Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ventoux door Bert Wagendorp

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Ventoux
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 5112 woorden
  • 20 februari 2016
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
33 keer beoordeeld

Boekcover Ventoux
Shadow

Op 25 juni 1982 verongelukt de jonge, veelbelovende dichter Peter Seegers op de Mont Ventoux. Dertig jaar later gaan zijn vijf beste vrienden, vier mannen en een vrouw, terug naar de Provence. André heeft een loopbaan als cokedealer voor de betere kringen achter de rug. Joost is natuurkundige en winnaar van de Spinozapremie, maar hij wordt beschuldigd van fraud…

Op 25 juni 1982 verongelukt de jonge, veelbelovende dichter Peter Seegers op de Mont Ventoux. Dertig jaar later gaan zijn vijf beste vrienden, vier mannen en een vrouw, terug naar …

Op 25 juni 1982 verongelukt de jonge, veelbelovende dichter Peter Seegers op de Mont Ventoux. Dertig jaar later gaan zijn vijf beste vrienden, vier mannen en een vrouw, terug naar de Provence. André heeft een loopbaan als cokedealer voor de betere kringen achter de rug. Joost is natuurkundige en winnaar van de Spinozapremie, maar hij wordt beschuldigd van fraude. De Achterhoekse Surinamer David is eigenaar van een avonturenreisbureau, misdaadjournalist Bart werkt aan een boek over Spinoza en fietsen. Laura, die na de dood van Peter spoorloos verdween, blijkt toneelregisseur in Arezzo.

Wat is er dertig jaar geleden gebeurd? Kun je keuzes tenietdoen? Wat doet de tijd? Wat ís de tijd? Kan liefde een hechte vriendschap breken? Kun je schuld hebben aan het noodlot? Wat moet je nog, als de vijftig nadert? Waarom gaan ze terug?

En verder: is het verstandig je fietsketting te reinigen met petroleum, waaraan moet je denken als je in het Bos omhoogrijdt, word je gelukkig van de snaartheorie, wat had de actrice Dominique Sanda met Friedrich Nietzsche en hoe ziet Caffè San Marco in Triëst eruit? Loopt in het leven wel eens iets goed af?

Op stukken nieuw asfalt hoorde je alleen het zoemen van de bandjes, een geluid dat gewoonlijk gelukzaligheid bij me oproept, maar dat nu een gevoel van gemis veroorzaakte. We spraken niet, op een enkele waarschuwing voor ander verkeer na. Vier mannen, en we fietsten. Nergens is het gevoel van vriendschap en loyaliteit zo sterk als bij een groepje mannen op de fiets. Je let op elkaar, de sterkste doet het meeste werk en zet de anderen uit de wind. Je raakt bij het passeren even een rug aan, als een korte liefkozing. Je voelt de concentratie, de poging één fietsend beest te worden, één lijf, één geest.

Ventoux door Bert Wagendorp
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A  

Auteur:

Bert Wagendorp

Titel:

Ventoux

Plaats van uitgave:

Amsterdam/Antwerpen

Jaar van uitgave (1e druk):

2013

 

 

 

B      Samenvatting

 

Maak zelf een samenvatting of zoek een goede samenvatting op internet of maak (voor Nederlands) gebruik van het naslagwerk dat je kunt vinden op de site van de mediatheek op het netwerk van school. Vermeld je bron. (aantal woorden vermelden)

 

 

Proloog (p. 7-8)

 

2012

Bart Hoffman (48) heeft dertig jaar nadat zijn vroegere vriendin Laura opeens is opgedoken, een foto uit een nooit geopende verhuisdoos gehaald. Aandachtig en ontroerd bekijkt hij de foto, destijds gemaakt op de camping van Bédoin in de Provence, een dag voordat hij en zijn vrienden Peter en Joost de Mont Ventoux zouden beklimmen. Op de foto staan ook de overige drie van hun vriendenclub: David, André en Laura.

 

I t/m XXXIV (p. 9-278)

Bart, misdaadjournalist bij de Volkskrant, is geboren in Zutphen, verhuisd naar Alkmaar en gescheiden van zijn vrouw Hinke, met wie hij trouwde toen hij 24 was. Ze hebben een dochter, Anna (21), met wie ze beiden een goed contact hebben. Hij is bezig met een boek waarin hij wielrennen en filosofie wil verbinden.

Zowel Anna als Bart houdt van wielrennen. Als hij een keertje met haar fietst, vertelt hij haar over twee voorvallen die hem bezighouden. Hij zag onlangs zijn oude vriend André Tankink terug, in de rechtszaal, waar deze werd vrijgesproken van handel in drugs. En hij las dat een andere oude vriend, Joost Walvoort, voor zijn werk over de snaartheorie is genomineerd voor de Spinozaprijs.

Bart besluit André te bellen. Ze spreken af in Andrés appartement in Rotterdam. Bart schrikt als Ludmilla in de kamer verschijnt, Andrés jonge, Russische vrouw: ze lijkt sprekend op Laura. André zegt gebroken te hebben met zijn criminele verleden, gezond wil leven en een jaar geleden is begonnen met wielrennen. Op de fiets van zijn overleden vader Gerrit, een vermaarde amateurwielrenner, rijdt hij met Bart een rondje in de omgeving.

Bart zoekt ook Joost op en vervolgens nog een vriend van vroeger: David Castelen. David, van Surinaamse afkomst, woont nog steeds in Zutphen, waar hij inmiddels dertig jaar met succes het van zijn vader overgenomen reisbureau runt. Op advies van zijn huisarts is ook David begonnen met wielrennen.

 

1980-1981

André, Joost, David en Bart zijn vrienden en klasgenoten op een middelbare school in Zutphen, Bart en André kennen elkaar al sinds de kleuterschool. Op een juliavond in 1980 zien ze een boot komen aanvaren, genaamd Sweet Lady Jane. Daarop blijkt zich een drijvend bordeel te bevinden, dat wordt gerund door Willem Seegers en zijn (Russische) vrouw Olga. Hun zoon Peter wordt vrij snel in het vriendenclubje opgenomen en komt in hun klas. Hij schrijft romantische gedichten, die de wand van de hoerenboot sieren en worden opgenomen in het literaire tijdschrift Maatstaf.

Een jaar later maken ze kennis met Laura van Bemmel, een beeldschoon meisje, dat zich bij hun vriendenclubje aansluit. Stuk voor stuk worden ze verliefd op haar en er ontstaat een concurrentiestrijd. Ook zij komt in hun klas en blijkt een briljante leerling. Omdat ze zich wil onttrekken aan het strenge geloof en de tucht van haar ouders, trekt ze veel met de jongens op.

Laura wordt de soulmate en muze van Peter. Ze begrijpt zijn gedichten en weet hem te inspireren. Hij noemt haar in zijn gedichten 'Anna' en brengt in 1981 een bundel uit, Gedichten voor Anna, die een succes wordt. De vrienden bekijken op de Sweet Lady Jane door Peter uitgekozen Italiaanse films. The Night Porter maakt op Peter en Bart de grootste indruk.

Bart voelt zich geprikkeld als hij Laura een keer met 'een geil jurkje' (p. 90) betrapt in de kamer van Joost en hoort dat ze met André naar een concert is geweest en hem een vurige tongzoen heeft gegeven. Bart schrijft haar in een lange brief over zijn gevoelens voor haar en krijgt als beloning een stralende glimlach.

 

2012

Via Facebook krijgt Bart tot zijn stomme verbazing een vriendschapsverzoek van Laura Guazzi. Ze is in Avignon vanwege een theaterfestival dat ze regisseert en wil de vrienden van vroeger weer ontmoeten. Ze wil afspreken bij de Mont Ventoux.

Als Bart naar Den Haag gaat voor de uitreiking van de Spinozaprijs, waarvoor Joost is genomineerd, blijken David en André er ook te zijn en eveneens op de hoogte van Laura's verzoek: ze heeft ook hen erover gepolst. Joost wint de prijs en is perplex als hij een felicitatie-sms van Laura ontvangt. De vrienden spreken af in een door David nabij Bédoin gereserveerde villa. Ze vinden het spannend om terug in de tijd te gaan en Laura te zien. Ze hopen dan te vernemen waarom ze na de dood van Peter spoorloos is verdwenen en dertig jaar niets meer van zich heeft laten horen.

 

1982

In de vakantie na hun eindexamen wil Joost als experiment op de fiets de Mont Ventoux bedwingen. Bart is gek op wielrennen en wil mee. Ook Peter vindt het een goed idee, onder andere omdat hij getroffen is door het sonnet 'Mont Ventoux' van Jan Kal. Hij leent de oude Raleigh van Andrés vader. Ook de drie anderen besluiten mee te gaan.

Joost en Bart reizen apart en trainen eerst in Zuid-Limburg, de Vogezen en de Alpen. Peter vindt dat maar onzin en besluit, net als de overige drie, regelrecht naar de afgesproken camping bij Bédoin te rijden.

Bij de beklimming van de Galibier krijgt Bart last van hoogteziekte. Tijdens hallucinaties meent hij dat hij Joost moet redden omdat hij in een ravijn is gevallen en ziet hij Laura staan in een sexy, rode bikini. Als hij langsrijdt, fluistert ze 'Ik hou van jou' in zijn oor (p. 118).

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Op de camping treffen de vrienden elkaar. Als ze de volgende dag besluiten de omgeving te gaan verkennen, blijven Laura (geen zin) en Bart (spierpijn) achter. Laura verleidt hem en ze hebben seks in zijn tent. Ze vraagt hem er niets over aan de anderen te zeggen. Maar als de anderen terug zijn, merkt hij aan hun reacties dat ze weten wat er is gebeurd.

De volgende dag, 25 juni, gaan Joost, Peter en Bart de Ventoux op. David, Laura en André volgen in de auto. Joost heeft zijn dag niet en Bart arriveert redelijk ontspannen als eerste op de top. De ongetrainde Peter komt lange tijd na Joost aan. Hij heeft, zoals beloofd, onderweg nagedacht over een gedicht met zijn wielrenervaringen en haast zich om het op papier te krijgen. Als hij klaar is, declameert hij op indrukkende wijze zijn parlandogedicht over vriendschap, liefde en dood.

Daarna beginnen de drie aan de afdaling. Peter wordt overmoedig, passeert Bart in vliegende vaart, verliest de macht over het stuur, valt en is op slag dood.

Peter wordt naar het ziekenhuis en daarna naar Nederland overgebracht. Laura haakt af, vertrekt naar Perugia (Italië) en is zelfs niet bij Peters begrafenis aanwezig. Peters vader sterft enkele weken later, zijn moeder Olga verdwijnt spoorloos.

 

2012

Bart maakt zijn dochter duidelijk dat hij haar heeft vernoemd naar Laura (in Peters dichtbundel 'Anna') en destijds verliefd op haar was. Hij geeft haar Peters gesigneerde dichtbundel cadeau. Anna verklaart ook verliefd te zijn: op Lennart, een basketballer.

David, André, Joost en Bart gaan trainen voor hun aanstaande beklimming van de Mont Ventoux. André verklaart dat hij ter nagedachtenis van zijn vader op diens Raleigh wil rijden en een daad wil stellen: zijn vader heeft hem vanwege Andrés criminele gedrag niet aan zijn sterfbed willen zien. Ook Joost heeft een specifieke reden om de berg op te gaan. Amerikaanse media hebben onthuld dat hij ten onrechte de Spinozaprijs heeft gekregen, omdat hij fraude met meetresultaten heeft gepleegd. Een geconsulteerde advocaat kon de onthulling niet tegenhouden en Joost weet dat hij 'hangt'. Mede omdat zijn vrouw Valery van hem wil scheiden, omdat hij is vreemdgegaan met enkele studentes, wil hij nu een totaal nieuwe start maken.

De vrienden praten over het verleden. Hoewel ze aandringen onthult Bart geen details over zijn vrijpartij met Laura. Wel komt hij met een nieuwtje: Laura was meer dan Peters muze: hij heeft van Peters moeder gehoord dat Laura en Peter 'tegen de klippen op' neukten (p. 173 en 184).

Ze bezoeken het graf van Peter. André versiert de grafsteen met het wielershirt en petje van zijn vader, waarna ze met de zelfontspanner een foto maken. Ze denken allemaal aan de foto die ze vlak voor Peters dood maakten. Alleen Laura ontbreekt nu.

Ze rijden naar de Provence en nemen hun intrek in de door David gehuurde villa nabij de Mont Ventoux. Anna en Lennart arriveren er een dag later. André heeft een vergroting van de foto met hun zessen meegenomen en hangt die aan de wand. Tijdens enkele trainingen blijkt David door zijn slechte conditie nauwelijks mee te kunnen.

Zonder zijn vrienden erover in te lichten, maakt Bart een afspraak met Laura om haar tegemoet te rijden en in de buurt iets te drinken. Hij stelt vast dat ze nog net zo mooi is als dertig jaar geleden. Ze zegt het druk te hebben met haar werk als regisseur in Avignon en morgen naar de villa te rijden.

Bart keert terug naar de villa. Daar is Joost in alle staten: De Telegraaf heeft op de voorpagina zijn foto geplaatst met een grote kop erbij waarin hij een oplichter wordt genoemd. Hij verlaat woedend het huis, maar komt de volgende morgen terug... in de auto van Laura, die hem zag lopen en heeft opgepikt.

Tijdens een etentje in een restaurant vertelt Laura over haar scheiding van Fabrizio Guazzi, een jaar geleden, en dat ze steeds meer moest denken aan het verleden en met name Peter. Als ze over schuldgevoel begint, onderbreekt André haar. Hij onthult dat Peter destijds eigenwijs is geweest en een verkeerde lijm voor het plakken van zijn banden heeft gebruikt, waardoor die tijdens de afdaling door de warmte gesmolten kunnen zijn. Bart vraagt zich hardop af waarom Peter zo roekeloos afdaalde. Laura stelt dat Peter zeker geen zelfmoord heeft gepleegd. Als 'bewijs' declameert ze Peters gedicht dat hij op de top schreef en dat ze al die tijd bewaard heeft.

Terug in de villa verklaart ze dat ze nooit verliefd op Peter is geweest en dat hij ook een heel andere kant had, een zwarte kant, die behalve zij niemand kende. Hij was geobsedeerd geraakt door de film The Night Porter, waarin Lucia, een Jodin die het concentratiekamp had overleefd, zich overgeeft aan Max, een SS'er. Peter stelde dat liefde en seks ook over macht gaan, voelde zich als Max en genoot van perverse macht over Laura. Na het zien van de film Beyond Good and Evil, over een driehoeksverhouding, manipuleerde hij Laura door haar op te dragen met Bart naar bed te gaan.

De vrienden staan perplex, Bart voelt zich misbruikt. Joost en Bart krijgen ruzie, die zo hoog oploopt dat Bart het schilderij met de vergrote foto over het hoofd van Joost trekt. Die loopt daarop woedend het huis uit. 's Avonds laat praten Bart en Laura nog wat na. Ze zegt dat ze destijds ook verliefd op hem was, maar 'geen keuze' had en daarom wegging (p. 259). Als ze naast hem gaat liggen en hij haar kust en met zijn hand haar buik zoekt, pakt ze die vast. Tot vrijen komt het niet: 'Je kunt de tijd niet repareren' (p. 261).

De volgende dag, als de Mont Ventoux moet worden beklommen, is iedereen toch weer van de partij. David krijgt al snel duizelingen en stapt over in de volgauto van Laura. Bart gaat hallucineren en ziet opeens Peter voor zich uit rijden. Hij slaagt er niet in hem in te halen. Hij neemt zich voor nu eindelijk het boek over wielrennen en filosofie af te schrijven. Bart en André bereiken samen de top. Joost heeft het heel zwaar, maar voelt zich als herboren en vol nieuwe plannen als hij eindelijk boven is.

Als ze in het restaurant op de top hun geslaagde tocht willen vieren, komt Laura met nog een verrassing. Ze leidt een blinde jongeman binnen, die sprekend op Peter lijkt. Ze stelt hem voor: Willem, haar zoon. De vrienden begrijpen dat hij de zoon van Peter en Laura is en dat hij de reden is dat zij na Peters dood halsoverkop naar Italië vertrok.

Tijdens de afdaling stoppen ze bij de plek waar Peter dodelijk verongelukte. André trekt het shirt van zijn vader uit en drapeert het om het paaltje waar Peter met zijn hoofd tegenaan sloeg. Ze omarmen elkaar en vormen er een cirkel omheen. Een felle windstoot maakt het shirtje los, waardoor het naar beneden dwarrelt.

 

Epiloog (p. 279-285)

Joost, André en David zijn in de ruimte van Davids reisbureau Café De Vriendschap begonnen. Aan de muur hangen portretten van wielerlegenden en een foto van zes mensen die op de top van de Mont Ventoux met de armen om elkaar heen een kring vormen.

Er is een gezelschap bijeen ter ere van de boekpromotie van Bart, die eindelijk zijn boek Spinoza demarreert heeft afgemaakt. De vriendenclub is voltallig, nu met Willem, die de plaats van zijn vader Peter inneemt.

Na enkele inleidende woorden spreekt Bart een dankwoord uit en overhandigt het eerste exemplaar aan Laura. Er wordt getoost op elkaar en op de vriendschap en een foto gemaakt van zes mensen op het podium.

 

Bron: Kruse, Lucas op http://uittrekselbank.nbdbiblion.nl/uittrekselbank/abonnee/detail?tek_id=437652

 

 

C      Vorm

 

Beschrijf voor alle onderstaande punten zo objectief mogelijk hoe het werk is geschreven en waaruit dat blijkt. Het zijn objectieve punten over de manier waarop het werk geschreven is.

 

Gebruik het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’ om te lezen hoe je onderstaande punten uit moet werken.

 

 

 

 

Uitwerking

1

verhaallijn(en)

(werk de verhaallijn(en) uit)

1ste verhaallijn: Het ontstaan van de vriendschap, met als climax het ongeluk van Peter op Mont Ventoux, op 25 juni 1982.

2de verhaallijn: De reünie van de vrienden en de aanloop ernaar.

2

gebruik van tijdsvolgorde

(chronologisch of niet? – voorbeelden)

 

Het verhaal is niet chronologisch. De proloog is in het heden (zomer van 2012). Daarna bevatten de hoofdstukken 1 tot en met 34 een afwisseling tussen het heden en het verleden. De epiloog is weer in het heden (deze is na de reünie). Het effect van de afwisselingen tussen het heden en het verleden zorgen voor spanning.

3

vertelperspectief

(welk perspectief, waar zie je dat aan en wat is het effect)

Het vertelperspectief in dit verhaal ligt bij Bart Hoffman in de onvoltooide verleden tijd. Bart is een vertellend-ik. De epiloog is echter een auctoriaal perspectief. Het effect van een vertellend-ik is dat je door de dialogen een goed beeld krijgt van de ander personages in het verhaal.

4

titelverklaring

(titel, ondertitel en uitleg)

De titel van het boek is: “Ventoux”. Deze titel verwijst naar een belangrijke plaats in het verhaal, namelijk de Mont Ventoux. Deze berg staat symbool voor zelfoverwinning en voor het kwijtraken van schuldgevoelens, twee belangrijke onderwerpen in het verhaal. Het boek bevat geen ondertitel.

5

verteltijd - vertelde tijd

(verhouding tussen beide en belang voor het verhaal)

De verteltijd is 232 bladzijdes, verdeeld in 34 hoofdstukken. De vertelde tijd is ongeveer 30 jaar, want het verhaal speelt zich af tussen 1982 en 2012. Het verhaal is opgedeeld in het verleden (1980-1982), met als belangrijkste flashback het ongeluk van Peter en het heden (2012). Deze twee worden voortdurend afgewisseld, wat vragen oproept zoals “Wat het ongeluk van Peter wel echt een ongeluk?” of “Waar is Laura naartoe gegaan?”.

6

hoofdstukindeling

(indeling, titels en belang van deze indeling)

Het verhaal is opgedeeld in 34 hoofdstukken die met Romeinse cijfers zijn aangegeven en geen titel hebben. Het boek bestaat uit een proloog, dan 34 hoofdstukken, de epiloog en tot slot de verantwoording. Prologen vind je niet alleen in boeken, maar ook bij grote wielerevenementen, dus dat past bij het thema. In de proloog is de foto van de vrienden erg belangrijk en in de epiloog komt deze weer ter sprake, allen is Peter nu vervangen door zijn zoon Willem.

7

overig

(andere opvallende zaken bijv. taalgebruik)

  • In het verhaal worden veel wielersportfeitjes door Joost gegeven.
  • Er komt veel muziek en veel films uit de jaren tachtig ter sprake in het verhaal, bijvoorbeeld “The Night Porter”.
  • De wielerlegende Tommy Simpson wordt vaak genoemd in het verhaal.
  • Gedichten van Jan Kal zijn ook te vinden in het boek.
  • In het boek staan veel filosofische citaten, bijvoorbeeld op bladzijde 136: “Nergens is het gevoel van vriendschap en loyaliteit zo sterk als bij een groepje mannen op de fiets. Je let op elkaar, de sterkste doet het meeste werk en zet de anderen uit de wind. Je raakt bij het passeren even een rug aan, als een korte liefkozing. Je voelt de concentratie, de poging één fietsend beest te worden, één lijf, één geest.”
  • Het boek is gemakkelijk te lezen door het makkelijke taalgebruik, met uitzondering van de wielersport.
  • De film “Beyond good and evil” heeft ook een belangrijke rol in het verhaal.

 

 

D      Inhoud

         

Werk onderstaande punten uitgebreid uit voor het boek dat je gelezen hebt. Dit zijn subjectieve punten die vooral gaan om jouw leeservaring; jouw interpretatie van het verhaal.

 

Gebruik het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’ om te lezen hoe je onderstaande punten uit moet werken.

 

 

 

 

Uitwerking

1

belangrijkste personages

(geef uitgebreide karakterbeschrijvingen)

Bart Hoffman: Bart is 48 jaar, geboren in Zutphen en is de ik-figuur in het verhaal. Hij is een misdaadjournalist en getrouwd geweest met Hinke, waarmee hij een dochter, Anne Jildou, gekregen heeft. Anna is vernoemd naar Laura. Peter sprak in zijn gedichten altijd over een Anna, maar iedereen had door dat deze Anna eigenlijk Laura was. Bart is bezig met zijn boek “De fietsende Spinoza” en pakt op zijn veertigste het wielrennen weer op.

 

André Tanking: André is een voormalig drugsdealer, die langzamerhand op het verkeerde spoor komt. Als hij bijna veroordeelt wordt, komt hij tot het besef dat het beter is als hij gaat stoppen met zijn vuile zaakjes. Hij woont in Rotterdam en heeft een vriendin, Ludmilla, die sprekend op Laura lijkt. André en Bart kennen elkaar al sinds hun geboorte, want de moeders van hun moeders waren al vriendinnen. André wil graag afrekenen met het verleden en wil de Mont Ventoux beklimmen om de ruzie met zijn vader goed te maken. De vader van André wilde namelijk geen crimineel aan zijn sterfbed hebben.

 

Joost Walvoort: Joost is een wijsneus en moet altijd alles beter weten. Hij komt uit een goed milieu (zijn vader was dokter) en komt bij Bart en André in de kleuterklas. Joost is een bekende Natuurkundig geworden door zijn snaartheorie, waarvoor hij ook de Spinoza-prijs heeft gekregen. Later blijkt dat Joost plagiaat heeft geleegd op de snaartheorie, waardoor hij in de grote problemen komt.

 

David Castelen: David is een Surinaamse, vriendelijke, relaxte jongen die verhuist is van Paramaribo naar Nederland. Zijn vader heeft een reisbureau, maar houdt helemaal niet van reizen. David neemt het bedrijf van zijn vader over en noemt het: “East West Adventures”. De vrienden van David denken dat hij homoseksueel is, hij blijft ook zijn hele leven single.

 

Laura van Bemmel: Laura komt uit een streng christelijk milieu en heeft geen contact met haar ouders meer, mede doordat haar vader haar wel eens sloeg. Laura heeft een onduidelijke relatie met Peter; ze begrijpen elkaar erg goed. Peter heeft wel een manipulatieve invloed op Laura en neemt zo een beetje de rol in van haar vader. Na het ongeluk op de Mont Ventoux verdwijnt Laura uit het leven van de vrienden, maar niet uit hun gedachten. Laura krijgt van Peter een kind, de blinde Willem, vernoemd naar de vader van Peter.

 

Peter Seegers: Peter is de zoon van Kapitein Willem en Madame Olga. Zijn ouders runnen de Sweet Lady Jane, de bordeelboot die ook aanlegt in Zutphen. Peter is een dichter en hij heeft meteen al succes met zijn eerste bundel. Hij wil graag net als Jan Kal de Mont Ventoux beklimmen, om bovenaan de berg een gedicht geschreven te hebben. Peter is de natuurlijke leider van de vriendenploeg. Hij is echter wel een beetje een smerige man, hij onderdrukt bijvoorbeeld Laura.

Overige personages: Anna Hoffman, Willem en Olga Seegers, Marga Sap, Willem jr. (Dit zijn allemaal typen).

 

Al deze personages zijn platte karakters, want je kent hun gedachten niet). De uitzondering is Bart, hij is een plat karakter, want tijdens het verhaal verandert hij niet echt. De enige ontwikkeling die hij maakt, is dat hij aan het einde van het verhaal de dood van Peter wel kan verwerken, in tegenstelling tot het begin van het verhaal. Dit vind ik echter niet genoeg om Bart tot een rond karakter te rekenen.

2

belangrijkste gebeurtenissen
(minimaal 2)

(uitgebreid uitwerken)

De belangrijkste gebeurtenissen zijn de dood van Peter en de reünie van de vrienden. De dood van Peter zorgt ervoor dat de vrienden de berg nog een keer gaan beklimmen. Voordat ze de berg beklimmen, worden de vrienden weer bij elkaar gebracht. Samen komen ze tot de beslissing om nog een keer de Mont Ventoux te beklimmen. Dit doen ze voor Peter, maar ook voor zichzelf.

3

tijd en ruimte

(waar en wanneer speelt het verhaal en waarom is dat belangrijk)

De tijd is het verleden (1982) en het heden (2012). De overeenkomsten tussen deze twee tijden is dat ze beide keren de Mont Ventoux beklimmen, hallucinaties hebben tijdens deze beklimming en plannen hebben om te schrijven. De verschillen zijn dat er deze keer niemand van de vrienden dood gaat, dat Peter er niet bij is (wel in gedachten), de vrienden een ander doel hebben bij de beklimming van de berg (zoals eerherstel) en ze geen jongensachtige bravoure meer hebben.

 

In het verleden speelt het verhaal zich af op en rond de Mont Ventoux, de Sweet Lady Jane, Zutphen, camping La Garenne in Bédoin.

In het heden speelt het verhaal zich af in de Villa “Mas de Chênes”, op en rond de Mont Ventoux, Zutphen, Rotterdam, Alkmaar, Zuid-Limburg.

Symbolische ruimte: De plek waar Peter is verongelukt en het graf van hem.

4

Motieven (minimaal 4)

(Uitgebreid uitwerken waarom dit motieven zijn – voorbeelden)

Foto: De foto van de vrienden die voor de eerste beklimming van de Mont Ventoux genomen is, komt direct in de proloog al aan bod. Door het verhaal heen komt deze foto nog vaker aan bod, bijvoorbeeld in de Villa.

 

(Oude) auto’s: André is na zijn leven crimineel de wereld van de autohandel ingegaan. Hij houdt zich vooral bezig met oude auto’s. Ook de auto van de vriend van Anna wordt uitvoerig beschreven.

 

Midlifecrisis: Alle vrienden in het boek zitten (of hebben gezeten) in hun midlifecrisis. Ze beklimmen de Mont Ventoux om met hun problemen af te rekenen.

 

Schuldgevoelens: De vrienden hebben allemaal het gevoel dat het hun schuld is dat Peter verongelukt is op de Mont Ventoux. De Mont Ventoux staat symbool voor het kwijtraken van schuldgevoelens. Hierdoor willen de vrienden een tweede poging doen om de Mont Ventoux te beklimmen. Ze willen het schuldgevoel kwijtraken dat hun achtervolgd heeft sinds de dood van hun geliefde kameraad Peter Seegers.

 

Wielrennen: In het boek speelt wielrennen een centrale rol. De vrienden doen het graag en hebben het er vaak over, vooral de wijsneus Joost. De beklimming van de Mont Ventoux is belangrijk in de wielerwereld.

 

Hallucinaties: Tijdens de beklimmingen van de Galibier en de Mont Ventoux hallucineerden de vrienden. Ze zagen dingen, die er in de werkelijkheid helemaal niet waren. Het wordt erg goed beschreven wat Bart allemaal ziet tijdens deze hallucinaties.

 

Raleigh: Deze fiets van de vader van André komt vaak in het boek ter sprake. André beklimt de Mont Ventoux om de schuldgevoelens die hij heeft kwijt te raken. Zijn vader Gerrit wilde niet een crimineel bij zijn sterfbed, waardoor André nu erg veel spijt heeft dat hij op het verkeerde pad is geraakt. Als hij op de oude fiets van zijn vader fiets, is dat een manier om weer met zijn vader in contact te komen.

 

Filosofie: In het boek zijn veel filosofische uitspraken te vinden, gedaan door filosofen van vroeger, maar ook door de vrienden. Een voorbeeld van zo’n filosofische uitspraak gedaan door Bart is: “Nergens is het gevoel van vriendschap en loyaliteit zo sterk als bij een groepje mannen op de fiets. Je let op elkaar, de sterkste doet het meeste werk en zet de anderen uit de wind. Je raakt bij het passeren even een rug aan, als een korte liefkozing. Je voelt de concentratie, de poging één fietsend beest te worden, één lijf, één geest.”

 

De dood: Ook de dood komt vaak ter sprake in het verhaal, zoals de dood van Peter en de dood van de vader van André. In het boek proberen de vrienden de dood van geliefden te accepteren, door bijvoorbeeld de Mont Ventoux te beklimmen.

 

Poëzie: Peter Seegers is een rasechte dichter. Zijn eerste bundel werd meteen al een grootst succes. Zijn leven draaide voornamelijk om de dichtkunst. Door de Mont Ventoux te beklimmen, wil Peter spiegel met de dichter Jan Kal, die tijdens zijn tocht naar de top van deze legendarische berg een gedicht schreef en deze op de top af had. In het boek komen ook meerdere poëtische uitspraken van andere, echte dichters aan bod.

5

symboliek

(uitgebreid uitwerken wat de symboliek is – voorbeelden)

Er zit veel symboliek in dit verhaal, ik zal er een paar opnoemen en uitwerken:

 

Foto: De foto van de vrienden die genomen is op de dag voor de beklimming, heeft een belangrijke symbolische waarde. Als de vrienden bijvoorbeeld in de villa zijn en Bart de foto kapot slaat op het hoofd van Joost, gaat de foto kapot, net als hun vriendschap.

 

De beklimming van de Mont Ventoux: Het beklimmen van deze berg staat symbool voor de dood, voor inspiratie, zelfoverwinning en loutering (schuldgevoelens kwijtraken).

 

Il ritorno: De titel van het stuk van Laura betekent: “De terugkeer”. Dit slaat op de terugkeer van Laura, misschien wel op de terugkeer van alle vrienden. Op de terugkeer naar de Mont Ventoux of op de terugkeer naar het verleden. Het stuk heeft een erg belangrijke symbolische waarde in het verhaal.

 

Paaltje: Het paaltje waar Peter met zijn hoofd tegenaan geslagen is, heeft ook een symbolische waarde. Bart wist niet of hij langs het paaltje kon komen, omdat er bij dat paaltje zoveel gebeurd is. Ook stoppen de vrienden op de plek waar het ongeluk gebeurd is, wat ook weer symbolisch is.

6

motto

(citeer het motto en leg uit waarom de auteur het heeft gekozen)

“Het uitzicht brengt inzicht”. Dit is volgens mijn het motto van dit boek. De eerste beklimming van de Mont Ventoux was slechts bedoelt voor de jongens om te laten zien waartoe ze in staat waren. De tweede keer echter beklommen ze de berg om hun schuldgevoelens kwijt te raken, om tot inzicht te komen. Als je eenmaal boven op de berg staat en het uitzicht bewonderd, kom je tot inzicht waar het leven echt om draait. In het geval van de vrienden hun vriendschap.

7

eind

(beschrijf het einde van het boek – open, gesloten, passend?)

Het verhaal heeft een gesloten einde, want alle vragen waarmee je zat, zijn beantwoord. Ook is de vriendschap weer herstelt, mede doordat Laura weer terug is. De vraag waar Laura heen is gegaan na het ongeluk van Peter, is ook beantwoord. We weten alleen niet wat er met Joost gebeurd is, dat blijft een geheim.

8

overig

(andere opvallende zaken)

Niet echt, de meeste opvallende zaken zijn al eerder in dit leesverslag aan de orde gekomen.

 

 

E      Beoordeling

 

Geef je persoonlijke beoordeling in 140 tot 160 woorden. Gebruik minimaal vier verschillende beoordelingswoorden en werk deze voldoende uit met behulp van de inhoud van het boek. (aantal woorden vermelden)

 

De beoordelingswoorden vind je ook in het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’

 

 

Het verhaal is erg leerzaam, er worden uitspraken gedaan die je later zal gaan herkennen, zoals op bladzijde 172: “Wat doet tijd? Tijd sloopt je. Tijd verandert je.” Het verhaal is ook choquerend als je erachter komt wat de relatie van Peter en Laura werkelijk inhield, die bestond namelijk niet allen uit poëzie, maar ook uit seks en macht, zoals Laura op bladzijde 206 vertelt: “Ik denk dat hij toen krankzinnig was,’ zei Laura. ‘Tijdelijk of voorgoed. En ik denk dat hij mij had meegenomen in zijn wereld.” Daarnaast is het verhaal ook spannend, bijvoorbeeld tijdens de climax van de dood van Peter op bladzijde 118 verteld wordt: “We passeerden de plek waar Peter lag, ik zag zijn hoofd dat rood kleurde van het bloed.” Ik vond het boek wel lastig, vooral door de wisselingen in de tijd. Er was een constante wisseling tussen het heden en het verleden, waardoor het verhaal soms erg onduidelijk voor me was. (158 woorden)

Het verhaal is erg leerzaam, er worden uitspraken gedaan die je later zal gaan herkennen, zoals op bladzijde 172: “Wat doet tijd? Tijd sloopt je. Tijd verandert je.” Het verhaal is ook choquerend als je erachter komt wat de relatie van Peter en Laura werkelijk inhield, die bestond namelijk niet allen uit poëzie, maar ook uit seks en macht, zoals Laura op bladzijde 206 vertelt: “Ik denk dat hij toen krankzinnig was,’ zei Laura. ‘Tijdelijk of voorgoed. En ik denk dat hij mij had meegenomen in zijn wereld.” Daarnaast is het verhaal ook spannend, bijvoorbeeld tijdens de climax van de dood van Peter op bladzijde 118 verteld wordt: “We passeerden de plek waar Peter lag, ik zag zijn hoofd dat rood kleurde van het bloed.” Ik vond het boek wel lastig, vooral door de wisselingen in de tijd. Er was een constante wisseling tussen het heden en het verleden, waardoor het verhaal soms erg onduidelijk voor me was. (158 woorden)

 

F       Thema en uitleg

 

Omschrijf, los van het verhaal, het thema van het boek (de centrale gedachte, de dieper liggende idee).

Leg vervolgens uit waarom denkt dat dit het thema is. Bij die uitleg mag je wel gebruik maken van de inhoud. Gebruik 80 tot 120 woorden. (aantal woorden vermelden)

 

Het thema van het verhaal is: “Wat doet de tijd met ons leven”. De auteur wil met het boek zeggen dat tijd ons leven verandert en dat het leven net als de tijd niet terug te draaien is. Het beste voorbeeld hiervan is te vinden op bladzijde 211: “Ik sloot mijn ogen. ‘Je kunt de tijd niet inhalen. Soms denk ik dat ik er heel dichtbij ben, maar dat is niet zo. Heel tragisch, eigenlijk. Het leven is een slecht ontwerp.” Dit thema slaat niet alleen op de personage in het boek, maar is meestal ook terug te leiden naar de lezer hiervan. (103 woorden)

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ventoux door Bert Wagendorp"