Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tralievader door Carl Friedman

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Tralievader
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 794 woorden
  • 29 mei 2001
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
25 keer beoordeeld

Boekcover Tralievader
Shadow

De novelle Tralievader (1991) is opgebouwd uit veertig hoofdstukjes, waarin Carl Friedman het dagelijks leven beschrijft van een gezin met drie opgroeiende kinderen na de Tweede Wereldoorlog. In het gezin duurt de oorlog voort omdat de vader, in eindeloze herhaling, moét praten over zijn kampervaringen. Kortweg: hij heeft kamp. De kinderen doen hun best om met …

De novelle Tralievader (1991) is opgebouwd uit veertig hoofdstukjes, waarin Carl Friedman het dagelijks leven beschrijft van een gezin met drie opgroeiende kinderen na de Tweede We…

De novelle Tralievader (1991) is opgebouwd uit veertig hoofdstukjes, waarin Carl Friedman het dagelijks leven beschrijft van een gezin met drie opgroeiende kinderen na de Tweede Wereldoorlog. In het gezin duurt de oorlog voort omdat de vader, in eindeloze herhaling, moét praten over zijn kampervaringen. Kortweg: hij heeft kamp. De kinderen doen hun best om met hun vader mee te leven, maar hij behandelt hen als vreemden, die hem nooit zullen begrijpen. Hierop reageren zij verschillend. In dit gezin, verscheurd zowel door het verleden als door het heden, is de moeder een rots in de branding. Met deze sobere verstelling, waarin ondanks alles plaats is voor liefde, humor en ontroering, maakte Carl Friedman haar inmiddels alom geprezen debuut.

Tralievader door Carl Friedman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
AUTEUR: CARL FRIEDMAN
TITEL: TRALIEVADER
UITGEVER: WOLTERS NOORDHOFF
PLAATS: GRONINGEN
JAAR: 1999 1. BESCHRIJVINGSOPDRACHT I. Ik heb dit boek gekozen omdat het mij wel leuk leek om te lezen, nadat ik een fragment had gelezen in mijn werkboek voor Nederlands literatuur. II. De hoofdpersoon is de dochter van een man, die in de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp heeft gezeten. Haar vader is zeer getraumatiseerd door de verschrikkingen die hij in dat concentratiekamp heeft gezien / meegemaakt. De belangrijkste gebeurtenissen zijn de verhalen die de vader van de vertelster vertelt over zijn tijd in het concentratiekamp. De verwerking van die verhalen door zijn dochtertje speelt ook een belangrijke rol. 2. VERDIEPINGSOPDRACHT I. Ik zet de gebeurtenissen in twee volgorden, namelijk de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, de constante rij flashbacks in het verhaal, en de gebeurtenissen in de tijd waarin het verhaal wordt verteld door het dochtertje. Die noem ik apart. Fabel: De belevenissen van de vader in de Tweede Wereldoorlog: a. Ondergedoken zitten

b. Alle verhalen die Jochel (de vader) vertelt over “Het Kamp”. c. De verplichte voettocht vanuit het kamp. d. De doorgangskampen. e. Thuiskomen bij Bette, zijn vrouw. De tijd van waaruit het verhaal wordt verteld door de dochter van Jochel: A. Naar de dierentuin met Max en Simon. B. Kennismaking door de lezer met Nellie, het Eichmann proces. C. Er wordt een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. D. De vondst van de gewonde kat, die mee wordt genomen en de naam Pink krijgt. E. Het dochtertje van Jochel wil, net als Nellie, bij de kabouters. F. Jochel wordt ziek en moet naar een rusthuis. G. Het rusthuis bezoeken met mama. H. Vader komt weer naar huis. I. Naar de kerk met Nellie. J. Max gaat naar dansles
K. Bioscoopbezoek. L. Speelgoed begraven zodat de SS het niet kan vinden. Sujet: Ik zal de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna met kleine letters vetgedrukt aangeven en de gebeurtenissen uit de jeugd van de vertelster met HOOFDLETTERS aangeven. Dit, omdat de verhalen door elkaar werden verteld. A b B C D b E F b G a G a
H I J b K b L b c d e
II. De functie van het verschil tussen fabel en sujet is, om het gezinsleven te beschrijven met behulp van de verhalen van de vader. III. Het verhaal wordt niet continu verteld. Er worden regelmatig grote stukken tijd overgeslagen, en bijvoorbeeld niet alle gebeurtenissen die Jochel in het kamp heeft meegemaakt worden verteld. Bovendien worden in de gedeelten die in de tegenwoordige tijd worden verteld, vaak ook gedeelten overgeslagen. IV. Volgens mij is de volgende flashback erg belangrijk: ‘En toen wij dachten dat het ergste voorbij was’, zegt mijn vader, ‘kwam de dodenmars. Met het Rode Leger op een afstand van tientallen kilometers, werden wij gedwongen het kamp te verlaten.’ Dit is naar mijn idee de belangrijkste flashback, omdat dit het begin van het einde van de gevangenschap inluidt. V. Ik heb geen vooruitwijzing in het boek kunnen vinden. VI. Het verhaal speelt volgens mij rond 1961, want er wordt in het boek gesproken van het proces van Eichmann. Dat vond plaats rond 1961. VII. Belangrijke personages waren volgens mij Jochel, zijn vrouw en zijn dochtertje. Als eerste beschrijf ik zijn dochtertje. Dit is een meisje, dat de jongste is van zijn drie kinderen. Zij leeft erg met haar vader mee, en er is ook sprake van, dat zij de verhalen van haar vader verwart met het heden. Het meisje is een karakter, je krijgt veel te weten over haar gevoelens bij de verhalen van haar vader. Jochel, de vader, is misschien wel het belangrijkste personage, want eigenlijk
is het boek helemaal gericht op het ontwrichtte gezinsleven door zijn traumatische ervaringen in het concentratiekamp. Ook zijn voortdurende drang om te vertellen over die tijd zorgt voor isolementen van vooral zijn dochtertje. Ook Jochel is een karakter, je leert hem in zekere zin kennen, hij legt veel van zijn gevoelens bloot tegenover zijn kinderen. Als laatste is de moeder meer een type, je leert haar niet echt kennen. Het enige dat je duidelijk aan haar merkt, is dat zij vaak een soort spreekwoordelijke “rots in de branding” is. Ook bemiddelt zij regelmatig tussen haar man n hun kinderen. 3. EVALUATIE I. Ik vond Tralievader een leuk boek om te lezen, het is erg interessant om te lezen hoe een gezin verscheurd wordt door traumatische ervaringen van een vader. II. Ik ben tevreden over het uitvoeren van de verdiepingsopdracht, ik had er dit keer een stuk minder moeite mee als dat ik de vorige keer had. III. Ik vond het een prettig boek om te lezen, het was niet moeilijk, en er stonden niet teveel moeilijke woorden in. IV. Ik vond het boek op geen enkel punt moeilijk, verwarrend of onduidelijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tralievader door Carl Friedman"