Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Twee vrouwen door Harry Mulisch

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Twee vrouwen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 870 woorden
  • 21 augustus 1998
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
19 keer beoordeeld

Boekcover Twee vrouwen
Shadow

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtg…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtgenoot van haar geliefde. In een meeslepende vertelling verweeft Mulisch de fatale liefde tussen Laura en Sylvia met de klassieke noodlotsdrama’s van Orpheus en Oidipoes.

Twee vrouwen door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel Twee vrouwen. Auteur Harry Mulisch Eerste Druk Oktober 1975, Amsterdam (De Bezige Bij) Gelezen Druk tiende druk . Titelverklaring Deze is letterlijk op te vatten. Hij beschrijft de hoofdpersoon, en het bijhoofdpersoon. Samenvatting Laura loopt door de stad als ze door een etalage Sylvia ziet. Ze is zo gefascineerd, dat ze gewoon op haar afloopt en haar vraagt of ze zin heeft met haar mee te gaan. Sylvia stemt spontaan toe en samen gaan ze naar Laura's flat. De volgende dag gaat Sylvia naar haar ouders en haalt koffers met haar kleding. Haar ouders vertelt ze, dat ze met een jongen namens Thomas samen is en dat ze bij hem gaat wonen. Na een hele gelukkige, prettige tijd met elkaar, leert Sylvia de ex-man van Laura kennen, Alfred. Na nog een paar dagen zegt Sylvia dat ze een paar dagen naar huis wil, omdat ze geen zin meer heeft in iets dat ze niet wil zeggen. Na de derde dag belt Laura bij haar ouders op, maar ze was er helemaal niet, alleen maar voor heel kort. Laura kijkt in de kast van Sylvia en ziet dat deze leeg is. De dag daarop komt de tweede vrouw van Alfred binnen en zegt dat Alfred en Sylvia in een hotel in de buurt zijn. Laura gaat meteen naar dat hotel en schreeuwt Alfred aan en dan neemt ze Sylvia in haar armen, maar als zij niets terug doet laat Laura los en gaat naar huis. Na vier maanden staat Sylvia plotseling met haar koffers voor de deur. Ze vertelt dat ze alleen bij Alfred was, omdat Laura zo graag een kind wilde hebben en nu is ze zwanger en is terug gekomen. Alles heeft ze gedaan omdat ze zo verliefd op Laura was. Ze is met Alfred samen gegaan , om een kind te krijgen. Ze vertelt Laura ook , dat ze Alfred alleen een briefje heeft neergelegd. Laura vind dat niet goed en wil daarover met Alfred spreken; op dat moment belt Alfred en maakt voor de volgende dag een termijn met Sylvia. De volgende dag gaat Laura naar haar werk. Midden op de dag belt de politie en verteld dat er iets met Sylvia is. Ze rijdt meteen met een haar gestuurde politieauto naar huis en ziet Sylvia dood op de bank liggen, met drie kogels in haar lichaam. Als de politie vraagt of ze weet wie dat was, zegt ze dat Alfred het was. De volgende dag ligt er een brief in de brievenbus, waarin staat dat Laura's moeder gestorven is, na die scene , toen ze ervaren heeft, dat Laura met Sylvia samen was.
  • Nu is ze alleen. Alfred zit in de gevangenis, Laura is dood en haar moeder is ook dood.
Handeling Het boek is verdeelt in 32 korte hoofdstukken. Het verhaal is eenvoudig opgebouwd. Er is één grote hoofdhandeling en er zijn geen bijhandelingen. Het boek heeft een gesloten einde. Het boek heeft geen cyclische bouw, omdat Sylvia dood is, Alfred de gevangenis in gaat en Laura is alleen.
Personages De hoofdpersoon is Laura. Zij is een lesbische vrouw van middelbare leeftijd. Zij is een heldin, omdat zij zelf alles bepaalt en zich niet door haar omgeving laat bepalen, zij heeft een rond karakter, omdat je haar van binnen leert kennen en omdat zij in de loop van het verhaal wijzer wordt. Zij leert dat het leven als een wind is; altijd uit verschillende richting komend, soms hard, soms zacht.
  • Alle andere personen hebben een vlak karakter.
Plaats en ruimte Plaats: Amsterdam. Ruimte: de straten van Amsterdam, Laura's flat en Nice, een stad in Frankrijk. Tijd De vertelde tijd is een jaar. De verteltijd is 156 pagina's. Er is geen sprake van versnellingen of vertragingen, want de tijdstroom beweegt zich tamelijk gelijkmatig. Er is één flash forwards, omdat aan het begin een hoofdstuk geplaatst is dat aan het einde hoort. Perspectief "Twee vrouwen" is geschreven in het personaal ik perspectief. De lezer komt gevoelens en gedachte van de hoofdpersoon te weten en men weet niet meer dan de hoofdpersoon zelf. Thema Het thema van het verhaal is: De onherkende liefde van een vrouw. Stijl De stijl is een goed te begrijpen Nederlands. Het is aan het begin onduidelijk, omdat er een flash forwards in zit, zonder te zeggen dat het er één is. Mening Ik vind de opbouw van het verhaal goed. Het boek heeft geen happy end, omdat Sylvia dood gaat en Laura dan weer alleen is. Ik vond de stijl goed. Ik vind het een heel erg goed geschreven boek, met leuke en ook minder leuke passages. Aan het begin vond ik het een rotboek, maar achteraf gezien vond ik het een prachtig boek en ik ben blij dat ik het gelezen heb. Dit boek kan ik iedereen aanbevelen. Het verhaal zou echt gebeurd kunnen zijn. Ik kan me echt inleven in het verhaal. Ik heb nog nooit in mijn leven zo een goed boek gelezen (maar ik kan ook niet zeggen dat ik erg veel boeken heb gelezen). Een heel mooi stuk vínd ik hoe Laura pas aan het einde te weten komt dat Sylvia alleen met Alfred samen was vanwege het kind, dat ze wilde hebben voor Laura, omdat Laura zo graag een kind wilde hebben.

REACTIES

M.

M.

aan het eind van je samenvatting staat dat laura dood is, maar in dit boek is sylvia dood gegaan.

22 jaar geleden

D.

D.

laura gaat waarschijnlijk ook dood

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twee vrouwen door Harry Mulisch"