Twee koffers vol door Carl Friedman

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1201 woorden
  • 31 augustus 2006
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 2 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1993
Pagina's
173
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Twee koffers vol
Shadow

In twee koffers vol is het decor joods Antwerpen. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter Simcha Kalman, een ontroerend buitenbeentje in een orthodox joods gezin, naar de vijver in het stadspark om zijn geliefde eendjes te bezoeken. Met een oude vriend van haar vader, meneer Apfe…

In twee koffers vol is het decor joods Antwerpen. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter …

In twee koffers vol is het decor joods Antwerpen. Chaja, die filosofie studeert, is op zoek naar meer houvast dan de boeken haar kunnen bieden. Dagelijks wandelt ze met de kleuter Simcha Kalman, een ontroerend buitenbeentje in een orthodox joods gezin, naar de vijver in het stadspark om zijn geliefde eendjes te bezoeken. Met een oude vriend van haar vader, meneer Apfelschnitt, voert zij geestige gesprekken over de komst van de Messias, terwijl haar vader zelf op zoek is naar koffers die hij lang geleden heeft begraven.

Het boek werd in 1998 verfilmd door Jeroen Krabbé onder de titel left luggage. 

Carl Friedman debuteerde in 1991 met de novelle tralievader, waarin beschreven wordt hoe een kind tevergeefs probeert door te dringen in het kampverleden van haar vader. In 1996 verscheen de verhalenbundel de grauwe minnaar. 

Twee koffers vol door Carl Friedman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Mijn eigen mening:
Ik vond Twee koffers vol een mooi boek. De minpunten ervan vond ik dat het maar heel weinig bladzijden waren en dat er niet zo veel over de geschiedenis van de Joden in stond. Daar had ik wel wat meer over willen weten. Nog een minpunt vond ik dat er niet veel spectalculaire dingen in gebeurde het ging vooral heel erg om het dagelijkse leven. Ik vond het vooral leuk dat je je in dit boekje helemaal kon inleven in Chaja en dat je ook een beetje kon zien hoe jongeren in die tijd leefden en dachten. Het Jodendom interesseert me wel daarom vond ik het ook makkelijk om het boek in een keer uit te lezen.
Feiten over het boek:
Titel: Twee koffers vol

Schrijver: Carl Friedman
Uitgever: GA van Oorschot
Personages:
Chaja: Chaja is een studente filosofie met een Joodse achtergrond die in een klein appartementje in Antwerpen woont. Ze denkt diep over dingen na en daarbij vooral over normen en waarden. Chaja is een vrijgevochten type. Ze is recht voor zijn raap en laat zich zeker niet door iemand op zijn kop zetten.
Simcha: Simcha is een verlegen en een beetje angstig jongetje. Hij plast nog vaak in zijn broek als hij zenuwachtig is. Dat hij zo is zoals hij is komt vooral door zijn vader die heel streng voor hem is en geen liefde geeft. Simcha heeft een erg levendige fantasie (vooral over eendjes).
Meneer Kalman: Meneer Kalman is een streng chassidische Jood. Hij houdt zich heel strikt aan de Thora. Hij is erg verbitterd dat komt doordat hij zijn vader en broertje in de oorlog heeft verloren.
Mevrouw Kalman: Mevrouw Kalman is ook Chassidisch Joods maar houdt zich niet zo streng aan de Thora als dat haar man doet. Ze is terughoudend en laat kritiek van andere mensen zo over zich heen komen. Ze doet altijd wat ze vindt dat ze hoort te doen.

Vader van Chaja: De vader van Chaja is Joods. Hij is erg chaotisch en is nog steeds veel bezig met de oorlog. Hij denkt dat al zijn problemen verdwijnen door zijn herinneringen op te halen.
Moeder van Chaja: De moeder van Chaja stort zich in het over koetjes en kalfjes praten en heel veel koekjes bakken om haar problemen kwijt te raken. Ze begrijpt totaal niks van haar man en maakt zich dan ook heel veel zorgen over hem.
Meneer Apfelschnitt: Meneer Apfelschnitt is een Joodse man die Chaja nog kent van vroeger, haar ouders zijn bevriend met hem. Hij is een erg wijze man en heeft een lief karakter. Hij komt altijd goed voor zijn mening uit.
Het verhaal:
Ik denk dat het verhaal zich in de 70e jaren afspeelt in Antwerpen. Chaja is een studente filosofie met een Joodse vader en moeder. Ze woont in een klein appartementje, om met haar geld uit te komen heeft ze twee baantjes. In de ochtend werkt ze bij een bloemisterij die rouwkransen maakt en ’s middags staat ze in een restaurant af te wassen. Daar neemt ze op een gegeven moment ontslag en reageert ze op een advertentie in de krant voor kindermeisje bij een Chassidisch gezin, de familie Kalman. Haar ouders wonen ook in Antwerpen. Haar moeder klaagt altijd dat ze te weinig langs komt, haar vader is ondertussen druk op zoek naar twee koffers die hij in de oorlog heeft begraven, hij denkt dat zijn trauma’s van de oorlog verdwijnen als hij die koffers terug vindt. Chaja heeft het erg zwaar in het Joodse gezin, ze wordt daar niet door de vader geaccepteerd en moet ontzettend hard werken. Ze gaat vaak langs meneer Apfelschnitt, een vriend van haar, om haar problemen met hem te bespreken. Als Simcha (een zoon) er niet was geweest was ze allang weg geweest. Ze heeft een erg speciale band met hem. Iedere dag gaat ze met hem en de tweeling naar het park om de eendjes te voeren, Simcha raakt helemaal geobsedeerd door de eendjes. Voordat Chaja kwam praatte Simcha bijna niet, hij was steeds meer gaan praten. Doordat ze zo druk met haar baantjes bezig is heeft ze bijna geen tijd meer voor haar studie, buiten haar werk om probeert ze namelijk meer van Chassidische Joden te begrijpen door boeken te lezen. In het gebouw waar de Kalmans wonen is er iedere dag een conciërge die een gruwelijke hekel heeft aan Joden. Chaja verdedigt zich flink tegen deze man, maar mevrouw Kalman laat het zo allemaal rustig over zich heen komen, ze zegt dat verzet geen zin heeft. Op een dag krijgt Chaja flinke ruzie met de conciërge. Mevrouw Kalman vindt het daarom verstandiger om dat ze een weekje weg blijft, zodat de conciërge iets kalmeert. Chaja gaat bij haar ouders langs, alleen haar moeder is thuis want haar vader is alweer ergens in de stad naar koffers aan het graven. Op een gegeven moment komt de politie samen met haar vader binnen, hij is door hun teruggebracht en gewaarschuwd omdat hij in andermans tuinen aan het graven was. Deze week verveelt Chaja zich heel erg. Op een dag komt een vriend van haar langs, meneer Apfelschnitt. Hij vertelt haar dat Simcha in de vijver in het park is verdronken, waarschijnlijk wou hij voor eendje spelen. Het drinkt niet echt tot Chaja door. Ze gaat die dag naar de familie Kalman toe maar die verwijten haar de dood van Simcha omdat zij iedere dag met hem naar het park ging. Alleen mevrouw Kalman beseft dat Chaja daar niet de schuld aan heeft en scheurt een stuk van Chaja’s jas af, dat is voor de Joden een teken dat je in de rauw bent om een naaste overledene. Chaja besluit uiteindelijk om van studierichting te veranderen en natuurkunde te gaan studeren tot grote vreugde van haar vader.
De film:
Het boek twee koffers vol is in het Engels verfilmd (Left luggage). De regisseur is Jeroen Krabbé. Ik vind de film goed, het geeft het boek duidelijk weer. Er zijn wel een paar verschillen tussen het boek en de film namelijk: in de film praat Simcha nog helemaal niet als Chaja komt, ook de personages zijn in het boek iets anders. De conciërge is in het boek een stuk minder gewelddadig en de vader van Simcha is in de film ook een stuk norser. De acteurs vond ik erg goed, het was ook niet een dergelijke standaard Amerikaanse film.
Carl Friedman:
Carl Friedman is in 1952 geboren in Eindhoven. Vanaf haar 15e heeft ze een archief van de oorlog bijgehouden. Na de middelbare school heeft ze een opleiding tolk-vertaler gedaan. Ze heeft een paar jaar in Antwerpen gewoond en toen is naar Breda verhuisd. Ze zegt dat ze nooit de ambitie heeft gehad om auteur te worden. Ze brak door met het boek tralievader (die ik trouwens ook gelezen heb, maar een erg saai boek vond). Haar boek twee koffers vol is nog verfilmd. Haar vader heeft een kampverleden achter de rug, daarom schrijft ze zoveel boeken over na de oorlog en de trauma’s daarover. Ze vindt van zichzelf dat ze een erg sobere schrijfstijl, dat vind ik trouwens ook, ze gaat niet te lang en diep op dingen door.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twee koffers vol door Carl Friedman"