Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

VAMP - pas op voor de webcam! door Caja Cazemier

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover VAMP - pas op voor de webcam!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1102 woorden
  • 18 april 2010
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
21 keer beoordeeld

Boekcover VAMP - pas op voor de webcam!
Shadow
VAMP - pas op voor de webcam! door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene gegevens
•De schrijfster van dit boek is Caja Cazemier.

•Het boek heet Vamp.

•De uitgeverij is ploegsma

•Jaar van uitgave is 2006.

•Prijzen: Winnaar Jonge Jury 2008.

Het boek is een fictie boek, maar in dit boek kan ook veel werkelijkheid zitten. Dus eigenlijk een fictie met veel werkelijkheid.

De hoofdpersonen:

• Jade: Jade houd heel erg van chatten. En is heel onzeker over haar uiterlijk. Jade plaats foto’s van zichzelf op een website, en ze krijgt veel reactie’s van ZuperZound, ze krijgt veel complimentjes van hem waardoor ze hem helemaal vertrouwd, wat uiteindelijk in haar nadeel werkt

• ZuperZound (Yoram): Yoram is ook geregistreed op de website waar Jade haar foto’s plaatst ,hij geeft Jade veel complimentjes, en dwingt haar uiteindelijk tot dingen die ze niet wil doen.

De bijpersonen:

• De ouders van Jade: vinden dat Jade te veel op de computer zit, en ze komen er uiteindelijk ook achter waarom.

• Malini: Malini is een vriendin van Jade, Malini zit ook op de site

Sugababes, maar heeft veel meer reactie’s dan Jade, waardoor Jade jaloers op haar word.

• Hetty: Oma van Jade, Jade vertelt aan haar oma wat er allemaal is gebeurd met ZuperZound/Yoram, en dan wil Hetty aangifte doen bij de politie.

• Sacha: een vriendin van Jade, na school gaat Jade met haar mee huiswerkmaken omdat Jade bang is dat ZuperZound/Yoram de naakt foto’s haar ouders stuurt.

• Lian: een vriendin van Jade.

•Het kan zich afspelen nu, maar ook 4 jaar geleden. Maar ik denk nu, want veel kinderen met name meisjes zitten op msn.

Het verhaal speelt zich voor een deel af in de herfstvakantie en in de meivakantie, en voor een deel op school, het verhaal speelt zich vooral af op school en thuis.

• Informatie over de schrijver:

Caja Cazemier werd op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren, en ze groeide op in Groningen. Na de middelbare school stak ze eerst een jaartje de handen uit de mouwen, samen met een aantal andere jongeren die zich nuttig wilden maken in de maatschappij.

Caja ging dat jaar in de gezinsverzorging werken.

Daarna studeerde ze in Groningen Nederlandse taal- en letterkunde. Ze werd lerares, maar tegenwoordig besteedt ze al haar tijd aan het schrijven van boeken.


Als kind al hield Caja Cazemier van verhalen: van veel en dikke boeken lezen, maar ook van verhalen verzinnen. Ze vertelde zichzelf verhalen, speelde ze na samen met haar broertje of schreef ze op.

Haar eerste "boek" heeft Caja geschreven toen ze tien was. Na haar vijftiende schreef ze alleen nog maar dagboeken.

Caja zoekt onderwerpen uit waarmee jongeren te maken kunnen krijgen als zij tussen elf en zestien jaar oud zijn: school, ouders, vriendjes, eenzaamheid, verliefd zijn, seksualiteit, onzeker zijn, angst, je anders voelen. De meeste hoofdpersonen zitten niet lekker in hun vel en zijn op zoek naar wie ze zijn.

•De bedoeling van Caja: Kinderen die in dezelfde omstandigheden zitten, kunnen zichzelf in de boeken herkennen. Je krijgt het gevoel dat Caja’s boeken over jou en jouw wereld gaan.

•Op het moment dat Yoram zegt doe je bh uit, is het een openplek, want zou ze het wel doen, of juist niet. Dat is ook zo als ze haar broekje uit moet doen.


•Samenvatting.

Jade is 15 jaar en chat graag op www.Sugababes.nl, een site waar je de mooiste foto’s van jezelf opzet, wat vervolgens door andere mensen wordt beoordeeld. Jade is erg onzeker over haar uiterlijk, waardoor ze ook erg blij is als de 17-jarige ZuperZound(Yoram) positieve reacties geeft op haar foto’s. Na gechat met hem te hebben, wisselen ze elkaars e-mailadressen uit en kletsen op MSN verder. Yoram geeft Jade heel veel mooie complimentjes. Ze wisselen foto’s van elkaar uit. Na een tijdje vraagt Yoram of Jade haar Webcam aan wilt zette, Jade doet dat en Yoram beweert dat die van hem stuk is. Yoram blijft haar complimentjes geven en vraagt of ze haar shirt uit wil doen wat Jade vervolgens ook doet. De keer daarop zegt hij dat ze haar bh uit moet doen voor de Webcam, omdat hij anders foto’s van haar in haar bh opzal sturen naar haar ouders en op haar schoolwebsite zal zetten. Uit bangheid trekt ze haar bh voor hem uit. Dan zegt Yoram dat ze haar broekje uit moet doen, dat wilt Jade niet en ze vraagt wanneer zijn Webcam nou eigenlijk komt. Dan zet hij zijn Webcam aan en Jade ziet dan het onderlichaam van een oude, naakte man. Ze zet de computer uit en durft hem niet maar aan te doen. Ze is ook bang dat hij zijn dreigementen gaat uitvoeren. Na een tijdje verteld Jade het tegen haar oma. Haar oma zegt dat ze aangifte moet doen, maar dat durft Jade niet. Yoram zet de foto’s van Yade op internet en bijna iedereen op school weet het. Jade’s vriendinnen lichten de mentrix in en ze praten erover. Vervolgens verteld Jade het aan haar ouders en gaan ze aangifte met hen doen bij de politie.

•Mening:

Ik vond het een spannend boek, omdat je helemaal met de hoofdpersoon, in dit geval Jade, meeleeft. Ik voelde precies wat zij voelde, en ik snapte ook precies wat ze deed. Dit vond ik spannend aan het boek.

Ik vind Jade een onzeker meisje, vooral in het begin als ze denkt dat ze heel lelijk is en niet echt gewild is bij de jongens. Wat ik jammer vind is dat ze niet meteen om hulp durft te vragen, ik denk dat als ze nog eerder om hulp had gevraagd, dat het dan nog sneller opgelost zou zijn.

Yoram vind ik een vieze jongen, ik vind het raar dat hij op sugababes.nl een meisje eruit pikt die er iets minder mooi uitziet, en haar allemaal complimentjes geeft om haar om zijn vinger te winden.

Verder vind ik de vriendinnen van Jade lieve meiden, ik vind het lief dat ze haar zo steunen, en dat ze hulp van de mentor erbij roepen.

Het onderwerp van het boek spreekt mij zeer aan, omdat er tegenwoordig veel aan msn wordt gedaan. Ik vind het goed van de schrijver dat ze kinderen ook met de gevaren van msn laat kennismaken.

De gebeurtenissen in het boek vind ik best wel spannend, omdat er soms stukken zijn waar ik helemaal in meeleef, ik had soms het gevoel alsof ik het zelf beleefde.

Het taalgebruik van het boek vind ik normaal, er staan geen moeilijke woorden in en het leest makkelijk.

De opbouw in het boek vind ik begrijpelijk, je leert eerst de hoofdpersonen kennen en daarna wordt je in het verhaal meegetrokken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "VAMP - pas op voor de webcam! door Caja Cazemier"