Uncle Tom's cabin door Harriet Beecher Stowe

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Uncle Tom's cabin
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 3e klas vmbo | 1504 woorden
 • 31 maart 2015
 • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
7 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De negerhut van oom Tom
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1852
Pagina's
576
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover Uncle Tom's cabin
Shadow
Uncle Tom's cabin door Harriet Beecher Stowe
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

ALGEMENE GEGEVENS:

 1. De hut van oom tom
 2. Harriet Beecher Stowe
 3. Den Hertog B.V. - Houten – 1e druk 1991
 4. De genre van het boek is in mijn ogen, geschiedenis/historie, want het speelt in de 19e eeuw af rond de tijd van de slaven.

Ruimte:

 1. Het verhaal speelt zich af In de Verenigde Staten. Het begint in de staat Kentucky de precieze plaats is niet aangegeven. Tom is dan slaaf bij de Shelby’s waar hij woont en werkt. Dan wordt hij vervoerd op een boot op de rivier de Mississippi, dan komt hij in de staat Louisiana in New Orleans terecht. Dan wordt hij wegens omstandigheden weer verkocht en dan komt hij terecht bij legree op een katoen plantage aan de Rode Rivier.
 2. Ja want de slaven handel (waar het verhaal over gaat) was vooral in Amerika. Daar waren de plantages, waar de slaven moesten werkten. Dus is het een goede ruimte in mijn ogen.

Tijd:

 1. het verhaal speelt in de 19e  eeuw af rond 1850.   
 2. het verhaal duurt ongeveer een jaar maar het staat nergens precies en ik kon het ook nergens vinden. Maar als je het boek leest dan weet je dat het ongeveer een jaar duurt

Opbouw:

 1. ja er zitten wel een paar flashbacks in maar daarbuiten is het wel chronologisch geschreven.
 2. Gesloten, want op de laatste bladzijdes sterft oom Tom.

Personages:

 1. Oom Tom, want daar gaat het heelde tijd over
 2. Oom Tom is een erg gelovige man, hij leest vaak uit de Bijbel ook blijft hij zijn geloof ook vasthouden als hij bij Legree slaaf is.
  Ook is oom Tom is ook een goud eerlijke man, je kunt hem blindelings vertrouwen. Ook al zijn meesters kunnen op hem vertrouwen.
  Tom is ook altijd heel aardig voor andere mensen, zo geeft hij ook katoen aan mensen als ze niet genoeg hadden verzameld. Tom zou ook nooit iemand pijn willen doen.
 3. Het uiterlijk van oom Tom. Hij is een grote sterke man, ik denk dat hij ongeveer rond de vijfendertig is geweest, omdat hij nog twee kleine kinderen heeft.
 4. Nee, maar hij word wel ouder.
 5. Meneer Shelby:
  Arthur Shelby is Tom zijn eerste baas, hij had het er erg goed, en de slaven werden er nooit geslagen. Hij spaarde geld om Tom vrij te kopen. 
  Eliza:
  Eliza is de moeder van Harry, en ze is getrouwd met George Harris, een knappe, slimme jonge slaaf die op een ander landgoed werkte. Eliza is een knappe, jonge vrouw en ze is het hulpje van mevrouw Shelby.
  Meneer St., Clare:
  Augustine St. Clare is de tweede baas van Tom. Hij is een intelligente man, die bruiste van levensvreugde. Hij was open en hartelijk tegen iedereen, en hij had een heel gevoelig karakter. Hij wil Tom zijn vrijheid geven maar door zijn dood ging het niet door.
  Eva:
  Eva is de dochter van meneer St. Clare, ze is vijf jaar oud. Ze is een slimme meid en ze kan heel goed met slaven omgaan. In het boek gaat ze veel om met Tom. Ze heeft van haar moeder niet veel liefde gehad, maar van haar vader wel heel veel.
  Meneer Legree:
  Hij is Tom z’n derde eigenaar. Hij is een wrede en hardvochtige man. Hij laat zijn slaven vaak geselen, en hij geeft ze nauwelijks te eten. Hij is ook helemaal tegen God. En hij is ook alcoholist.
 6. Met een aantal bij figuren is de verhouding goed zoals met: Mr. Shelby, George Shelby en Eva. Maar met een aantal personen ook niet zoals: Simon, Legree en de slaven handelaar Haley.

Perspectief:

 1. Het verhaal is geschreven in de alwetende vertelperspectief. Alhoewel oom Tom de hoofdpersoon is kom je van je andere personages ook de gedachten en gevoelens te weten. Het is alsof je geen ook zelf midden in het verhaal zit en van bijna iedereen veel te weten komt.
 2. Alwetende verteller.

Spanning:

 1. De vraag die bij mij omhoog kwam was of dat oom Tom het er levend uit de slavernij kwam.  Maar op de laatste bladzijdes kwam het antwoord op mijn vraag. toen redden een oude vriend van Tom hem uit van de handen van de slavenhandelaar legree met een paard en kar maar in de paarde kar stierf oom Tom.
 2. Het laatste gedeelte van het boek als oom tom gered word en ofdat hij er levend van afkwam.

Samenvatting:

Dit wil je ook lezen:
 1. het thema in dit boek is in mijn ogen slavernij.
 2. Oom Tom werkt op de katoenplantage van meneer Shelby. hij zou er nooit meer weg willen, Maar omdat Shelby veel schulden heeft is hij genoodzaakt om Tom te verkopen. De volgende morgen wordt Tom opgehaald door meneer Haley. Op de boot naar het zuiden komt hij Eva tegen, oom Tom praat vaak met haar en ze kunnen het goed met elkaar vinden. Toen het schip plotseling begon te schommelen, verloor Eva haar evenwicht en viel in het water, Tom duikt het meisje snel na en red haar uit het water. Als dank voor wat Tom heeft gedaan mag hij koetsier worden bij de vader van Eva, meneer St. Clare. Bij het huis van de familie St. Clare aangekomen ontmoet hij de vrouw van St. Clare, een nare vrouw die altijd wel iets te klagen heeft. daardoor voelt Tom zich een stuk minder op zijn gemak. meneer St. Clare en vooral met Eva vinden Tom erg aardig.

(een baas verder)

De volgende dag moet Tom gelijk al katoen gaan plukken, het is erg zwaar werk. Aan het eind van de dag wordt het katoen gewogen, als je dan te weinig verzameld had werd je met de zweep geslagen. Als Tom op een dag helpt met het ontsnappen van twee vrouwen, krijgen Quimbo en Sambo (helpers van Legree) de opdracht om Tom ervan langs te geven tot hij niet meer kan. Toen Tom bijna dood was. Kwam twee dagen later komt George Shelby bij de plantage met de mededeling dat ze genoeg hebben gespaard om Tom vrij te kopen. Maar als hij bij Tom aankomt, zegt Tom nog een paar zinnetjes en sterft dan. Met een vredige glimlach over zijn gezicht, eindelijk is hij in Het Paradijs, en hoeft hij nooit meer te lijden….Eindelijk is hij vrij.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

De volgende dag moet Tom gelijk al katoen gaan plukken, het is erg zwaar werk. Aan het eind van de dag wordt het katoen gewogen, als je dan te weinig verzameld had werd je met de zweep geslagen. Als Tom op een dag helpt met het ontsnappen van twee vrouwen, krijgen Quimbo en Sambo (helpers van Legree) de opdracht om Tom ervan langs te geven tot hij niet meer kan. Toen Tom bijna dood was. Kwam twee dagen later komt George Shelby bij de plantage met de mededeling dat ze genoeg hebben gespaard om Tom vrij te kopen. Maar als hij bij Tom aankomt, zegt Tom nog een paar zinnetjes en sterft dan. Met een vredige glimlach over zijn gezicht, eindelijk is hij in Het Paradijs, en hoeft hij nooit meer te lijden….Eindelijk is hij vrij.

bij meneer Shelby worden alle slaven vrijgelaten op eerbetoon aan oom Tom.

Auteur:

 1. Nee, maar ze is wel moeder van 7 kinderen.
 2. Andere boeken van de auteur kon ik niet vinden maar ze heeft wel anderen boeken geschreven waaronder gedichte en kinderboeken.

Eigen mening:

 1. Spannend / verdrietig, Ik vind het een heel mooi boek. ook soms wel een beetje spannend, en op het eind verdrietig als oom Tom sterft. Maar ik raad het zeker ook echt andere mensen aan. want het is maar een heel klein/dun boekje maar een mooie inhoud over GODS woord door oom Tom
 2. Het einde net als bij 20
 3. Ja, want het heeft een mooie inhoud over GODS woord, en dat in een klein/dun boekje.

Verwerkingsopdrachten leesdossier nr. 9

Slavernij

Alle dagen hetzelfde weer,

luisteren naar jouw heer.
Wat hij zegt meot je doen,
anders heb je geen fatsoen.

Alle dagen goed gedragen,
en je mag niet klagen.
Als het toch zo is,
dan gaat het helemaal mis.

Alle dagen hard werken,
en geen tijd om aan te sterken.
Ook goed drinken etn eten,
dat kan je wel vergeten.

Alle dagen is voor hun een feest,
maar jij leeft als een beest.
Slapen als honden in een hok,     

Alle dagen toch hopen,
dat je weg kan lopen.
Vluchten ver van hier,
en nooit meer leven als een dier.

Alle dagen fijn genieten,
in plaats van bloedvergieten.
je wil de zon zien schijnen,
en nooit meer al die pijnen.

Alle dagen bij je familie zijn,
of is dat maar een schijn?
Zal die tijd ooit nog komen,
Of blijf je het maar dromen?

     En geslagen worden met een stok

Dit gedicht heb ik gekoozen omdat het bij de slavernij past en dat precies beschrijft wat de slavernij eigelijk is.

Slavernij

Een droom vol afschuw,

Een man en zo ruw,
En dan die mooie ogen
Van die mensen, ze zijn zo bedrogen


Kleine kinderen,
Die onder dwang werken,
Als ze dat nou eens konden verhinderen,
Dat zou zoveel kunnen versterken,

Hun ouders verloren
Zonder zich om hun te bekoren,
Een droom om te kunnen leven,
Is volledig weggebleven

Dit beschrijft ook de slavernij goed, maar vooral ook hoe de kinderen hier onder lijden. dat ze onder dwang werken, en hun ouders verloren.

Dieren worden gezien als slaven,
Ze werken zich kapot.
Als ze niet wat aandraven,
Krijgen ze een schot.


De dieren vechten voor hun leven,
Ook al gaan de mensen door.
Ze worden uit elkaar gedreven.

Ze krijgen vaak de sporen,
Dat krijgen ze in hun dij.
Daar kun je je aan storen,
Want de dieren moeten vrij.

Dit vergelijkt de slaven van vroeger. met de dieren die ook moesten/moeten werken. en als ze niet hard genoeg werkte kregen de dieren een schot, en de mensen met de gezel.

REACTIES

H.

H.

ik vind het wel grappig want het stukje van de personages heb ik al een keer eerder gelezen, voortaan moet je gewoon een paar worden veranderen voor de rest vind ik het een goed boekverslag
ps ik heb een paar stukjes gekopieerd

7 jaar geleden

T.

T.

waarom heb jij dat gekopeerd

5 jaar geleden

T.

T.

hoe werd je slaaf?

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Uncle Tom's cabin door Harriet Beecher Stowe"