Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Turks fruit door Jan Wolkers

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Turks fruit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas aso | 554 woorden
  • 5 juni 2013
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
18 keer beoordeeld

Boekcover Turks fruit
Shadow
Turks fruit door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Turks Fruit

Jan Wolkers

In de liefdesroman “Turks Fruit” zien we het verhaal van een jongeman, waarvan de naam ons onbekend blijft, en zijn liefde voor Olga. We lezen over de ontmoeting tussen de twee en over de pikante bed avontuurtjes. Jan Wolkers, de auteur van het boek, is dan ook gekend voor zijn grote openheid rond seksualiteit. Wolkers gebruikt een taal die rechtuit is. Geen schaamte voor 'vieze' woorden. Hij weet dit alles poëtisch aan te kleden.

Het boek is in een niet logisch tijdsverloop opgebouwd. Er verstrijkt een lange tijd in het boek. Er wordt gewerkt met flash-backs en fragmenten die de jongeman zich herinnert. De eerste hoofdstukken zien we hoe de jongeman een kreet van eenzaamheid slaagt en hopeloos zijn liefelijke Olga probeert te vervangen door andere meisjes. Later in het boek lezen we de ontmoeting tussen de twee.

Vervolgens zien we hoe ze verliefd zijn en hoe ze vele dingen meemaken. Olga is een meisje dat al haar liefde aan de jongeman schenkt. Hun financiële situatie is niet al te best en Olga zet zich volledig in om centjes te verdienen. We komen ook te weten dat Olga een enorme schrik heeft om zwanger te geraken. Deze schrik heeft ze van haar moeder gekregen die enge verhalen vertelt over toen Olga klein was en hoe Olga haar borst leegzoog. De moeder van Olga wordt als een slechte stiefmoeder omschreven.

Later zien we het grote keerpunt in de relaties tussen het stel. De moeder vindt een betere man voor Olga, een man met een betere financiële achtergrond. Olga wordt gedwongen de man te leren kennen. Nu komen we op het switch-punt van het boek qua thema. Het thema is liefde en verdriet. We zien de grote liefde van de jongeman die nu overslaat in verdriet. Hij is jaloers en maakt het te bond door haar te slaan. Niet veel later moet hij met grote tegenzin de scheidingspapieren tekenen.

De jongeman krijgt nu te maken met eenzaamheid, één van de motieven van het boek. Eenzaamheid zien we ook bij de vader van Olga, de man weet namelijk dat zijn vrouw vreemd gaat en vereenzaamd. Een ander motief is de dood. De vader van Olga gaat dood en uiteindelijk Olga zelf.

Op het einde van het boek zien we één van Olga's grootste angsten uitkomt; ze krijgt een tumor. We zien weer het motief eenzaamheid opduiken. Ik vind dat de gedachten en sfeer van kanker eenzaamheid oproept. De jongeman heeft geen contact verloren met Olga en zorgt toch voor gezelschap op het einde van haar leven. Helemaal op het einde van het boek wordt de titel duidelijk. Door de kanker heeft Olga geen tanden meer en brengt de jongeman haar turks fruit wat ze wel kan eten.

Het liefdesverhaal van de vertellende-ik persoon, de jongeman, is op momenten een herkenbaar verhaal dat je meesleept in hitsige sekspartijtjes en het meer erotische romantische leven van jonge mensen in het Moderne Amsterdam. Het is lectuur die makkelijk leest door Wolkers zijn hitsige zinnen. Er is een zwaar contrast in het boek. Vele momenten bevinden we ons in een onbezonnen sfeer en leren we over de bloemetjes en de bijtjes terwijl we het andere moment in de lugubere realiteit worden gegooid.  

  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Turks fruit door Jan Wolkers"