ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!

1
a) Titel: Vamp. Pas op voor de webcam...!
    Auteur: Caja Cazemier
b) Gelezen druk: Derde druk
    Jaar van uitgave: 2008
c) Uitgaverij: Ploegsma
d) Aantal bladzijden: 150 bladzijden
2
Leg uit waarom je dit boek hebt gekozen:
Ik kende de schrijver al. Ik las de achterkant, en het onderwerp sprak mij aan. Ik heb het boek ook gekozen omdat het boek een prijs heeft gewonnen: De jonge jury 2008.
3
Zet in je eigen woorden wat je het spannendste/mooiste én saaiste/verdrietigste gedeelte van het verhaal vindt.
Spannendste gedeelte:
Het spannendste gedeelte vind ik als Jade zichzelf helemaal bloot moet vertonen voor Yoram.
Ik wist niet zeker of ze dat echt ging doen. Het heeft een paar bladzijdes geduurt voordat je wist dat ze het toch ging doen. Dit komt omdat ze anders bang was dat Yoram de pikante foto's en filmpjes van haar op de site van haar school ging zetten, en naar haar ouders ging sturen.
Verdrietigste gedeelte:
Het verdrietigste gedeelte vind ik dat Jade haar probleem niet durft te vertellen aan haar ouders. Dat ze het eerst aan haar vriendinnen vertelt. Daarna zijn haar vriendinnen naar de mentor toe gegaan, en hebben ze besproken hoe ze het beste dit probleem konden oplossen. Ik had, toen ik dat stuk las, heel erg medelijden met haar. Ik vind het ook wel logisch dat het moeilijk om zoiets aan je ouders te vertellen.
4
a) Leg de titel van het boek uit:
Stukje 1:
En hoe kun je verleidelijk kijken? Ze tuitte haar lippen tot een zoenmond. Hm, nee, niet goed. Ze dacht even aan de videoclips op MTV. Toen deed ze haar mond een eindje open, kneep haar ogen halfdicht en vroeg aan Malini: 'Hoe kom ik zo over?'
'Verleidelijk, hoor!' zei haar vriendin.
Jade hoorde de klik van de camera. Dat kon nooit waar zijn, dacht Jade.
'Kijk maar!' Malini haalde de foto terug en Jade zag zichzelf op het venstertje van de digitale camera.
'Een echte vamp!' grijnsde Malini.
'Een wát?' vroeg Jade.
'Een vamp, een verleidelijke vrouw!'

Stukje 2:
'Sexy, hoor!' vond ook Lian.
'Volgens Malini heet dat een vamp,' zei Jade. 'Een verleidelijke vrouw.'
'Ja,' zei Malini. 'Zo noemt mijn moeder dat. Ik vind het wel een mooi woord.'
'Een vamp?' Sacha trok een denkrimpel. 'Waar heb ik dat nou gelezen? Weet je wel wat een V.A.M.P. is? Met hoofdletters?'
'O ja!' riep Lian. 'Die ken ik!'
'Wat betekent dat dan?' vroeg Jade.
'Een Video Audio Msn Perfectionist.'
'Ja,' vulde Lian aan. 'Als je voor de webcam gaat zitten, hoe je dan op je mooist uit kan zien.'

Stukje 3:
'Ik wil weten hoe je eruitziet als je beweegt', zei Zuper-Zound. 'Dat is toch anders dan foto's. Heb je een webcam? Kan die aan?'
'Ja, we kunnen cammen,' antwoorde Jade.
Maar er schoot haar iets te binnen. V.A.M.P.! De Video Audio Msn Perfetionist! De verleiding door de camera! Ze wilde zo mooi mogelijk overkomen en daar had ze tijd vor nodig.
'Maar nu niet,' zei Jade. 'Vanavond doe ik de webcam aan.'

b) Ik vind de titel goed gekozen. Vamp betekent verleidelijke vrouw. En daar gaat dit verhaal ook wel een beetje over.
Maar ik vind het niet de beste titel voor dit boek. Een beter titel vind ik: Let op, een webcam!
5
a) Wie is de hoofdpersoon en omschrijf die persoon:

Jade: -Heeft lang blond haar, en heeft een smal postuur.
Gaat om met:
Manlini: Hebben een goede relatie. Zijn vriendinnen van elkaar.
Yoram: Ze hebben een 'internet' relatie. Aan het begin van het boek vindt Jade hem heel aardig. Maar na een tijdje voelt ze zich gedwongen om iets voor de webcam te doen.
Haar probleem is dat Yoram wilt dat ze verschillende dingen doet voor de webcam, maar zij wilt dat niet.
Ze doet gewoon wat Yoram wilt van haar voor de webcam. Maar op een gegeven moment stopt ze, omdat ze zich er toch niet fijn bij voelt.
b)
Tijd:
Het speelt zich af in deze tijd. Het boek duurt ongeveer een half jaar.
Plek:
Het speelt zich grootendeels af in de kamer van Jade. Daar staat haar computer. Ze webcamt en msnt daar met Yoram.
Stukje 1:
Het was zaterdag middag en Jade zat op haar kamer. Haar moeder had er al over geklaagd: 'Wat doe je toch ongezellig de laatste tijd. Kom eens mee naar beneden?!'
Maar Jade wilde niks missen van ZuperZound(Yoram). En ze moest natuurlijk ook met Sacha, Lian en Malini msn'en.
c) Welk perspectief is het?
Het is een auctoriaalperspectief
d) Heeft het boek een open of gesloten einde?
Een gesloten einde. Het loop allemaal goed af, de politie wordt er zelfs erbij gehaalt. Ook wordt Yoram opgepakt.
e) Wat is het thema van het boek?
Het thema van het boek is dat je moet oppassen om met iemand te gaan cammen die je helemaal niet kent. Ook moet je oppassen voor chantage op internet.
6
Korte samenvatting van het boek
Jade is 15 jaar en zet foto's van zichzelf op www.sugababes.nl. Op die website chat ze ook. Ze is erg onzeker over haar uiterlijk, daarom is ze ook erg blij als ZuperZound(Yoram) haar veel lieve complimentjes geeft. Na een tijdje wisselen ze hun MSN-adres uit, en gaan op MSN chatten. Jade doet ook de cam aan bij het MSNen, Yoram niet. Hij beweert dat zijn webcam kapot is. Jade krijgt nog veel meer complimentjes van Yoram. Na een tijdje wilt Yoram dat Jade haar t-shirt uittrekt. Daarna ook haar bh en slipje. Maar Jade wilt dat niet. Daarom drijgt Yoram dat hij sexy filmpjes en foto's van haar naar haar ouders gaat sturen, en op haar schoolsite zet. Toen ze zich uiteindelijk met veel tegenzin uitkleedde, drong ze bij Yoram aan dat ze hem nou ook wel eens wilde zien. Toe Yoram zijn webcam aanzette zag ze een naakt onderlijf van een oude man. Jade is daar erg van geschrokken en heeft haar computer uit gezet. Daarna heeft ze de webcam een hele tijd niet meer aangedaan.
In de tussentijd heeft ze het hele verhaal aan haar oma vertelt, die haar zei dat ze ermee naar de politie moest. Eerst heeft Jade het nog aan haar vriendinnen vertelt, en die gingen met haar mee om het tegen haar mentrix en haar ouders te vertellen. Tenslotte heeft ze aangifte gedaan tegen Yoram oftewel ZuperZound.
7
Wat vond ik van het boek?:
Ik vond het een erg leuk boek. Erg inspirerend. Ook wat de gevolgen kunnen zijn als je half blote foto's van je zelf op internet zet. Verder vond ik het ook héél spannend. Ik had het boek daardoor ook snel uit.
Kan ik het aanraden aan mijn leefdtijdsgenoten?
Ja, echt wel. Ik denk dat je er veel van leert. Je leest het ook makkelijk door, ook omdat het spannend is, maar ook omdat het niet te moeilijk is geschreven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

de titel staat voor video audio msn perfectionist. (;

verder mooi geschreven.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Goed boekverslag, ik ga hem denk ik wel gebruiken, maar dat is alleen omdat ik geen tijd meer heb om het bok te lezen, ik kwam er pas gister achter dat ik over 4 dagen een boekverslag moet inleveren, dus dit is heel helpvol. THNX!

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast