Turks fruit door Jan Wolkers

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover Turks fruit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 291 woorden
  • 7 mei 2001
  • 1051 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
1051 keer beoordeeld

Boekcover Turks fruit
Shadow
Turks fruit door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Turks fruit. Auteur: Jan Wolkers. Samenvatting: Wanneer de ikpersoon aan het liften is, wordt hij opgepikt door Olga. Ze krijgen een heftige relatie, en trouwen. Olga's moeder is tegen dit huwelijk en probeert Olga te manipuleren de ikpersoon te verlaten. Na een tijd gaat ze er dan ook vandoor met een zakenman. De ikpersoon heeft het er erg moeilijk mee en probeert zijn verdriet te verwerken. Dat doet hij door de ene na de andere relatie te hebben. Na enkele korte en mislukte huwelijken komt Olga terug in het leven van de ikpersoon. Ze blijkt ongeneeslijk ziek te en ligt in het ziekenhuis, ze heeft kanker en haar haren vallen uit. Ook haar tanden zitten los en het enige wat ze durft te eten is Turks fruit (vandaar de titel). Op het laatst gaat ze vredig dood. Achtergrondinformatie over de schrijver: Jan wolkers werd in 1925 geboren te Oegstgeest. Hij groeide op in een streng gereformeerd gezin waar dagelijks drie maal uit de bijbel werd gelezen. Hij bezocht de dorpsschool. Daarna werkt hij wat in zijn ouders winkel en na de oorlog gaat hij beeldhouwkunst studeren. In 1957 vertrekt hij voor een jaar naar Frankrijk om bij de beeldhouwer Zadkine te werken. Daar begint hij aan zijn eerste verhalen. Motieven van de schrijver: Ik denk dat de motieven van de schrijver waren, zijn ervaringen te delen met het publiek. Centraal onderwerp: De liefde. Andere onderwerpen: Kanker, de dood. Autobiografisch of geheel fictie: Volgens mij is het deels autobiografisch. Autobiografische elementen: Jan Wolkers heeft beeldhouwen gestudeerd, en de ikpersoon uit het boek is ook beeldhouwer. Mijn mening: Het is een beetje een warrig boek, omdat de gebeurtenissen niet chronologisch verteld worden. Maar ik vond het boek wel mooi, en ook best wel zielig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Turks fruit door Jan Wolkers"