Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

VAMP - pas op voor de webcam! door Caja Cazemier

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover VAMP - pas op voor de webcam!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1617 woorden
  • 26 maart 2008
  • 145 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
145 keer beoordeeld

Boekcover VAMP - pas op voor de webcam!
Shadow
VAMP - pas op voor de webcam! door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
VAMP: pas op voor de Webcam!

Wat zou jij doen, als een jongen allerlei naakte filmpjes van je op de computer heeft staan, en ze op de site van je school wil zetten?!

Mijn leesverslag gaat over het boek Vamp, van Caja Cazemier. Ik heb dit boek gekozen, omdat het gaat over de gevaren van msn, en ik doe redelijk vaak aan msn. Het leek me erg spannend omdat ze door die jongen gechanteert wordt.
Ik ga het in dit leesverslag hebben over:
• Informatie over de schrijver

• Informatie over het boek
• Mijn mening over het boek
• De verwerkingsopdracht

Informatie over de schrijver:
Caja Cazemier werd op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren, en ze groeide op in Groningen. Na de middelbare school stak ze eerst een jaartje de handen uit de mouwen, samen met een aantal andere jongeren die zich nuttig wilden maken in de maatschappij.
Caja ging dat jaar in de gezinsverzorging werken. Daarna studeerde ze in Groningen Nederlandse taal- en letterkunde. Ze werd lerares, maar tegenwoordig besteedt ze al haar tijd aan het schrijven van boeken.

Als kind al hield Caja Cazemier van verhalen: van veel en dikke boeken lezen, maar ook van verhalen verzinnen. Ze vertelde zichzelf verhalen, speelde ze na samen met haar broertje of schreef ze op.
Haar eerste "boek" heeft Caja geschreven toen ze tien was. Na haar vijftiende schreef ze alleen nog maar dagboeken.
Caja zoekt onderwerpen uit waarmee jongeren te maken kunnen krijgen als zij tussen elf en zestien jaar oud zijn: school, ouders, vriendjes, eenzaamheid, verliefd zijn, seksualiteit, onzeker zijn, angst, je anders voelen. De meeste hoofdpersonen zitten niet lekker in hun vel en zijn op zoek naar wie ze zijn.

Kinderen die in dezelfde omstandigheden zitten, kunnen zichzelf in de boeken herkennen. Je krijgt het gevoel dat Caja’s boeken over jou en jouw wereld gaan.


Informatie over het boek:
Het boek gaat over een meisje: Jade. Samen met haar vriendin heeft ze hele mooie foto’s gemaakt, en ze besluiten om ze op sugababes.nl te zetten. Dit is een site waar iedereen zijn eigen profiel heeft met een foto. Binnen een paar dagen, krijgt Jade allerlei berichtjes op de site, van een jongen die zichzelf Zuper Zound noemt. Hij stuurt berichtjes met allemaal complimenten. Jade is niet super knap en ook niet heel erg populair bij de jongens, dus haar zelfvertrouwen groeit met de dag. Hij vraagt of ze hem toe wil voegen op msn, na lang nadenken besluit ze hem te vertrouwen en voegt hem toe. Elke dag praten ze met elkaar, Jade maakt steeds minder huiswerk, omdat ze op de computer wil. De gesprekken worden steeds intiemer, hij vraagt zelfs een keer of ze de webcam aan wil zetten. Jade heeft van haar vriendin tips gekregen hoe ze er het best voor de cam uit kan zien, ze gaat alle tips eerst langs, omdat ze wil dat ze er perfect uitziet. Yoram, want zo heet de jongen echt, geeft haar allemaal complimenten over haar uiterlijk en ze voelt zich steeds zekerder. Na een paar keer een gesprek op msn te hebben gehad met de webcam aan, wil hij dat ze haar shirtje uittrekt. Dit wil Jade eerst niet maar Yoram praat lang op haar in en ze doet het uiteindelijk toch. Hij geeft haar weer allerlei complimenten, en ze vindt zichzelf steeds mooier. De volgende keer op msn wil hij nog meer van haar zien, en wordt steeds dreigender. Ze wil niet nog verder gaan. Hij chanteert haar door te zeggen dat hij de filmpjes, die hij al van haar heeft, op de site van de school van Jade gaat zetten. Dit wil ze absoluut niet dus ze laat zich overhalen. Ze vindt Yoram steeds minder aardig, maar telkens laat ze zich weer overhalen. Ze voelt zich er niet fijn bij, maar weet niet wat ze moet doen. Op een keer als ze weer aan het msn’en zijn, wil ze dat hij nu ook eens de webcam aanzet, omdat hij zo vaak beloofd heeft dat hij ook een webcam zou kopen maar hij heeft het nog nooit gedaan. Dankzij Jade`s vastberadenheid zet hij zijn webcam aan, maar wat ze ziet is niet de Yoram die ze op foto’s wel eens gezien had. Of misschien is het wel de Yoram van de foto maar ziet ze zijn gezicht niet. Ze ziet een heel ander deel van zijn lichaam, iets wat Jade helemaal niet wil zien. Hierna komt ze een paar weken niet meer op de computer, ze is heel bang, bang dat Yoram de foto’s en filmpjes van haar op het internet zet. Ze weet niet meer wat ze moet doen, totdat haar vriendinnen de mentor hebben ingelicht. De mentor gaat haar helpen, en ze doet aangifte bij de politie. De politie kan erachter komen waar Yoram woont, door zijn e-mailadres te controleren.
Ze pakken hem op en geven hem een geldboete. Het duurt nog een tijdje voordat Jade zich weer helemaal de oude voelt, maar ze weet wel dat ze dit nooit meer zal doen!

De belangrijkste personen in het boek:
Jade: De hoofdpersoon in het boek. In het begin van het verhaal erg onzeker maar, dat gaat over door de complimenten van Yoram.
Yoram: De jongen die alle berichtjes naar Jade stuurt.

Standpunt
Het wordt verteld vanuit het standpunt van de hoofdpersonen. Alles wat er gebeurt wordt gezien vanuit de ogen van de hoofdpersonen.

Mijn mening over het boek:
Ik vond het een spannend boek, omdat je helemaal met de hoofdpersoon, in dit geval Jade, meeleeft. Ik voelde precies wat zij voelde, en ik snapte ook precies wat ze deed. Dit vond ik spannend aan het boek.

Ik vind Jade een onzeker meisje, vooral in het begin als ze denkt dat ze heel lelijk is en niet echt gewild is bij de jongens. Wat ik jammer vind is dat ze niet meteen om hulp durft te vragen, ik denk dat als ze nog eerder om hulp had gevraagd, dat het dan nog sneller opgelost zou zijn.


Yoram vind ik een vieze jongen, ik vind het raar dat hij op sugababes.nl een meisje eruit pikt die er iets minder mooi uitziet, en haar allemaal complimentjes geeft om haar om zijn vinger te winden.

Verder vind ik de vriendinnen van Jade lieve meiden, ik vind het lief dat ze haar zo steunen, en dat ze hulp van de mentor erbij roepen.

Het onderwerp van het boek spreekt mij zeer aan, omdat er tegenwoordig veel aan msn wordt gedaan. Ik vind het goed van de schrijver dat ze kinderen ook met de gevaren van msn laat kennismaken.

De gebeurtenissen in het boek vind ik best wel spannend, omdat er soms stukken zijn waar ik helemaal in meeleef, ik had soms het gevoel alsof ik het zelf beleefde.

Het taalgebruik van het boek vind ik normaal, er staan geen moeilijke woorden in en het leest makkelijk.

De opbouw in het boek vind ik begrijpelijk, je leert eerst de hoofdpersonen kennen en daarna wordt je in het verhaal meegetrokken.

Verwerkingsopdracht:
Abc-tekst:

A- de a is van achtergrond, Jade vindt het erg belangrijk dat de achtergrond er goed uitziet als ze de webcam aanzet.
B- de b is van boos, Jade is op het eind van het boek erg boos op Yoram.
C- de c is van complimenten, Yoram geeft Jade heel veel complimenten.
D- de d is van durven, om naakt voor de webcam te gaan moet je veel durven.
E- de e is van edelsteentje, dat is de chatnaam die Jade gebruikt op sugababes.nl
F- de f is van foto’s Jade en haar vriendinnen zetten foto’s op sugababes.nl

G- de g is van is van gelogen, Jade hoopt dat Yoram heeft gelogen dat hij de foto’s op de schoolsite zou zetten.
H- de h is van Hetty, de naam van de oma van Jade.
I- de i is van intelligent, Yoram is intelligent dat hij Jade zo om zijn vinger kan winden.
J- de j is van Jade, de naam van de hoofdpersoon.
K- de k is van kletsen, Jade zit heel veel met Yoram op msn te kletsen.
L- de l is van liefde, Yoram geeft Jade heel veel liefde.
M- de m is van msn, Yoram en Jade spreken elkaar iedere keer via msn.
N- de n is van nep, wat Yoram doet is heel erg nep.
O- de o is van oneerlijk, wat Yoram doet is voor Jade erg oneerlijk.
P- de p is van piekeren, aan het eind van het boek zit Jade de hele tijd te piekeren over wat ze moet doen.
R- de r is van raar, wat Yoram doet is heel erg raar.
S- de s is van sugababes.nl, de site waar Jade en Yoram elkaar leren kennen
T- de t is van twijfelen, in het boek heeft Jade heel vaak getwijfeld of ze de webcam nou wel aan wilde zetten.
U- de u is van uiterlijk, aan het begin van het verhaal twijfelt Jade erg aan haar uiterlijk.

V- de v is van verlegen, Jade is in het begin van het boek erg verlegen
W- de w is van waarschuwen, de vriendinnen van Jade hebben haar gewaarschuwd.
Z- de z is van ZuperZound, de chatnaam van Yoram.

Slot
Dit was mijn leesverslag. Ik heb eerst in de inleiding verteld, waarom ik dit boek heb gekozen, daarna heb ik laten zien waar ik het over ging hebben, vervolgens heb ik het een en ander over de schrijfster verteld, toen heb ik de informatie over het boek gegeven, verder heb ik mijn mening verteld, en tot slot de verwerkingsopdracht gemaakt.
Ik vond het een erg leuk boek om te lezen, en het is zeker een aanrader!

REACTIES

L.

L.

Echt heel goed;) Het boek heb ik ook gelezen, het is echt interessant;)

Groetjes Lenaa;)

12 jaar geleden

A.

A.

Het is zooooooooo goed!! zo duidelijk allemaal! je hoeft het boek niet eens te lezen om te begrijpen waar het over gaat!!! groetjessssssss!! anoniem!!1

6 jaar geleden

I.

I.

Leuk verslag ik heb het boek ook zelf gelezen heel duidelijk wat je niet moet doen.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "VAMP - pas op voor de webcam! door Caja Cazemier"