes. Het zijn twee totaal verschillende families met een heel ander verhaal, die toevallig voor een klein deel bij elkaar komen.

11. Het taalgebruik was niet echt moeilijk, dat vond ik wel fijn. Het is gewoon dagelijks taalgebruik. Wel waren er soms hele uitgebreide sfeerbeschrijvingen. Zoals deze:

De geuren van vis, ijzer, dieselolie. Een wolk meeuwen, schetterend, buitelend op de thermiek. De zee is zilverkleurig onder de lage, witte mistbanken. De verlaten heuvels van het vasteland zijn nog net zichtbaar in de verte: mijlen nevelige kust, de hellingen bezaaid met rotsblokken, de baaien onbeschut. Zeearmen boren zich kilometers diep het land in en verzilten de schrale bodem. Wat moet het hier hard geweest zijn. Totdat de toeristen kwamen.

Informatie over de schrijver

Renate Dorrestein is in 1954 geboren in Amsterdam. Ze begon als journaliste bij het weekblad Panorama. Haar eerste boek schreef ze in 1976, het was een verhalen bundel, en het heette Voorleesboek voor planten. Maar ze werd pas bekend met het boek Buitenstaanders in 1983.

In haar boeken gebruikt ze vaak veel fantasie. Het gaat het vaak vooral over vrouwen, en hebben mannen slechts een bijrol. Dat is in dit boek ook te herkennen. Tommie is nog de enige mannelijke figuur die redelijk goed beschreven wordt. Agnes en Christine hebben de grootste rol. Ik denk dat het komt dat ze veel vrouwelijke personages gebruikt, omdat ze het zelf ook is, en dat ze zich dan beter in kan leven, en het leuker vindt om daarover te schrijven. In een recensie stond ook dat ze fel is als het om opvoeden gaat, dat heeft vast ook wel te maken met de slechte opvoeding van Chris en Tommie.

Ze gebruikt wel dingen uit haar eigen leven in haar romans. Zoals de dood van haar zusje. Die wordt in dit boek gebruikt, als de Waldo, de broer van Christine dood gaat. Dit thema is ook terug te vinden in het boek het perpetuum mobile van de liefde (1988). Ook gebruikt ze “ziekte” vaak als thema in haar boeken, nadat ze de ziekte ME kreeg. Dat is in dit boek een beetje terug te vinden, dat het slechter gaat met de gezondheid van Agnes. Verder heb ik geen overeenkomsten kunnen vinden tussen de thema’s in dit boek, en het leven van Renate Dorrestein.REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.