Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Tussen hamer en aambeeld door Harry Mulisch

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Tussen hamer en aambeeld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 437 woorden
  • 7 maart 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
7 keer beoordeeld

Boekcover Tussen hamer en aambeeld
Shadow
Tussen hamer en aambeeld door Harry Mulisch
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting Tussen Hamer en Aambeeld

Nicolai Fjordorowitch Waranef is de hoofdpersoon. Waranef is een Russische soldaat in de Tweede Wereldoorlog.
Als de oorlog voorbij is, moet hij op wacht blijven staan bij een wapenopslag.
Er gebeurde die nacht als hij op wacht staat iets raars. Er komt een auto aan die er verdacht uitziet en richting het terrein rijde. Waranef vuurt een waarschuwingsschot af, maar de bestuurder schijnt het niet gehoord te hebben. Waranef schiet dan door de bijrijderraam, opeens valt alles stil.
Het onweer is gestopt en de auto is tot stilstand gekomen.

Waranef heeft geen lamp dus hij gaat er één halen bij een huisje met daarin soldaten en een sergeant. Koebaschef deed open en vraagt wat er aan de hand is. Waranef legt het uit en Koebaschef loopt met hem mee. De man is dood, omdat het een Engelsman is en in een Engelse auto rijd.
Waranef wordt overgeplaatst en daar ontmoet hij Katinka. Zij is een aardig meisje uit de omgeving. Waranef vind haar erg aardig en spreekt af om haar vrijdag om 4 uur 's ochtends weer te ontmoeten.
Waranef ziet zijn oude vriend Chubakow terug en die zegt dat hij naar de majoor toe moet komen. De majoor zegt dat hij opdracht heeft gekregen hem te arresteren.
Waranef moet naar Wenen in de cel. In de auto zit een luitenant genaamd Boronof die opdracht heeft gekregen zich over hem te ontfermen. Waranef krijgt te horen waarom hij gearresteerd is en dat is omdat de pers een grote druk uitoefent op de zaak van de doodgeschoten Engelsman. Ze sluiten Waranef op om de gemoederen te sussen.
In de gevangenis is een oude man die hem moet bedienen. Waranef word niet als gewone gevangene behandeld, want dat zie je aan zijn kamer. Met de oude man Kaganowitch kan Waranef goed opschieten.
Kaganowitch vertelt hem dingen over de pers en wat de kranten nu weer over hem schrijven. Waranef heeft telkens dromen over de raarste dingen. Waranef vind het niet erg dat hij weg is van huis, maar hij wil wel vrijdag naar Katinka.
Kaganowitch verteld hem op een dag dat de pers zijn dood eist. Er wordt een nieuw onderzoek ingesteld en Waranef moet gedood worden.
Op de dag van zijn dood 's morgens om vier uur denkt hij erg aan Katinka. Als hij naar een pleintje word gebracht waar het gaat gebeuren ziet hij dat Boronof het vuurpeloton leidt, hij heeft daar verder geen problemen mee. Hij wordt er duizelig en zakt in. Alles word wazig en het laatste dat hij hoort is een harde knal. Dan zakt hij in en is het gebeurd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tussen hamer en aambeeld door Harry Mulisch"