ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

Vallen – Anne Provoost (beoordeling)Ik vind Vallen een goed boek niet het minst omdat het thema actueel is en me wel aanspreekt. Het actuele thema is verwerkt in een mooi verhaal dat contrast schept: er is enerzijds de vriendschap tussen Lucas en Caitlin en er is anderzijds de wrede houding van de extreemrechtsen tegenover de vreemdelingen waaronder ook caitlin door benoît geklasseerd wordt.

Lucas wordt doorheen heel het verhaal heen en weer geslingerd van het verleden van zijn grootvader, dat gekoppeld is aan Benoît en het extreemrechtse denken, naar de vriendschap, liefde voor/van Caitlin.

Het thema heeft mij persoonlijk toch weer iets bijgebracht over de kwaadaardigheid, het gevaar van de extreemrechtse ingesteldheid. De personages zijn mooi uitgewerkt, we kunnen van elke een mooi beeld scheppen: Lucas is een verwarde persoonlijkheid, hij is heel beïnvloedbaar. Hij laat zich vlug vangen door mensen als Benoît en Alex. Caitlin daarentegen heeft een sterke persoonlijkheid. Ze is afkomstig uit New York en is creatief bezig met dansen. Ze is misschien een beetje verliefd op Lucas. Ze spoort hem aan om na te denken en een eigen mening te vormen over politiek, racisme, . . .Toch leek eerst ook zij beïnvloed door Benoît, maar naderhand bleek dat ze hem doorhad. Benoît is een echte leiderfiguur, hij heeft een eerder gevaarlijke mening. Wanneer hij ontdekt dat Caitlin "een vuile jodin" is, zint hij zelfs op wraak. En Alex is de meeloper, degene die Benoît zijn gevaarlijke ideeën uitvoert. De moeder van lucas is beschaamd over wat er gebeurde in het verleden. Dat is ook de reden waarom ze alles verzwegen heeft voor Lucas. Ze is een zwakke persoonlijkheid.

Ik vind het verhaal zeer origineel, Anne is erin geslaagd haar thema’s haarfijn uit te werken. De gedachten in het boek zijn goed bedacht maar soms keihard: het moet bijvoorbeeld verschrikkelijk geweest zijn voor Lucas om iemand die je graag ziet te verminken om haar leven te redden, zeker als je weet dat je haar allergrootste passie ermee wegneemt…

De titel van het boek heb ik geïnterpreteerd als het vallen en opstaan van Caitlin in haar dansen met dan ook het ongeluk als definitieve val voor haar danscarrière. En ook dat mensen, zoals de grootvader, die in de val van het extreemrechtse lopen, soms erg laag kunnen “vallen”!
REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.