Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan door Louis Couperus

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 855 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 5 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1906
Pagina's
328
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
4 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan
Shadow

Een groot geheim verbindt de families Takma en Steyn de Weert. Lang geleden, toen zij nog in Indië woonden, is er een mysterieuze moord gepleegd, waar niemand over wil praten. Met zijn dagelijkse bezoeken aan de moeder van Ottilie bezegelt de stokoude heer Takma hun stilzwijgen. Ze hopen hun geheim in het graf mee te nemen, maar als de zoon van Ottilie wil trou…

Een groot geheim verbindt de families Takma en Steyn de Weert. Lang geleden, toen zij nog in Indië woonden, is er een mysterieuze moord gepleegd, waar niemand over wil prate…

Een groot geheim verbindt de families Takma en Steyn de Weert. Lang geleden, toen zij nog in Indië woonden, is er een mysterieuze moord gepleegd, waar niemand over wil praten. Met zijn dagelijkse bezoeken aan de moeder van Ottilie bezegelt de stokoude heer Takma hun stilzwijgen. Ze hopen hun geheim in het graf mee te nemen, maar als de zoon van Ottilie wil trouwen kan het niet langer verborgen blijven. Dan pas wordt duidelijk hoezeer de vreselijke gebeurtenis uit het verleden nog altijd mensen met elkaar verbindt en dat de dingen van vroeger nog niet voorbij zijn gegaan. 

Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan door Louis Couperus
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan.
Door: Louis Couperus.

Samenvatting
Lot is de zoon van Ottilie en is verliefd op Elly waarmee hij later in het boek trouwt.
In zijn familie is zowat iedereen ongelukkig getrouwd dus hij hoopt dat zijn huwelijk beter zal verlopen. Ook zijn moeder is al twee keer gescheiden en woont nu samen met haar derde man, genaamd Steyn met wie ze áltijd ruzie heeft.
Ze heeft vijf kinderen uit haar drie huwelijken en alleen Lot woont nog bij haar.
De moeder van Ottilie, die ook Ottilie heet, is al 97 en zit de hele dag stijf op een hoge stoel. Er komt dagelijks familie bij haar langs waaronder meneer Takma, een oude man van 93.

Die twee kunnen uren lang zwijgend samen zitten terwijl het lijkt alsof er een groot geheim tussen hun in hangt.
En dat blijkt in het verloop van het boek ook zo te zijn:
Ottilies vorige man, meneer Dercksz, betrapte Ottilie 60 jaar geleden terwijl ze vreemd ging met meneer Takma.
Takma stak Dercksz dood met een kris, terwijl Ottilie om haar man heen ging hangen zodat hij zich niet kon verdedigen.
Ze wisten niet wat ze met het lijk aanmoesten en samen met de baboe Ma-Boeten gooiden ze het in de rivier.
Toen het lijk gevonden werd moest dokter Roelofsz de doodsoorzaak constateren.
Hij was verliefd op Ottilie en toen zij hem smeekte een andere doodsoorzaak te verzinnen deed hij dat voor haar.
Hij wist hoe Dercksz in werkelijkheid gestorven was, maar gaf als verklaring dat meneer Derckesz een avondwandeling was gaan maken en in de rivier was gevallen. De wond zou te danken zijn aan de scherpte rotsstenen waar hij zich aan zou hebben gesneden.
Na de moord op Ottilie’s man werd haar jongste dochter, Ottilie geheten, geboren. Het was geen kind van Dercksz, maar van Takma.

En daardoor waren Lot en Elly neef en nicht, zonder dat ze dat wisten.
Takma, Ottilie en dokter Roelofsz, die 88 jaar is, denken dat zij de enige zijn die dit geheim kennen, maar dat is niet zo.
Ottilie’s zoon Harold was als dertienjarige getuigen van de moord en ook haar dochter Thérèse, die haar moeder erover heeft horen spreken toen ze ijlde, weet van het geheim.
In de loop van het verhaal komen steeds meer mensen erachter terwijl de drie bejaarden het niet door hebben.

De grootste angst van Lot is om oud te worden. Hij is daar zo bang voor dat hij hoopt vroeg te sterven.
Na hun huwelijk gaan Lot en Elly opreis en bezoeken verschillende familieleden. Zo leer je alle broers en zussen van Lot’s moeder kennen en dat zijn er nogal wat.

Ma-Boeten, de oude baboe, heeft het hele verhaal over de moord op Dercksz verteld aan haar zoon. Die heeft het weer doorverteld aan Daan, een broer van Harold en eist zwijggeld. Daan komt vanuit Indië naar Nederland om met Harold over het verhaal te praten wat hij net heeft gehoord.
De dochter van Harold, Ina, luistert hen af maar hoort niet alles. Wel vermoed ze dat haar vader en oom een geheim bewaren en probeert het uit te zoeken door familieleden uit te horen.
Maar ze komt niet veel te weten en blijft heel nieuwsgierig.

Op een dag wordt meneer Takma dood gevonden door zijn nicht Adèle.
Zij vindt een door hem half verscheurde brief op de grond, die ze leest.
Het is een liefdesbrief van Ottilie aan meneer Takma waarin de ware reden van Dercksz’dood in is beschreven. Adèle haalt Steyn erbij, de man van de dochter van Takma, en laat ook hem de brief lezen.
De familie verzwijgt de dood van Takma voor Ottilie omdat zij misschien door de schrik ook zal sterven.
Maar zij komt er zelf achter doordat zij plotseling in de hoek van de kamer de geest van Takma ziet opstijgen, zoals zij af en toe ook de geest van haar man Dercksz ziet.
Als haar laatste tijdgenoot dokter Roelofsz sterft verlaat zij haar bed niet meer.
Uiteindelijk sterft ook zij. Bang, dat God haar zal straffen voor wat ze op haar geweten heeft, maar ook opgelucht dat niemand achter de moord is gekomen.

Elly verlaat Lot omdat ze naar Moeken zal gaan, een plaatsje in Rusland, waar ze, omdat daar oorlog is tussen Rusland en Japan, als verpleegster bij het roden Kruis wil gaan werken.
Lot is daar heel verdrietig om, maar wil haar niet beletten te gaan omdat dit iets is wat ze echt graag wil.
Steyn verlaat zijn vrouw Ottilie na jaren lang alleen maar ruzie met haar gemaakt te hebben.
Lot gaat met zijn vader naar Napels en wanneer zijn vader terug gaat naar Nederland komt Steyn hem bezoeken. Die vertelt hem het geheim van Ottilie en meneer Takma.
Als ook hij weer vertrekt zit Lot alleen in zijn kamertje terwijl zijn grootste angst hem weer overvalt. Hij moet er niet aan denken zo oud te worden als Grootmoeder Ottilie en meneer Takma.
Hij buigt zich over zijn papieren en zo dichtbij de lamp is het zichtbaar, dat hij heel grijs wordt aan de slapen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan door Louis Couperus"