Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Toen niet, nu niet, nooit door Truus Menger

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Toen niet, nu niet, nooit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 874 woorden
  • 13 februari 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
10 keer beoordeeld

Boekcover Toen niet, nu niet, nooit
Shadow
Toen niet, nu niet, nooit door Truus Menger
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

LEESVERSLAG (volgens het basisboek Eldorado)

Zakelijke gegevens
Auteur:Truus Menger
Titel:Toen Niet Nu Niet Nooit

Bij een roman vermeld je ook het volgende:
Uitgever:Onbekend
Plaats van uitgave:Onbekend
Druk:2e
Aantal bladzijden:208

Genre:
- novelle, een deel van haar leven beschrijft ze hierin.

Eerste reactie
Keuze
Ik wist toevallig dat Truus Menger de oma van een jongen is die ik ken, en daarom dacht ik dat ik het wel interessant zou vinden om te lezen.
Inhoud. Ik vond het een superinteressant en leuk boek, maar ook toch wel een beetje ontroerend, want ze beschrijft wat ze allemaal heeft gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verdieping
Samenvatting
Truus Menger zit samen met een paar vrienden van haar in het verzet, en ze doen allemaal dingen die verboden zijn volgens de Duitsers. Ze helpen Joden te onderduiken, en ze regelen allemaal andere dingen. Zo hebben ze onder andere een brug laten ontploffen en een aantal mensen vermoord.

Onderzoek van de verhaaltechniek:
1. de schrijfstijl: chronologisch met soms flashbacks

2. de ruimte
- plaats:In Nederland, overal en nergens.
- tijd:tijdens de Tweede Wereldoorlog

3. de verhaalfiguren
Naam personage: Truus
- karakter: round character
- uiterlijke kenmerken:Geen idee
- innerlijke kenmerken:Ze wil er alles aan doen om zoveel mogelijk onschuldige mensen te redden.
2004 zijn handelingen:Mensen vermoord, verzetswerk gedaan.

4. de situaties
informatieve- opening van het verhaal: opening
gesloten einde- slot van het verhaal

5. de vertelwijze:ik -verhaal

Op zoek naar de thematiek
1. Wat is de hoofdgedachte (het thema)?
Oorlog en verzet
2. Welke tekstgedeelten en motieven zijn typerend voor dat thema?
Het speelt zich af in de oorlog, en Truus zat in het verzet.
3. Wat is het verband tussen de titel en het thema?
Geen idee

Plaats in de literatuurgeschiedenis
1. Wanneer is het werk voor het eerst gepubliceerd? 1982
2. Informatie over de schrijver.

Truus Oversteegen (Schoten, 29 augustus 1923) was tijdens de Tweede Wereldoorlog een Nederlandse verzetsstrijder in de Raad van Verzet (RVV). In de oorlogsjaren verrichtte zij veel verzetsactiviteiten met haar zus Freddie Oversteegen en Hannie Schaft.
Hannie Schaft en Truus Oversteegen waren van plan om Fake Krist op 25 oktober 1944 te liquideren, maar andere Haarlemse verzetsstrijders waren hen voor.
Op 1 maart 1945 werd NSB- agent van politie Willem Zirkzee door Hannie Schaft en Truus Oversteegen geëxecuteerd. Dit vond plaats ter hoogte van het Krelagehuis aan de Leidsevaart in Haarlem. Op 15 maart pleegden Hannie Schaft en Truus Oversteegen een succesvolle aanslag op Ko Langendijk. Deze succesvolle kapper uit IJmuiden was voor de Sicherheitsdienst gaan werken. Een eerdere aanslag op hem door Jan Bonekamp was mislukt.
Hannie Schaft en Truus Oversteegen hebben tevergeefs geprobeerd om Jan Bonekamp te bevrijden toen deze zwaargewond door de Duitsers was gearresteerd en naar het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam was gebracht.
Nadat Hannie Schaft op 21 maart 1945 werd opgepakt meende het verzet dat zij in de Weteringschans was opgesloten. Truus Oversteegen probeerde in een Duits verpleegstersuniform om Hannie Schaft mee te krijgen. Ze hing een verhaal op dat ze haar moest meenemen voor medisch onderzoek. Ze huilde veel om de mensen daar te overtuigen. Hannie Schaft bleek echter aan de Amstelveenseweg te hebben gezeten en was inmiddels geëxecuteerd.
Na de oorlog werd Truus Oversteegen een spreekster op bijeenkomsten en universiteiten. Zij werd als kunstenaar bekend onder de naam van haar man Piet Menger, die zij had leren kennen in het verzet. Op verschillende plekken in Nederland staan beelden en monumenten die door haar zijn gemaakt, bijvoorbeeld een beeld ter nagedachtenis van Hannie Schaft in het Kenaupark in Haarlem, en de Steen van de miljoenen tranen in Rotterdam.
In 1982 scheef Truus Menger-Oversteegen een boek over de oorlog: Toen niet, nu niet, nooit (1982).
Haar oudste dochter Hannie is naar Hannie Schaft vernoemd. Hannie Menger is voorzitter van de Stichting Nationale Hannie Schaft-Herdenking.

3. In hoeverre is dit werk typerend voor de schrijver? Geen idee
4. Informatie over de tijd waarin het werk geschreven werd (tijdvak en stroming):
Het boek is na de WO2 geschreven.
5. In hoeverre is dit werk typerend voor de tijd (stroming) waarin het ontstaan is?
Het boek is na de WO2 geschreven, dus niet typerend voor 1982

Beoordeling
Probeer van je mening een verhaal te maken waarin je de antwoorden op de onderstaande vragen verwerkt. Een vraag /antwoordspelletje is dus ongewenst. Niet alle vragen zijn immers van toepassing op jouw leeservaring.

Ik vond dit best een aangrijpend boek. Het is leuk en makkelijk genoeg geschreven. Truus Menger beschrijft in dit boek wat ze onder andere allemaal heeft gedaan toen ze in het verzet zat. Ze heeft samen met Hannie een aantal mensen vermoord die voor de Duitsers werkten. Ik zou niet weten met welk boek of film ik dit boek zou moeten vergelijken. Er zijn veel boeken over de Tweede Wereldoorlog geschreven, maar elk boek is toch weer anders. Ik raad anderen zeker aan om dit boek ook te gaan lezen. Je ziet het door de ogen van een oud-verzetsstrijder heen, en zo weet je ook hoe hun het allemaal hebben beleefd.
9. Zoek een recensie over het door jou gelezen boek en vergelijk jouw mening met die van de recensent. Doe de recensie bij je leesverslag en vergeet niet te vermelden uit welk dag- of weekblad zij komt en door wie en wanneer zij geschreven is.
Ik kan geen recensie over dit boek vinden.

* Kruis één van de mogelijkheden aan.

Raadpleeg in het geval van vragen je docent of het basisboek Eldorado.



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.