Vals door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Vals
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 889 woorden
  • 9 januari 2013
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
49 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2010
Pagina's
271
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Debuutprijs Jonge Jury (2012 Winnaar) , Jonge Jury (2012 Winnaar)

Boekcover Vals
Shadow
Het is kerstvakantie en Abby, Kim, Pippa en Feline gaan naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis ligt een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Kim ineens na een ruzie. De overgebleven vriendinnen zijn…
Het is kerstvakantie en Abby, Kim, Pippa en Feline gaan naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitge…
Het is kerstvakantie en Abby, Kim, Pippa en Feline gaan naar een huisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis ligt een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Kim ineens na een ruzie. De overgebleven vriendinnen zijn bezorgd, maar denken dat Kim terug naar Amsterdam is gegaan. Als Feline ook verdwijnt, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Pippa en Abby kunnen door het slechte weer geen kant op. De sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten de vriendinnen eigenlijk wel alles van elkaar? 
Vals door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Naam van de schrijver/schrijfster: Mel Wallis de Vries

Titel: Vals

Uitgever: De Fontein

Jaar van uitgave: September 2010

Aantal bladzijdes: 271

Verklaar de titel: Het is vals door wie en wat er allemaal gebeurt.

Wie zijn de hoofdpersonen? Abby, Pippa, Feline en Kim ze zijn vriendinnen.

Welke tijd speelt het boek zich af? Rond deze tijd want er wordt gebruik gemaakt van telefoons en een navigatie systeem.

Zijn er tijd sprongen in het verhaal? Nee hier word geen gebruik van gemaakt.

Waar speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt zich af in de Ardennen. Ze slapen in het huisje van Abby’s vader.

Wat is het thema van het boek? Jeugd Thriller want er worden en paar moorden gepleegd en het is best heftig.

Samenvatting

Het boek gaat over 4 meisjes: Kim, Feline, Pippa en Abby. Zij zijn samen in de kerstvakantie op vakantie in een huisje van de vader van Abby. Als ze aan komen en het huis een beetje verkent hebben gaan ze een wandeling buiten maken. Na een lange tijd komen ze een paar jongens tegen en nodigen ze hun uit om s’ avonds een drankje toe doen. Die avond als iedereen een beetje aan het flikflooien is met elkaar verdwijnt Kim. Kim had op die avond ruzie met Abby gehad omdat Abby vertelt had dat ze ging studeren met Pippa in Aix. En als toen Daan ook nog opdringerig deed ging Kim naar buiten en verdween.. Kim was spoorloos dus besloten de meisjes haar te zoeken. Ze wandelen en wandelen maar komen Kim nergens tegen. Als ze terug komen krijgen Feline Abby en Pippa een sms van kim dat ze mee is met de jongens naar Amsterdam. Ze denken er niet meer over en zetten er een punt achter.

Feline doet net als of ze ziek is want het gaat helemaal niet goed. Haar vader is ontslagen en de relatie tussen haar ouders gaat ook niet goed. Dat schrijft ze altijd in haar zwarte schriftje die ze gebruikt als dagboek. Abby en Pippa gaan vooral met elkaar om en sluiten Feline een beetje buiten. Als Feline haar dagboekje kwijt is en het nergens kan vinden raakt ze in paniek want haar vriendinnen mogen niet weten wat ze er allemaal in geschreven heeft!

Als Abby die avond op bed ligt zit Pippa beneden Feline op te wachten. En vraagt dan als ze wat zoekt, en begint gemene dingen te zeggen. Pippa confronteert Feline met van alles en vertelt dan dat ze het schriftje heeft gevonden. En dan gaat Pippa Feline chanteren. Pippa had ooit eens 250 euro van Feline geleend en die moest ze nog terug betalen. Dan zegt ze dat ze haar schriftje terug krijgt als ze die 250 euro niet meer terug hoeft te betalen.

Dan slaat Feline Pippa in haar gezicht en zegt dat ze het boekje kan houden. Dan gaat Feline naar buiten. Als Pippa en Abby de volgende morgen wakker worden en Feline nergens te bekennen is worden ze toch bezorgt. Ze kunnen geen kant op er zijn sneeuwstormen en de elektriciteit is uitgevallen. Als ze naar buiten gaan om Feline te zoeken vinden ze bloed, ze zijn bang dat het van Feline is en gaan weer naar binnen. Dan ziet Abby allemaal voetstappen op de grond en vraagt aan Pippa of die er net ook al stonden? Pippa zegt dat ze zich niet moet aanstellen en het niks is. Maar als ze dan de telefoon van Kim tussen de borden zien liggen hebben ze door dat er iets niet klopt.

Ze realiseren dat die voetstappen van daarnet niet van hun zelf kunnen zijn maar van die gene die de mobiel van Kim er neergelegd heeft! Dan raken ze in paniek het is donker en de elektriciteit is uitgevallen. Dan besluiten ze super snel hun tas te pakken en te gaan vluchten met de auto. Maar de benzine slang is door gesneden en dan beseffen ze dat ze in de val zitten. Als ze dan naar boven willen gaat Pippa door haar enkel en kan bijna niet meer lopen. Dan offert Abby zich op om naar het dorp te lopen en hulp te gaan halen. Pippa blijft achter en Abby gaat naar buiten. Als Abby naar buiten gaat heeft ze gelijk het gevoel dat ze achtervolgt word. Dan hoort ze achter zich iemand zwaar ademhalen en dan schreeuwt ze zo hard als ze kan PIPPA! Pippa probeert overeind te komen en wil Abby gaan helpen. Als ze buiten komt ziet ze naast de auto Abby liggen. Pippa gaat naast haar zitten en ziet dat ze een hoofdwond heeft. Dan ziet ze Casper staan het vriendje van Abby. En Pippa begrijpt het niet waarom is hij hier? Waar is die Psychopaat? Maar dan begint Casper te vertellen hoe hij alles gedaan heeft en waarom en zegt hij dat hij met Pippa wilt vluchten naar een warm land. Pippa zegt dat hij gestoord is en niet mee wil. Dan wil hij Pippa laten stikken en bewusteloos maken maar dan ineens klinkt er een schot, een schot die door Casper heen gaat. Abby staat daar met haar geweer in haar hand. En dan kijkt ze Pippa aan en zegt hoe kon je. Dan belt Abby de politie en komen de Politie en ambulances hun ophalen. Dan eindigt eindelijk de nachtmerrie die lang genoeg geduurd heeft.

REACTIES

E.

E.

Hele lange samenvatting

8 jaar geleden

A.

A.

dit is niet goed het klopt nie

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vals door Mel Wallis de Vries"