Turks fruit door Jan Wolkers

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1116 woorden
  • 26 augustus 2006
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 12 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1969
Pagina's
192
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Turks fruit
Shadow
Turks fruit door Jan Wolkers
Shadow
Titel: Turks Fruit
Auteur: Jan Wolkers
Uitgever: Utrechtse drukkerij
Jaar van gelezen druk: 1969
Druk: Eerste druk
Eerste druk: 1969


Korte uitleg waarom het boek gekozen is:
Ik heb dit boek gekozen omdat ik dit boek heb gevonden in de boeken kast bij ons thuis. En ik ben een groot fan van Jan Wolkers met name zijn programma’s bijv. “In de achtertuin van Jan wolkers” van daar ik dit boek ben gaan lezen en ik heb ook nog ooit eens de film gezien maar dat is een hele tijd terug.

Beoordelingswoorden:
Realistisch: Omdat deze verhalen in het echt ook wel gebeurd kunnen zijn.


Spannend: Een soort van spanning ontstaat er in het boek als Olga ernstig ziek word.

Ontroerend: Omdat het ik-figuur helemaal alleen achterblijft zonder zijn Olga.

Goed: Er zit een erg goede verhaallijn in, en ik vind het een topboek omdat het echt uit de realiteit van iemand die een beetje in een vrij leven leidt.

Humoristisch: De opmerkingen van het ik persoon. Bijv. als hij bij een grote bijeenkomst iedereen voor schut zet

Samenvatting:
Het is in de jaren 70 op een mooie zonnige dag dat het ik-figuur ontmoet Olga, wanneer hij staat te liften aan een grote doorgaande weg en door haar wordt opgepikt. Deze autorit loopt uit op een heftige vrijpartij in een klein autootje. Het pijnlijke einde hiervan is, dat de penis van de ik-figuur in de ritssluiting vast blijft zitten. Tot overmaat van ramp krijgen ze een zwaar auto ongeluk. Ze ontmoeten elkaar na twee maanden. Olga komt voorgoed bij de ik-figuur wonen en ze trouwen snel al na een paar maanden op de fiets. De moeder van Olga heeft voor deze gelegenheid ongevraagd een tuinfeest georganiseerd, wat bij bruid en bruidegom zeker niet in de smaak valt. De vader van Olga overlijdt aan een hartinfarct. Olga en de ik-figuur zijn getroffen door dit verlies. De ik-figuur kan helemaal niet met zijn schoonmoeder overweg. Zij is de oorzaak van Olga's angst voor een zwangerschap en haar afkeer van kinderen. Haar moeder heeft namelijk een borstamputatie ondergaan en ze heeft Olga altijd verteld dat zij haar hele borst leeggezogen heeft. De afkeer van kinderen komt goed tot uiting, als de ik-figuur een beeld maakt waar een moeder haar kind borstvoeding. Olga staat daarvoor model, maar bij de onthulling merkt een wethouder op: het lijk er erg op dat de moeder bank is. Als ze daarentegen model staat met een kat in haar handen, wordt over het beeld opgemerkt: 'Die vrouw die staat daar met die kat of ze een lief kindje in de armen heeft.' Tijdens een etentje laat zij haar met een zakenrelatie kennismaken. Olga loopt met beide benen in deze val en de ik-figuur moet er van kotsen. Olga vertelt hem dat zij niet meer thuiskomt en dat de officiële scheiding wordt geregeld. De ik-figuur schrijft op de scheidingspapieren, dat hij altijd van haar zal blijven houden, wat ze ook doet. In de jaren na de scheiding stort de ik-figuur zich op allerlei kortstondige liefdes. Hij voelt zich zeer eenzaam, vooral als de Amerikaanse meisjes die bij hem een kamer huren, vertrekken. Een meeuw, die hij verzorgt, verlaat hem uiteindelijk ook. Dan stort hij zich op zijn werk.
Na een jaar ontmoet hij Olga weer, bij de Bijenkorf. Ze heeft haar haar geblondeerd en ze ziet er slecht uit. Ze vertelt dat ze een kortstondige verhouding heeft gehad met de zakenrelatie en dat ze daarna getrouwd geweest is met een andere zakenrelatie. Van hem is ze zwanger geraakt, maar ze moest aan haar eierstokken geopereerd worden. Ook deze relatie is toen geëindigd. Olga en de ik-figuur houden contact en ze stelt hem voor aan een Amerikaan, met wie ze wil trouwen. Na een jaar is ook de Amerikaan weer uit haar leven.

Olga blijkt ernstig ziek te zijn: ze heeft een ernstige vorm van hersentumor, die vreselijke hoofdpijnen veroorzaakt. Een operatie kan weinig meer uitrichten en ze moet in het ziekenhuis blijven. De ik-figuur komt haar een paar maal per week opzoeken. Hij leest haar dan voor en koopt Turks fruit voor haar. Ze wordt helemaal kaal en daarom koopt hij een vuurrode pruik voor haar, waarmee ze zielsgelukkig is. Na een half jaar in het ziekenhuis te hebben gelegen, overlijdt ze.

Onderwerp:
Het boek spreekt mij wel aan want ik hou wel van een afwisselend boek en daar bedoel ik mee een beetje droevig en ook de schrijver spreekt mij erg aan. Nee eigenlijk niet zoveel, ja wel iets maar dat kan ik allemaal niet zeggen wat er nu allemaal in mijn hoofd afspeelt. Ja want ik wist niet dat het zo kon aflopen als je iemand pest maar dit is dan ook hel in het echte geval. Ja eigenlijk wel want het onderwerp is Turks Fruit en Turks Fruit is een snoepje die Olga krijgt van de ik-persoon als ze ziek is. Er staat niet echt een mening in ?of ik kan het niet vinden. Eigenlijk is over alles wel goed nagedacht want volgens mij is dit een beetje het levenswerk wat Jan Wolkers voor 1969 had meegemaakt.

Briefopdracht:
Otterlo, 21 november 2005

Hallo ik-persoon,

Ten eerste wil ik me even voorstellen. Ik ben .
Ten tweede wil ik met oprechte deelname condoleren met het verliezen van u vrouw Olga wie had dat verwacht in het begin waren er wat tegenslaghen voor jullie maar voor de rest ging alles over wolken. En toen werd Olga erstig ziek ik hoop en dat hoop ik echt voor jouw dat je snel iemand anders zult vinden en waar je dan net zo gelukkig mee word als met Olga heel, heel veel steren

Hoofdpersoon:
Ik-persoon: De ik-figuur is beeldhouwer van beroep. Hij heeft af en toe zeer vreemde gedachten over seks en liefde, maar hij is stapelverliefd op Olga. Als hij haar verliest, stort hij zich weer op de gedachteloze seks. Hij is een rond karakter

Bijpersoon:
Olga is de grote liefde van de ik-figuur. Zij komt uit een rijk milieu. In haar denken en doen kan ze zeer kinderlijk zijn. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat ze geen kinderen wil, omdat ze bang is dat ze dan net als haar moeder haar borst kwijtraakt. Als ze op de wc zit en ze ziet iets roods, is ze bang dat ze kanker heeft. Aan het eind van het verhaal is ze een bittere vrouw geworden, die niet meer in staat is van iemand te houden. Olga is een rond karakter.

Olga's moeder is in de ogen van de ik-figuur een behekste vrouw. Zij wil niet dat haar dochter haar leven met een kunstenaar deelt en koppelt haar aan een zakenrelatie. De ik-figuur richt alle haatgevoelens tegen haar. Ze is een vlak karakter.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Turks fruit door Jan Wolkers"