ADVERTENTIE
Wil jij exposeren in het Rijks?

Heb jij een goed oog voor mooie beelden? Het Rijksmuseum zoekt jonge fotografen die hun talent durven laten zien. De prijzen: een tentoonstelling in het Rijksmuseum en je eerste betaalde foto-opdracht! Klik voor meer info over het thema en de wedstrijd.

Meer info

Twee vrouwen – Harry Mulisch

Samenvatting

Laura komt op een dag een meisje tegen in de stad, Amsterdam. Ze heette Sylvia en ze was begin twintig, ze trok die zelfde dag nog bij Laura in en kregen een relatie. Laura is 35 jaar  en had voorheen alleen relaties met mannen gehad. Als ze naar het theater gaan voor een première komen ze Alfred tegen, de ex van Laura. Hij en Sylvia beginnen met elkaar te flirten. Een tijdje later zegt Sylvia dat ze even rust nodig heeft. Ze zegt dat ze voor een paar dagen naar Putten gaat en dat ze na drie dagen Laura gaat bellen. Maar dat gebeurt niet, daarom belt Laura de ouders van Sylvia maar die vertellen haar dat ze de eerste avond alweer terug was gegaan naar Amsterdam. Een paar dagen later komt Karin, de vrouw van Alfred, zij vertelt dat Alfred en Sylvia samen in een hotel zitten. Sylvia kwam een paar dagen nog om haar paspoort op te halen want ze ging met Alfred mee naar Londen. Later in het verhaal komt Sylvia terug naar Laura omdat ze belangrijk nieuws heeft, ze is zwanger. Ze verteld dat ze daarom vreemd ging met Alfred , voor een kindje voor Laura en zij. Alfred kwam weer naar Amsterdam omdat hij een briefje van Sylvia had die ze voor hem had achter gelaten in Londen. Hij wou alleen met haar praten. Op de middag dat Alfred met Sylvia met  elkaar gingen praten was Laura eerst aan het werk, maar ze werd gebeld door de politie en met een politiewagen naar huis gebracht omdat Sylvia was neergeschoten door Alfred. “hij verkeert in een shock.” Ook overlijdt haar moeder, zij woonde in Nice. Ze had Sylvia ontmoet maar dat gesprek liep niet goed en daarna was er geen contact meer tussen Laura en haar moeder. Laura probeerde nog wel een brief naar haar moeder te schrijven. Ze ging met de auto naar Nice, waarbij ze tijdens de reis veel nadacht over Sylvia en haar moeder.

 

De idee

De achterliggende gedachte van het verhaal is leef de waarheid, zonder angst. Doordat Sylvia telkens opnieuw bang is voor confrontatie, en hierdoor briefjes achterlaat, gebeuren en nare dingen met haar. Ze is bang voor de confrontatie met Laura over het krijgen van een kind, want zij zou ‘het toch niet goed vinden’. En waarna ze een briefje achterlaat bij Alfred en dit hem aanzet tot haar vermoorden. Wanneer zij de waarheid had besproken met Sylvia en daarna Alfred had dit wellicht niet hoeven gebeuren.

 

Motieven

Dood: Het boek begint met de dood van Laura’s moeder, een belangrijk personage die Laura heeft gevormd tot wat ze is. Laura voelt tijdens haar hele relatie met Sylvia de afkeuring van haar moeder. Het boek eindigt ook met een sterfgeval. En zo zijn de twee vrouwen met wie Laura het meeste had, allebei overleden.

 

Moeder-dochterrelatie: Na het lezen van de dood van Laura’s moeder begint het verhaal, waarna weer toe wordt geleefd naar dat moment. De moeder van Laura is een belangrijk persoon voor Laura die haar heeft gevormd zoals ze is. Wanneer Laura's moeder dood gaat, gaat Laura op zoek naar een nieuw persoon die de positie van haar moeder over kan nemen in haar leven. Niet alleen speelt dit motief een rol tussen Laura en haar moeder maar ook is dit de reden geweest dat Sylvia zwanger werd, en wat leidde tot haar dood. Laura’s diepste wens was altijd al geweest om een kind te krijgen, maar nooit was dit gelukt. Laura voelde dat zelf een kind krijgen de enige manier was om los te komen van haar moeder, wat ze zo graag wilde. "Als je je altijd een dochter voelt, is er maar één manier om van je moeder af te komen, en dat is door zelf moeder te worden."

 

Orpheusmotief: In het boek zijn er veel overeenkomsten met het Grieke toneelstuk ‘Orpheus vriend’, een variatie op het Orpheus en Euridice. Laura staat voor Orpheus, Sylvia voor Euridice.

 

 

Ruimte

De belangrijkste ruimte in het verhaal is het huis van Laura. Hier spelen de meeste scènes zich af. Dit is waar de mooie en ook tragische gebeurtenissen zich afspelen. Waar als eerste de liefde opbloeit en ook waar het allemaal eindigt. In het begin is de ruimte nogal oppervlakkig, maar richting het einde van het boek wordt deze ruimte steeds gedetailleerder beschreven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.