Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Twee vrouwen door Harry Mulisch

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Twee vrouwen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1646 woorden
  • 30 juni 2012
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
2 keer beoordeeld

Boekcover Twee vrouwen
Shadow

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtg…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtgenoot van haar geliefde. In een meeslepende vertelling verweeft Mulisch de fatale liefde tussen Laura en Sylvia met de klassieke noodlotsdrama’s van Orpheus en Oidipoes.

Twee vrouwen door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.


Harry Mulisch

Twee vrouwen

140 blz.


1. Ik heb het boek uitgekozen op aanraden van mijn moeder die ik de lijst met literaire werken liet zien, ze zij dat het een geweldig boek schijnt te zijn. Ze wou graag zelf ook het boek willen lezen dus heb ik voorgesteld om het boek te kopen zodat ik het in alle rust kon lezen in de vakantie. De verwachtingen waren van het boek waren hoog omdat, het erg bekend is, en omdat het onderwerp

2. Op een dag in februari ontmoet Laura Tinhuizen de veel jongere Sylvia. Ze voelen zich erg tot elkaar aangetrokken. Voor Laura is dit een geheel nieuwe ervaring: ze heeft net een huwelijk van zeven jaar achter de rug. Dit huwelijk bleef kinderloos. Na hun scheiding kreeg haar ex-man, Alfred, twee kinderen met zijn nieuwe vrouw, Karin. Nu is ze dus voor het eerst verliefd op een vrouw. Sylvia, die al eerder lesbische verhoudingen heeft gehad, gaat bij haar in huis wonen. Sylvia wil hun relatie voor haar ouders verbergen. Daarom zegt ze dat ze samenwoont met een student, Thomas. Wanneer haar moeder onverwacht langskomt, stelt ze Laura voor als haar schoonmoeder.
Laura wil ook niet dat haar moeder over hun relatie hoort. Haar vader is al overleden en haar moeder woont in een verzorgingtehuis in Nice. Als Sylvia mee naar het verzorgingstehuis wil, krijgen ze hun eerste echte ruzie. Laura wil namelijk niet dat Sylvia meegaat. Tijdens het bezoek komt Sylvia opeens toch tevoorschijn. Laura’s moeder begrijpt onmiddellijk wat er aan de hand is en slaat met haar stok naar de jonge vrouw. Laura en Sylvia vluchten weg. Dat was de laatste keer dat ze haar moeder heeft gezien.
Alfred reageert gepikeerd als hij hoort dat zijn ex-vrouw een lesbische relatie heeft. Hij ontmoet het stel na het toneelstuk Orpheus’ vriend. (De geliefde van Orpheus, Eurydike, wordt hierin door een man gespeeld). Sylvia gaat mee naar het museum waar Laura werkt. Ze verklaart aan Laura dat zij altijd van haar zal blijven houden.
Vlak daarna verslechtert de relatie tussen Laura en Sylvia. Sylvia zegt niets meer en lijkt erg veranderd te zijn. Ze besluiten dat het beter is dat Sylvia een paar dagen naar haar ouders gaat. Ze komt echter na een paar dagen niet terug. Karin belt Laura op met de mededeling dat Alfred samen met Sylvia in een hotelletje zit. Laura wil Sylvia ophalen, maar zij wil niet meekomen. Ze komt nog een keer terug om haar paspoort op te halen. Terwijl Laura steeds magerder wordt van ellende, is Sylvia met Alfred in Londen. Laura wil een brief aan haar moeder schrijven, maar dat lukt haar niet.
Als Sylvia toch bij haar terugkomt, blijkt ze zwanger te zijn. Ze wil Laura het kind brengen, dat ze zo graag wilde hebben. Sylvia had Alfred een briefje geschreven, maar Laura vindt dat de kwestie tussen Sylvia en Alfred eerst uitgepraat moet worden. Ze spreken met Alfred af, dat hij uit Londen bij hen langskomt. Hij wil eerst alleen met Sylvia praten. Laura krijgt op haar werk het bericht dat Sylvia door Alfred doodgeschoten is. Vlak daarna hoort ze dat haar moeder overleden is.
Ze gaat op weg naar Nice. Onderweg krijgt ze aanvallen van duizeligheid en ze besluit even te rusten. Ze kan een kamer bij een oude vrouw in Avignon krijgen. Daar is ze een week. Ze schrijft hier de gebeurtenissen van de afgelopen tijd op. Aan het eind van het boek wordt gesuggereerd dat Laura zelfmoord pleegt.
Bron: http://www.verdec.com/hulpje/boekvers/twee.htm


3. Het boek dat je vanuit Laura haar ogen meemaakt kent vele verdrietige gebeurtenissen. Als je ook maar denkt aan een goed eind blijkt toch weer dat het uitloopt op een slecht eind. Het boek is erg mooi geschreven met gedachtes en beschrijvingen, toch is het ook een drama door al die trieste gebeurtenissen. Een goed roman die je aan het denken zet over wat voor trieste dingen er allemaal in een leven kan gebeuren.

4.A, Het gevoel van medeleven tonen, het trieste moment dat Laura het telefoontje krijgt dat haar echtgenote dood is geschoten na alle ellende die ze al heeft doorzien maakt dat je erg met haar meeleeft. Dit wordt erg versterkt omdat je vanuit haar ogen het boek leest.


B, ‘Je wilde toch een kind hebben’ , Laura was verwoest van binnen en ineens valt alles waarover ze gedacht heeft tot een einde. Blz. 127

C, ‘Kind’ Saskia vraagt aan Laura als ze een kind van haar wil, Ja is hierop het antwoord van Laura en direct erachter aan ‘maar dat kan niet’. Saskia laat zich niet kennen en loopt zonder iets te zeggen weg om een baby te maken. Laura wist hier niks van en weet niet wat haar overkomt. Blz. 61

5. A, Het gedrag van Laura is verschillend, ze heeft wel lef omdat je zomaar meisjes aanspreekt. Maar kan zich ook helemaal verstoppen in haar huis en nadenken over haar trieste gebeurtenissen. Ze denkt over alles na en gaat al snel uit van het goede maar vaak blijkt het anders te gaan.
B,
Personages :
Laura: zij is in dit verhaal de verteller. Ze is een vrouw van middelbare leeftijd en werkt in een museum. Het is een intelligente vrouw. Ze is getrouwd geweest met Alfred, maar omdat zij onvruchtbaar is en dus geen kinderen kan krijgen, zijn ze gescheiden. Ze heeft nu een verhouding met Sylvia. Haar moeder woont in Nice, en een paar keer per jaar, bezoekt ze haar.

Sylvia: zij is een heel eigenaardig maar nuchter meisje. Ze is ongeveer 20 jaar oud, en geeft zichzelf niet snel prijs. Ze heeft een zeer complex karakter en doet altijd dingen die je absoluut niet had verwacht. Zoals een keer, dat ze zonder iets van zich te laten horen, weken wegblijft en Laura in doodsangst en verdriet achterlaat. Maar later blijkt dat ze het allemaal voor Laura deed.

De ouders van Sylvia, meneer en mevrouw Nithart: zij hebben nog redelijk ouderwetse opvattingen wat betreft lesbiennes. Door die opvatting wordt hun wijsgemaakt dat Saskia een relatie heeft met Thomas. Thomas wordt dan gezien als de zoon van Laura.
Ze willen Thomas graag een keer zien maar steeds is er iets waardoor hij er niet is.

De moeder van Laura: Zij zit in een verpleegtehuis in Nice. Er wordt niet veel over haar karakter verteld. Laura had niet zo’n goede band met haar en vertelde haar daarom ook niet dat ze een relatie met Sylvia heeft.

Alfred: Dit is de ex-man van Laura. Hij is een schrijver en journalist. Het leven zit hem niet echt mee. Hij is hertrouwd met Karin en heeft 2 zoontjes.

Karin: Dit is de tweede vrouw van Alfred. Ze is een verschrikkelijke zeur en doet niets anders als klagen. Dan weer over dat ze in een te klein huis wonen of over dat de kinderen zo’n troep maken.

Perspectief :
Het is een ik perspectief door de ogen van Laura.

Structuur :
Het is In medias res vertelt, als het boek begint is Laura al gescheiden en komt Saskia tegen.
Omdat je door de ogen van Laura kijkt is het verhaal een sujet, er missen stukken waardoor je niet weet wat er allemaal gebeurd. Er wordt weinig gebruik gemaakt van flashbacks, soms wat korte gedachtes van vroeger maar meer ook niet. Het einde is een open einde, zou ze zelfmoord plegen of niet? Hoe gaat Laura verder als ze niet zelfmoord pleegt?

Ruimte :
De belangrijkste ruimte in het verhaal is het huis van Laura in Amsterdam. Hier brengen ze
veel tijd door met praten en andere dingen doen.
Een andere ruimte in het verhaal is in Nice, bij Laura ’s moeder. Hier speelt het verhaal
zich ongeveer twee dagen af.
Laura en Sylvia zijn ook een dag in de dierentuin Artis, waar ze een foto maken van
‘Thomas’.
Een dag zijn ze ook in de Schouwburg. Dit is wel een belangrijke ruimte, want hier
ontmoet Sylvia Alfred, waarmee ze later een verhouding krijgt.
De laatste ruimte is het hotel ergens aan de Amstel. Hierin verbleef Sylvia met Alfred om
een kind te krijgen en die aan Laura te geven.

Spanning :
Doordat je uit de ogen van Laura kijkt mis je sommige stukken van het verhaal, je leeft met haar mee en vraagt jezelf af hoe zij het gaat aanpakken en ze vertelt ook hoe zij erover denkt. Hierdoor ontstaat de spanning.

Stijl :
De tekst is erg makkelijk te lezen, soms is het een vreemde overgang van een zin bijvoorbeeld van gedachte naar werkelijkheid. Ik heb geen moeite gehad met taalgebruik of zinslengte.

Thema:
Gedupeerde vrouw vind geluk bij een lesbische relatie, maar haar verleden komt nog op onwerkelijke wijze terug. Motief : Laura en Saskia moeten zich steeds verbergen voor hun ouders en anderen door hun lesbische relatie.

Titelverklaring, ondertitel en motto :
Simpel weg Twee vrouwen omdat het om een lesbische relatie gaat.
Motto : .. weer doorsidderde mijn hart. Eros, zoals de wind op de bergen in eiken valt.
Weer een mislukte relatie maar nu op een nog pijnlijkere manier.

C, De schrijver heeft het verhaal mooi uitgewerkt, het is een raadsel tot het einde omdat je steeds weer op een andere been wordt gezet over wat je denkt hoe het af zou kunnen lopen.

Slotevaluatie :
1. Het lezen een ik perspectief zorgde voor de spanning, ik lees bijna nooit ik perspectief boeken maar dit boek is me erg goed bevallen.
2. Hoe de spanning is verwerkt is het verhaal is erg mooi, zonder dat je het door hebt zit je in het boek en leef je mee met Saskia.
3. Ik heb geen moeite gehad met de schrijfstijl dus makkelijk geschreven. Ik vond het zeer makkelijk om te lezen eigenlijk. Het was een welkome opfrisser na de naturalistische roman.
4. Ik heb geleerd van dit boek hoe zwaar het kan zijn om een homoseksuele relatie te hebben.













Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens


B, ‘Je wilde toch een kind hebben’ , Laura was verwoest van binnen en ineens valt alles waarover ze gedacht heeft tot een einde. Blz. 127

C, ‘Kind’ Saskia vraagt aan Laura als ze een kind van haar wil, Ja is hierop het antwoord van Laura en direct erachter aan ‘maar dat kan niet’. Saskia laat zich niet kennen en loopt zonder iets te zeggen weg om een baby te maken. Laura wist hier niks van en weet niet wat haar overkomt. Blz. 61

5. A, Het gedrag van Laura is verschillend, ze heeft wel lef omdat je zomaar meisjes aanspreekt. Maar kan zich ook helemaal verstoppen in haar huis en nadenken over haar trieste gebeurtenissen. Ze denkt over alles na en gaat al snel uit van het goede maar vaak blijkt het anders te gaan.
B,
Personages :
Laura: zij is in dit verhaal de verteller. Ze is een vrouw van middelbare leeftijd en werkt in een museum. Het is een intelligente vrouw. Ze is getrouwd geweest met Alfred, maar omdat zij onvruchtbaar is en dus geen kinderen kan krijgen, zijn ze gescheiden. Ze heeft nu een verhouding met Sylvia. Haar moeder woont in Nice, en een paar keer per jaar, bezoekt ze haar.

Sylvia: zij is een heel eigenaardig maar nuchter meisje. Ze is ongeveer 20 jaar oud, en geeft zichzelf niet snel prijs. Ze heeft een zeer complex karakter en doet altijd dingen die je absoluut niet had verwacht. Zoals een keer, dat ze zonder iets van zich te laten horen, weken wegblijft en Laura in doodsangst en verdriet achterlaat. Maar later blijkt dat ze het allemaal voor Laura deed.

De ouders van Sylvia, meneer en mevrouw Nithart: zij hebben nog redelijk ouderwetse opvattingen wat betreft lesbiennes. Door die opvatting wordt hun wijsgemaakt dat Saskia een relatie heeft met Thomas. Thomas wordt dan gezien als de zoon van Laura.
Ze willen Thomas graag een keer zien maar steeds is er iets waardoor hij er niet is.

De moeder van Laura: Zij zit in een verpleegtehuis in Nice. Er wordt niet veel over haar karakter verteld. Laura had niet zo’n goede band met haar en vertelde haar daarom ook niet dat ze een relatie met Sylvia heeft.

Alfred: Dit is de ex-man van Laura. Hij is een schrijver en journalist. Het leven zit hem niet echt mee. Hij is hertrouwd met Karin en heeft 2 zoontjes.

Karin: Dit is de tweede vrouw van Alfred. Ze is een verschrikkelijke zeur en doet niets anders als klagen. Dan weer over dat ze in een te klein huis wonen of over dat de kinderen zo’n troep maken.

Perspectief :
Het is een ik perspectief door de ogen van Laura.

Structuur :
Het is In medias res vertelt, als het boek begint is Laura al gescheiden en komt Saskia tegen.
Omdat je door de ogen van Laura kijkt is het verhaal een sujet, er missen stukken waardoor je niet weet wat er allemaal gebeurd. Er wordt weinig gebruik gemaakt van flashbacks, soms wat korte gedachtes van vroeger maar meer ook niet. Het einde is een open einde, zou ze zelfmoord plegen of niet? Hoe gaat Laura verder als ze niet zelfmoord pleegt?

Ruimte :
De belangrijkste ruimte in het verhaal is het huis van Laura in Amsterdam. Hier brengen ze
veel tijd door met praten en andere dingen doen.
Een andere ruimte in het verhaal is in Nice, bij Laura ’s moeder. Hier speelt het verhaal
zich ongeveer twee dagen af.
Laura en Sylvia zijn ook een dag in de dierentuin Artis, waar ze een foto maken van
‘Thomas’.
Een dag zijn ze ook in de Schouwburg. Dit is wel een belangrijke ruimte, want hier
ontmoet Sylvia Alfred, waarmee ze later een verhouding krijgt.
De laatste ruimte is het hotel ergens aan de Amstel. Hierin verbleef Sylvia met Alfred om
een kind te krijgen en die aan Laura te geven.

Spanning :
Doordat je uit de ogen van Laura kijkt mis je sommige stukken van het verhaal, je leeft met haar mee en vraagt jezelf af hoe zij het gaat aanpakken en ze vertelt ook hoe zij erover denkt. Hierdoor ontstaat de spanning.

Stijl :
De tekst is erg makkelijk te lezen, soms is het een vreemde overgang van een zin bijvoorbeeld van gedachte naar werkelijkheid. Ik heb geen moeite gehad met taalgebruik of zinslengte.

Thema:
Gedupeerde vrouw vind geluk bij een lesbische relatie, maar haar verleden komt nog op onwerkelijke wijze terug. Motief : Laura en Saskia moeten zich steeds verbergen voor hun ouders en anderen door hun lesbische relatie.

Titelverklaring, ondertitel en motto :
Simpel weg Twee vrouwen omdat het om een lesbische relatie gaat.
Motto : .. weer doorsidderde mijn hart. Eros, zoals de wind op de bergen in eiken valt.
Weer een mislukte relatie maar nu op een nog pijnlijkere manier.

C, De schrijver heeft het verhaal mooi uitgewerkt, het is een raadsel tot het einde omdat je steeds weer op een andere been wordt gezet over wat je denkt hoe het af zou kunnen lopen.

Slotevaluatie :
1. Het lezen een ik perspectief zorgde voor de spanning, ik lees bijna nooit ik perspectief boeken maar dit boek is me erg goed bevallen.
2. Hoe de spanning is verwerkt is het verhaal is erg mooi, zonder dat je het door hebt zit je in het boek en leef je mee met Saskia.
3. Ik heb geen moeite gehad met de schrijfstijl dus makkelijk geschreven. Ik vond het zeer makkelijk om te lezen eigenlijk. Het was een welkome opfrisser na de naturalistische roman.
4. Ik heb geleerd van dit boek hoe zwaar het kan zijn om een homoseksuele relatie te hebben.













REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twee vrouwen door Harry Mulisch"