Twee vrouwen door Harry Mulisch

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Twee vrouwen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 894 woorden
  • 16 maart 2017
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
6 keer beoordeeld

Boekcover Twee vrouwen
Shadow

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtg…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze…

Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Gestrand in Avignon schrijft ze in een ijltempo haar verhaal over de fatale liefde met Sylvia. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kunnen krijgen, begint Laura een relatie met Sylvia. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft bekend, gaat ze er stiekem vandoor om een verhouding te beginnen met de ex-echtgenoot van haar geliefde. In een meeslepende vertelling verweeft Mulisch de fatale liefde tussen Laura en Sylvia met de klassieke noodlotsdrama’s van Orpheus en Oidipoes.

Twee vrouwen door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Essay  Twee vrouwen

Twee vrouwen is geschreven door Harry Mulisch en is uitgegeven in 1975 door De Bezige bij in Amsterdam.

 

De titel

De titel kan terugslaan op Laura en Sylvia omdat het twee vrouwen zijn en een stelletje zijn. Ook kan het terug slaan op de moeder van Laura en Sylvia omdat Laura zich over beide druk maakt en omdat ze allebei zijn overleden.

 

Samenvatting:

Laura komt op een dag een meisje tegen in de stad, Amsterdam. Ze heette Sylvia en ze was begin twintig, ze trok die zelfde dag nog bij Laura in en kregen een relatie. Laura is 35 jaar  en had voorheen alleen relaties met mannen gehad. Als ze naar het theater gaan voor een première komen ze Alfred tegen, de ex van Laura. Hij en Sylvia beginnen met elkaar te flirten. Een tijdje later zegt Sylvia dat ze even rust nodig heeft. Ze zegt dat ze voor een paar dagen naar Putten gaat en dat ze na drie dagen Laura gaat bellen. Maar dat gebeurt niet, daarom belt Laura de ouders van Sylvia maar die vertellen haar dat ze de eerste avond alweer terug was gegaan naar Amsterdam. Een paar dagen later kwam Karin, de vrouw van Alfred, zij vertelde dat Alfred en Sylvia samen in een hotel zaten. Sylvia kwam een paar dagen nog om haar paspoort op te halen want ze ging met Alfred mee naar Londen. Later in het verhaal komt Sylvia terug naar Laura omdat ze belangrijk nieuws heeft, ze is zwanger. Ze verteld dat ze daarom vreemd ging met Alfred , voor een kindje voor Laura en zij. Alfred kwam weer naar Amsterdam omdat hij een briefje van Sylvia had die ze voor hem had achter gelaten in Londen. Hij wou alleen met haar praten. Op de middag dat Alfred met Sylvia met  elkaar gingen praten was Laura eerst aan het werk, maar ze werd gebeld door de politie en met een politiewagen naar huis gebracht omdat Sylvia was neergeschoten door Alfred. “hij verkeert in een shock.” Ook overlijdt haar moeder, zij woonde in Nice. Ze had Sylvia ontmoet maar dat gesprek liep niet goed en daarna was er geen contact meer tussen Laura en haar moeder. Laura probeerde nog wel een brief naar haar moeder te schrijven. Ze ging met de auto naar Nice, waarbij ze tijdens de reis veel nadacht over Sylvia en haar moeder.

 

Open plekken

Als Sylvia weg is gegaan, ligt er opeens  een briefje van Sylvia waarin staat dat ze met haar wilt praten. Je weten waarover Sylvia met Laura wilt praten.

Toen Laura aan het werk was werd ze gebeld door de politie. Ze zouden haar ophalen. Je wilt dan weten waarom de politie met Laura wilt praten.

Je wilt ook weten waarom Sylvia er van door gaat met Alfred en waarom ze voor hem kiest.

 

Vermoedens

Tijdens de première gaan Alfred en Sylvia samen naar het balkon. Hierbij kreeg ik het vermoeden dat er iets speelde tussen Alfred en Sylvia, maar ik had niet verwacht dat Sylvia met hem mee naar Londen zou gaan.

Ook kreeg ik vermoedens bij het laatste stuk van het boek, omdat Alfred echt verliefd op Sylvia was en opeens weg was uit Londen dat er iets met Sylvia ging gebeuren.

 

Het gedrag van de personages

Laura: is eigenwijs, zorgzaam en ze denkt veel na over waarom dingen op die manier gebeuren.

Sylvia: ze is stil en je krijgt weinig over haar te weten.

Alfred:  nieuwsgierig, hij was verliefd op Sylvia en hij heeft haar uit onmacht gedood.

Laura’s moeder: is erg dominant en heeft een slechte relatie met haar dochter.

 

Personages

Laura: is 35 jaar oud en woont in Amsterdam. Ze wordt verliefd op Sylvia, dit was haar eerste relatie met een vrouw en ze had dit nog nooit mee gemaakt. Ze beschrijft alles kunstzinnig    “ Niet dat haar achterkant zo mooi was…” (blz. 21). “Maar alles week af van het ideaal in een richting, die op een of andere manier precies in mij paste (blz.21+22).”  Laura is de hoofdpersoon (round) van het boek.

Sylvia: is een vrouw van 20 en komt uit Putten. Ze zegt niet heel veel maar en wilt nog weinig weten over de toekomst. “Ik wil de toekomst niet weten. Ik merk het van zelf wel.” (blz. 34) Je ziet duidelijke verschillen tussen Sylvia en Laura dat komt denk ik door de leeftijdsverschillen. Ook is ze nieuwsgierig. Ze is een round personage.

Alfred: is rond de 35 jaar en hij had een relatie met Laura. Maar was later getrouwd met Karin waarmee hij twee kinderen heeft. Tijdens de relatie met Karin gaat hij vreemd met Sylvia en ze vertrekken samen naar Londen. Hij is erg nieuwsgierig en op het laatst is hij erg gekwetst omdat hij verlieft was op Sylvia maar dat was niet wederzijds. Sylvia had hem gebruikt voor een kind voor Laura. Daar is hij boos en verdrietig van en hij vermoord Sylvia waar hij in shock van raakt.  Hij is een flat personage

Laura’s moeder: woont in Nice, in een verzorgingstehuis. Toen Laura en Sylvia haar kwamen bezoeken werd ze boos, waarschijnlijk omdat ze niet wou dat Laura lesbisch was. Daarna spreekt ze Laura niet meer. Zij is een flat personage

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twee vrouwen door Harry Mulisch"