ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

1. Titelbeschrijving.

De titel van het boek is Ventoux. Het boek is geschreven door Bert Wagendorp. De eerste  druk van het boek is uitgegeven in mei 2013 en er zijn nu al 18 verschillende drukken. De uitgeverij is Atlas Contact en het boek is uitgegeven in Amsterdam. Het boek telt 285 bladzijdes met nog 3 bladzijdes verantwoording van de schrijver.

2.  Antwoord op de vragen.

Mijn boek heeft niveau 3 en zelf ben ik ook een niveau 3 lezer. Ik vind het boek zeker een niveau 3 want het sluit niet helemaal aan bij de wereld van de jongeren omdat het over oudere mannen gaat, maar omdat je flashbacks hebt van hun jeugd toch een beetje wel. Er gaat hier vooral om de vriendschap en over wat dat precies is dus dat is ook een kenmerk van niveau 3. Er zit zeker ook een levensles is dit boek namelijk dat je waar je ook naar toe gaat of wat er ook gebeurt, je allerbeste vrienden zullen je nooit laten vallen. Ook al heb je geen contacten meer met ze. Als het niet op lezenvoordelijst.nl zou staan, dan zou ik toch gaan denken dat het een niveau 4 boek zou zijn. Dit denk ik omdat het mij veel tijd in beslag nam om sommige dingen te snappen omdat het om veel moeilijke vraagstukken ging. Soms moet je ook wielrenner kennis hebben of iets in de richting van Filosofie, want daar komen ook veel termen uit voort.

3. Samenvatting.

De hoofdfiguur heet Bart Hoffman, hij is gescheiden en heeft een dochter Anna, hij is misdaadjournalist. Hij is 48 jaar oud en geboren in Zutphen. Hij heeft een grote passie voor wielrennen, Het verhaal heeft een heden en verleden. Het heden is in de zomer van 2012 en verleden in 1982.
  30 jaar na een dodelijk ongeval van zijn vriend Peter Seegers op de berg de Ventoux, komen al zijn oude vrienden weer tevoorschijn. André in de rechtszaal voor coke handel, Joost in de krant voor de Spinozaprijs. Hij zoekt contact op met beide. Eerst gaat hij fietsen met André en dan met Joost. Hij zoekt kort daarna ook David op, die ook bij de vriendenclub hoorde. Hiertoe behoort ook Laura van Bemmel. Iedereen is verliefd op haar. Maar Laura trekt vooral op met Peter door zijn gedichten. Hun relatie blijkt uiteindelijk iets meer gecompliceerder te zijn.
  Laura neemt ook contact op met de heren om ze opnieuw naar de Ventoux te krijgen met z’n alle. Hiermee stemmen ze in en ze gaan samen trainen en afspreken.
Bart besluit volledig eerlijk te zijn tegenover zijn dochter en vrienden en verteld wat er dertig jaar geleden allemaal is gebeurd. Voor ze naar Frankrijk gaan, gaan de heren nog even langs het graf van Peter. De heren hebben een villa bij de Ventoux gehuurd voor een week. Anna komt ook even langs. Bart maakt een afspraak met Laura om te vragen wanneer ze naar de villa komt. Joost wordt ondertussen beschuldigt van fraude en loopt weg. Hij komt terug met Laura en de groep is weer compleet. Ze horen eindelijk hoe Peter is verongelukt, namelijk door de verkeerde lijm gebruikt te hebben en wat er die dagen ervoor heeft afgespeeld. Laura verteld dingen over Peters zwarte kant die de heren niet kende. Ze legt hun relatie uit en die was dat ze veel met elkaar naar bed gingen. Ze vertelt over de film “The Night Porter’’ die ze naspeelden. Joost en Bart krijgen ruzie en Joost loopt weg, maar komt terug voor de tocht. De tocht gaat goed en behalve David haalt iedereen de top fietsend. De vriendschap blijkt ineens weer hecht zoals dertig jaar geleden. Ze rijden met zijn zessen naar de plek waar Peter gestorven is. In het restaurant onder aan de Ventoux, neemt Laura een blinde man mee. Dit is de zoon van Laura en Peter en daarom vertrok Laura dertig jaar geleden. De mannen starten in Zutphen een café en Bart schrijft zijn eerste boek.

Het verleden
In 1982 was bij de vrienden ook het idee opgekomen om  te gaan fietsen in Frankrijk. Bart en Joost gaan fietsen en trainen. Peter fietst ook maar traint niet. Ze oefenen onderweg op alle bergen die ze tegenkomen. In Frankrijk komen ze de rest van de vriendenclub tegen. Bart en Laura hebben seks en Peter komt om het leven op de Ventoux tijdens de afdaling. Laura vertrekt direct naar Italië.

4. Personages .

De hoofdpersoon van het boek is Bart Hoffman. Hij is 48 jaar oud en een gepassioneerde wielrenner. Hij heeft een dochter Anna die genoemd is naar de ‘gedichtenbundel voor Anna’ van Peter. Hij is vanaf zijn zestiende al verliefd op Laura. Hij trouwt en hij scheidt ook weer. Hij wordt een misdaadjournalist en ook een sportverslaggever. Uiteindelijk wil hij toch liever gaan schrijven over Spinoza. Hij fietst met alle twee de keren mee de Ventoux op.
  Joost is een natuurwetenschapper. Hij is in 1969 in Zutphen komen wonen en hoorde vanaf toen bij André en Bart. Vanaf kleins af aan was hij al goed in alles. Hij hield eerst niet van wielrennen maar uiteindelijk nadat Bart hem had gepusht toch wel. Hij ontvangt de Spinozaprijs maar heeft fraude gepleegd dus zijn carrière gaat naar de knoppen. Hij gebruikt in het boek heel veel filosofische vraagstukken.
   André is de stoerdere van de vriendenclub. Hij wilde profvoetballer worden en was ook de sportiefste. Hij en Bart zijn sinds de geboortes al onafscheidelijk. André heeft een Russische vrouw Ludmilla die sprekend op Laura lijkt. André is heel rijk geworden.
  David is een Surinamer die op de middelbare school in 1978 erbij is gekomen. Hij neemt het bedrijf  ‘Avonturenreizen’ van zijn vader over en maakt er een groot succes van. Bart en David verliezen nooit het contact uit het oog. David fietst de eerst keer niet mee, maar de tweede keer wel alleen haalt hij het niet.
  Peter is een dichter die ook op de middelbare school erbij is gekomen in 1980. Hij kwam aan op het bordeel van zijn ouders; ‘de Sweet Lady Jane.’ De jongens mogen hier vaak komen. Peter heeft een zeer compliceerde relatie met Laura en een kind met haar. Hij verongelukt op de afdaling van de eerste beklimming van de Ventoux.
  Laura komt in de zomer van 1981 bij de vriendenclub. Ze ontmoetten haar in het zwembad, vanaf dat moment verandert de groepshouding. Iedereen probeert haar voor zich te winnen. Ze gaat uit met Joost en André en is de muze van Peter. Na het ongeval vertrekt ze uit Zutphen naar Italië. Dertig jaar later komt ze weer tevoorschijn met een zoon.

5. Wie is er aan het woord?

Het boek wordt vertelt vanuit de ik-perspectief, dus vanuit Bart Hoffman. Doordat het de ik-perspectief is weet je evenveel als Bart zelf. Je weet bijv. wanneer hij afspraken heeft en wat er alleen in zijn gedachten om gaat. Hij kijkt zeg maar terug op wat er is gebeurd. In de epiloog is de ik-verteller verandert in de alwetende-verteller.

6. Met wie beleven wij de gebeurtenissen mee?

Wij beleven alles mee vanuit Bart Hoffmans zicht. Alles wat hij denkt, doet, opschrijft, ziet of waar hij naartoe gaat wordt heel precies opgeschreven. Als hij met iemand praat kun je precies lezen wat hij allemaal denkt en zegt. Hierdoor kom je ook te weten waarom hij bepaalde dingen tegen mensen zegt, want zijn gedachtes leggen die zinnen dan uit. Zo kom je dus meer te weten over Bart dan over de anderen.

7. Tijdverloop.

De tijdverloop in het verhaal draait voornamelijk om 1982 tot 2012. In 1982 gaan de heren namelijk de Ventoux beklimmen en verandert alles na de beklimming. Het hele boek draait om wat er op die berg is gebeurd en waarom dat is gebeurd. De dertig jaar tussen 1982 en 2012 is niet zo heel belangrijk, daar wordt niks over gezegd. In 2012 komen de heren weer bij elkaar na die dertig stille jaren. Dit is ook een belangrijk punt in het boek, want hier gaan ze voor de tweede keer de berg op. Wat er voor 1982 gebeurt hoort eigenlijk wel bij het boek, maar dat is maar een klein stuk. Dus in feite loopt de periode van 1964 tot 2012, maar je maakt niet alles mee uit die periode.

8.  Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Zutphen zelf. Voor 1982 gebeurt alles in Zutphen, in 1982 speelt het zich voornamelijk af in Frankrijk bij de Ventoux. In die dertig jaar speelt het zich weer af in Zutphen. In 2012 speelt het zich af in Rotterdam; waar André woont, Alkmaar; waar Bart woont, Zutphen; waar Joost en David nog wonen. Ook speelt het zich weer af bij de Ventoux.

9. Thematiek.

Het thema van het boek is vriendschap tussen 5 mannen en 1 vrouw die altijd blijft standhouden ook al wonen ze ver van elkaar of verdwijnen er mensen. Het maakt niet uit hoelang het duurt, hoever je van elkaar woont of wat je doet, dit boek laat zien dat vriendschappen beginnen, standhouden en dat vrienden je nooit zullen laten vallen. Het zou ook wel rouwverwerking kunnen zijn, liefde of schuld.

 

10. De titel, ondertitel en motto.

De titel van het boek is VentouX. Je zou natuurlijk denken dat het boek is vernoemd naar de berg de Ventoux, waardoor alles verandert in het boek. Maar waarom is de X   dan rood gekleurd? De X is roodgekleurd omdat de X staat voor het getal vijf. Hiermee geeft het boek aan dat er nog vijf mensen over zijn. Of dat er 5 mannen waren en 1 vrouw. Beiden zouden kunnen. De ondertitel is niet aanwezig bij dit boek.                                 
  Het motto is een citaat van Francesco Petrarca, De beklimming van de Mont Ventoux: “Daar liet ik mijn gedachten hun snelle vlucht nemen van stoffelijke naar onstoffelijke zaken, en sprak ik mezelf als volgt toe: “Besef dat dit, wat je vandaag bij de beklimming van deze berg meermalen hebt ervaren, jou en vele anderen ook overkomt op de weg naar het gelukzalige leven. De mensen realiseren zich dat niet zo gemakkelijk, omdat de bewegingen van het lichaam openlijk zichtbaar zijn, maar die van de geest onzichtbaar en verborgen. Het leven dat wij het gelukzalige noemen, bevindt zich op een hoge plaats, een smalle weg, zegt men, leidt daarheen.” In het boek komt een verwijzing naar dit gedicht vaak voor.

11. Motieven.

Midlifecrisis; de heren zitten nu in een stadium van hun leven, waarin ze geen idee hebben wat ze nu moeten doen. Of ze nu wel gelukkig zijn en of ze weten waar ze aan toe zijn.
  Geheim; de mannen hebben nooit geweten waarom Peter is gestorven en dachten dat het kwam omdat hij nog nooit op een fiets had gezeten. En ze wisten ook niet waarom Laura zo plots verdween.
  Seksualiteit; er wordt veel over seksualiteit gepraat en ernaar gevraagd. Ook hebben Laura en Bart seks, Laura e André zoenen en Laura heeft een seksrelatie met Peter. De vrienden zijn allemaal verliefd op Laura.
  Sport; André deed vroeger al aan voetbal en de rest deed soms mee. Bart was de eerste die door wielrennen gepassioneerd werd en stootte daarmee ook Joost en André aan. Peter wilde alleen maar wielrennen de Ventoux op. Later is David ook gaan wielrennen omdat hij moest bewegen van de dokter. Het wielrennersleven komt het hele boek terug; citaten, fietstochtjes, foto’s.

12. Beoordeling.

Het onderwerp spreekt mij wel aan, omdat iedereen in zijn leven met vriendschappen te maken heeft.  De een heeft er veel en de ander weinig, maar uiteindelijk zal iedereen een vriendschap hebben. De personages zijn goed uitgewerkt, omdat ik het gedrag van de personages herken; ‘O god,’ riep Laura. ‘Doe iets. Doe iets! Doe godverdomme iets! Hij gaat dood, Peter gaat dood. Dat mag niet, dat mag niet, dat mag niet!’ blz. 146. Laura raakt volledig in paniek, iets wat ik ook zou doen.
  Het verhaal bevat flashbacks en daardoor vond ik het verhaal niet verwarrend want je weet alles van wat er vroeger is gebeurd, dus als er een verwijzing is naar het verleden, weet je waar het overgaat omdat je een flashback hebt gehad. ‘we zagen haar voor het eerst op 14 juli 1981. We waren met z’n vijven in het zwembad, onder de eikenbomen, op onze vaste plek, waar het gras licht omhoog liep.’ Blz.60
  Ik was wel nieuwsgierig naar de afloop van het verhaal . Dit kwam door dat je helemaal wordt meegenomen in Bart z’n leven. Vanaf zijn kindertijd tot zijn 48ste jaar. Je wilt nu natuurlijk weten of het lukt om de Ventoux nog een keer te beklimmen en wat er gaat gebeuren met hun en Laura.
  De tweede laag van het verhaal kwam niet duidelijk naar voren; ik vond het thema duidelijk uitgewerkt. Overal komt er iets over wat is vriendschap en dit is een moment van geluk met mijn vrienden. Dus het thema komt altijd terug.
  Het motto was een citaat van Francesco Petrarca, de beklimming van de Mont Ventoux. Hierin wordt verteld hoe het is om de Mont Ventoux te beklimmen en welke gevoelens je dan hebt. De schrijver is hier duidelijk door geïnspireerd, want het komt bijna het hele boek terug.
  De auteur wilde mij laten zien dat hechte vriendschappen stand kunnen houden, om de ergste omstandigheden. Ook maakt het niet uit wat je doet of dat je een andere huidskleur hebt;  David is getint en André komt uit de cel, Joost heeft ook gefraudeerd en toch blijven ze elkaar steunen na 30 jaar geen contact te hebben gehad. Ook wilde hij laten zien dat je niet moet opgeven op sommige vriendschappen.
  De waarden in het boek staan in een grote lijn wel gelijk met de mijne. We willen allemaal geld verdienen en geliefd worden door een geliefde. We willen gezond blijven en niet verdrietig zijn. Ik vind eerlijkheid belangrijk en in dit boek vertellen de hoofdpersonages elkaar pas dingen na 30 jaar, dat zou ik nooit doen. De vrienden liegen niet veel tegen elkaar en zeggen vaak waar het op staat. André kiest voor cokehandle en belandt in de cel, wat geen slimme keuze was. Maar als hij uit de cel komt, heeft hij wel lange tijd kunnen na denken en dat deed hem weer goed. Laura gaat eigenlijk vreemd met alle jongens. Ze kust met André, is bij Joost en heeft een seksuele relatie met Peter, ik vind dit uiteraard niet goed want Peter was een jaar ouder en ze waren minderjarig. Ze geloven in het boek nergens in en ik doe dat ok niet. Racisme trekken ze zich niks van aan met bijv. David.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Bedankt voor het verslag alleen de titel verklaring klopt volgens mij niet. Want de x is een Romeins cijfer voor het getal 10 en niet voor het getal 5.

4 jaar geleden

J.

J.

idd

3 jaar geleden