Twee vrouwen door Harry Mulisch

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Twee vrouwen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 577 woorden
  • 19 mei 2009
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
6 keer beoordeeld

Boekcover Twee vrouwen
Shadow

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtg…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtgenoot van haar geliefde. In een meeslepende vertelling verweeft Mulisch de fatale liefde tussen Laura en Sylvia met de klassieke noodlotsdrama’s van Orpheus en Oidipoes.

Twee vrouwen door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Recensie Twee vrouwen.
Auteur: Harry Mulisch
Jaar eerste druk: 1775
Uitgeverij: De bezige bij, Amsterdam.

Dit boek is een liefdesroman.

De thematiek is: een lesbische liefde met overspel en een gruwelijk einde.

Het verhaal gaat over een lesbische relatie (de titel zegt het al) tussen twee vrouwen. Het boek is in de verledentijd en in de ik- vorm geschreven.
Laura, een na acht jaar lang huwelijk gescheiden vrouw, wonende in Amsterdam, komt in contact met een meisje. Hiermee krijgt ze een relatie. Dit is de eerste lesbische ervaring van Laura. Alfred is de ex-man van Laura. Als Sylvia hoort dat Laura graag kinderen wil, maar onvruchtbaar is, gaat ze vreemd met Alfred om een kind voor Laura te krijgen. Dit leidt tot een groot misverstand en een gruwelijk einde van dit liefdesverhaal.
Een prachtig boek. Alles wat er door Laura wordt verteld in het verhaal wordt uitgebreid en op een mooie manier omschreven.“Die bouwputten in Amsterdam! Sidderende pompen die het grondwater tussen de druipende ijzeren damwanden vandaan moeten houden; arbeiders, die in de diepte tot hun knieën door het slijk baggeren; de betonnen palen die in de trog gestampt moeten worden omdat het gebouw anders ieder jaar een verdieping verder weg zou zakken in de blubber, net zo lag tot Holland zich soppend en borrelend boven het dak zou sluiten. “

Ondanks dat alles uitgebreid wordt omschreven gaat het boek niet vervelen en is het vlot te lezen. Het is dapper om in 1975 dit onderwerp te kiezen omdat lesbische relaties in die tijd eigenlijk een beetje een taboe waren. Mulisch heeft lef getoond door over dit onderwerp een boek te schrijven. Mulisch heeft met dit boek vast en zeker een hoop mensen aan het denken gezet.
Laura geeft goed haar gevoelens weer. Dit vind ik mooi want Sylvia met wie Laura samenwoont is heel gesloten. Je leeft vanzelf mee met Laura en gaat jezelf afvragen wat er om gaat in het hoofd van Sylvia. Als een schrijver dit kan bereiken met een boek vind ik dat heel goed. Het is eigenlijk verbazingwekkend dat een man zo’n boek kan schrijven over de gedachtes van een vrouw, en wel zo realistisch.

Wat leuk is, is dat er aan het begin van het boek een motto staat wat erg goed bij dit verhaal past: ‘… weer doorsidderde mijn hart Eros , zoals de wind op de bergen in eiken valt.’ Dit is een regel van een gedicht van de Griekse Dichteres Sappho. Eros is de Griekse godin van de liefde. Met deze zin wordt er gezegd dat liefde iedereen onverwacht kan overkomen en ook weer kan verlaten. Sappho schreef veel gedichten over lesbische relaties.
Het enige waaraan ik me een beetje ergerde was het feit dat eigenlijk het hele verhaal de naam van de hoofdpersoon niet ter sprake komt. Dus je weet bijna het hele boek lang niet hoe de vertelster zelf heet, pas op het eind als Sylvia “Laura!” roept weet de lezer hoe de vertelster heet.
Kortom: een erg goed boek met een mooi en sterk onderwerp van Harry Mulisch.
Andere boeken, toneelstukken en opera’s van Harry Mulisch zijn: De kamer (1947), Tussen hamer en aambeeld (1952), Archibald strohalm (1952), Chantage op het leven (1953), De diamant (1954), De sprong der paarden & de zoete zee (1955), Het mirakel (1955), Het zwarte licht (1956), Het stenen bruidsbed, De versierde mens (1957), De knop (1960) , Bericht aan de rattenkoning (1966), Het woord bij de daad (1968), Reconstructie (1969), De verteller vertelt, De affaire Padilla (1971), De toekomst van gisteren ( 1972), Oidipous Oidipous (1972), Het seksuele bolwerk ( 1973)



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twee vrouwen door Harry Mulisch"