Uitgespeeld door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Uitgespeeld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1028 woorden
  • 12 juni 2012
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
79 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Uitgespeeld
Shadow
Uitgespeeld door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Gegevens over het boek

De titel van het boek is Uitgespeeld en het is geschreven door Mel Wallis de Vries. Het is uitgegeven in juni 2005 door uitgeverij The House of Books. Het genre van het boek is jeugdthriller, maar ik vind het eigenlijk ook drama, omdat het meer een uit de hand gelopen drama is, waardoor het op een thriller lijkt.

Gegevens over de schrijver

Mel Wallis de Vries heeft tot nu toe 5 boeken geschreven; ‘Uitgespeeld’, ‘Verblind’, ‘Buiten Zinnen’, ‘Fout’ en ‘Waanzin’. Het zijn allemaal jeugdthrillers. Er zijn nog geen boeken van haar verfilmd en ze heeft nog geen prijzen gewonnen met haar boeken.
Ze is geboren op 8 februari 1973 in Leiden. In 1991 heeft ze haar eindexamen gehaald en heeft daarna biologie en journalistiek gestudeerd, in 1997 is ze afgestudeerd. Ze heeft toen een tijdje als journalist bij de Telegraaf gewerkt, maar is uiteindelijk marketing manager geworden. Na de geboorte van haar dochter in 2005 is ze gestopt met werken. Nu combineert ze freelance schrijven met het moederschap.

Gebeurtenissen

Als Anna naar Amsterdam verhuist, leert ze het groepje vrienden Charlotte, Tessa, Julian en Wouter kennen. Julian is Tessa’s vriend, Wouter is een vriend van Julian, en Charlotte is de beste vriendin van Tessa. Anna raakt steeds beter bevriend met Tessa. Na een tijd lijkt het alsof de relatie tussen Tessa en Julian steeds slechter gaat, en Anna ontdekt ook, dat Julian Tessa chanteert. Julian probeert ook steeds met Anna te flirten, en heeft haar zelfs een keer gezoend. Op een dag krijgt Anna bericht dat haar beste vriendin Tessa spoorloos verdwenen is. Anna weet niet meer wat haar gevoelens voor Tessa én Julian nou precies betekenen. Hierdoor raakt ze in de war, en het zorgt voor ruzies met de andere vrienden. Alles wordt steeds vager, het blijkt dat iedereen wel de dader kan zijn, zelfs Charlotte, Wouter en Julian. Als Anna zelf vreemde, en vooral angstaanjagende telefoontjes krijgt van een anonieme beller, denkt de politie dat het iets met Tessa’s dood te maken heeft. De politie traceert het telefoonnummer. Dat blijkt van Charlotte te zijn, en ze wordt aangehouden. De politie meldt het aan de vrienden, en ze horen het vol ongeloof aan. Dan komt Rina Bongers - de conrector van hun school - vrijwillig naar het politiebureau om een verklaring af te leggen, over Charlotte’s alibi op de avond van Tessa’s dood. Het blijkt dat Charlotte, altijd als ze zei dat ze naar het verzorgingstehuis ging om haar oma op te zoeken, naar Rina toe ging. Ze hadden een relatie. Vlak nadat Charlotte vrij was gelaten, kwam Julian zichzelf aangeven. Julian heeft verklaart dat hij met Tessa uitging en dat hij haar meenam naar een verlaten bouwterrein. Ze kregen ruzie, en het liep uit de hand. Toen Tessa een onverwachtse beweging maakte gleed ze uit en viel in een bouwput, wat helaas haar dood werd. Toen dat achter de rug was, werd Anna’s leven weer redelijk normaal. Ze werd ook niet meer gebeld. Op een dag kwam Tom langs, Tessa’s zielige, stotterende broer. Na een gewoon gesprek, begon Tom Anna ineens vast te houden en te slaan. Ze kon nog net de politie bellen. Hij vertelde dat Tessa’s dood hem zo blij had gemaakt, dat hij Anna ook wou vermoorden. Gelukkig kwam de politie net op tijd en Tom kreeg tien jaar TBS. Anna verhuisde weer terug naar haar oude woonplaats, zodat ze weer opnieuw kon beginnen na al die traumatische gebeurtenissen.

Personages

De hoofdpersonen zijn Anna en Tessa. Anna is onzeker en verlegen, ze twijfelt over veel dingen. Ze is heel erg veranderd sinds ze Tessa leerde kennen, ze is gaan drinken en roken. Anna heeft blond haar en is een gewoon meisje, met een onopvallend uiterlijk. Tessa is spontaan en populair, ze heeft veel vrienden en gaat veel uit. Ze is een knap meisje.

Ruimte

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. De plaatsen worden meestal in detail beschreven. Geen weersomstandigheden en gegevens over klimaat of seizoenen zijn van belang. Het doel van de beschrijving is om spanning op te wekken en iets over het karakter van de personages duidelijk te maken.

Tijd

Het verhaal begint met een proloog. Bij hoofdstuk 1 begint het zeven maanden eerder dan de proloog. Vanaf daar wordt het chronologisch verteld. Het eindigt met een epiloog een jaar na het verhaal. Er komen soms wel kleine flashbacks in voor. Er komt geen tijdvertraging en tijdverdichting in voor, wel komen er een paar tijdsprongen in voor. Het doel van de tijd is ook om spanning op te wekken maar vooral om meer duidelijk te maken over de personages.

Perspectief

Het wordt verteld in een hij/zij-perspectief. Het doel van het perspectief is niet spanning opwekken, maar ik denk dat ze het vanuit een hij/zij-perspectief heeft geschreven om het vanuit een neutraal punt te schrijven.

Thema

Het probleem van het verhaal is de verdwijning van Tessa. De gevolgen zijn dat er spanningen ontstaan in de vriendengroep, ze gaan elkaar verdenken. Het thema is vriendschap, omdat het uiteindelijk allemaal draait om vriendschap en vertrouwen.

Persoonlijke beleving

Ik vond het een spannend boek, omdat er steeds onverwachte dingen gebeuren en omdat je tot op de laatste bladzijde niet weet wie de dader is. Ook vond ik het een mooi en ontroerend boek omdat je meeleeft met Anna, Julian, Charlotte en Wouter die hun beste vriendin kwijt raken. Ik kon het best meeleven met Anna, omdat zij een hele speciale band met Tessa had. Het is voor haar ook het ergst, omdat ze na Tessa’s dood wordt bedreigd door een anonieme beller, en daardoor helemaal in de war raakt. Ik vind de epiloog op blz. 222 het mooiste stuk van het boek, omdat Anna Tessa’s dood een plekje heeft gegeven. Ze denkt nog vaak aan Tessa, maar nu aan mooie momenten van hun speciale vriendschap. Ze besefte dat ze trots moet zijn op de band die Tessa en zij hadden. Ik zou iedereen het boek aanraden, omdat het goed weg leest en er zit spanning, liefde, vriendschap en emotie in.

REACTIES

E.

E.

wat is het conclusie van het boek?

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Uitgespeeld door Mel Wallis de Vries"