Tweestrijd door René Appel

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1890 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 8 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
352
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Tweestrijd
Shadow
Tweestrijd door René Appel
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens over het boek:

Tweestrijd, Wolters-Noordhoff, Groningen,
2005, 277 blz., (eerste druk 1998).

Eerste Indruk:
Ik heb dit werk gekozen omdat ik een aantal lijsterboeken had besteld, waaronder deze. Toen ik thuis de achterkaft las, sprak het boek me wel aan. Dit beïnvloedde mijn keuze niet heel veel, want ik moest het toch lezen.

Nadat ik het verhaal had gelezen, was mijn eerste indruk dat het een leuk boek was, de spanning, het criminele circuit en de actiescènes erin spraken me erg aan. Na het lezen heb ik er ook nog een tijdje over nagedacht, wat ik zou doen als ik zulke schulden had en in het criminele circuit was terechtgekomen, dit groeide uit tot een leuke dagdroom. Mijn eerste indruk kort samengevat is dat dit een vrij leuk boek is om te lezen.

Samenvatting:
Het verhaal speelt zich grotendeels af in Amsterdam, en zou op dit moment kunnen plaatsvinden, het vindt dus plaats in het heden.

In het begin van het boek ontmoeten Manon en Roy elkaar op een aparte manier. Na een avondje uit wordt Manon bijna verkracht, ze is totaal hulpeloos, totdat een vreemde jongen de man van Manon af slaat. Zijn naam is Roy.
Manon werkt bij haar vader in de slagerij, ze vindt het werk verschrikkelijk, maar doet het eigenlijk alleen voor het geld, zodat ze in het weekend naar de Bahama Bay kan, haar favoriete discotheek. Haar broer Rolf is een paar jaar daarvoor weggelopen van huis en haar ouders hebben nog steeds niets van hem gehoord. Vooral haar moeder heeft veel problemen om dit te verwerken, en heeft vaak verdrietige/chagrijnige buien als ze hieraan denkt.
Roy handelt in auto’s, samen met zijn vriend Frank steelt hij auto’s voor Tony. Tony verkoopt ze dan weer door en daar verdienen Roy en Frank hun geld mee.
Een tijdje later komen Roy en Manon elkaar weer tegen in de Bahama Bay. Ze worden zo verliefd op elkaar. Manon gaat elke keer nadat ze een avondje uit zijn gegaan met Roy mee naar huis, maar ze moet altijd om 4 uur thuis zijn van haar ouders. Na een tijdje wordt ze dat zo zat, dat ze besluit te stoppen met werken bij de slagerij van haar vader en bij Roy te gaan wonen. Alles is op dat moment perfect voor Manon, ze hoeft niet te werken, omdat Roy nogal veel geld verdient in de autohandel, zoals hij het noemt. Manon heeft op dat moment nog geen idee wat Roy werkelijk doet. Roy geeft Manon elke dag een paar honderd gulden, zodat ze kan shoppen met haar vriendinnen. Manon vermoedt niets.
Op een gegeven moment gaat Roy een kijkje nemen op het autokerkhof, waar het kantoortje zit van zijn baas Tony. Van een afstand ziet hij allemaal politie auto’s staan bij het kantoortje. Hij ziet het allemaal gebeuren, Tony wordt opgepakt en zijn vriend Frank is er ook bij.
Vanaf dat moment gaat het perfecte leven van Manon heel erg achteruit. Roy is zijn baan kwijt en omdat Manon geen werk heeft, hebben ze alleen nog maar de uitkering van Roy om van te leven.
Toch heeft Roy nog wat geluk, want Tony en Frank hebben hem niet verraden. Hij gaat dan hard op zoek naar werk dat net zo makkelijk was als de autohandel. Dan komt hij Sjors tegen. Sjors biedt hem een baantje aan, wat zelfs makkelijker zou zijn als zijn voorgaande werk, maar later bleken er toch wel risico’s aan te kleven.

Het lijkt ook allemaal zo makkelijk, het enige wat Roy hoefde te doen, was wachten op een paar pakketjes en die vervolgens afleveren. Een paar uur werk, voor een paar duizend gulden.
Na dit een paar keer te hebben gedaan, gebeurt er iets vreemds. De routine die er normaal altijd is, was er nu niet. Roy vertrouwde het niet. Toch ging hij door met de klus, na Sjors te hebben gebeld. Alleen de auto waarin hij normaal altijd de pakketjes wegbracht wilde maar niet starten. Na het een paar keer te hebben geprobeerd, besloot hij de pakketjes over te laden naar zijn eigen auto. Hij rijdt langzaam weg uit de parkeergarage, maar wordt ingesloten door twee auto’s. Hij wordt zijn auto uitgesleurd en de pakketjes worden eruit gehaald. De mannen steken zijn auto in de brand, gooien zijn mobiele telefoon in de sloot en rijden weg.
Roy heeft het nu echt verpest, hij zit nu werkelijk tot over zijn oren in de schulden en Manon weet nog steeds nergens van.
Een paar dagen later vertelt Manon Roy iets, wat ze hem al een tijdje wilde vertellen; ze is zwanger. Roy wordt heel kwaad en wil dat ze het kind weg laat halen. Hij kan er niet nog een probleem bij hebben, zegt hij. Maar Manon weigert het weg te laten halen en ze krijgen ruzie.
Aangezien Roy was beroofd van de pakketjes, is Sjors heel erg kwaad. Hij belt Roy op en vertelt hem dat hij naar hem toe moet komen. Als Roy eenmaal bij Sjors in de auto komt, zit er een bodyguard bij, Willem. Sjors vertelt Roy dat hij hem 16.000 gulden moet betalen als schadevergoeding voor de pakketjes, binnen een week.
Hij kan dit natuurlijk niet betalen en gaat allerlei manieren zoeken. Eerst leent hij 2000 gulden van de ouders van Manon, hier koopt hij een pistool van en vergokt de rest, in een kroeg. Hij gaat daarna verslagen terug naar zijn stamkroeg, Woody’s Place. Dit was een kroeg van zijn vriend Ad ten Kate. Roy weet dat Ad heel rijk is, omdat hij overal coffeeshops bezit. Roy gaat mee naar huis met Ad en uit wanhoop vermoordt hij hem, nadat hij geprobeerd heeft ook van Ad geld te lenen. Hij steelt 4.000 gulden van hem en zorgt dat er geen sporen achterblijven.
Maar de politie komt erachter dat Roy het heeft gedaan. Ze ondervragen hem en Manon, maar Manon weet nog steeds nergens van. De politie weet na een paar weken bijna zeker dat Roy het heeft gedaan maar kan hem nog nergens voor arresteren. De politie gaat nog een keer langs bij Manon. Ze wordt onder druk gezet, kan niet langer liegen en vertelt alles wat ze weet. Hierdoor komt Roy vast te zitten. Via Sjors krijgt Roy een goede advocaat. Hij verliest de rechtszaak en komt in de gevangenis te zitten. Daar ontmoet hij Rolf. Roy gaat toch in hoger beroep en wint alsnog zijn rechtszaak. Hij komt vrij en wil wraak nemen op Manon.
Manon is doodsbang voor Roy en zoekt steun bij haar buurvrouw en tevens vriendin Wendy. Wendy en Manon zijn goed bevriend geraakt in de tijd dat Roy in de gevangenis zat. Manon is nu al 7 of 8 maanden zwanger, en Wendy zorgt goed voor haar.
Roy gaat niet meer thuis bij Manon wonen, maar gaat langs bij zijn oude vriend Angelo. Hij krijgt alleen weer problemen met Sjors, want die wil nog steeds die 12.000 gulden hebben.
Manon kan niet meer tegen het dreigen van Roy en verhuist samen met Wendy naar een flat in de Bijlmer.
Ondertussen verzint Roy een plan om Sjors te vermoorden, zodat hij geen geld meer hoeft te geven aan hem. Hij haalde zijn pistool weer terug dat hij na de moord had verborgen en wilde van Sjors af. Hij had hem precies waar hij hem wilde hebben maar durfde hem niet te vermoorden. Als Sjors hem aanvalt schiet hij alsnog en denkt dat Sjors dood is en dat hij af is van zijn geldproblemen.
Alleen leeft Sjors nog en hij wil wraak. Zelf is hij te zwak om Roy terug te pakken, maar hij stuurt Willem, zijn bodyguard erachter aan.
Rolf en Roy zijn goede vrienden geworden nadat ze elkaar hadden ontmoet in de gevangenis en doen beide klusjes voor Angelo. Toch begint het verraad van Manon aan hem te knagen, hij besluit alsnog Manon op te zoeken en haar terug te pakken op een of andere manier. Op een sluwe wijze komt hij achter haar nieuwe adres en neemt Rolf mee om op Wendy te letten. Maar eenmaal daar komt Rolf erachter dat Manon zijn zusje is en houdt Roy tegen.
Er ontstaat een grote vechtpartij tussen Rolf en Roy, en het lijkt dat Roy aan het winnen is, maar dan komt onverwacht Willem, de bodyguard van Sjors langs om Roy een kopje kleiner te maken.
Hij gooit Roy van het balkon af, en Roy valt dood.
Het thema, of de rode draad, is de schuld van Roy, en dat hij daarvan af probeert te komen, op alle mogelijke manieren.

De schrijfstijl is zo dat er langzaam een spanning wordt opgebouwd, of Roy het geld wel of niet bij elkaar krijgt, maar elke keer als dit lijkt te lukken, gaat er iets mis. Ook wordt er een andere spanning opgebouwd, namelijk: of Roy in de gevangenis komt, en als hij daar uit is, hoe het af gaat lopen met Manon. De schrijfstijl is dus vol spanning, en vrij beschrijvend, je komt voortdurend precies te weten wat een persoon denkt, en hieruit is op te maken dat dit boek geschreven is vanuit een alwetend perspectief. Het einde is vrij open, maar gesloten genoeg om te concluderen dat Roy dood is, maar wat er verder gebeurt met Wendy, Manon en haar kind, Sjors en de schuld, dat is onbekend.

Het verhaal speelt zich voor het grootste deel af in Amsterdam, in het heden, en het boek begint gewoon bij het begin, dus ab ovo. Er zijn geen versnellingen, op de lopende gedachtes van personen na. Er zijn wel een aantal versnellingen, als er bijvoorbeeld een paar dagen verstrijken zonder dat er iets noemenswaardigs gebeurt. Er zijn geen flashbacks. De hoofdpersonen zijn:
-Manon: vriendin van Roy,rond karakter
-Roy: de opperhoofdpersoon,rond karakter
-Wendy: goede vriendin van Manon, sinds Roy in voorarrest zat, plat karakter
-Sjors: degene die Roy een baan aanbood en nog 16.000 euro van hem krijgt, rond karakter
-Frank: goede vriend van Roy, gaat de gevangenis in,plat karakter
-Ouders van Manon,plat karakter
-Willem: bodyguard van Sjors, knapt alle vuile klusje op,plat karakter

Het thema is de schuld van Roy, en het oplossen hiervan. Een ander thema is de tweestrijd die binnen in Manon woedt, Roy wel of niet verraden? Dit slaat ook op de titel: Tweestrijd.
De motieven voor het eerste thema:
Geld lenen, afbetalen, geld lenen, dat vergokken, het draait allemaal om geld.
Motieven voor tweede thema:
Manon zit steeds bij de politie waar ze onder druk wordt gezet, en op die momenten en als ze thuis zit te piekeren woedt die tweestrijd in haar.

Oordeel:
Ik vond dit boek erg leuk om te lezen, en vooral de spanning en de sfeer die in het criminele circuit werden beschreven leuk aan dit boek. Het is heel erg realistische beschreven, zodat het haast lijkt alsof je er middenin zit. Het was jammer dat sommige passages alleen bestonden uit gepieker van Roy of Manon, want dit was duidelijk het saaiere gedeelte van het boek.
Het taalgebruik maakt het nog realistischer, want er wordt vrij plat Amsterdams gepraat, vele gevloekt etc. wat het boek nog realistischer maakt. Mijn eindoordeel is dat dit een leuk, spannend boek is over de Amsterdamse onderwereld, en ik zou ieder ander die van spannende boeken houdt en geïnteresseerd is in dit onderwerp aanraden om dit boek te lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tweestrijd door René Appel"