Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tunnelkoorts door André Boesberg

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Tunnelkoorts
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 1186 woorden
  • 12 mei 2013
  • 91 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
91 keer beoordeeld

Boekcover Tunnelkoorts
Shadow
Tunnelkoorts door André Boesberg
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Tunnelkoorts

Uitgever; André boesberg

Uitgegeven; 2008

Pagina’s; 197+1

Samenvatting

Het boek tunnelkoorts speelt zich af in West-Vlaanderen tussen Diksmuide en Ieper. Willem is 13 jaar wanneer een granaat hun boerderij aan flarden blaast. De ouders van Willem overlijden. Omdat Willem nu geen ouders meer heeft, komt zijn grootmoeder op de boerderij bij Willem wonen om voor hem te zorgen. Zijn buurman eykens zorgt voor het afscheid van zijn ouders. Hij geeft Willem en zijn grootmoeder ook iedere maand wat geld om van te leven…

Op een dag komt een oude vriend Karel, Willem opzoeken. Karel is twee en een half jaar ouder dan Willem. Karel vraagt willen of hij voor de nacht mag blijven slapen. Willem laat Karel bij hem overnachten. Die avond vraagt Karel om met hem mee te gaan naar het front. Willem zal wat munitie moeten sjouwen en de kok helpen. Er is maar één reden waarom Willem niet zou gaan. Dat is Marieke, zijn vriendin. Gelukkig vindt Marieke het goed. Over twee maanden zouden Karel en Willem wel terug komen. Het werk in de loopgraven is zwaar en hard. Gelukkig was Karel er al geweest en wist hoe alles moest. Willem en Marieke hadden een afspraak gemaakt: Willem zou nooit een geweer aanraken. Want Willem en Karel wilden niet doorzeefd worden met lood zoals al die andere soldaten. Na twee maanden verlangen naar huis, is het eindelijk zover. Willem en Karel gaan te voet naar huis. Het is een lange tocht. Na ongeveer 5 uur wandelen, komt hun dorp in zicht. Karel en Willem worden liefdevol ontvangen door Willem zijn grootmoeder en de ouders van Marieke. Terwijl Willem en Karel weg waren, gingen er heel wat roddels over hun buurman Eykens door het dorp.

Uit bezorgdheid vraagt Willem nu en dan aan zijn grootmoeder als Eykens haar wel het geld geeft dat hij haar beloofd heeft. Ze antwoordt altijd zeer onvriendelijk “ja”. Willem is er niet gerust in. Samen met Marieke en Karel gaan ze op onderzoek. Ze gaan naar de boerderij van hun buurman Eykens. Daar is niemand thuis, maar de deur is toch open. Ze gaan naar binnen. Daar is niets speciaals te zien, tot ze naar boven gaan… Ze horen het gezoem van vliegen. Wanneer ze de deur van de kamer opendoen, staan ze voor een grote verrassing. Ze zien daar het levenloze lichaam van Lute, de hond van Eykens. Lute was altijd bij hun buurman. Lute was zijn beste vriend. Er komen heel wat vragen op bij Willem, Marieke en Karel. Wanneer ze ongeveer twee weken thuis zijn, vraagt Karel opnieuw aan Willem, om te gaan werken bij de Engelsen aan het front. Nu gaat het om gevaarlijker werk! Karel heeft daar ook al gewerkt. Het werk verdient goed, maar het is minder leuk. Ze gaan in Mesen tunnels graven. Op de heuvels van Mesen zitten de Duitsers. Ze willen tunnels graven onder de Duitse loopgraven en ze dan opblazen. De Duitsers graven ook, daarom moeten ze heel stil te werk gaan. Wanneer ze ontdekt zouden worden, wordt de gang van de Duitsers volgestopt met springstof. Dan word je onwetend opgeblazen. Willem besluit mee te gaan met Karel. Opnieuw moet hij zijn Marieke achterlaten. De volgende dag vertrekken ze op weg naar het front. Na ongeveer 5 lange uren lopen komen ze eindelijk aan. Meteen gaan ze samen naar de man die Karel de vorige keer aan het werk hielp. Na een tijdje nadenken mag ook Willem mee tunnels graven in Mesen. Ze doen sokken rond hun schoenen om ze weinig mogelijk geluid te maken. Elk krijgen ze een slok rum. Dalen af in een schacht en gaan graven. Per dag gaan ze maar één meter vooruit, omdat ze geen geluid mogen maken. Gedurende 2 weken graven hebben ze nog geen Duitsers gehoord. Gelukkig! Tot vandaag. Ze hoorde de Duitsers praten en zei waren ook aan het graven. Het vervelendste van alles is dat je de vijand weet zitten en toch moet verder graven. Nu moeten ze uiterst stil zijn, want als de Duitsers hen horen zijn ze er geweest. Terwijl ze aan het graven zijn horen ze de Duitsers lachen, zelfs hardop praten. Als je dat doet wil je gewoon dood! Willem en Karel vinden dat ook zeer vreemd maar gaan gewoon door. Op het einde van de dag besluiten ze de tunnel op te blazen omdat ze nu dichter dan 2 meter van de Duitsers zitten. Bijna alles gaat vlekkeloos. Iedereen komt er zonder kleerscheuren van af. Maar de volgende dag gebeurt het onmogelijke. Terwijl ze het puin van de ontploffing opruimen, ontploft plots hun gang.

Ze hadden toch de gang van de Duitsers opgeblazen, of niet?

vervolg

De aanslag van de Duitsers was niet zo succesvol er raakte nauwelijks iemand gewond.

Tot ze erachter kwamen dat het eigenlijk geen aanslag van de Duitsers was maar een nieuweling

Van het front had een kleine granaat laten vallen en deze is toen ontploft. Iedereen kon er wel om lachen. Tot er plotseling 2 Duitse soldaten met een witte vlag aan kwamen zetten

Ze zeiden dat ze zich wilden overgeven en dat ze allen naar huis wilden.

Doordat iedereen in een goede stemming was van de succesvolle aanval op het Duitse front

Geloofden ze de twee hulpeloos uitziende Duitsers door ze bij hun te laten intrekken

Maar toen ging het helemaal mis de twee zo hulpeloos uitziende soldaten hadden kilo’s

Springstof onder hun jas verstopt. En al voordat ze hun jas zouden uitrekken ‘’boom’’

Alles vloog de lucht in. Iedereen was dood althans dat dachten ze maar nee de twee jongens

Hadden zich net even afgezonderd van dat helse kabaal en zaten in een ander loopgraaf

Toen zij de ontploffing hoorden waren ze zwaar in schok ze stonden verbijsterd en opkijken stil

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Toen zij de ontploffing hoorden waren ze zwaar in schok ze stonden verbijsterd en opkijken stil

10 sec later rende als de wiedde weer naar de ontploffing toe, iedereen was dood

Dachten ze tot hun verbazing kwam ook de nieuweling aan lopen hij had zich ergens afgezonderd

Omdat hij zich zo erg schaamde. Maar nu dacht hij in zich zelf ‘’dan was mijn ontploffing nog niet zo groot’’.

Later…

Ze besloten wraak te nemen samen met hun drieën. En ja hoor het hele Duitse front baasden ze op door gangen te graven en springstof te plaatsen en keerde terug naar hun familie …

Einde

Personages

Willem:  

Ouders Willem: over hen is niets bijzonders gezegd, maar ze spelen

wel en belangrijke rol in het verhaal.

Karel: hij

is een oude schoolvriend van Willem, Karel is één jaar ouder dan Willem.

Marieke: Marieke is de vriendin van Willem, ze woont in het zelfde dorp als Willem.

Grootmoeder: ze is een mysterieus persoon, ze heeft een speciale met de buurman Eykens. Ze vertelt soms het verhaal in de“ ik-vorm “

Eigen mening

Ik geef het boek een 7 omdat het spannend is. Het is makkelijk en vlot te lezen en je leeft je er echt in, in als je eenmaal begonnen bent met lezen dan wil je gewoon niet meer stoppen.

REACTIES

I.

I.

je moet wel heeeeeel dom zijn, en het boek niet hebben gelezen om de onzin van het vervolg te geloven!!!!

10 jaar geleden

M.

M.

ik geef dit boek een 7 omdat het kei spannend is, je kan je er echt inleven, het is net alsof je zelf hebt meegemaakt!!!!!!!!;)

9 jaar geleden

G.

G.

Wat hier staat is dikke onzin ik heb het boek zelf gelezen en hier klopt helemaal niks van

9 jaar geleden

N.

N.

leeft andre nog ? ik kan dat niet vinden

8 jaar geleden

H.

H.

slaat nergens op

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tunnelkoorts door André Boesberg"