Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Twee vrouwen door Harry Mulisch

Beoordeling 4
Foto van een scholier
Boekcover Twee vrouwen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1179 woorden
  • 22 mei 2013
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 4
2 keer beoordeeld

Boekcover Twee vrouwen
Shadow

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtg…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtgenoot van haar geliefde. In een meeslepende vertelling verweeft Mulisch de fatale liefde tussen Laura en Sylvia met de klassieke noodlotsdrama’s van Orpheus en Oidipoes.

Twee vrouwen door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

1 Titelbeschrijving:

Schrijver: Harry Mulisch

Titel: Twee vrouwen

Uitgeverij en waar gevestigd: De bezige bij, Amsterdam

Jaar van uitgave: 1975

Motivering keuze: Ik was een boek aan het zoeken, maar ik vind geen boek dat ik wou lezen. Toen ben ik voor de boekenkast van mijn moeder gaan staan heb een paar boeken van Harry Mulisch gepakt en gekeken welke me wel interessant leek. De kaft van ‘Twee vrouwen’ viel erg op en ook de titel sprak me wel aan, toen heb ik mijn moeder gevraagd waar het over ging en toen ben ik het gaan lezen. Ik had nog nooit eerder een boek van deze schrijver gelezen, maar mij werd verteld dat hij heel erg goede boeken schreef, dus heb ik voor dit boek gekozen.

3 Inhoudsbeschrijving: Laura Tinhuizen (de hoofdpersoon) werkt in een museum en ze wil heel graag kinderen. Ze is vroeger getrouwd geweest dit duurde 7 jaar en toen is ze gescheiden, haar man heeft een boek geschreven en is criticus. Ook heeft ze een moeder die in Nice woont, maar die op sterven ligt. Ook wou ze heel graag kinderen met haar man (Alfred) maar die kan ze niet krijgen, dit is de rede waarom ze 5 jaar geleden gescheiden is. Dan ontmoet ze op een dag in februari Sylvia Nithart. Zij is een kapster in Petten. Ze gaan al vrij snel samenwonen, omdat ze een relatie krijgen. Tegen de ouders van Sylvia wordt echter verteld dat de verloofd is met de fictieve zoon van Laura. Ze zeggen dat hij Thomas heet, om dit extra kracht bij te zetten gaan ze naar de dierentuin en maken ze een foto van iemand die ze toevallig tegenkomen, en doen ze als dit Thomas is. Deze leugen wordt alleen aan de ouders van Sylvia verteld. Tegen de rest van de familie zeggen ze de waarheid, maar veel familieleden keuren de relatie tussen Laura en Sylvia af. De eerste die toegeeft problemen met de relatie te hebben is Alfred hij keurt een relatie tussen Sylvia en Laura meteen af. Laura wil heel graag naar haar zieke moeder, maar wil niet dat Sylvia meegaat omdat ze bang is dat haar moeder achter de relatie komt, maat Sylvia gaat uiteindelijk toch mee. Zo gauw ze bij de moeder van Laura aankomen, weet de moeder meteen dat ze een relatie hebben. Ze krijgen meteen ruzie met de moeder van Laura. Dan loopt het een beetje uit de hand en komt de moeder van Laura Sylvia met een stok achterna. Ze besluiten snel naar huis te gaan. Dan vraagt Sylvia of Laura een kind van haar wil ze zegt ja, maar weet uiteraard dat dit niet kan. Bij de opvoering van een toneelstuk ontmoet Sylvia voor het eerst Alfred en zijn nieuwe vriendin. Door deze ontmoeting gaat de relatie tussen Sylvia en Laura een stuk slechter. Wanneer Sylvia een tijdje naar haar ouders gaat, krijgt Laura van Karin te horen, dat Sylvia een relatie heeft met Alfred. Hierdoor wordt Laura depressief en krijgt ze zelfmoordneigingen. Na een tijdje duikt Sylvia weer op, ze verteld dat ze zwanger is van Alfred, zodat Laura en Sylvia toch nog een kindje kunnen krijgen. Uiteindelijk wordt Sylvia doodgeschoten, omdat Alfred woedend op haar is.

4 Personages:
Laura: Ze is een slimme dunne vrouw van ongeveer 40 jaar. Ze heeft een relatie gehad met Alfred en woont nu samen met een vrouw: Sylvia. Ook heeft ze een ernstig zieke moeder in Nice. Ze is vrij nuchter maar ook bang dat ze dingen doet die Sylvia niet leuk vindt. Ook houdt ze zicht sterk aan haar principes.

Sylvia: Is een vrouw van rond de 20. Ze heeft een slechte band met haar ouders, en wil zo min mogelijk met hen te maken hebben. Ze is bijna nergens bang voor. Ook maakt het haar niks uit dat ze Alfred zomaar verlaten heeft om bij Sylvia in te trekken.

 5 Thema, motieven en visie:

Thema: Homoseksualiteit, familiebanden.

Motieven: Er komt veel leiden in het boek voor, maar ook slechte familie relaties en het verbreken van relaties.

Visie: Ik vind het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan verslechterde familie relaties en aan de dood en het verlies van dierbaren. Ook is het belangrijk dat er zoveel aandacht aan homoseksualiteit wordt besteed.

6 Tijdsverloop: Het verhaal is niet-chronologisch. Er komen veel flashbacks en terugverwijzingen in voor. Hierdoor wordt het verhaal een beetje verwarrend, doordat je je steeds afvraagt in welke tijd je nu eigenlijk zit. De verteltijd is 156 bladzijden en de vertelde tijd is ongeveer een half jaar.

7 Vertelperspectief: Het vertelperspectief is het ik - vertelperspectief. Hierdoor is het verhaal niet helemaal objectief. Omdat je de gebeurtenissen van uit maar een iemand zijn opzicht ziet.

8 Gevoelens: Het boek verwarde mij heel vaak door de vele terugverwijzingen en flashbacks. Ook werd ik soms een beetje boos, omdat ik me er aan ergerde hoe de moeder van Laura zicht opstelde. Ook verbaasde ik me erover wat voor een moeilijk plan Laura en Sylvia hadden bedacht om hun relatie geheim te gouden. Ook vond ik het raar dat het zo lang duurde voordat je de naam wist van de ik – persoon. Ik vond het wel zielig toen Sylvia vermoord werd.

9 Eindoordeel: Ik vond het een beetje een saai boek, omdat ik het soms een beetje langgerekt vond. Ook vond ik het boek niet zo leuk, omdat ik niet zo van liefdesromans houd. Het boek was ook erg verwarrend. Ik vond wel dat je goed in het verhaal werd meegenomen, omdat alles duidelijk en goed beschreven werd. Gelukkig was het taalgebruik niet moeilijk en was het boek niet al te dik. Ook vond ik het einde heel origineel. Want ik had echt niet verwacht dat Sylvia aan het einde vermoord zou worden door haar eigen vriend van wie ze zwanger was: Alfred. Al met al vond ik het een redelijk goed, maar wel erg verwarrend. Ik heb betere boeken gelezen, ik vond dat er wel wat meer actie in had mogen zitten. Al met al geef ik het boek een 6,5. Ik had beter verwacht van Harry Mulisch, maar het kan er mee door.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

9 Eindoordeel: Ik vond het een beetje een saai boek, omdat ik het soms een beetje langgerekt vond. Ook vond ik het boek niet zo leuk, omdat ik niet zo van liefdesromans houd. Het boek was ook erg verwarrend. Ik vond wel dat je goed in het verhaal werd meegenomen, omdat alles duidelijk en goed beschreven werd. Gelukkig was het taalgebruik niet moeilijk en was het boek niet al te dik. Ook vond ik het einde heel origineel. Want ik had echt niet verwacht dat Sylvia aan het einde vermoord zou worden door haar eigen vriend van wie ze zwanger was: Alfred. Al met al vond ik het een redelijk goed, maar wel erg verwarrend. Ik heb betere boeken gelezen, ik vond dat er wel wat meer actie in had mogen zitten. Al met al geef ik het boek een 6,5. Ik had beter verwacht van Harry Mulisch, maar het kan er mee door.

Verdiepingsopdracht D:
Ik heb dit schilderij gekozen, omdat je hier twee vrouwen ziet die duidelijk verliefd op elkaar zijn. Ook zie je dat een van de vrouwen wel lijkt te verdwijnen, dus te sterven. Een vrouw kun je maar half zien. Dit past bij het verhaal, omdat het boek over twee verliefde vrouwen gaat, waarvan er eentje aan het einde sterft. Dat je een vrouw half ziet past ook wel bij het verhaal, omdat Laura, Sylvia maar half kan begrijpen en dat Laura Sylvia haar gezicht maar half kan herinneren wanneer ze is gestorven. Het schilderij is ook een beetje donker en dit past wel bij het verhaal, omdat het verhaal ook eigenlijk wel donker is.

Er zijn ook enkele verschillen. Op het schilderij zien de twee vrouwen er best netjes uit, terwijl de vrouwen, en dan voor al Sylvia, niet zo netjes zijn, want ze verlaat haar vriend om bij Laura te kunnen zijn. Het schilderij is ook beetje lichtgekleurd, terwijl het verhaal juist donker is. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twee vrouwen door Harry Mulisch"