Val door Cis Meijer

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Val
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1662 woorden
  • 20 maart 2018
  • 142 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
142 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2015
Pagina's
240
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Val
Shadow
Val door Cis Meijer
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

VOORWOORD

Val, geschreven door Cis Meijer. Het is een spannend boek voor de jeugd. Wat staat je straks te wachten? Een spannend verhaal over een meisje dat de dood van haar beste vriendin onder ogen wilt zien komen. Ze gaat voor een periode naar New York waar haar beste vriendin woonde. Ze zal achter vele geheimen komen van haar beste vriendin, waar zij helemaal niet vanaf wist. Waarom is haar beste vriendin eigenlijk dood? Ze zeggen dat het een ongeluk was, klopt dat?

Dit boek trok me snel aan. Ik vroeg een klasgenoot of ze misschien een spannend boek thuis had liggen omdat ik weet dat ze daar erg van houdt. Ze had dit boek thuis liggen en vertelde waar het over ging. Ik was meteen geÏnteresseerd. ‘Dark stories’ trekken mij erg aan, ik hou erg veel van spannende verhalen. Mijn favoriete genre is dan ook horror en thriller, dus deze wilde ik graag van haar lenen. Mijn verwachting van dit boek was erg hoog dus het zou nog wel een tegenvaller kunnen zijn, maar het was zelfs beter dan ik dacht.

Je zag net deze foto op het voorblad. Dit meisje wordt achtervolgd, dat is één van de dingen die je tegenkomt in dit boek.

SAMENVATTING

Liv haar beste vriendin is een jaar geleden overleden. Sofia is volgens de politie overleden door een brand op een boot en het water in gesprongen en verdronken. Sofia was verhuisd naar New York en Liv bleef achter in Amsterdam. Ze skypten vaak met elkaar en hadden veel plannen gemaakt voor als Liv naar New York zou komen. Ze zouden samen hun gemeenschappelijke hobby uitvoeren, de vetste routes klimmen. Opeens kon dat niet meer. Sofia was er niet meer, maar Livs plan om naar New York er nog steeds. Ze ging alleen naar New York voor Sofia. Ze kon daar overnachten bij Sofia’s amerikaanse vriendinnen in een studentenhuis, naar de school waar Sofia op zat en naar een klimschool waar Sofia wel eens kwam. Zo kon ze haar dood onder ogen zien te komen. Maar Liv blijkt uiteindelijk iets anders te ontdekken, na enge facebookberichtjes waarin stond dat ze zich niet moest bemoeien met andermands zaken kwam Liv erachter dat Sofia een tijdje dealde in drugs. Het bleek dus dat Sofia er mee wilde stoppen alleen dat accepteerde de mede-drugsdealers niet. Ze achtervolgde haar, eisde geld van haar dat ze verdiende met het dealen. Liv kon het niet geloven. Ze ging verder op onderzoek. Ze vond in Sofia’s kamer een gekke klimroute. ‘2x deuren door, 2x trap op, achterraam open, buitentrap 3 omh. 1 nr rechts, klim op. Het ligt onder de 2e bak.’ Dat was geen normale klimroute, wist Liv. Onderaan het blaadje stonden er coördinaten. Ze kwam uit 48th street in New York. Ze gaat erheen en beklimt de route, terwijl ze daar binnen is  heeft ze door dat er nog iemand is maar toch gaat ze door. Ze wilt perse weten wat er onder die tweede bak zat. Zodra ze er is vindt ze een rugtas vol met geld. Drugsgeld?  Heeft Liv zichzelf zojuist betrokken in dit drugsgedoe. Ja, dat heeft ze gedaan. Toch gaat Liv door met haar onderzoek. Ze komt achter vele dingen zoals dat Sofia zwanger bleek te zijn en dat ze stiekem bij een club danseres was.

Liv moet oppassen op Holly, haar oppaskindje. Ze gaan naar een carrousel. Liv kijkt één keer weg en opeens zit Holly er niet meer. Liv vindt een briefje: ‘Ik volg elke stap die je zet. Geen politie of wie dan ook of je kleine vriendin gaat eraan. 18:30 bij 42th street met het geld. Doe dit en je krijgt je vriendinnetje terug.’ Liv gaat terug waar ze de tas heeft gevonden om het terug te geven. Liv ziet de dader: Hedwig, haar huisgenoot. Zou zij degene zijn die haar beste vriendin heeft vermoord? Hedwig achtervolgde Sofia al die tijd en heeft Sofia in het water geduwd terwijl ze wist dat ze dan dood zou gaan. Op het dak van een gebouw vechten Hedwig en Liv het uit. Hedwig wilt Liv van het dak gooien maar Liv wordt net op tijd gered door de politie.

HOOFDPERSONEN

Hoofdpersonen zijn Liv en Sofia. Het boek speelt zich in twee tijden af en in twee perspectieven: Livs perspectief speelt zich af in tegenwoordige tijd en Sofia’s perspectief speelt zich vlak voor Sofia’s dood af. Er zijn dus twee hoofdspersonen.

Liv: Liv is 16 jaar en komt uit Amsterdam. Ze wil heel graag naar New York en dat doet ze. Normaal is ze een beetje onzeker, maar door New York wordt ze een stuk pittiger omdat ze perse wilt weten wat er met Sofia is gebeurd. Liv wil altijd alles goed doen, want ze wilt mensen nooit teleurstellen. Livs hobby is klimmen en dat was een gemeenschappelijke hobby met Sofia, haar beste vriendin.

Sofia: Ze zou tegenwoordig 17 jaar zijn, maar ze is één jaar geleden overleden toen ze 16 was. Ze kwam ook uit Amsterdam en is verhuisd naar New York met haar familie. Sofia is van zichzelf een pittige meid en houdt van risico’s nemen. Ze draagt veel geheimen bij zich. Ook is Sofia een lief meisje die het heel erg zou vinden als ze iemand pijn doet. Sofia houdt heel erg van klimmen.

BRIEF AAN LIV

Beste Liv

Wat heftig wat jij hebt meegemaakt. Ik hoop dat het beter met je gaat, hopelijk is het fijn om terug in Nederland te zijn. New York was vast een hele grote ervaring.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Wat heftig wat jij hebt meegemaakt. Ik hoop dat het beter met je gaat, hopelijk is het fijn om terug in Nederland te zijn. New York was vast een hele grote ervaring.

Als dit ooit nog een keer zou gebeuren, als Hedwig bijvoorbeeld uit de gevangenis mag, moet je wel voorbereid zijn. Het zou kunnen dat Hedwig wraak wilt nemen, of de rest van de drugsdealers. Jij bent degene die ervoor heeft gezorgd dat ze ontmaskerd zijn en misschien pikken ze dat niet. Je moet echt zorgen dat je naar politie gaat. Ookal kunnen ze dreigen, ga naar de politie! Jij weet wie de mensen zijn die je aanvallen dan, de politie kan daar wel tegen op.  Zoals die ene keer dat je dat rare facebookberichtje kreeg met:

Leave the past behind. Mind your own business.

Beware: Don’t answer this message and don’t tell

anyone.

Er staat dan dat je niemand mag vertellen, maar ik zou het meteen vertellen aan mjin ouders, dat zou jij ook moeten doen. Alsof degene die dat schreef zou weten dat je het had verteld.  Net zoals die ene keer dat je ging oppassen in New York. Je moest op Holly passen en je wist dat ze snel meeloopt met andere mensen. Je had haar niet alleen moeten laten bij een draaimolen. Want je vond toen een briefje met:

Ik volg elke stap die je zet. Geen politie of wie dan ook, of je kleine vriendin gaat eraan. Je brengt de grijze panterrugtas met inhoud naar het slachthuis. Je weet welke ik bedoel. Om exact 18:30 uur zet je hem op het binnenterrein neer, naast de brandtrap. Doe wat hier staat en je vindt je vriendinnetje veilig terug. Info volgt.

Er stond geen politie, maar je had wel naar de politie moeten gaan. Dit zou je niet alleen kunnen en dat bleek uiteindelijk ook te zijn. Je viel van het gebouw af en terwijl je viel kon je je nog net vastgrijpen bij een richel en toen viel je weer bijna. De politie was er net nog op tijd om je te kunnen redden en Hedwig aan te houden. Dus onthoud dat je altijd naar de politie moet gaan. Neem dat de volgende keer mee voor als dit ooit nog een keer gebeurt. Verder hoop ik dat je hersteld bent van je traumatische ervaring.

Groetjes

Frédérique

WAAR EN WANNEER?

Waar het zich afspeelt is in New York en dat weet je door dit zinnetje dat Liv zegt in hoofdstuk 3 – bladzijde 24:

 Nu we stilstaan en ik op de radio in slang Amerikaans hoor wat voor weer het morgen wordt, besef ik pas echt dat ik er ben: New York!

Wanneer het zich afspeelt is nooit echt verteld in het boek. Maar qua taalgebruik en hoe de dingen omschreven woorden zie je dat het wel rond de periode is waar we nu leven. Ook weet je dat bij Sofia’s gedeelte het afspeeld vlak voor haar dood omdat ze er langzaam naartoe werken, het laatste wat Sofia zegt is (hoofdstuk 34 bladzijde 2017):

De housebeats dreunen dof… doffer… Tot ze niets meer hoort.

Geen zuurstof meer…

Alles voorbij.

Als een kanonskogel zinkt ze omlaag.

Alles zwart.

PROBLEEM

Belangrijkste probleem is hoe Liv met Sofia’s dood om moet gaan. Dat ze wordt geconfronteerd door een persoon, ze weet niet wie. Ze vindt een briefje en er wordt verteld dat ze geen politie mag betrekken.

Als ik Liv was, was ik meteen naar de politie gegaan. Dit probleem wordt uiteindelijk opgelost door Liv zelf als ze erachter komt wie haar confronteert met briefjes. Hedwig, haar huisgenoot. Ze beginnen te vechten, Liv staat op het punt te verliezen en net op tijd is de politie daar.

NAWOORD

Dit was mijn boekverslag over het boek: val – Cis Meijer. Het was een super leuk en spannend boek en ik ben blij dat ik het heb mogen lezen voor dit verslag. Het was een verslag met vragen waar je wel duidelijk antwoord op kan geven en duidelijk kan laten zien waar dit boek over gaat. Dat was wel fijn. Mijn verwachtingen van dit boek waren hoog en het is de schrijver gelukt om mij blij te maken door het lezen van dit boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Val door Cis Meijer"