Twee vrouwen door Harry Mulisch

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Twee vrouwen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 480 woorden
  • 12 april 2010
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
4 keer beoordeeld

Boekcover Twee vrouwen
Shadow

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtg…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtgenoot van haar geliefde. In een meeslepende vertelling verweeft Mulisch de fatale liefde tussen Laura en Sylvia met de klassieke noodlotsdrama’s van Orpheus en Oidipoes.

Twee vrouwen door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Twee vrouwen
Auteur: Harry Mulisch
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van eerste druk: oktober 1975

Motivatie van je boekkeuze
Dit boek heb ik niet zelf mogen kiezen, het was een verplicht boek voor in VWO 4. De docent heeft dus voor ons besloten welk boek wij zouden gaan lezen.

Samenvatting
Wanneer Laura Tinhuizen en Alfred Boeken na hun huwelijk uit elkaar gaan, ontmoet Laura Sylvia, zij is veel jonger, maar toch ontstaat er een chemie tussen hun twee. Het veranderd Laura’s leven volledig. Sylvia heeft iets raadselachtigs en Laura is ondanks haar verliefdheid soms wanhopig door het de zwijgzame en mysterieuze Sylvia. Sylvia manipuleert haar omgeving en liegt over haar relatie met Laura. Als ze de dierentuin bezoeken laat Sylvia zich door Laura fotograferen met een onbekende jongen, zodat Sylvia later aan haar ouders kan vertellen dat Thomas (de onbekende jongen op de foto) haar vriend is en Laura zijn moeder. Ook Laura liegt over haar relatie. Als ze haar moeder bezoekt wil ze niet dat Sylvia meegaat. Sylvia gaat toch mee, en Laura’s moeder heeft meteen door dat Laura een lesbische relatie heeft met Sylvia. Dan slaat ze Sylvia met een stok.
Bij de opvoering van het toneelstuk Orpheus' vriend ontmoeten Laura en Sylvia Alfred. Alfred reageert geïrriteerd als hij hoort dat zijn ex-vrouw een lesbische relatie heeft. Na het toneelstuk gaat het slechter tussen Laura en Sylvia. Laura hoort van Karin, de nieuwe vrouw van Alfred, dat Sylvia een relatie heeft met Alfred. Ze raakt in een depressie en denkt aan zelfmoord. Dan blijkt dat Sylvia even onvoorspelbaar is als altijd. Na enige tijd duikt ze weer op. Ze is zwanger van Alfred, maar zegt niet van hem te houden. Ze is zwanger geworden om Laura moeder te laten worden. Laura probeert dan een dialoog tot stand te brengen tussen Alfred en Sylvia. Dit pakt echter verkeerd uit. Alfred schiet de zwangere Sylvia dood.

Wat er aan het einde gebeurt is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk gaat ook Laura dood. Ze pleegt zelfmoord.

Persoonlijke reactie
Ik vond het een super leuk boek om te lezen! Het was spannend en interessant. Ook vond ik de verhaallijn goed, het onderwerp dus.
Vaak had ik moeite met stoppen met lezen, omdat het erg spannend was, vanwege bijvoorbeeld de open plekken. Vooral aan het einde, als Sylvia bij Alfred is, werd het omslaan van de pagina’s steeds leuker! Ik was echt benieuwd of Sylvia nog terug zou komen. En, als ze dat niet zou doen, waarom dan niet? Gedeeltelijk vond ik het ook erg jammer dat Sylvia weg ging. Het klopte niet, voor mijn gevoel. Ze moest gewoon bij Laura blijven! Achteraf gezien had Sylvia wel een goede reden om naar Alfred te gaan.
Ook vond ik het zeer interessant, vanwege de spanningsbogen, voornamelijk de eerste die ik beschreven had. Je weet dat er een hoop gebeurd is, maar je weet niet wat het inhoudt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twee vrouwen door Harry Mulisch"