Troost door Ronald Giphart

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover Troost
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1135 woorden
  • 28 september 2007
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
9 keer beoordeeld

Boekcover Troost
Shadow
Troost door Ronald Giphart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens Schrijver: Ronald Giphart
Titel: Troost
Uitgever: Podium
Jaar van uitgave: 2005, Amsterdam
Druk: 1e druk
Aantal bladzijden: 218
Genre: Roman Samenvatting Topkok Art Troost is door zijn wilde kookstijl met twee Michelin-sterren bekroond. Door zijn kookprogramma Sterallure stijgt zijn roem naar ongekende hoogte. Art ziet de wereld in ingrediënten, als hij een persoon ziet schieten bij hem gerechten te binnen die bij die persoon past. Alles draait bij hem om de smaak. Tijdens de opnames van de zomereditie van Sterallure in een Frans château, met als gasten filosoof Hansen Fennema Klein en schrijfster Helmke Draaibaar begint het succes van Troost drastisch te kantelen. Zijn vader wil zijn zaak verkopen en door een blokkade van Franse boeren is er een tekort aan ingrediënten. Helmke en Hansen werken niet echt mee met het programma en het loopt uit op een drama. Art verliest zijn sterren omdat hij 1 dag niet aanwezig was en hij ziet geen andere mogelijkheid dan als een wilde hond onder struiken te wachten op zijn dood. Ruimte Het verhaal speelt zich vooral af in het Franse château in Normandië. Het speelt ook op verschillende plaatsen af, die in de herinneringen van Troost voorkomen, zoals in de keuken van het restaurant van Habermans, in het restaurant van Art’s vader en in het restaurant van Art.
Tijd Het verhaal speelt zich af in het heden (tijdens de opnames) en in verschillende tijden in het verleden. Er zijn dus aardig wat flashbacks die Art’s leven als kok illustreren om de gebeurtenissen in het heden extra uit te leggen. Personen Art Troost: De hoofdpersoon van het verhaal. Art is een beroemde topkok die twee Michelin-sterren heeft. Hij kookt erg experimenteel en heeft een eigen restaurant, kookboeken en een tv-programma. Hij had een relatie met Andrea. Andrea: Art spreekt weinig over Andrea. Hij werd spontaan verliefd op haar tijdens een interview en ze gaan samen wonen, maar na een half jaar verbreekt Andrea de relatie omdat ze vindt dat Art te vaak werkt in zijn restaurant en voor haar geen tijd heeft. Ze krijgt een relatie met een acteur. Helmke Draaibaar: een van de gasten voor de aflevering. Helmke is schrijfster en ze is nogal erg losbandig. Ze heeft een liefdesverhouding met Hansen Fennema Klein tijdens de opnames en ze zoent ook met Art. Zij schrijft een column in het AD over Hansen een dag na het gepubliceerde stuk van Hansen zelf. Hansen Fennema Klein: een van de gasten voor de aflevering. Hansen is een filosoof die een column schrijft in het NRC. Als hij een column schrijft over Helmke, schrijft hij over de zoen van Helmke en Art. Dit zorgt voor een enorme opschudding in Nederland en ook Andrea is er niet blij mee. Bruna: Bruna is de souschef van Art. Ze is een Italiaanse en laat dat ook blijken met haar Italiaans gevloek. Ze heeft ook een verhouding met Marcel van de keuken van LaReu om wat extra ingrediënten te kunnen bemachtigen.
Just: Just is de producent van Sterallure. Hij is vaak boos, omdat de gasten vaak te laat komen opdragen. Hij zegt ook vaak ‘vukking’ in zijn zinnen. Louis: Louis is de regisseur van Sterallure. Hij heeft een dochter van veertien en is erg beschermend tegenover haar. LaRue: LaRue is de chef van het restaurant in het château. Hij is erg jaloers op Art omdat Art een ster meer heeft. Als de Franse boeren staken wil hij dat Art geen ingrediënten meer gebruikt uit zijn keuken. De drie Tonnen: bij de opnames van Sterallures zijn drie mannen die Ton heten. Art noemt ze Ton Camera, Ton Geluid en Ton Assistent. Vertelwijze Heel het verhaal wordt verteld vanuit Art. Hij vertelt over zijn gebeurtenissen, gevoelens en gedachten. Het verhaal is in het personaal perspectief. Motieven Werk: Werk is een belangrijk motief in het verhaal. Art’s leven draait vooral om zijn werk als kok. Hij heeft het voortdurend over koken of iets wat met het koksvak te maken heeft. Het verhaal speelt ook vaak af in een werksituatie. Perfectie: Art wil zijn gerechten zo perfect mogelijk. Alleen de beste ingrediënten zijn goed genoeg en hij is tegen koks in die in zijn ogen er een zooitje van maken. Michelin-sterren is de ultieme prijs voor perfectie en als een kok er een kwijtraakt stort zijn wereld in en er zijn zelfs koks die om die reden zelfmoord plegen.
Liefde: Art heeft een relatie met Andrea gehad. Hij heeft ook een liefdesuitspattingen met andere vrouwen, maar die zijn erg kort. Ook heeft Helmke een liefdesrelatie met Hansen Fennema Klein en die heeft op zijn beurt wat met de dochter van George. Haat: Er is voortdurend haat en jaloezie tussen koks. Art kan daarom ook niet opschieten met LaRue of met een andere collega’s. Als de Franse boeren staken is er steeds minder verkrijgbaar en het enige dat LaRue wil geven voor het laatste maal van de opnames zijn bloederige, rauwe stierenballen. “La Rue vindt mij een Hollandse snotaap, hij moet niets hebben van mijn kookkunst, hij noemt mijn keuken misprijzend een laberatorium … het ware probleem is dat toen we elkaar ontmoeten, wij allebei een Michelin-ster hadden. Twee jaar geleden kreeg ik er een bij, en dat moet voor LaRue een vernedering zijn geweest.” Thema Het thema is: Opkomst en succes kan plotseling helemaal fout lopen en ga je ten onder. Titelverklaring Troost is de achternaam van Art. De titel verwijst dus naar Art Troost. Schrijfstijl Het boek is in 6 delen. Ieder deel heeft als titel een van de basissmaken volgens Art. Zuur, zoet, zout, bitter, zeep en bloed. In ieder deel komt de titel vaak terug als woord in de zinnen. Ook wordt af en toe in een hoofdstuk een zin geschreven en een paar hoofdstukken later wordt diezelfde zin herhaald of bijna helemaal herhaald. Ook komen er iedere keer weer gerechten voor in het verhaal waaraan Art moet denken als hij een persoon ziet. Ook vond ik dat een van de andere beroemde koks met een tv-show Oliver James erg op Jamie Oliver lijken. Daarnaast maakt Art in zijn taalgebruik grammaticale taalfouten, ik kan dat wel waarderen, want ik maak zelf ook taalfouten. De schrijfstijl is vlot, maar er zitten af en toe wel lastige woorden in verwerkt. De schrijver Ronald Giphart werd geboren op 17 december 1965 in Dordrecht. Zijn moeder was een kamerlid voor de PvdA. Giphart studeerde Nederlands. Zijn debuutroman ik ook van jou (1992) werd bekroond met het Gouden Ezelsoor voor het best verkochte debuut en is in 2001 verfilmd. Verder heeft hij Giph, Planeet Literatuur, Ten liefde!, Phileine zegt sorry, de voorzitter, ik omhels je met duizend armen en Troost. Van Phileine zegt sorry is een film gemaakt die bekroond is met 4 gouden kalveren. Giphart ontving op 19 november 2004 de C.C.S. Croneprijs voor zijn boeken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Troost door Ronald Giphart"