Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

VAMP - pas op voor de webcam! door Caja Cazemier

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover VAMP - pas op voor de webcam!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas tto havo/vwo | 1357 woorden
  • 3 maart 2008
  • 137 keer beoordeeld
Cijfer 7
137 keer beoordeeld

Boekcover VAMP - pas op voor de webcam!
Shadow
VAMP - pas op voor de webcam! door Caja Cazemier
Shadow
• Zakelijke gegevens en inhoud
• Titel: Vamp
• Schrijver: Caja Cazemier
• Thema: Seksueel misbruik
• Inhoud
• Samenvatting
• Hoofdpersonages
• Feitelijke informatie over het thema (seksueel misbruik)
• Over de schrijver….
• Onze mening
• Vragen

• Samenvatting:
• Jade is een meisje van 15 jaar en is erg onzeker over haar uiterlijk. Ze vindt zichzelf te dun en helemaal niet knap. Ze is maar over een ding tevreden en dat zijn haar borsten. Ze vergelijkt haar zelf telkens met haar beste vriendin Malini en die is natuurlijk de knapste en heeft een mooie bruine huid. Terwijl zij een super witte huid heeft. Toch is ze wel blij met haar leven totdat ze Yoram(Zuper Zound) ontmoet en het verkeerd gaat. Want Yoram is niet te vertrouwen…Op een regenachtige dag in de herfstvakantie zitten Jade en haar vriendin Malini achter de computer, ze vervelen zich.
Dan komen ze op het idee om een profiel aan te maken op de site: Sugababes.nl. Voor hun profiel moeten ze foto’s maken.

Die avond gaan ze in de dansstudio van Jade`s moeder foto’s maken. Hun haar is leuk opgestoken door Jade`s vader, die kapper is. Helemaal opgetut gaan ze foto’s maken en de foto’s worden heel erg mooi, haar vriendin noemt haar een VAMP dat is een Video Audio Msn Perfectionist. Met behulp van de computer werken ze de foto’s nog wat bij en maken daarna een profiel aan.
De meiden krijgen heel veel leuke reacties en een jongen is helemaal weg van Jade. Hij heet Zuper Zound, tenminste dat is zijn chatnaam..........
Op Sugababes.nl kan je ook met elkaar chatten dat doet Jade met Zuper Zound. Hij geeft haar heel veel complimentjes en hij doet heel lief. Jade vindt het heel leuk dat een jongen zoveel aandacht voor haar heeft en ze word verliefd op hem. Hij zegt dat hij ook verliefd op haar is.
Jade twijfelt geen moment als hij haar msn vraagt. Nu kunnen ze ongestoord kletsen.
Hij vertelt dat hij Yoram heet en als zij verteld hoe zij heet geeft hij haar meteen complimentjes over haar naam. Yoram smeekt haar nog een paar foto’s te sturen die niet op de site staan en dus doet Jade dat. Ze vraagt ook of hij ook wat foto’s stuurt en als ze zijn foto’s heeft ontvangen blijkt Yoram heel erg knap te zijn. Ze print de foto uit en besluit de foto overal mee naar toe te nemen.
Als Jade samen met Sasha, Malini en Lian uitgaat, mist ze hem opeens heel erg, haar vriendinnen merken dat er iets aan de hand is. Jade laat verteld trots over Yoram en laat haar de foto van hem zien.
Haar vrienden waarschuwen haar, maar ze slaat hun waarschuwingen in de wind, want zo kan Yoram toch niet zijn.
Als ze op een avond weer met Yoram zit te msn`en vraagt hij of haar webcam aan mag en dat doet Jade. Hij geeft haar weer een heleboel complimentjes en Jade voelt zich steeds zekerder over haar uiterlijk.
Op een avond als ze thuis is gekomen nadat ze heeft opgepast zet ze de computer aan en logt ze in op msn. Yoram heeft de hele avond op haar zitten wachten. Hij vraagt haar om haar T-shirt uit te doen en dat doet ze.
De volgende avond zitten ze weer op msn en vraagt hij haar of hij haar bh mag zien en dat mag, Jade heeft speciaal een nieuwe bh gekocht. Yoram geeft weer complimentjes en als hij vraagt of ze haar bh uit wil doen heeft Jade daar helemaal geen probleem mee en doet ze dat.

Als ze de volgende dag weer op msn zit vraagt hij of ze het nog een keer wil doen, Jade heeft er die dag helemaal geen zin in en voelt zich er niet goed bij als ze dat zegt is Yoram ineens niet meer zo aardig.
Èèn van haar foto’s die ze naar hem heeft gestuurd heeft hij helemaal bewerkt tot een heel vunzige foto. Hij dreigt die foto naar haar ouders te sturen……

• Hoofdpersonages
Jade: Jade is een onzeker meisje en is 15 jaar oud. Ze vindt zichzelf te dun en lelijk. Het enige lichaamsdeel wat ze mooi vind zijn haar borsten.
Malini: Malini is een meisje met een mooie bruine huid. Ze is 15 jaar. Jade vergelijkt zichzelf altijd met Malini. Malini is de beste vriendin van Jade.
Yoram (ZuperZound): Over Yoram staat niet zoveel in het boek omdat hij zoveel mogelijk geheim houdt natuurlijk omdat Jade hem anders kan vinden.

• Feitelijke informatie over het Thema: Seksueel misbruik.
Bij seksueel misbruik is er sprake van gedwongen seksueel contact. Het gaat tegen de zin van iemand in. Als je slachtoffer bent, lukt het je vaak niet de ander op te laten houden. Vaak is er misbruik tussen bekenden. Dan kennen de dader en slachtoffer elkaar. En soms is het slachtoffer afhankelijk van de dader. Dat maakt dat het moeilijker te begrijpen en ook vaak moeilijker te stoppen is. Een dader kan familie of een bekende zijn. Bijvoorbeeld: je vader of moeder, broer of oom, de taxichauffeur van een busje waar je in mee moet, of je trainer, jouw groepsleider, begeleider of de pastoor. Vaak is de dader een man, maar het kan ook een vrouw zijn. De slachtoffers zijn vaker meisjes dan jongens. Maar beide groepen kunnen slachtoffer zijn. Zoals we net al zeiden zijn meisje vaker slachtoffer als jongens maar ook jongens worden misbruikt. Het is moeilijk precies aan te geven hoe vaak seksueel misbruik van jongens voorkomt. De belangrijkste reden daarvoor is dat jongens niet durven toe te geven dat ze misbruikt zijn. Ze komen er niet mee naar buiten omdat ze zich schamen. Want jongens worden toch niet misbruikt!! Toch zijn er aanwijzingen dat jongens ongeveer een gelijk risico lopen slachtoffer te worden als meisjes. Tenminste één op de twintig mannen is als jongen seksueel misbruikt, zo blijkt uit onderzoek. Dat is dus vijf procent van alle Nederlandse mannen (ca. 400.000 mannen).

Hoe kan het gebeuren ?
Bij seksueel misbruik spelen macht en afhankelijkheid een grote rol. De dader gebruikt overmacht om de jongen tot seks te dwingen. De jongen denkt dat het 'erbij hoort' of durft niet te weigeren. Jongens uit gezinnen met weinig warmte en aandacht, zoeken die warmte en aandacht buiten de deur. Ze vallen dan in handen van bijvoorbeeld 'die aardige buurman' die de jongen wel warmte biedt, maar daar later iets seksueels voor terugvraagt. Soms wordt lichamelijk geweld gebruikt of wordt gedreigd met geweld.Dit geldt natuurlijk ook voor vrouwen.


Hoe kun je de kans op seksueel misbruik verkleinen?
• Ga nooit met iemand mee naar huis die je niet goed kent en laat je niet thuis brengen door een jongen die je net in de disco hebt ontmoet.
• Bepaal je eigen grenzen en kom voor jezelf op zodra iemand iets doet dat je niet wilt. Veel daders zijn geen vreemden maar bekenden, bijvoorbeeld een broer, vriend of lerares. En misbruik begint dan vaak met kleine dingen.
• Wees heel duidelijk tegenover de ander en laat het idee los dat je aardig gevonden moet worden!
• Word je aangevallen, bied dan actieve weerstand: schreeuw en vecht.

• Over de schrijver….
Caja Cazemier werd op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren, maar ze groeide op in Groningen. Na de middelbare school ging Caja eerst met een paar jongeren een jaar in de gezinsverzorging werken.Daarna studeerde ze in Groningen Nederlandse taal- en letterkunde. Ze werd lerares, maar nu schrijft ze alleen nog maar.
Ze woont met haar drie zoons in Leeuwarden. Haar vriend woont twee straten verderop.
Ze houdt van lezen en dansen. En van felle, vrolijke kleurtjes.
Ze vindt de boeken Te snel en Kid-kind een van haar mooiste boeken.

• Onze mening
Wij vonden het boek super leuk omdat de schrijver heel goed de gevoelens van Jade heeft beschreven.

Zielig, ik vind het zielig voor Jade omdat ze gedwongen wordt door Yoram en dat ze er niets tegen kan doen.

Geloofwaardig, in het echt komt het ook voor.


Leerzaam, omdat het bij ons ook kan gebeuren en je in het boek een beetje kan lezen wat je dan ongeveer kan doen.

• Einde
Zijn er nog vragen?

REACTIES

J.

J.

ik zou graag weten hoe veel blz. het boek heeft

13 jaar geleden

B.

B.

Dit boek heeft 146 Blz.
+Napraten 150
+Tips = 155

12 jaar geleden

K.

K.

heel erg bedankt! had het boek al een keertje gelezen maar moet voor morgen verslag hebben, en was het een beetje vergeten (:
x

12 jaar geleden

M.

M.

Goed boekverslag.
Alleen 1 ding op te merken: Jade had geen nieuwe bh gekocht, ze moest bij haar (volgensmij) haar buurjongetjes oppassen. Toen ze ze naar bed had gebracht zag ze de deur van die kamer openstaan. Daar ging ze naar binnen. Toen zag ze iets zwart en dat pakte ze. Bleek het een soort van Bh/hemdje te zijn. Ze heeft het aangetrokken en is vergeten uit te doen. Sindsdien had ze het bijna elke dag aan.

11 jaar geleden

K.

K.

nee ze had wel een nieuwe bh gekocht maar hij is nog vergeten over dat rokje en aangifte

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "VAMP - pas op voor de webcam! door Caja Cazemier"