Tralievader door Carl Friedman

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 976 woorden
  • 31 augustus 2006
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 10 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1990
Pagina's
119
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Tralievader
Shadow

De novelle Tralievader (1991) is opgebouwd uit veertig hoofdstukjes, waarin Carl Friedman het dagelijks leven beschrijft van een gezin met drie opgroeiende kinderen na de Tweede Wereldoorlog. In het gezin duurt de oorlog voort omdat de vader, in eindeloze herhaling, moét praten over zijn kampervaringen. Kortweg: hij heeft kamp. De kinderen doen hun best om met …

De novelle Tralievader (1991) is opgebouwd uit veertig hoofdstukjes, waarin Carl Friedman het dagelijks leven beschrijft van een gezin met drie opgroeiende kinderen na de Tweede We…

De novelle Tralievader (1991) is opgebouwd uit veertig hoofdstukjes, waarin Carl Friedman het dagelijks leven beschrijft van een gezin met drie opgroeiende kinderen na de Tweede Wereldoorlog. In het gezin duurt de oorlog voort omdat de vader, in eindeloze herhaling, moét praten over zijn kampervaringen. Kortweg: hij heeft kamp. De kinderen doen hun best om met hun vader mee te leven, maar hij behandelt hen als vreemden, die hem nooit zullen begrijpen. Hierop reageren zij verschillend. In dit gezin, verscheurd zowel door het verleden als door het heden, is de moeder een rots in de branding. Met deze sobere verstelling, waarin ondanks alles plaats is voor liefde, humor en ontroering, maakte Carl Friedman haar inmiddels alom geprezen debuut.

Tralievader door Carl Friedman
Shadow
Titelbeschrijving

C. Friedman, Tralievader, 1991.

Motivatie boekkeuze

Op mijn oude school hadden we de methode Laagland en moesten we een fragment lezen uit ‘Tralievader’. Dit sprak mij aan en daarom ben ik dit boek gaan lezen, omdat het over oorlog gaat en het fragment grappig geschreven was.

Samenvatting

Het verhaal gaat over een joodse vader, genaamd Jochel, die zijn kinderen vaak vertelt over zijn leven in het concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog. “Ik had en heb nog steeds ‘kamp’ ”, zegt hij dan. Op een dag zijn ze in de dierentuin en dan ziet zijn dochtertje een wolf in een kooi zitten. Als ze thuis komen vraagt haar moeder waarom ze gehuild heeft. Simon zegt dan dat ze nog veel te klein is voor de dierentuin. Ze dacht namelijk dat de wolf ook ‘kamp’ had.
De dagen daarop verlopen als gewoonlijk. Vader vertelt zijn kinderen, Simon en Carl, over zijn leven in het kamp. Zijn kinderen zijn hier nog wat te klein voor en vinden het moeilijk te begrijpen.

De volgende dag komt vader ineens thuis met een nieuwe auto. Ze besluiten een stukje te gaan rijden. Onderweg, dicht bij een bos, stopt Jochel uit en verdwijnt in het bos. Na een tijdje komt hij terug en zegt: “Een prima bos om te vluchten.” Ze gaan weer naar huis. De volgende dag vinden Carl en Simon een zwerfkat en ze noemen hem Pink. Ze nemen hem mee naar huis en Jochel raakt erg gehecht aan het dier.
Een paar dagen later krijgt Jochel weer TBC en moet hij weer naar het sanatorium. Als het gezin op bezoek komt gaat het gesprek weer over het kamp. Jochel heeft steeds vaker last van angstdromen en stompt daarbij in zijn hoofdkussen. Als vader weer naar huis mag vertelt hij de jongens het hele verhaal.
Toen de Tweede Wereldoorlog bijna was afgelopen en de Duitsers besefte dat ze verloren hadden, lieten ze de joden niet vrij. Ze gingen lopen tot ze erbij neervielen: De Dodenmars. Plotseling kwamen ze een groepje Hongaren en een groepje Kroaten tegen die aan de kant van de weg zaten te rusten. Ze werden uitgelachen. Even later toen de joden eindelijk mochten rusten kwamen de Kroaten en de Hongaren voorbij, tijd om hen uit te lachen natuurlijk!
Na weken lopen kwamen ze eindelijk op hun eindbestemming. De oorlog was voorbij en de Duitsers hadden verloren. Jochel had het overleefd!
Toen hij wat zat uit te rusten onder toezicht van de Engelsen, kwam er een vrouw naar hem toe. Het was de vrouw die de hele oorlog op hem had gewacht!

Uitgewerkte Persoonlijke reactie

Onderwerp
Het onderwerp is oorlog en liefde. Het hele boek staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog en de concentratiekampen. Uiteindelijk komt hij bij zijn vrouw terug en dat mondt uit in liefde. Ik vind het onderwerp interessant want ik houd van boeken of films over oorlog.
Ik ben anders gaan nadenken over het onderwerp, nu besef ik pas hoe erg de joden hebben geleden in de concentratiekampen. Ik heb ook wel eens een andere oorlogsfilm gezien zoals ‘Schindlers List’ of ‘The Pianist’. Ik vind films altijd beter dan boeken omdat je bij een film dingen beter kan voorstellen.


Gebeurtenissen
De gebeurtenis die ik het belangrijkst vond was dat Jochel naar het sanatorium moest. Dit gaf aanleiding tot het vertellen van zijn verhaal. Zo kwam je te weten waarom hij met de moeder van Simon en Carl is getrouwd en niet met een ander.
Ik vind de gebeurtenissen spannend en boeiend omdat ze spectaculair en mysterieus zijn geschreven. Je blijft verder lezen want de gebeurtenissen blijven je boeien. Je moet zelf verbanden leggen tussen het een en het ander en dat vond ik best vervelend.

Personen
Ik vind de hoofdpersoon geen held maar juist een slachtoffer. Zijn hele karakter is veranderd sinds hij in het concentratiekamp heeft gezeten. Hij vertelt al zijn gevoelens zo realistisch dat de hoofdpersoon levensecht lijkt.
Ik vind het belangrijk om je in een persoon te kunnen verplaatsen en dat kon ik in dit boek erg goed. Jochel is erg sympathiek maar de beul uit het kamp juist niet. De dingen die de hoofdpersoon deed keur ik af. Hij vertelt zijn kinderen verhalen waar ze eigenlijk nog te klein voor zijn.
De beslissing om niet te ontsnappen uit het kamp is begrijpelijk anders werd hij verscheurd door de honden. Ik zou deze beslissing ook zo genomen hebben. De personages reageren niet levensecht vind ik, vooral vader omdat hij vaak fel reageert als een van zijn zoontjes een geplaatste opmerking maakt.

Opbouw
De opbouw van het verhaal is ingewikkeld omdat de schrijver van het ene fragment naar het andere springt. Toch is het wel te begrijpen al je aandachtig leest. Er zijn namelijk veel flashbacks naar het verleden en dat is niet vervelend.
Je ziet de gebeurtenissen door de ogen van meerdere personen, zoals Jochel, Simon en van Carl.
Het is een open slot omdat je niet weet of de vader nog van zijn trauma afkomt. Een open einde vind ik niet fijn.
Het boek leek mij interessant nadat ik het fragment in Laagland had gelezen.

Taalgebruik
Het taalgebruik in het boek is goed te begrijpen. Er zijn wel veel dialogen maar dat vind ik altijd wel leuk om te lezen. Ik vind het taalgebruik passen bij de personages. Zo zijn de zoontjes nog niet zo oud en ze zeggen dingen die een volwassene nooit zou zeggen.

Evaluatie

Ik vond het leuk om te doen omdat het boek mij aansprak. Ik kende de schrijver nog niet maar nu weet ik dat het een goede is. Vaak vind ik het niet zo leuk om een boek te lezen uit opdracht. Het is vaak veel leuker om uit vrije wil een boek te lezen en ook naar eigen keuze. Maar deze keer vond ik het niet zo erg omdat het onderwerp mij aansprak.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tralievader door Carl Friedman"