ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Boekgegevens
Boek: Triomf van de verschroeide aarde
Schrijfster: Thea Beckman
Uitgever: Lemniscaat
Verschenen in: 1977
Dit boek is een vervolg op het boek ‘Geef me de ruimte’ en word vervolgd door het boek ‘Het rad van fortuin’, maar de boeken kunnen los van elkaar worden gelezen. De hele trilogie over de 100-jarige oorlog.

Thea Beckman
Thea Beckman (Thea Beckmann-Petit) is geboren op 23 juli 1923 in Rotterdam en is overleden op 5 mei 2004 in Bunnik. Ze was getrouwd en had twee zoons en één dochter. Ze studeerde op latere leeftijd sociale psychiatrie, omdat zij en haar familie eerst knel zaten met de economische crisis in 1930 en de Tweede Wereldoorlog.
Beckman wist al op haar elfde dat ze schrijfster wilde worden. Tijdens het schrijven luisterde ze veel naar muziek, vooral naar klassieke muziek. Het liefst had ze spannende muziek aan, dan kreeg ze, zei ze zelf, een spannend verhaal. Voordat ze met schrijven begon, bereidde ze haar werk goed voor. Ze verzamelde zoveel mogelijk gegevens en ging samen met haar man op reis. Na het overlijden van haar man bleef ze reizen, maar wel met minder plezier. Veel van de boeken van Beckman hebben een historische achtergrond. Ze schreef naar eigen zeggen gewoon een boek, zoals ze vond dat het geschreven moest worden. Ze deed dat zo spannend en interessant en zo goed mogelijk. Daarbij maakte ze het wel wat interessanter dan de werkelijke historie, omdat ze vooral spannende en avontuurlijke boeken wilde schrijven.
Thea Beckman schreef vooral historische (jeugd)romans
Dit zijn andere titels geschreven door Thea Beckman die ik ook gelezen heb: Kruistocht in spijkerbroek, Geef me de ruimte!, Het rad van fortuin, Stad in de storm, Hasse Simonsdochter, De kinderen van Moeder Aarde, Het helse paradijs, Het gulden vlies van Thule, Het geheim van Rotterdam, De val van Vredeborch, en Vrijgevochten
Thea Beckman is overleden op 5 mei 2004 in Bunnik.

Samenvatting
Matthis Cuvelier, 15 jaar, is trouvère (dichter) en trekt door Frankrijk op zoek naar avontuur in de tijd dat de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engelandvol aan de gang is. Hij sluit zich aan bij een tegen het Engelse leger strijdende groep partizanen o.l.v. de beroemde Bertrand du Guesclin en wordt heraut en trompetter van de leider. Een Engels leger heeft de aanval geopend op de stad Rennes, dus de partizanen trekken de stad in om het te verdedigen. De stad is aan de verliezende kant maar door een aantal listige acties van de helpers weet ze de Engelsen weg te sturen met een grote koopsom.
Matthis reist naar Parijs af om geld te innen voor du Guesclin. Daar eenmaal aangekomen ziet hij dat er een revolutie is uitgebroken en de prins is gevlucht. Etienne Marcel heeft de macht overgenomen. Door verkeerde uitspraken wordt Matthis samen met zijn pleegouders (ook trouvères) gevangen genomen. De bevolking vertrouwd Marcel niet meer en komt in opstand. Marcel wordt onthoofd, Matthis wordt bevrijdt en gaat met zijn pleegouders naar Bretagne, ze zijn ten slotte trouvères die rond moeten trekken.
Onderweg worden ze gevangen genomen door een Engels huurleger van Jake de Wyn, Matthis wordt daar gedwongen trompetter. Bij de aanval op het Franse Reims blaast Matthis de verkeerde signalen en zo worden de Engelsen een hinderlaag ingelokt en verliezen ze de strijd. Mede door voedseltekort trekken ze zich terug. Na de tegenslag komt het leger in een hevige storm terecht en er vallen veel slachtoffers. Matthis wordt verzorgd bij een oud vrouwtje thuis en als hij opgeknapt is gaat hij naar zijn pleegouders die al eerder vrij waren gelaten, en naar Bertrand. Die avond is er een groot feest!

Creative opdracht: Interview
Interview met Matthis Cuvelier
Hoi Matthis, waarom ben je trouvère geworden?
Ik ben trouvère geworden omdat mijn pleegouders dat ook zijn en zo ben ik in die wereld terecht gekomen en het gaat me aardig goed af!
Waarom ging je in het leger van du Guesclin als heraut en trompetter en niet als soldaat?
Bertrand zag geen echte krijgsman in me, toen wou hij me wegsturen maar ik zeurde net zo lang door tot ik kreeg wat ik wou: in zijn leger werken. Hij leerde me lezen en schrijven en zo was ik nuttig voor hem.
Hoe heb jij samen met het leger van du Guesclin het leger van de hertog van Lancaster weten te verslaan bij de slag om Rennes?
We hadden een aantal sluwe listen bedacht: We staken de aanvalstorens van de Engelsen in de fik toen ze lagen te slapen (snel naar buiten rennen, torens aansteken en weer snel terug rennen), en we nodigden de hertog uit om te komen kijken hoe goed we nog bevoorraad waren in de stad: we hadden alle etenswaren en mooi geklede mensen op de route gezet waar de hertog langskwam en we hebben hem een feestmaal gegeven. De Engelsen zagen dat het vrijwel onmogelijk was de stad in te nemen en voor een grote som geld vertrokken ze weer.
Wat vond je van de denkbeelden van Etienne Marcel?
Eerst vond ik het goede ideeën omdat hij aan de kant leek te staan van de armen die onder de oorlog leden, en hij straalde veel macht uit. Later zag ik in dat het hem alleen om zijn eigen macht en rijkdom ging en toen ging ik met mijn pleegouders protestliederen en –gedicht schrijven waardoor we opgepakt werden en zelfs geëxecuteerd zouden worden!
Waarom wou het Engelse leger Reims innemen?
De Engelse koning Edward III wou de stad Reims innemen met behulp van de huurlegers, omdat daar de aartsbisschop van Frankrijk leefde en als hij die dan zou dwingen hem tot koning te kronen, zou hij, Edward III de macht hebben over Frankrijk én over Engeland.
En, waarom ben je niet keihard gestraft toen je de verkeerde signalen aan het Engelse leger gaf waardoor er honderden Engelse soldaten gesneuveld zijn?
Ik zei tegen koning Edward III dat ik de signalen nog niet goed wist, en omdat hij me wel nodig had, strafte hij me niet. Nouja, als je een avond geen eten geen straf vindt ten minste! Hahaha

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.