Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Twee vrouwen door Harry Mulisch

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Twee vrouwen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2584 woorden
  • 27 oktober 2014
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
4 keer beoordeeld

Boekcover Twee vrouwen
Shadow

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtg…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtgenoot van haar geliefde. In een meeslepende vertelling verweeft Mulisch de fatale liefde tussen Laura en Sylvia met de klassieke noodlotsdrama’s van Orpheus en Oidipoes.

Twee vrouwen door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titelverklaring: De titel van het boek is logisch te verklaren, het hele boek draait om twee vrouwen, Laura en Sylvia, het boek gaat over de totstandkoming van hun relatie en de loop hiervan.

Toelichting motto: De regels komen uit een gedicht van Griekse dichteres Sappho. Sappho schreef gedichten waarin de lesbische liefde een belangrijke rol speelt.
Tijd in geschiedenis: Het verhaal speelt zich af in ongeveer één jaar in de twintigste eeuw. Het verhaal kan eigenlijk wel vanaf ongeveer de jaren zestig tot heden afspelen, dit omdat er geen mening van buitenaf over de lesbische relatie word getoond. In dit boek wordt veel gebruik gemaakt van flashbacks, het boek begint met Laura die schrijft als ze op haar kamer zit, ze schrijft als ze onderweg is naar de begrafenis van haar moeder. Ze schrijft dat als alles wat er met haar het afgelopen jaar is gebeurt. Helemaal aan het einde van het boek staat een kopje met ‘heden’.


Redenen waarom auteur verhaal in vermelde tijd plaatst:Harry Mulisch heeft ervoor gekozen om een boek te schrijven over twee vrouwen die een relatie aangaan, een reden hiervoor kan zijn om een taboe te doorbreken. In de jaren ’70 was dit nog niet echt sociaal geaccepteerd.
Tijdsduur: één jaar.
Ruimte beschrijving: het verhaal speelt zich grotendeels af in de woning van Laura, in Amsterdam. Ook wijkt het uit naar Frankrijk, hier woont de moeder van Laura die in de loop van het verhaal komt te overlijden.
Bespreking van speel- of belangenruimte: de plek waar het verhaal zich afspeelt is niet heel erg van belang, het had zomaar in een andere stad kunnen afspelen. Het gaat voornamelijk om wat er tussen de twee vrouwen afspeelt.

Belangrijkste personages
Allround character:
Laura Tinkhuizen: Laura is de hoofdpersoon van het boek, het verhaal wordt vanuit haar perspectief verteld. Je komt alles over haar te weten, haar gevoel en haar gedachten over bepaalde kwesties. Laura is 35 jaar oud, gescheiden, heeft geen kinderen (wat ze echter wel geprobeerd heeft), houdt van kunst en werkt in een museum. Laura is een goed een meelevend mens, een voorbeeld hiervan is dat ze medelijden heeft met Alfred terwijl hij Sylvia van haar afpakt. Laura heeft een slechte band met haar moeder zij zich in het verleden te veel met haar bemoeide. Haar vader is overleden, hij word als positief beschreven in het boek.

Sylvia Nithart: Sylvia is een twintigjarige kapster, over haar gevoelens en gedachtes kom je niet veel te weten, dit komt voornamelijk doordat ze een gesloten houding heeft tegenover Laura. Aangezien het verhaal uit de ogen van Laura word verteld kan er dus niet veel over de gedachtegang van Sylvia worden verteld. Sylvia is heel zwijgzaam maar ook bazig, alles moet gebeuren op haar manier. Ze zit vol met plannen en denkt altijd vooruit, ze leeft niet heel erg in het moment. Sylvia haar ouders hebben een heel ander beeld over haar dan hoe het in werkelijkheid is.

Flat character:
Alfred Boeken: Alfred is de ex-man van Laura, hij is later hertrouwd met Karin en heeft met haar twee zoontjes. Van beroep is hij ‘mislukte’ schrijver en journalist. Hij verwacht niet veel van het leven, het zit hem dan ook niet echt mee. Het is echter wel een onverwachte man, omdat hij van een lieve man omslaat naar de moordenaar van Sylvia.

Karin Boeken: Karin is de tweede vrouw van Alfred. Ze is een ontzettende zeur en doet niets anders dan klagen, is het niet dat ze in een te klein huis wonen dan gaat het wel over dat de kinderen zo’n troep maken.

Meneer en mevrouw Nithart: dit zijn de ouders van Sylvia, zij hebben ouderwetse opvattingen betreft lesbiennes. Daarom wil Sylvia dat haar ouders niets weten over haar relatie met Laura. Meneer en mevrouw Nithart is wijsgemaakt door Sylvia en Laura dat Sylvia een relatie met Thomas, de zogenaamde zoon van Laura.

De moeder van Laura: zij woont in een verpleegtehuis in Nice, Frankrijk. Over haar karakter wordt niet vee duidelijk binnen het boek. Laura heeft nooit een goede band met haar moeder gehad en deelt daarom ook niet dat ze een relatie met Sylvia heeft.


Perspectief
Personaal perspectief, uit de ogen van Laura. Je komt alle gedachtes en gevoelens van haar te weten. Het is wel een achteraf vertellende ik-persoon omdat Laura alles opschrijft wat haar het afgelopen jaar is overkomen.

Citaat of kopie boekpagina ter ondersteuning van besproken perspectief
Hoe lang wil ik blijven? Ik heb niets meer te melden. Van de ene dode ben ik naar de andere gereisd. Sylvia ligt stil in haar graf in de duinen, ons kind begraven in haar. In Nice ligt mijn moeder gebalsemd in een kelder op mij te wachten. In Amsterdam zit Alfred in een cel; hij zal tijd in overvloed hebben voor zijn boek over het theater. In de kamer achter de mijne scharrelt de oude dame, tegenover mij staat het pausenpaleis; loodrecht onder mijn raam gaapt het gat als een wachtend graf." 

Bespreking van de reden van het gekozen perspectief
Harry Mulisch heeft denk ik dit perspectief gekozen om de spanning hoog te houden in het boek. De onbereikbaarheid van Sylvia roept veel vragen op.


Mening over het gekozen perspectief
Het gekozen perspectief vind ik sterk. Je blijft nieuwsgierig, vooral naar de acties van Sylvia. Als de schrijver ervoor had gekozen ook haar gedachtegang te beschrijven wordt er al een heel groot deel van het boek verklapt.

Beschrijving van de stijl/het taalgebruik: het is een makkelijk leesbaar boek, er komen niet veel moeilijke woorden in voor. Er wordt veel in detail geschreven, zoals de omgeving en andere voorbijschietende beelden.

Vijf verhaalmotieven plus uitleg/toelichting
1. Liefde: het verhaal gaat over de liefde die er ontstaat tussen Laura en Sylvia.
2. Dood: het boek begint met de dood van Laura’s moeder, een belangrijk personage die Laura heeft gevormd tot wat ze is. Laura voelt tijdens haar hele relatie met Sylvia de afkeuring van haar moeder. Het boek eindigt ook met een sterfgeval. En zo zijn de twee vrouwen met wie Laura het meeste had, allebei overleden.
3. Moeder- dochterrelatie: de moeder van Laura is een belangrijk persoon voor haar, zij heeft Laura gevormd zoals ze is. Wanneer Laura's moeder dood gaat Laura opzoek naar een nieuw persoon die de positie van haar moeder over kan nemen in haar leven. Zo komt ze terecht bij Sylvia waarmee ze een relatie krijg, deze relatie is waarschijnlijk zo intens om de leegte en emoties van een vrouw in te vullen die Laura mist.
4. Verborgen lesbische relatie: Laura en Sylvia komen voor bijna niemand uit dat ze een relatie hebben.
5. Wraak: Alfred neemt wraak op Laura door Sylvia van het leven te beroven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens


Vijf abstracte motieven plus uitleg/toelichting
1. De uil: hij staat voor de hang naar het verleden. “Uilen zijn wijs, die voorspellen het verleden” (pagina 34). Laura spreekt Sylvia voor het eerst aan voor een winkeletalage van een juwelier, hier ligt een gouden uil (pagina 23). In haar hotelkamer bij de Rhône hoort Laura 's nachts een uil (pag. 61).
2. Horloge en klok: Laura haar vader had haar geleerd om met een horloge de ruimtelijke plaats te bepalen. Het verwijst naar de controle over de tijd, immers met behulp van het klokje kan ze haar positie vaststellen en zich oriënteren. Het motief van de klok komt later weer terug. "Terwijl ik wachtte, had ik het gevoel of alle klokken de aarde als evenveel kleine propellertjes door de tijd moesten trekken" (pag. 102). Hier is Laura bang dat de tijd zal verstrijken zonder dat zij er grip op heeft. Dit terwijl ze juist graag alles onder controle heeft. 
3. Zwart en wit: deze kleuren komen heel veel in het verhaal terug. Een paar voorbeelden hiervan zijn; Sylvia draagt een zwarte jurk naar het toneelstuk, zwart is de kleur van de dood, na de voorstelling leidt indirect Sylvia’s ondergang in. In het toneelstuk bepalen zwart en wit het decor van en kleding het beeld voor de toeschouwer. Als de zwangere Sylvia naar Laura terugkeert is zij geheel in wit gekleed. Wit: de kleur van leven; bovendien wijst wit op heiligheid.
4. Mysterie: wat er op het toneel gebeurd lijkt ook van toepassing op het leven van Laura en Sylvia.
5. Communicatie: de communicatie is tussen de personen nooit helemaal open. Er worden veel dingen niet geuit en achtergehouden.

Onderwerp
Het boek gaat over twee vrouwen die zich tot elkaar aangetrokken voelen.

Thema van het verhaal
Problematische lesbische relatie.

Hoofdgedachte van het verhaal plus uitleg/toelichting
Je weet nooit wat je van bepaalde personen uit de hoek kunnen komen.

Volgorde van het verhaal + flash backs/forwards
De opeenvolging van de stukken waarin Laura haar liefdesverhaal met Sylvia beschrijft wordt doorbroken door de reis die Laura maakt en er is geen sprake van een aaneengesloten tijdsverloop.

Overzicht belangrijkste gebeurtenissen + vermelding van flash backs en flash forward
Bijzonder aan dit boek is dat de hoofdstuknummers niet in de juiste volgorde zijn vermeld.
- Twee vrouwen begint met het overlijden van Laura haar moeder.
- De belangrijkste gebeurtenis is de gehele relatie van Laura en Sylvia.
- Enkele jeugdherinneringen van Laura.
- Laura haar liefdes geschiedenis.
- Reisfragmenten.
- De kamer waar Laura het verhaal opschrijft.

Bespreking spanningsopbouw
Door de indeling van de hoofdstukken blijf je doorlezen. Er wordt gebruik gemaakt van klifhangers. Naar mijn mening duurde het net wat te lang voordat je echt in het boek werd meegesleurd.

Soort opening: informatief of opening in handeling + uitleg/toelichting
De openingszin geeft de lezer meteen te denken: 'Er zijn mij een paar dingen overkomen, - niet alleen de dood van mijn moeder.' Het begin van de spanningsboog is hiermee gegeven, al duurt het nog wel even voordat de lezer er iets mee kan doen. Het is een informatieve opening.

Soort einde: open/gesloten + toelichting
Gesloten einde, het boek eindigt met de dood van Sylvia en Alfred die in gevangenschap word genomen.

Eigen mening
Uiteindelijk vond ik het een goed boek, het duurde voor mij wel lang voordat ik in het verhaal kwam. Ik kon me goed inleven in de hoofdpersoon, je bleef je afvragen hoe het zou eindigen. Het is een verhaal wat zomaar waar gebeurd zou kunnen zijn en wat een ieder zou kunnen overkomen.

Vermelding herkomst
Deels van een oud klasgenoot, het was echter niet compleet. Ik heb zelf het boek gelezen waardoor het veel dingen makkelijk in te vullen waren, daarnaast heb ik voor sommige vragen gebruik gemaakt van www.scholieren.com

Bespreking van de auteur
Harry Mulisch wordt op 29 juli 1927 geboren in Haarlem. Zijn vader komt uit Oostenrijk-Hongarije (nu Tsjechië) en zijn moeder komt uit Antwerpen. Zijn grootvader van moederszijde was bankdirecteur geworden en zijn vader kon daar een betrekking krijgen. Thuis wordt Duits gesproken maar Harry krijgt een Nederlandse opvoeding. Zijn ouders scheiden in 1939, Harry blijft bij zijn vader en de huishoudster Frieda wonen. Dankzij de nieuwe betrekking van zijn vader blijven Harry en zijn moeder tijdens de oorlog uit de handen van de Duitsers. Zijn moeder emigreert naar Amerika en zijn vader wordt na de oorlog gearresteerd, waarna hij drie jaar in een kamp verblijft. Hij overlijdt in 1957. Mulisch gaat in 1958 in Amsterdam wonen. Hij trouwt in 1971 en krijgt twee dochters, Anna en Frieda. Mulisch debuteert in 1947 met een kort verhaal in ‘Elsevier’. Vanaf 1949 wijdt hij zich geheel aan de ‘schrijverij’. In 1952 komt de roman Archibald Strohalm uit, die met de Reina Prinsen Geerlingsprijs wordt bekroond. Vanaf 1958 is hij redacteur van het tijdschrift ‘Podium’, in 1962 richt hij ‘Randstad’ op en sinds 1965 is hij redacteur van ‘De Gids’. In totaal heeft hij meer dan 50 publicaties gedaan, waaronder romans, autobiografieën, toneelstukken, poëziebundels en studies. Vaak maakt hij gebruik van mythische en magische elementen. Ook houdt hij zich bezig met ‘het raadsel van de tijd’.

Samenvatting
Laura krijgt bericht dat haar moeder, die in Nice woont, is overleden. Ze besluit er direct heen te rijden met de auto. Dan zegt ze dat de dood van haar moeder niet het enige is wat haar is overkomen en vertelt ze over haar liefdesrelatie met Sylvia.

Het is een zaterdag in februari als Laura Tinhuizen de veel jongere Sylvia Nithart voor de etalage van een juwelier ziet staan. Laura voelt zich direct aangetrokken door Sylvia en ze raken in gesprek. Laura stelt alle vragen en Sylvia antwoordt erop. Sylvia gaat mee naar Laura’s huis in Amsterdam en vrijwel direct trekt ze bij haar in. Voor Laura is deze vorm van een relatie helemaal nieuw. Sylvia heeft echter al meerdere relaties met zowel mannen als vrouwen achter de rug. Beide vrouwen willen hun relatie verzwijgen voor hun moeders. Sylvia doet net alsof ze bij de gefantaseerde zoon van Laura intrekt, Thomas. Sylvia denkt vooruit en als Laura en zij samen in de dierentuin zijn gaat ze bijvoorbeeld op de foto met een wildvreemde jongen, die ze later aan haar moeder zal laten zien als Thomas.

In mei wil Laura haar moeder in Nice bezoeken. Sylvia wil mee. Hoewel Laura het eerst niet wilt geeft ze toch toe, zolang Sylvia maar uit de buurt van haar moeder blijft. Laura’s moeder stelt veel vragen aan Laura, ook over haar relatie. Maar Laura ontloopt de essentie. Dan komt Sylvia tevoorschijn. Laura’s moeder heeft de situatie vrij snel door en slaat dan met haar stok op Sylvia in. Hierdoor verslechtert de relatie van Laura en haar moeder, maar ook die van Laura en Sylvia.

Ze gaan weer terug naar Nederland en het gesprek gaat verscheidene malen over kinderen. Voor Laura is zelf moeder worden de enige manier om van haar moeder af te komen. Sylvia vraagt heel nadrukkelijk of Laura een kind van haar zou willen, maar Laura doet dit af als onmogelijk. 

Samen bezoeken ze de toneelvoorstelling van Orfeus en Euridyke. Hier ontmoeten ze ook Alfred. Sylvia flirt dan al met hem, hoewel Laura dit niet door heeft. De relatie tussen Laura en Sylvia gaat hierna al snel bergafwaarts. Sylvia doet bot en praat amper. Ze maakt de hele dag schoon en Laura begrijpt absoluut niet wat er aan de hand is. Dan besluit Sylvia om weg te gaan, ze zal na drie dagen bellen. Laura is er kapot van maar hoopt met smart op het telefoontje. Wat uitblijft… Laura raakt in paniek als ze beseft dat Sylvia echt weg is. Alfreds vrouw Karin belt, dat Sylvia en Alfred er samen vandoor zijn. 

Laura probeert over haar gebroken hart heen te komen. Als dat bijna gelukt is, is daar Sylvia opeens weer. Ze is zwanger. Sylvia doet heel blij en alsof er niks is gebeurd. Dat ze juist heel goed bezig was door zo zwanger te raken van Alfred en daarna het kind naar Laura te brengen. Laura vindt dat de situatie moet worden uitgepraat. Maar dit heeft een dramatische afloop wanneer Alfred Sylvia doodschiet.

Laura is nog steeds onderweg. In de auto krijgt ze last van duizelingen en verliest ze haar aandacht en controle op de weg. Laura kan een kamer krijgen bij een oudere vrouw in Avignon en daar blijft ze een week. Ze is dus ook niet meer naar de begrafenis van haar moeder gegaan, ze heeft simpelweg niks meer laten horen. De laatste zin van het boek suggereert dat Laura uit het raam springt en zo zelfmoord pleegt. Een tragisch einde.

Samenvatting
Laura krijgt bericht dat haar moeder, die in Nice woont, is overleden. Ze besluit er direct heen te rijden met de auto. Dan zegt ze dat de dood van haar moeder niet het enige is wat haar is overkomen en vertelt ze over haar liefdesrelatie met Sylvia.

Het is een zaterdag in februari als Laura Tinhuizen de veel jongere Sylvia Nithart voor de etalage van een juwelier ziet staan. Laura voelt zich direct aangetrokken door Sylvia en ze raken in gesprek. Laura stelt alle vragen en Sylvia antwoordt erop. Sylvia gaat mee naar Laura’s huis in Amsterdam en vrijwel direct trekt ze bij haar in. Voor Laura is deze vorm van een relatie helemaal nieuw. Sylvia heeft echter al meerdere relaties met zowel mannen als vrouwen achter de rug. Beide vrouwen willen hun relatie verzwijgen voor hun moeders. Sylvia doet net alsof ze bij de gefantaseerde zoon van Laura intrekt, Thomas. Sylvia denkt vooruit en als Laura en zij samen in de dierentuin zijn gaat ze bijvoorbeeld op de foto met een wildvreemde jongen, die ze later aan haar moeder zal laten zien als Thomas.

In mei wil Laura haar moeder in Nice bezoeken. Sylvia wil mee. Hoewel Laura het eerst niet wilt geeft ze toch toe, zolang Sylvia maar uit de buurt van haar moeder blijft. Laura’s moeder stelt veel vragen aan Laura, ook over haar relatie. Maar Laura ontloopt de essentie. Dan komt Sylvia tevoorschijn. Laura’s moeder heeft de situatie vrij snel door en slaat dan met haar stok op Sylvia in. Hierdoor verslechtert de relatie van Laura en haar moeder, maar ook die van Laura en Sylvia.

Ze gaan weer terug naar Nederland en het gesprek gaat verscheidene malen over kinderen. Voor Laura is zelf moeder worden de enige manier om van haar moeder af te komen. Sylvia vraagt heel nadrukkelijk of Laura een kind van haar zou willen, maar Laura doet dit af als onmogelijk. 

Samen bezoeken ze de toneelvoorstelling van Orfeus en Euridyke. Hier ontmoeten ze ook Alfred. Sylvia flirt dan al met hem, hoewel Laura dit niet door heeft. De relatie tussen Laura en Sylvia gaat hierna al snel bergafwaarts. Sylvia doet bot en praat amper. Ze maakt de hele dag schoon en Laura begrijpt absoluut niet wat er aan de hand is. Dan besluit Sylvia om weg te gaan, ze zal na drie dagen bellen. Laura is er kapot van maar hoopt met smart op het telefoontje. Wat uitblijft… Laura raakt in paniek als ze beseft dat Sylvia echt weg is. Alfreds vrouw Karin belt, dat Sylvia en Alfred er samen vandoor zijn. 

Laura probeert over haar gebroken hart heen te komen. Als dat bijna gelukt is, is daar Sylvia opeens weer. Ze is zwanger. Sylvia doet heel blij en alsof er niks is gebeurd. Dat ze juist heel goed bezig was door zo zwanger te raken van Alfred en daarna het kind naar Laura te brengen. Laura vindt dat de situatie moet worden uitgepraat. Maar dit heeft een dramatische afloop wanneer Alfred Sylvia doodschiet.

Laura is nog steeds onderweg. In de auto krijgt ze last van duizelingen en verliest ze haar aandacht en controle op de weg. Laura kan een kamer krijgen bij een oudere vrouw in Avignon en daar blijft ze een week. Ze is dus ook niet meer naar de begrafenis van haar moeder gegaan, ze heeft simpelweg niks meer laten horen. De laatste zin van het boek suggereert dat Laura uit het raam springt en zo zelfmoord pleegt. Een tragisch einde.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twee vrouwen door Harry Mulisch"