Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Twee vrouwen door Harry Mulisch

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Twee vrouwen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1201 woorden
  • 31 oktober 2009
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
11 keer beoordeeld

Boekcover Twee vrouwen
Shadow

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtg…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtgenoot van haar geliefde. In een meeslepende vertelling verweeft Mulisch de fatale liefde tussen Laura en Sylvia met de klassieke noodlotsdrama’s van Orpheus en Oidipoes.

Twee vrouwen door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel:
Twee vrouwen
Auteur: Harry Mulisch

Samenvatting
Op een dag ziet Laura een andere vrouw aan de ander kant van de straat staan en ze is eigenlijk op slag verliefd op haar. Ze loopt naar haar toe, en ze blijkt Sylvia te heten en in Petten te wonen. Ook Sylvia kan het goed vinden met Laura en, ze trekt bij haar in. Diezelfde dag nog gaan ze met elkaar naar bed. Langzamerhand komt Sylvia steeds centraler te staan in Laura’s leven, maar als ze naar haar doodzieke moeder in Nice moet wil ze dit toch alleen doen. Toch dringt Sylvia zich op en ze mag mee.

Bij het ziekenbezoek komt de moeder van Laura achter de verhouding, en ze probeert Sylvia te slaan met haar wandelstok.

Ze besluiten dat ze naar een toneelstuk gaan, toevallig is Laura’s ex-man daar ook aanwezig en Sylvia laat zich door hem verleiden. Later vertrekken ze zelfs naar Londen, een doodongelukkige Laura achterlatend. Laura weet niet dat Sylvia dit doet om een kind te krijgen, zodat ze het met Laura kan opvoeden. Als ze later inderdaad zwanger wordt, gaat ze weer naar Amsterdam en het ‘meningsverschil’ wordt bijgelegd.
Alfred gaat woedend Sylvia achterna, om haar daarna te vermoorden. Laura overdenkt wat er gebeurd is, en denkt aan zelfmoord.

Beoordeling:
Het boek was niet moeilijk qua taalgebruik, maar was af en toe wel wat lastig te volgen door de vele flashbacks, eigenlijk is het boek een grote flashback.
Ik vond het einde niet geweldig, maar van de andere kant als de schrijvers iets anders had verzonnen had het verhaal nog langer geduurd.
Harry Mulisch geeft met dit boek wel goed weer dat homoseksualiteit moet kunnen, en dat homoseksuelen dezelfde rechten moeten hebben dan heteroseksuelen. Dit onderwerp is nu nog steeds actueel, wel minder dan vroeger.

Analyse
1. Thema
Het boek gaat over verschillende relaties, de relaties zijn onder andere Laura-Sylvia, Laura-Alfred, Alfred-Sylvia en Laura met haar moeder. Deze relaties hebben een grote rol in dit verhaalen het heeft invloed op het verhaal.

2. Vertelwijze
a. Dit verhaal volgen we door de ogen van kunsthistorica Laura, ze speelt in haar verhaal een belangrijke rol. Ze is dus zowel de verteller als personage in het verhaal. Er zijn veel dialogen in het verhaal.
b. Er is geen eigenaardigheden met betrekking tot typografie, lay-out en dergelijke.


3. Titel, ondertitel en motto
De titel slaat terug op de twee hoofdpersonen Laura en Sylvia, zij zijn twee vrouwen die een heftige relatie hebben.
De ondertitel is er niet.
‘... weer doorsidderde mijn hart
Eros, zoals de wind op de bergen in eiken valt'
.

Het is gekozen uit het werk van Sappho, een Griekse dichteres, die 630 vóór Christus op Lesbos woonde, het eiland waarnaar de lesbische liefde is vernoemd.

Het motto illustreert door zijn woordkeus nog twee aspecten van Laura's liefde voor Sylvia. Het is een passie: Eros 'doorsiddert' haar. En het is iets dat haar overvalt, overkomt: ze is er niet op uit en zelfs niet op bedacht.

4. Opbouw
a. Er is geen proloog/epiloog
b. Het boek is opgedeeld in 32 hoofdstukken
c. De hoofdstukken hebben geen titel.
d. Nee
e. –

5. Personages
a & b
Laura Tinhuizen:
Laura is de hoofdpersoon. Zij is 35 jaar en heeft een huwelijk van 7 jaar achter de rug.
Ze wordt voor het eerst verliefd op een vrouw, hiervoor had ze een relatie met een man.

Haar vader, met wie ze een hechte band had, is overleden. Haar moeder woont in een verzorgingstehuis in Nice. Ze bemoeit zich volgens Laura te veel met haar leven, hierdoor heeft ze steeds het gevoel dat ze niet op haar eigen benen kan staan. Om van dit gevoel af te komen, wil ze zelf moeder worden. Ze blijkt echter onvruchtbaar te zijn. Laura komt uit een intellectueel en kunstzinnig milieu en werkt in een museum. Ze is een rond karakter.

Sylvia Nithart:
Sylvia is 20 jaar, een stuk jonger dan Laura. Ze is een raadselachtig persoon, zwijgzaam en uitgekookt. Ze heeft een zeer sterke wil. Ze heeft relaties met zowel mannen als vrouwen gehad. Zelf komt ze erg ‘jongensachtig’ over. Sylvia is een vlak karakter.

Alfred Boeken:
Alfred is de ex-man van Laura. Hij is hertrouwd met Karin en heeft 2 dochters uit dit huwelijk. Alfred verkeert in dezelfde kringen als Laura. Hij is een vlak karakter.

De moeder van Laura:
De moeder van Laura is een oude dominante vrouw. Ze woont in Nice, waar ze haar laatste dagen doorbrengt ze is het niet eens dat Laura en Sylvia samen zijn. Ze is een vlak karakter.

6. Historische tijd
a. Het verhaal speelt zich in dezelfde tijd af als toen het geschreven was, 1975.
b. Ja, Het een tijdje geleden, mensen vonden het raar dat twee vrouwen verliefd op elkaar waren. Dit werd wel minder, maar rond de jaren ’70 was dit nog niet heel ‘gewoon’. Misschien heeft Harry Mulisch met dit verhaal een beetje geprobeerd het taboe te doorbreken, dat twee mensen van hetzelfde geslacht een relatie hebben.

7. Plaats en ruimte
a. Dit verhaal speelt zich af in Nederland: Amsterdam. Voornamelijk in het appartement van Laura. De hoofdpersonen maken nog “uitstapjes” naar andere plekken, dus het is niet één plek. Ongeveer een speelt het verhaal in Nice.

Vooral Frankrijk is een belangrijke plaats voor dit verhaal. Omdat Laura hierheen moet om haar moeder te begraven, rijdt zij bijna aan één stuk door. Hierdoor raakt zijn oververmoeid, en zoekt ergens een kamer. Op deze kamer schrijft zij haar hele verhaal op.
b. Deze plaats is willekeurig gekozen.

8. Tijdsduur
a. De hele geschiedenis die Laura in terugblik neerschrijft, omvat ongeveer een half jaar. Dit is dus de vertelde tijd. De ontmoeting met Sylvia vindt in februari plaats, de moord op haar in augustus.
b. Ja
c. Deze hebben geen functie.

9. Tijdsvolgorde
a. Het verhaal is niet chronologisch verteld.
Er is een opeenvolging van stukken tijd dat wordt doorbroken. Bovendien is er geen sprake van een aaneengesloten tijdsverloop. Wel staan de fragmenten waarin de liefdesgeschiedenis verteld wordt in de juiste, chronologische volgorde.
We kunnen twee tijdlagen aanwijzen: enerzijds de liefdesgeschiedenis, anderzijds de reis naar Zuid-Frankrijk. De vertelde tijd in de eerste laag omvat een half jaar. In de tweede laag verloopt er minder dan een dag. Er wordt gebruikt gemaakt van eigenlijk een grote flashback.
b. Dit is om het spannender te maken.


10. Perspectief
a. Twee vrouwen wordt in de ik-vorm door Laura verteld. Een ik-roman met de verteller als hoofdpersoon, een personale verteller dus.
b. Nee er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot dit perspectief.

11. Idee
Ik denk niet dat de bedoeling van dit boek was om de mensen te vermaken. Het gaat over een homoseksuele relatie, wat in 1975 nog best gevoelig lag bij veel mensen. In dit boek wordt openlijk gesproken over een seksuele relatie tussen twee vrouwen. Het zal dus denk ik ook geschreven zijn om de taboe te doorbreken dat twee mensen, met hetzelfde geslacht een liefdesrelatie hebben.

12. Literair-historische achtergrond
a. Dit boek behoort niet tot een bepaald subgenre.
b. Dit boek behoort niet tot een bepaalde stroming.

13. Wat weet je van de auteur?
Harry Kurt Victor Mulisch (Haarlem, 29 juli 1927) geldt als een van de voornaamste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Hij wordt gerekend tot 'De Grote Drie' waartoe ook Willem Frederik Hermans en Gerard Reve behoren. Zijn bekendste boeken vind ik De ontdekking van de hemel, De aanslag, Het stenen bruidsbed en De diamant.



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twee vrouwen door Harry Mulisch"