Transit door Hella S. Haasse

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 3485 woorden
  • 5 april 2007
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 13 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1994
Pagina's
92
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Transit
Shadow
Transit door Hella S. Haasse
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Transit
Auteur: Hella S. Haasse

Keuzeverantwoording:
Waarom heb ik nou juist dit boek uitgekozen?

In de biblioteek had ik al voor een eerder fictiedossier wat boeken meegenomen omdat ik er nog twee moest maken. Toen had ik er vijf meegenomen waarvan deze er één van is. Ik heb dit boek gekozen omdat mensen mij over het boek vertelden. Een aantal mensen heeft het boek ook gelezen en las het vrij snel uit. Één van hen vertelde me dat het geen leuk boek was, omdat het ging over zwervers, drugs en prostitutie. Hierdoor dacht ik dat het juist wel een leuk boek zou zijn en begon het boek te lezen. Wanneer ik niet door het boek heen kwam, vertelde iemand dat je gewoon door moet lezen om het te kunnen begrijpen. Zo doende ben ik toch verder gegaan met het boek en las ik het boek uit.

Eerste persoonlijke reactie.
Beoordelingswoorden:
Interessant

Ingewikkeld
Lastig
Aan het denken zettend

Interessant
Het is een interessant verhaal over het leven van drie studenten die van school zijn gegaan en zich daarna allen in een lastig pakket hebben gestort.

Ingewikkeld
Het is een ingewikkeld verhaal, aangezien je er midden in valt en er vrij weinig details worden verteld. Ergens in de hoofdstukken word ook ineens een brief of gedachten verteld, waarom ik echt even helemaal van me stokje raakte. Ik wist namelijk pas aan het einde van het boek wie dat nou daadwerkelijk was.

Lastig
Het verhaal is echt zeer lastig of moeilijk. Hiermee bedoel ik dat Xenia, Daan en Alma zich in lastige situaties hebben gestort. Door van school te gaan, wilde ze eigenlijk samen, apart van de samenleving, verder leven. Ze gingen uiteindelijk uit elkaar. Xenia werd een zwerfster. Daan ook, alleen die ging dood doordat Alma zich in moeilijke situatie had gewerkt. Alma werd een soort prostituee en werd daarna misschien wel door sadisten gebruikt en gemarteld, maar dat is niet duidelijk.


Aan het denken zettend
Het verhaal zet flink aan het denken bij mij. Zoals de situatie in dit verhaal verteld, kan het gebeurden dat jongeren flink aftakelen door van school te gaan.
Als je je diploma niet haalt aan het eind van de middelbare school, kun je het helemaal opgeven, kleine baantjes gaan zoeken en daar proberen van te leven. Het kan dus ook zo zijn dat als je de school zat bent. Je wilt midden in het jaar weglopen en zo leven zoals Xenia dat deed. Je kunt ook veel nadenken over de gevoelens van Xenia. Ze vertelt weinig en er wordt ook weinig duidelijk. Ze verwerkt de dood van Daan, maar dit word verteld door iemand anders. Op die manier word er ook weer vrij weinig duidelijk van Xenia.

Samenvatting
Schema van de samenvatting
- Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen?
- Wie is de hoofdpersoon, wat is haar probleem?
- Wie zijn de belangrijkste andere personen?
- Waar spelen de gebeurtenissen zich af?
- In welke tijd spelen de gebeurtenissen?

Antwoord op de vragen van het schema
1. Xenia gaat haar vroegere vrienden zoeken in Amsterdam.
2. Xenia trekt in bij meneer Van Cluysman.
3. Daan zijn dood
4. Xenia die de stad uitgaat, verdere zoektocht naar Alma

Xenia Westervliet is de hoofdpersoon
Ze is opzoek naar haar verloren vrienden, maar met hen blijkt meer mis dan Xenia van te voren had gedacht.

Daan
Een oude vriend, hij ook zwerver is geworden.

Alma
Een oude vriendin, zij spoorloos is verdwenen.

Meneer Cluysman

Een oude meneer, hij leeft als kluizenaar.

Amsterdam
1. Het treinstation
2. Vondelpark
3. Op straat
4. Het huis van meneer Cluysman

De gehele verhaal speelt zich af van Zondag op Zondag.
Het (vertelde) verhaal duurt dus acht dagen.
(Je valt midden in het verhaal. Er is al anderhalf jaar aan voorafgegaan. Het verhaal heeft ook een open einde, dus het zal nog wel even duren voordat Xenia Alma eindelijk heeft gevonden.)

Titelverklaring:
De verklaring van de titel was me eigenlijk al wel duidelijk. Het woord transit betekend namelijk iets als doorvoer of tussenhaven. Pas later in het boek, wanneer Xenia haar reis vervolgt om Alma te zoeken, word er gesproken over het woord transit. Wanneer de chauffeur van de taxi, waar Xenia in zit, zegt: ‘Dus je bent op doorreis?’ Antwoordt Xenia wat later met het antwoord: ‘Jam zo kan je het noemen. In transit.’ In het begin van het verhaal kwam Xenia al terug in Amsterdam van haar reis door Europa. Hier was nog niet echt sprake van een transit. Aan het einde van het boek wel. Dit kwam doordat ze weer wegtrok uit Amsterdam om Alma te zoeken, haar vriendin die spoorloos is verdwenen,

Samenvatting:
(wat er aan vooraf ging, gedeeltelijk in het boek beschreven zonder verdere details)
De drie vrienden, Alma, Daan en Xenia, hadden een plan bedacht om op een andere manier verder te leven. Ze zouden net voor het examen van school gaan en dan door verschillende landen gaan reizen. Ze zouden zich staande houden door kleine baantjes aan te nemen, van dat geld te eten en een woning te bemachtigen. Wanneer Alma en Daan een relatie krijgen, loopt het niet meer goed tussen de drie. Xenia die gaat er alleen op uit en uiteindelijk zijn Daan en Alma uit elkaar.

Het boek zelf
Het verhaal begint anderhalf jaar later met Xenia, de hoofdpersoon. Ze is net terug van haar kleine reis door Europa en keert terug in Amsterdam. Ze is daar van plan haar vrienden weer op te zoeken. Wanneer ze weer terug is in Amsterdam ziet ze Daan weer voor ’t eerst. Hij reageert nauwelijks en Xenia ziet dat hij een zwerver is geworden. Verder wordt er door andere mensen beweerd dat Daan aan de drug is, wat niet waar schijnt te zijn. Wanneer hij weg rent, besluit Xenia eerst Alma maar eens te gaan zoeken. Die lijkt echter spoorloos te zijn verdwenen en vele weten maar weinig over haar toestand.

Wanneer Xenia uitgeput op een bankje weg ligt te doezelen, gaat er een vrouw naast haar zitten. Ze heeft heel wat eten bij zich, wat Xenia erg in de verleiding brengt aangezien ze nauwelijks eten kan betalen. Wanneer de vrouw weg is gelopen, ziet xenia dat de vrouw haar sleutelbos is verloren. Er stond een adres op vermeld en Xenia ging daar naartoe. Wanneer Xenia voor het huis zit te wachten, opdat iemand ooit thuis zal komen, duurt het voor haar te lang. Ze besluit op onderzoek te gaan in het huis. Daar ontmoet ze meneer Cluysman, die zich had opgesloten achter een boekenkast in een leefbare kamer. Hij was een soort kluizenaar en leefde van wat de vrouw in het park hem bracht als eten. De vrouw heet Fennechien en is een soort bejaarde verzorgster, maar ze was juist die dag weggelopen. Meneer Cluysman wilde niet meer het huis uit en had alles wat hij nodig had in zijn enige kamer.

Wanneer Cluysman het wel goed kan vinden met Xenia, mag ze bij meneer Cluysman in het huis blijven wonen, mits ze wat te eten haalt en voor hem kookt. Xenia gaat ermee akkoord, aangezien ze nog geen werk heeft gevonden. Haar plan was toch zo snel mogelijk werk te vinden en dan bij meneer Cluysman te vertrekken.

Xenia is nogsteeds op zoek naar Alma, maar die is echt onvindbaar. Wanneer ze naar Alma’s ouders gaat, wordt alles haar verweten en steekt ze dus nog steeds niets op.
Wanneer ze op straat iemand tegenkomt verteld hij haar dat Alma in de prostitutie is beland, maar daar geloofd Xenia niets van. Als ze hem nog een keer tegenkomt verteld hij haar nog een tip, inruil dat ze de sleutels van het huis aan hem geeft. Ze krijgt de tip een dag later maar gooit de sleutels het diepe water in.

Intussen neemt ze Daan nog mee naar huis en wordt meneer Cluysman kwaad omdat hij geen gajes van de straat in huis wil. Daan rent dan snel weg, maar overlijdt in het park. Xenia besluit dat ze niets meer in Amsterdam te zoeken heeft. De tip die ze kreeg was een persoon die wist dat ze misschien ergens in Antewerpen verbleef. Xenia vervolgde haar ‘Transit’ op weg naar Antwerpen om Alma te vinden.

Onderwerp:
Zoals ik al eerder in het fictiedossier heb vermeld, heb ik dit boek gekozen omdat mensen mij erover verteld hebben. De meeste vonden het niets aan en ze raden ’t me ook niet aan om het te gaan lezen. Dat vond ik wel een uitdaging. In ieder geval vond ik het wel leuk dat het gaat over vriendschap, reizen, zwerven, werk, eenzaamheid, school. Ze zijn dus van school gegaan net voor het eind examen. Dat lijkt me dus niet echt al te slim, je kunt altijd proberen of je het haalt of zoiets. In ieder geval waren ze het goed zat en wilde ze weg. Xenia was een soort boosdoener, omdat ze de twee had aangespoort. Het was de bedoeling dat ze op zichzelf waren aangewezen en rond gingen reizen. De vriendschap viel uit elkaar en Xenia ging alleen reizen en werk zoeken. Dit mislukte en ze zwerft eindelijk meer. Daan raakt ook aan het zwerven en zoekt geen werk. Alleen Alma die is een soort prostituee en verdiend dus wel. Xenia is verder op zichzelf aangewezen en leefde eerst in eenzaamheid. Meneer Cluysman ook. Deze twee hadden met hetzelfde te maken, maar hadden tijdig in het verhaal even iemand om mee te praten en te leven. Dat vind ik persoonlijk een mooi deel in het verhaal, want zo word het probleem van eenzaamheid dat ze beide hebben tijdelijk even opgevuld. Het verhaal was heel anders dan ik had verwacht, ook omdat ik er wat over gehoord had. Ik wist wel waar ’t over ging en hoe het begin begon. Verder vond ik het toch wel lastig doorlezen, omdat ik er niets van snapte. Toch boeide de onderwerpen me en dat was het punt dat me vast hielt om het boek uit te lezen.

De belangrijkste gebeurtenis
Het moment wanneer Xenia haar vrienden gaat zoeken, terug in de stad waar het allemaal begon. Het moment waarom Xenia sleutels vindt in het vondelpark.

De ontmoeting van Xenia en meneer Cluysman. De dood van Daan. Xenia’s verdere zoektocht richting Alma.

Nadruk op gebeurtenissen of op de gevoelens/gedachten.
De nadruk ligt voornamelijk op de gebeurtenissen. Dit komt doordat er nauwelijks over gevoelens worden gesproken in het boek. En het hele boek alsmaar door het met gebeurtenis op gebeurtenissen die allemaal op elkaar invloed hebben.

Er ligt ook een nadruk op gevoelens/gedachten, maar dan alleen in het deel dat schuin gedrukt is. Die delen zijn geschreven brieven of gedachten van meneer Cluysman. Daar verteld hij eigenlijk alleen over Xenia en haar gebeurtenissen.

Genoeg gebeurtenissen om te blijven boeien?
Dat vind ik zeker waar. Het verhaal loopt alsmaar door met de gebeurtenissen. Ook doordat je midden in de reis van Xenia valt. En aan het einde van het boek is haar reis nog niet geëindigd.

Invloed op de hoofdpersoon
Xenia is een zeer gesloten persoon, waarvan je bijna zou denken dat niets haar uitmaakt. Het tegendeel is waar. Ze keerde toch zelf terug naar Amsterdam om haar vrienden weer te kunnen zien en te kijken hoe het met ze zou gaan.
De dood die Daan trof, daar zal ze het vast heel moeilijk mee gehad hebben, zo zegt meneer van Cluysman dat ze wel erg in de war was.

Indruk van de gebeurtenissen
Er zijn vele indrukken achtergebleven voor mij. Ik heb wel kunnen begrijpen dat ze uiteindelijk weg ging op reis zonder Alma en Daan. Dat het zo had kunnen aflopen dat vind ik opzich wel schikbarend. Geen van allen hebben zij hun leven opgepakt. Daan is gaan zwerven en er dood van gegaan. In het begin dat ze de reis zouden willen gaan maken, had hij het er al wat moeilijk mee. Hij had zijn leven niet opgepakt, aangezien hij schaamte had bij zijn moeder. Alma heeft het ook ver laten komen doordat ze zich laat gebruiken als prostituee. Ze mag dan knap zijn, zoals in het boek word beschreven, je gaat je toch niet laten gebruiken. In ieder geval zal het een hele klap zijn geweest voor Xenia. Alma is spoorloos verdwenen en Xenia heeft er ernstige ideeën over. De meeste indruk wat op mij gemaakt heeft, is wel dat Xenia zo maar is weggegaan bij meneer Cluysman. Ze loodst hem naar buiten en neemt ineens afscheid. Meneer Cluysman wilde het helemaal niet. Hij wilde dat ze nog bleef en zijn bezit zou krijgen. Ze is zelfs niet de sleutels terug komen brengen.

Personages
Xenia is een meisje van 18 jaar. Zwarte wollen leggings, zwarte rijglaarzen, zwarte trui, kort jack van kunstleer, een scheur in de linkermouw is geplakt met een pleister. Haar haar is kort geknipt en heeft donkerblond haar. Al haar bezittingen zitten in een kleine rugzak. Gelijk in het begin van het boek wordt haar kleding beschreven, zonder dat je al weet dat zij dat is. Ze is een gesloten type en maakt zich weinig zorgen. Verder heeft ze een grote mond en weet van zich af te bijten.

Relaties
Alma
Alma is een mooi lang blond meisje en ze is een oude vriendin van Xenia. Ze hebben elkaar al anderhalf jaar niet meer gezien als het verhaal begint. Ze is spoorloos verdwenen en het word aan het einde van het boek duidelijk dat ze in Antwerpen beland zou zijn. In het gehele boek vind Xenia Alma nog niet.

Daan
Daan is een oude vriend van Xenia. Ze hebben elkaar, ook net als Alma, al anderhalf jaar niet meer gezien. Xenia zocht hem in de stad en had hem ook gevonden. Hij verkeerde in een slechte staat als zwerver. Daan wilde aan het begin van het plan om van school te gaan, eigenlijk niet mee doen. Hij is er voornamelijk in beland doordat Xenia hem er in heeft gesleurd.

Meneer Cluysman
Meneer Cluysman is een oude meneer. Hij woont in een groot donker huis, waarvan hij één kamer bewoond en zich daar opsluit. Hij leeft als kluizenaar.
Hij is wat eenzaam, net zoals Xenia. En luisteren naar elkaars verhalen.

Bouw
Wat vind je van het eind?
Wanneer Daan dood gaat heeft Xenia eigenlijk niets meer te zoeken in de Amsterdam en besluit ze Alma te zoeken in Antwerpen. In vind het wel bruut dat ze meneer Cluysman ineens zo achterlaat. Ook vind ik het goed van haar dat ze achter haar vriendin aan wil blijven gaan. Alma verkeerd misschien in een levensgevaarlijke situatie. Helaas is het verhaal een tussenstuk van de gehele transit van Xenia. Ze heeft aan het begin van het boek er al anderhalf jaar op zitten en aan het einde van het boek, moet ze nogsteeds Alma zien te vinden.

Blijft er (te) veel onduidelijk?
Ja. Het is niet duidelijk hoe het met meneer Cluysman afloopt en hoe het hem nu verder vergaat als kluizenaar. Ook is het niet duidelijk hoe het met Alma is en of Xenia haar ooit zal vinden.

Recensie
Het onderwerp vond ik wel boeiend. Het is een eigentijds onderwerp en je kunt je er goed in vinden, omdat je je alles goed voor kunt stellen.
Het werd goed, niet te oppervlakkig en niet te diep, behandeld.
De gebeurtenissen die er waren kwamen volgens mij voort uit de gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon, dus de gevoelens speelden een grote in dit verhaal. Het is een spannen verhaal wat je graag in 1 keer uit wilt lezen.
De gebeurtenissen waren geloofwaardig en riepen gevoelens bij mij op die hetzelfde waren als bij Iks. De afloop is er een waar je niet veel mee kunt en die je zelf in moet vullen. De hoofdpersoon komt levensecht over omdat ze net een persoon is als jij en ik. Daardoor kun je je ook goed inleven in haar. Ik ben niet door de hoofdpersoon beinvloed. Het verhaal was zo opgebouwd dat je het vlot las en dat je het ook snel uit wilde hebben. De afloop vond ik enigszins onbevredigend, omdat het een open einde was en daar houd ik niet zo van.
Het taalgebruik is niet lastig of ingewikkeld. De gebeurtenissen werden op heldere wijze beschreven, zodat je je er een goede voorstelling van kon maken.
Kortom, een leuk, vlot boekje.


Vergelijken van mening:
Persoonlijk ben ik het met eens over dat het een eigentijds onderwerp is, maar ‘ik van me er goed in vinden’ begrijp ik niet goed. Ik vraag me of op Kika ooit gezwerfd heeft en dit heeft meegemaakt. Persoonlijk kan ik ’t me niet goed voorstellen hoe Xenia dit beleefd, omdat ik er nooit te maken mee heb gehad.
In vind ook niet dat de gevoelens een grote rol spraken, omdat het er eigenlijk allemaal op neer kwam dat Xenia haar vrienden (Alma vooral) hoe dan ook zou vinden. Dat het allemaal zo geloofwaardig was, vind ik ook niet. Er kan uiteraard een kern van waarheid in zitten, maar het is allemaal wel erg bruut. Het zijn zoveel dingen die gebeuren met Xenia. Dat ze er eigenlijk wel gek van zou kunnen worden. De gevoelens die in Kika opkwamen, zijn er bij mij niet. Omdat er nauwelijks over het gevoel van Xenia word gesproken en daardoor leefde me ik dus ook niet echt in. Kika heeft gelijk als ze het heeft over het open einde, want zo’n einde maakt me duidelijk dat er nog een Deel III uitkomt.
Dit is deel II, omdat dit deel midden in een verhaal begint. We hebben dus eigenlijk deel I gemist. Ik ben het ook eens met dat de gebeurtenissen helder waren, alleen ik vind dat de gevoelens erachter zeker niet helder waren. Dat Kika het een leuk, vlot boekje noemt ben ik het half mee eens. Het is een interessant onderwerp en dus ook leuk om te lezen. Het feit dat het vlot ging, daar is bij mij geen sprake van. Ik kwam er in eerste instantie niet doorheen, omdat ik er geen hout van begreep. En als je de gebeurtenissen allemaal achter mekaar zet, gaat het ook niet echt vlot. Dat komt omdat de gebeurtenissen allemaal veel inspraak hebben, lang duren en veel bij je oproepen.

Schrijf voor een populair tijdschrift een artikel met als titel: Ik was een dag te gast bij Xenia Westervliet.

Amsterdam, Zaterdag 3 Maart 2007

Ik was een dag te gast bij Xenia Westervliet.

Juist, vandaag (15 februari 2006) liep ik een alledaagse dag mee met Xenia Westervliet in Amsterdam. We kunnen het samen aardig goed vinden daardoor mag ik haar Xenia noemen. In het Artikel wordt ze liever noemt bij haar eigen koosnaam als in Iks.

Iks en ik hebben vandaag de dag doorgebracht precies zoals Iks ongeveer elke dag doet. Ik heb haar opgezocht bij haar toenmalige huis bij mekaar Cluysman. Deze aardige meneer heb ik niet kunnen ontmoeten, omdat hij zich helemaal afschermt van de gehele maatschappij.

Nadat Iks geld had gekregen van meneer Cluysman voor het eten van vandaag, liepen we samen naar de supermarkt. Daar aangekomen kochten we eigenlijk alleen de noodzakelijke, alledaagse dingen. Terug in huize Cluysman bracht Iks hem een ontbijt. Deze meneer heb ik kort gesproken. Hij moest weinig van me weten en wilde liever niet gestoort worden. Daarna gingen we het centrum van Amsterdam in.

Iks vertelde me dat ze vroeger, voordat ze bij meneer Cluysman woonde, ’s nachts actief was in plaats van overdag. Dat kwam, vertelde ze me, doordat ze niet in het Vondelpark mocht komen in de nacht. Daardoor ging ze met mede straatgenoten in de nacht met elkaar om en praten. Zodat ze overdag lekker op een bankje in het park in slaap konden vallen. Goede oplossing vind ik. Ze vertelde me ook dat ze nu gelukkig niet druk hoeft te maken om een fijne slaapplaats en eten voor alledag. Dat was alles dat ze Daan graag gegeven had willen hebben. In ieder geval zo dat hij het overleeft zou hebben. Ze had graag voor hem willen zorgen, samen een huis kopen en samen naar werk zoeken. Ze vindt het heel erg voor Daan dat ze te laat was om hem te redden. Ook gaat ze morgen weer verder op zoek naar Alma. Ze wil vandaag niet zoeken omdat ik er bij ben en ze wil me hier niet in brengen.

Verder hebben we de dag doorgebracht met weinig mensen. Iks wil snel verder op transit en zo weinig mensen leren kennen, aangezien ze daar toch geen tijd voor heeft. Ze wil graag geld vragen aan meneer Cluysman voor haar verdere tocht, alleen weet ze nog niet of ze dat wel wil doen. Ze wil namelijk door met reizen, alleen is meneer Cluysman toch een beetje gehecht aan haar geraakt.

Toen we afscheid namen, heb ik haar bedankt voor de tijd, Helaas kon er geen hand vanaf, net zoals bij de ontmoeten. Ze is niet zo opgegroeid en zal ook zeker nooit ‘tot weerziens’ zeggen. Bedankt, Xenia Westervliet.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Transit door Hella S. Haasse"