Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Vals Alarm door Marelle Boersma

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Vals Alarm
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 439 woorden
  • 2 juni 2015
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 5
22 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2011
Pagina's
304
Geschikt voor
vmbo/havo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Vals Alarm
Shadow
Vals Alarm door Marelle Boersma
Shadow


Samenvatting:
Een vrouw die dacht dat ze alles had, juist haar leven viel op een onverwachte manier in puin en verliest alles wat ze lief heeft. Als Janna plots wordt gedumpt door haar man en ingeruild wordt voor een jongere vrouw ontdekt ze dat haar huis te koop staat. Binnen drie weken moet ze het huis uit zijn. Via haar baas die tevens een vriend is van haar (ex) man krijgt ze een huis. Van groot huis zonder geld problemen en geen geld zorgen naar een kleine vieze flat met een zwerver in het portiek. Als ze hoort van de juffen bij de BSO dat het steeds slechter gaat met haar dochter Fleur en dat Fleur al meerdere keren gezien is met veel blauwe plekken weet Janna niet wat ze moet doen. Als blijkt dat haar ex man Roderick haar papieren heeft laten tekenen waar ze afstand doet van alimentatie en elke vorm van betaling onder mom van dat zijn maar papieren voor onze spaarrekening weet Janna niet meer wat ze moet doen. En dat is nog maar het begin van het verhaal. Roderick neemt haar alles af. Haar auto, haar huis, haar baan, haar vrienden en zelfs haar dochter. Janna heeft niks meer. Haar dochter Fleur zit bij een pleeggezin en doordat de wet zo is veranderd dat de pleegouders een uit huis geplaatst kind kunnen adopteren na een jaar als blijkt dat er geen zicht is op vooruitgang voor de biologische ouder/ouders, is het mogelijk dat Janna haar dichter voorgoed kwijt is. Maar als Roderick dood wordt aangetroffen veranderen er dingen.

Titelverklaring: het boek heet Vals alarm.
'Een vals alarm is een term uit de jeugdzorg, een te snelle uithuisplaatsing die later onterecht blijkt te zijn. Ze moeten balanceren tussen de risico's van een vals alarm en een misser. De misser heeft vaak ernstige, soms zelfs fatale gevolgen voor het kind,waardoor de angst voor missers zo groot wordt dan het aantal uithuisplaatsingen omhooggetrokken.'
Fleur was een vals alarm en daarom heet het boek zo.

Het genre: psychologische thriller
Het onderwerp: jeugdzorg en hun missers.
tijd en plaats: het speelt zich in deze tijd af in de stad Utrecht. De wet die genoemd is in het boek is ook daadwerkelijk aangenomen. Dit boek is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.
De hoofdpersonen:
Janna- het boek is vanuit haar perspectief geschreven.
Fleur- de dochter van Janna
Roderick-de ex man van Janna
Ilse-de beste vriendin van Janna
Horace- de zweven die in het portiek van Janna leeft.
Els- de medewerker van jeugdzorg die het contactpersoon is.
Fenna-De journaliste die Janna helpt haar kind terug te krijgen.
 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.