Tussen twee vuren door Theo Hoogstraaten

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1098 woorden
  • 17 april 2007
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 14 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1995
Pagina's
117
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Tussen twee vuren
Shadow
Tussen twee vuren door Theo Hoogstraaten
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens
Schrijver: Theo Hoogstraaten
Titel: Tussen twee vuren
Uitgever: Sjaloom
Jaar van verschijnen: 1995

Informatie over de schrijver
Theo (9-7-1948) was een tijdje decaan op een middelbare school. Daarvoor studeerde hij Nederlands, letteren en geschiedenis. Hij startte zijn schrijfcarrière met zijn vrouw Marianne in 1984. Zijn eerste boek heette Het Nerthusmysterie. Hij schrijft jeugdboeken zoals, De ramp, In verzet en Hot Spot. Hij schrijft historische en (meer) misdaad verhalen omdat zijn opa een politieman was. Theo vindt het belangrijk dat een verhaal spannende gebeurtenissen bevat, met vaart geschreven is en over onderwerpen gaat waarin jongeren zichzelf kunnen herkennen. ‘Boodschapverhalen' vindt hij achterhaald. Hij houdt wel jongeren een spiegel voor en snijdt hij onderwerpen aan die hen tot nadenken stemmen.

Samenvatting
Het was 1945, het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog en Else die maakte het mee. Het is drie jaar geleden toen ze het had meegemaakt en dat schrijft ze op het papier. Maar ze zou het liefste wat er drie jaar geleden gebeurd is, zwijgen en de herinnering eraan verdringen.

Else is een meisje van 14 jaar. Ze is gevlucht voor de hongersnood en oorlog in Amsterdam met een groep kinderen . Samen met Inge, een meisjes dat ze onderweg ontmoet komt ze bij een Texelse boeren gezin terecht. Het gezin bestaat uit oom Harm, tante Annie, Thijs, Erik, Huug en Marieke. Maar niet lang nadat ze zich hier thuis begonnen te voelen, kwam op een avond een gewonde Duitser aan de deur die Werner heette. Werner vertelde dat hij was ontsnapt en dat hij eigenlijk helemaal niet wou vechten voor de Duitsers, hij had geen keus. Oom Harm en tante Annie besloten daarom hem bij hen laten onderduiken in de schuilplaats. Tante Annie verstopte het uniform van Werner. Doordat het gezin in het verzet zat, heerste er grote angst voor de duisters en razzia’s. Een boerderij van oom Harms buren werd in de brand gestoken door de Duitsers. Ze kwamen dan bij oom Harm een tijdje logeren. Angela één van de buren was erg nieuwsgierig en zat overal rond te ‘snuffelen', zij ontdekte waar de schuilplaats en Werner zat. Toen oom Harm ontdekte dat de buren het wisten werd hij kwaad en stuurde hen weg van zijn boerderij. De buren begonnen dan met een nieuwe boerderij.
De kans was nu heel groot dat de Duisters er achter zou komen. En dit bleek ook het geval te zijn, want op een dag kwamen er zes Duitse soldaten het erf op. Ze dwongen oom Harm te zeggen waar de Rus zat want dat dachten ze. Ze hadden de uniform. Ze dreigden hem en Thijs neer te schieten. Maar oom Harm zei niets. De soldaat begon te tellen en bij zeven kwam Werner uiteindelijk uit zichzelf te voorschijn in de hoop daarmee oom Harm en Thijs te beschermen. Eenmaal uit zijn hol gekropen werd hij direct neergeschoten, daarna volgden Harm en Thijs. Huug, Erik en de meiden bleven gespaard. Daarna om het nog erger te maken staken ze de boerderij in de brand.
Else weet niet wat er in de dagen daarna is gebeurd. Want het is drie jaar geleden en dat ze schrijft ze nu op het papier.

Verhaalaspecten
a) Werkelijkheid, want de meeste gebeurtenissen hebben werkelijk plaatsgevonden. De namen van de personen zijn verzonnen, Thijs en Huug, die waren Texelaars. En de onderduiker was een
Nederlandse verzetsman, een oom van Theo van Hoogstraaten die hij nooit gekend heeft.
b) Er waren openplekken en spanning, zoals toen de Duitsers van het uniform wisten. En hoe met Else nu is. Hoe ze terecht gekomen is, want dat laat ze niet weten.
c) Het is een soort niet-chronologische want Else die schrijft alles op papier na drie jaar dat ze had meegemaakt. Dus het nodige was niet eerst gebeurd.

d) Het speelt zich af een paar maanden voor dat de Tweede Wereldoorlog afgelopen is, eind 1945. Het is een soort flash back. Het verhaal wordt niet onderbroken. Zij schrijft alles op wat er drie jaar
gelden gebeurd is.
e) De thema is oorlog. Het is een paar maanden voordat de Tweede wereldoorlog eindigt dat maakte ze mee. Het is door de oorlog dat ze nu heel erg verdrietig is om Thijs, oom Harm en
Werner. De Duitsers hebben hen doodgemaakt, zij deden mee aan de oorlog. Ze kan dat moordpartij niet vergeten.
f) Het is een ik-vertelsituatie, Je ziet alles door de ‘ogen’ van Else, wat zij meemaakt.
g) Het wordt in Texel afgespeeld met boerderijen, in die tijd heerste in Amsterdam hongersnood.

Leeservaring

Onderwerp

Ik ben een beetje gaan anders denken over dit onderwerp, dat niet iedere soldaat wil moorden. Er was niets verrassend aan de uitwerking. Ik ben er helemaal mee eens dat oorlog erg is en dat er veel onschuldigen doodgaan.

Gebeurtenissen
Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen om te blijven boeien. Bv. Angela papte met Thijs, Erik en Huug om erachter te komen of zij iets schuil hielden, want zij deden een beetje geheimzinnig. De gebeurtennisen komen logisch uit elkaar. Ik vond de gebeurtenissen herkenbaar en dramatisch. Herkenbaar, het is oorlog en dat er veel mensen doodgaan vind ik dramatisch. De gebeurtenissen hebben me aan het denken gezet. Tijdens het lezen dacht ik aan oorlog die ik had meegemaakt, geluid van explosies, bommen, en hoeveel geluk mijn familie en ik had hadden dat we niet omkwamen tijdens de oorlog. Toen oom Harm, Thijs en Werner dood gingen, die gebeurtenis had het meeste indruk op me, want ik kan me voorstellen hoe het is om iemand te verliezen.

Personages
De hoofdpersoon is geen heldin. Ik zou niet op haar willen lijken. Ze heeft veel verdriet, dat kan ze niet verwerken. Ik zou gewoon doorgaan met mijn leven, hoe erg het ook is om aan een herinnering te worden herinnerd. Ik bewonder de eigenschappen van oom Harm. Hij is aardig, begripvol, rustig, kalm. De eigenschappen van de soldaat verafschuw ik, omdat ze Thijs en oom Harm zonder pardon neerschoten. De personages lijken allemaal op echte mensen. De personages reageerden niet voorspelbaar, daardoor blijft het boek spannend. Ik kwam het meeste van Else te weten, genoeg om haar gedrag te begrijpen. Ik ben ermee eens dat Werner eruit kwam om hen te beschermen. Maar ik zou het uniform van Werner verbranden, want hij wou niet vechten dus had hij het ook niet meer nodig. Else schrijft haar tragedie op papier. Dat vind ik wel een goede manier om haar probleem op te lossen. Ik zou het niet anders doen. Ik zou alleen het uniform van Werner laten verbranden, en Angela niet laten rond snuffelen.
Verder weet ik niet wat ik zou anders doen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tussen twee vuren door Theo Hoogstraaten"