Vallen door Anne Provoost

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Vallen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 782 woorden
  • 1 april 2008
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
28 keer beoordeeld

Boekcover Vallen
Shadow

Zoals elk jaar brengen Lucas en zijn moeder de zomer door in het huis van zijn grootvader, ver weg van de hoofdstad. Deze zomer is evenwel anders: zijn grootvader is gestorven, en voor het eerst beginnen de mensen in de stad over zijn oorlogsverleden te praten. Wanneer de jonge danseres Caitlin - Lucas' Amerikaanse vriendinnetje van jaren geleden - weer opduikt, wordt…

Zoals elk jaar brengen Lucas en zijn moeder de zomer door in het huis van zijn grootvader, ver weg van de hoofdstad. Deze zomer is evenwel anders: zijn grootvader is gestorven, en …

Zoals elk jaar brengen Lucas en zijn moeder de zomer door in het huis van zijn grootvader, ver weg van de hoofdstad. Deze zomer is evenwel anders: zijn grootvader is gestorven, en voor het eerst beginnen de mensen in de stad over zijn oorlogsverleden te praten. Wanneer de jonge danseres Caitlin - Lucas' Amerikaanse vriendinnetje van jaren geleden - weer opduikt, wordt alles nog een stuk ingewikkelder. 

Vallen door Anne Provoost
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Korte inhoud van het verhaal

Lucas brengt met zijn moeder de vakantie door in het huis van zijn pas overleden grootvader. Lucas verveelt zich en probeert zijn vrienden te bellen. Niemand kan of wil met hem afspreken. Hij herinnert zich dat zijn opa een kettingzaag had en besluit om bomen om te zagen maar de kettingzaag breekt. Naast het huis van zijn opa staat een klooster waar 1 non woont. De non krijgt 2 mensen te gast: Caitlin en haar moeder Ruth. Caitlin en Lucas kwamen vroeger goed overeen met elkaar tot Caitlin met haar moeder naar Amerika vertrok. De non heeft een hekel aan Lucas’ opa maar Lucas begrijpt nooit waarom.
Het begin van het boek is het einde van het verhaal. Caitlin komt uit het ziekenhuis en Lucas is haar redder, maar je weet niet waarom.

Caitlin en Lucas kunnen het goed met elkaar vinden. Als Lucas naar het dorp gaat hoort hij veel opmerkingen over zijn grootvader. Lucas weet als enige niet wat zijn grootvader misdaan heeft en niemand wil hem vertellen wat er gebeurd is, zelf zijn moeder niet.
In het dorpje Montourin wonen er veel buitenlanders, vooral Arabieren en een aantal van deze breken veel in. Ook in het huis van Lucas’ opa. Ze stelen de televisie en de kettingzaag van zijn opa. Lucas wil zijn moeder beschermen een koopt een alarmpistool. Van de politie had Lucas gehoord dat in een oud pand de gestolen voorwerpen teruggevonden zijn. Hij gaat naar het pand en wordt bedreigd door de Arabieren, hij trekt zijn pistool, daarna weet hij niets meer want hij was bewusteloos geslagen.
Hij wordt daarna door de politie gevonden en laat hem brengen naar Benoît. Lucas komt van Benoît te weten dat zijn opa een groepje joodse kinderen heeft verraden die in de oorlog in het klooster bij Soeur onderhouden werden. Lucas’ opa had één van zijn dochtertjes verloren aan een longontsteking, dat kwam door ondervoeding en zijn opa dacht dat dat kwam door de nonnen een deel van het voedsel achterhielden voor de Joodse kinderen. Van Caitlin had Lucas gehoord dat 5 nonnen gedood zijn door de Duitsers en de 15 kinderen naar een concentratiekamp gebracht zijn.
Ondertussen was de kettingzaag door de politie teruggevonden en Benoît wilde de zaag wel vermaken maar vroeg daarvoor een wederdienst. Benoît wou dat Lucas een boom tegenover de pastorie beschadigde. Lucas wilde eerst niet maar later deed hij het toch. Lucas komt er ook achter dat Benoît alle buitenlanders uit het land wil hebben. Omdat de gemeenteraad buitenlanders onderdak wil geven in de pastorie besluit Benoît om molotovs in de pastorie te gooien.
In die tijd heeft Lucas gemerkt dat Benoît vaak bij Caitlin langs kwam. Maar toen dat hij te weten was gekomen dat Caitlin Joods was, was hij razend op haar.
Een paar dagen nadat Lucas de molotov-coctails in de pastorie gegooid heeft hoort hij dat de non het klooster wil openen om de asielzoekers op te vangen. Omdat het gaat regenen haalt Caitlin de auto om het hout dat Lucas heeft gezaagd naar binnen te halen. Als ze aankomt slipt de auto, valt de auto in de afgrond en vliegt in brand. Lucas gaat er snel naar toe en ziet dat Caitlin bewusteloos is. Haar been zit muurvast en besluit uit wanhoop om haar linkerbeen door te zagen. Hij is er kapot van want hij weet hoe belangrijk het dansen voor Caitlin is. Achteraf hoorde hij dat het makkelijk was om haar been even opzij te duwen.
Benoît belt Lucas achteraf op om hem te feliciteren, want hij dacht dat Lucas uit was op wraak.

Verschillende verhaallijnen

In het verhaal zijn er verschillende verhaallijnen.
- een liefdesverhaal
- een verhaal over racisme
- een verhaal over Lucas’ grootvader

Personages

Lucas Beigne
( 16 jaar ) ( Bijnaam: Tintin ) ( hoofdpersonage )
Hij is op vakantie naar het huis van zijn opa ( Felix Stocks)
- onzeker
- innemend
- twijfelaar

Lucas’ moeder
- introvert en beschaamd over het verleden
- zwakke persoonlijkheid

Caitlin Rose Meadows
( 16 jaar )

Zij logeert in het klooster bij de Soeur Béaté en ze is afkomstig uit Amerika.
- zeer zelfzeker
- sterke persoonlijkheid

Benoit ( ‘vriend’ Lucas )
- leidersfiguur
- mooi- en veelprater
- gevaarlijk

Alex ( ‘vriend’ Lucas )
- meeloper
- geen eigen mening

Soeur Béaté ( Bijnaam: Paula )
Ze is een oude non en woont in het klooster in Saint- Antoine

Ruth ( Moeder Caitlin )
Zij logeert in het klooster bij de Soeur Béaté en ze is afkomstig uit Amerika.

Nadine ( Vriendin van Lucas’ moeder )
Ze is kapper en weet alles over Lucas’ opa.

Molotovs-cocktail
In Perrier-flesjes benzine en goed doorweekte lont doen en daarna afsluiten met een kurk erop voor vervoer.

Saint-Antoine
Het dorp waar de opa van Lucas woonde.


Montourin
Een dorpje dicht bij Saint-Antoine waar veel buitenlanders zijn, vooral Arabieren.

REACTIES

J.

J.

Ik vind dit het meest bruikbare boekenverslag ik van dat hij een hoger cijfer van kwalteit mag krijgen. Verander het AUB want al de andere samenvattigen zijn veel te doen of helemaal niet bruikbaar!!
Ik vind toch dat de beste samenvatting bovenaan mag staan !!

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vallen door Anne Provoost"