ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

1 SamenvattingDeel 1: De Huur

Tirza is geslaagd voor het gymnasium, en haar vader, Jörgen Hofmeester, is bezig met het maken van hapjes voor het feest dat Tirza zal geven. Tirza zal niet lang na haar eindexamenfeestje met haar nieuwe vriendje Choukri vertrekken op wereldreis naar Afrika, dit vind haar vader absoluut niet leuk. Hofmeester heeft er veel moeite mee dat zijn rol als vader er bijna op zit.

Terwijl hij met de voorbereidingen voor het feest bezig is denkt hij aan zijn vrouw, ze had hem verlaten maar stond zes dagen geleden opeens weer voor de deur. Hofmeester en Tirza beschouwen ‘de echtgenote’ als een indringster, ze hoort niet meer bij het gezin en verstoort nu de band tussen Jörgen en Tirza. De echtgenote maakt Jörgen Hofmeester gek, ze maakt de twijfels die hij over zichzelf heeft alleen nog maar erger door hem af te kraken.Het grootste gedeelte van dit deel van het boek bestaat uit terugblikken naar het verleden, je krijgt een beeld van Hofmeester, zijn echtgenote, en van Ibi (de oudste dochter) en Tirza (de jongste, en voor Hofmeester ook de speciaalste). Het deel gaat vooral over het verleden van de familie Hofmeester.

Een belangrijke terugblik (verklaart ook de titel van deel 1) is wanneer Hofmeester terugdenkt aan de koop van dit huis in de van Eeghenstraat, om het te kunnen financieren moest hij de bovenste verdieping verhuren. Hij zag er zelf steeds meer tegenop om de huur te innen, dus stuurde hij Ibi naar boven en betaalde haar vijf gulden zakgeld. Dat ging jaren door, Ibi groeide en werd mooi. Op haar vijftiende blijft ze een keer erg lang weg, Hofmeester gaat dan naar boven en vindt daar zijn dochter die ‘geneukt wordt als een beest’ (blz. 97) door de huurder. Hofmeester wordt dan ontzettend boos op deze huurder, maar hij verklaart tot zijn afschuw dat dit echt niet Ibi haar eerste keer was en dat hij haar niets meer hoefde te leren. Ook vertelt hij dat hij Ibi helpt met het sparen voor een borstvergroting, dit wil Hofmeester natuurlijk al helemaal niet horen.Deel 2: Het Offer

Nog steeds is het de dag van het feest, Hofmeester wil wat kir drinken met Tirza maar zij is niet thuis. Ze is haar vriend gaan ophalen voor het feest. De echtgenote is zich boven aan het verkleden en opmaken, ze vraagt Hofmeester of hij met haar vrijen wil. Ze heeft zich ordinair aangekleed om hem te verleiden, hij gaf laatst namelijk toe dat hij ordinaire vrouwen sexy vindt. De echtgenote begint weer over het feit dat ze alleen elkaar nog hebben, en dat niemand anders hen nog wil. Dus kunnen ze net zo goed met elkaar ‘neuken’, dat overtuigt Hofmeester grotendeels maar de vrijpartij wordt niet afgemaakt omdat de eerste gast voor de deur staat. Het is een lerares van Tirza, hiermee is het feest officieel begonnen. De gasten druppelen binnen en het feest begint op gang te komen, Tirza is er echter nog steeds niet.

Hofmeester schaamt zich voor de echtgenote die zich sletterig gedraagt, hij praat met Tirza’s economieleraar over ‘hedge funds’. Hij heeft daar ooit voor Tirza in geïnvesteerd en is zijn geld kwijtgeraakt toen de economie in elkaar zakte na de aanslagen op het WTC in 2001. Het bedrag was bijna één miljoen gulden.

Tirza is inmiddels thuisgekomen met Choukri, wanneer Hofmeester in Choukri een kloon van de terrorist Mohammed Atta ziet schrikt hij zich lam, en is de haat meteen gewekt.

Later praat Hofmeester weer met Ester, een klasgenote van Tirza. Hij stond eerder die avond al met haar te praten, ze is nu in de schuur in de tuin. Ze wil alleen zijn, maar Hofmeester zal haar tomatensap brengen. Ze praten eerst onschuldig, maar onder andere door de drank raakt hij in een roes en begint hij met Ester te vrijen. Totdat Tirza de tuin in komt en hem betrapt.Hier is het perfecte wereldje waarin Hofmeester zich waande uiteen gevallen, het vriendje van zijn dochter is een terrorist, zijn echtgenote gedraagt zich als een slet, en hijzelf vrijt met een minderjarige klasgenote van zijn dochter.

Het feest gaat echter gewoon door, na afloop probeert Tirza met Hofmeester over de genante gebeurtenis te praten. Hij wordt echter sentimenteel en vraagt of ze voor hem op de cello wil spelen. Hij betaalt haar ervoor, ze wil het geld niet aannemen maar hij staat erop. Tirza gaat dan naar boven, en Hofmeester valt op de vloer in slaap. Later wordt hij omhoog geholpen door Tirza, hij noemt haar dan weer ‘zonnekoningin’, zo noemde hij haar altijd. Hier is duidelijk te zien dat hij Tirza niet los kan laten.Deel 3: De Woestijn

Hofmeester blijft aan Ester denken, maar hij verwacht meer van haar dan zij van hem. Hij heeft nog een ontmoeting met haar, het excuus hiervoor is dat hij het geld voor de taxi van haar terug wil hebben. In werkelijkheid wil hij haar gewoon nog een keer zien.

De reis van Tirza naar Afrika komt steeds dichterbij, Hofmeester realiseert zich dat hij ‘aan de epiloog van zijn leven zal beginnen’, dit zegt hij ook enkele malen in het boek.

Hij zal Tirza en Choukri, of Mohammed Atta zoals Choukri constant genoemd wordt, naar Frankfurt brengen, maar voordat ze daadwerkelijk weggaan zullen ze het weekend op de Betuwe doorbrengen in het huis van de ouders van Hofmeester. Het contact tussen de drie verloopt een beetje stroef, Hofmeester is overdag vooral in de tuin bezig en de avonden kookt hij voor zijn dochter en Atta en daarna spelen ze monopoly. Atta vertelt Hofmeester over de Koran, Hofmeester is stiekem wel nieuwsgierig naar dit boek.

Als Hofmeester op een bepaald moment het huis binnenloopt ziet hij hoe Tirza door Mohammed Atta ´geneukt´ wordt op de keukentafel, hij is daarna uit zijn humeur en gaat naar het dorp om een rijsttafel voor drie personen te bestellen. Hij eet vervolgens alles alleen op omdat zijn dochter en haar vriend slapen. De volgende dag rijden ze naar Frankfurt, en Hofmeester zwaait Tirza en Atta uit.

Eenmaal thuis vertelt Hofmeester details van zijn seksuele relatie met de werkster uit Ghana aan zijn echtgenote, zo komen ze terug op hun vroegere seksuele spelletjes. Ook hebben ze het over Tirza, ze laat niets van zich horen. De ouders zijn ongerust, daarom besluit Hormeester op een gegeven moment dat hij naar Namibië gaat. Daar begint zijn zoektocht naar Tirza in Zuid-Afrika, hij laat iedereen haar foto zien maar niemand heeft haar gezien.

Hij heeft zijn aktetas meegenomen, daarin zit ook Tirza’s iPod en haar notitieboekje met smsjes die ze ontvangen heeft. Hij leest er regelmatig in.

Later ontmoet hij de negenjarige Kaisa, ze vraagt maar één ding aan Hofmeester: ‘Do you want company sir?’ Hij neemt haar overal mee naartoe omdat zij geen afscheid van hem wil nemen, ze worden natuurlijk vreemd aangekeken dus noemt hij Kaisa zijn nichtje.

Hij behandelt haar alsof ze zijn eigen Tirza is, hij geeft haar Tirza haar jurk en ze slaapt naast hem in bed. Hij praat tegen haar over van alles, over zijn werk, zijn wereldbeeld, zijn familie, en over Tirza. Het is niet duidelijk of hij Kaisa gebruikt voor seks.

Als Hofmeester het wachtwoord van Tirza haar emailbox ontdekt stuurt hij een mailtje namens haar naar zichzelf. Vervolgens belt hij de echtgenote om het ‘goede nieuws’ te vertellen.

Hofmeester wil naar de woestijn om daar te ‘verdwijnen’ (sterven), het lijkt er steeds meer op dat hij de realiteit kwijt is. In één van de vakantiehuisjes in de woestijn vertelt hij Kaisa wat er werkelijk met Tirza en Choukri gebeurt is: nadat hij de vrijpartij gezien had was hij zo razend geworden dat hij Tirza met de pook van de open haard op haar hoofd slaat en Choukri met de kettingzaag ‘snoeit’. De beide lijken heeft hij dezelfde nacht in de tuin begraven

Hij vertelt Kaisa dat hij Tirza zoekt terwijl hij weet dat ze hier niet zal zijn, maar hij twijfelt ook of het allemaal wel waar is. De volgende dag gaat hij met de jeep de woestijn in, hij neemt zich voor om te ‘verdwijnen’ in het zand maar Kaisa wil hem niet loslaten. Ze trekt hem weer mee terug naar het hotel, daar aangekomen krijgt Hofmeester een bericht van zijn vrouw. Ze zegt dat hij zo snel mogelijk thuis moet komen omdat Tirza gevonden is.

Hij gaat drie dagen later inderdaad terug naar Amsterdam, als hij in de straat aankomt ziet hij de echtgenote op hem af komen en hij ziet de pers voor zijn huis. Hij belt Tirza haar mobiel om te zeggen dat ze gevonden is, maar hij krijgt haar voicemail (gebeurde vaker gedurende het verhaal): ‘Hoi, dit is Tirza. Ik ben er even niet. Maar laat maar een leuk berichtje achter.’ (blz. 430, de laatste zin van het verhaal)2 Ervaringsverslag

VerhaalanalyseOpen Plekken

Echt duidelijke open plekken heb ik niet kunnen ontdekken in Tirza, de tijd die het werkelijke verhaal beslaat is namelijk niet zo heel lang. De dingen die anders open plekken geweest waren, werden duidelijk gemaakt door gedetailleerde terugblikken.Psychologisch Perspectief

Het perspectief van Tirza is personaal, en het ligt bij Jörgen Hofmeester omdat de lezer alleen zijn gevoelens en gedachten leest. Van de andere personages zijn alleen hun handelingen bekend.Tijd

De vertelde tijd is vrij kort, allereerst speelt een groot deel zich al af op één bepaalde dag: de dag van Tirza haar eindexamenfeestje. Dan is er het weekend op de Betuwe, en de dag dat Hofmeester Tirza en Choukri wegbrengt naar Frankfurt. In totaal zijn dat vier dagen.

Daarna wordt het onduidelijk, maar in deel drie schrijft Hofmeester in Tirza’s boekje op de datum 10 augustus 2005, hij is dan in Namibië. Het examenfeestje (de eerste dag) is in juni, als ik het zo bekijk beslaat het verhaal ongeveer twee maanden, misschien zelfs nog iets korter.

De verteltijd of de tijd die ik nodig had om Tirza te lezen was ongeveer 25 uur.

Er is in het verhaal sprake van tijdsverdichting, de tijd gaat namelijk sneller dan normaal. Dit kan ik weten omdat er twee maanden verteld worden in een aantal uren.

Het eigenlijke verhaal (exclusief de terugblikken) is chronologisch, de gebeurtenissen volgen elkaar op. De terugblikken zijn echter niet chronologisch.

Terugblikken komen erg veel voor in de roman, ze zijn soms lang en soms kort. De meeste hoofdstukken beginnen in het heden en daarna blikt Hofmeester terug naar het verleden, die stukken zijn meestal van belang om te weten waarom Hofmeester bepaalde gevoelens en emoties heeft op dat moment.

Vooruitwijzingen zijn niet heel duidelijk aanwezig, wat ik wel een vooruitwijzing vind is dat Jörgen en de ‘echtgenote’ niets van Tirza horen als zij in Afrika zou moeten zitten. Als lezer weet je dan nog niet dat Hofmeester haar zelf vermoord heeft, maar je krijgt hierdoor wel een vermoeden dat ze niet meer leeft.MotievenVaderliefde

Jörgen Hofmeester heeft al zijn hoop gevestigd op zijn jongste dochter Tirza, zij is zijn oogappel en het enige wat hij nog over heeft van het goede dat hij ooit bezat. Zijn werk is hij al verloren omdat hij overbodig was, daarom is hij op non-actief gesteld. Zijn vrouw verliet hem voor een jeugdliefde, en zijn oudste dochter Ibi heeft hem voor zijn gevoel ook al verlaten toen zij op haar vijftiende al een seksuele relatie had met de huurder die boven bij de familie Hofmeester woonde. Jörgen gaat echter te ver in zijn liefde voor Tirza, hij wil haar van alles wat meegeven. Hij sleept haar naar zwemles, celloles, leest haar voor uit Tolstoj, en benadrukt wanneer hij kan dat ze hoogbegaafd is. Hij verwacht teveel van haar, met als gevolg dat Tirza de druk niet aankan en een eetstoornis ontwikkelt.

Hofmeester gaat ook dan door met zijn plicht om een modelvader te zijn (zo ziet hij dat) dus hij stuurt Tirza naar een goede kliniek in Duitsland, dat blijkt een juiste beslissing want ze geneest. Daarna lijkt Jörgen’s leven en zijn band met Tirza weer goed te komen, maar wanneer zij thuiskomt met haar Marokkaanse vriend Choukri, die volgens Hofmeester sprekend op Mohammed Atta lijkt, begint Jörgen weer door te draaien. Het overdreven beschermingsgevoel dat hij heeft voor Tirza komt weer terug. Hij kan de realiteit niet onder ogen zien, de realiteit is dat hij afscheid zal moeten nemen van zijn ‘zonnekoningin’.Onmacht

Jörgen Hofmeester heeft veel moeite om zijn dochter los te laten, hij kan niet tegen de onmacht waar hij in verkeert. Zijn dochter is volwassen geworden en gaat haar eigen weg, hij kan haar de reis naar Afrika daarom ook niet verbieden. Hij vindt het erg moeilijk dat ze zo’n eind weggaat, maar het ergste (en ook het beste voorbeeld van de onmacht) is dat ze samen met haar Marokkaanse vriend gaat die sprekend op Mohammed Atta lijkt. Mohammed Atta was de piloot van één van de vliegtuigen die het WTC binnenvloog, hij is dus een terrorist.

Hofmeester vindt dat Mohammed Atta ook (één van) de schuldige(n) is van het verliezen van de één miljoen gulden die zijn ‘hedge fund’ waard was. Na 9/11 ging het niet goed met de economie, daarom is hij zijn geld kwijtgeraakt. Dit geld had hij nu net bij elkaar gespaard voor Tirza.Angst om verlaten te worden / Eenzaamheid

De echtgenote verliet Jörgen voor een jeugdliefde op een woonboot, Ibi verliet haar vader om met een allochtoon een Bed & Breakfast te gaan runnen, en na haar eindexamenfeest zal ook Tirza het ouderlijk huis verlaten om met haar vriend naar Afrika te gaan.Seksualiteit

Dit komt in de meest bizarre vormen voor, namelijk de gewelddadige seksuele spelletjes tussen Jörgen en zijn echtgenote (de verkrachter in het park en de vrouw), bovendien heeft de echtgenote het steeds over het ‘beest’ in Hofmeester dat slaapt.

Vervolgens lezen we over de anale seks die hij had met de illegale werkster uit Ghana, altijd op de bank.

Hofmeester betrapt Ibi op haar vijftiende met de huurder, hij is er getuige van dat ze nogal ruig genomen wordt in het appartementje. Hofmeester ontsteekt in blinde woede wanneer hij dat ziet.

Die woede komt nog een keer terug en dit keer fataal, dit gebeurt wanneer hij ziet hoe Tirza op de keukentafel in het huis op de Betuwe genomen wordt door Choukri. Het gevolg is dat Hofmeester de beide geliefden vermoordt.Tegenvallers

Bijna alles in het leven zit Jörgen Hofmeester tegen. Hij doet zijn best om een modelvader te zijn maar dat valt niet mee, zijn echtgenote verliet hem voor een jeugdliefde en staat na jarenlange afwezigheid ineens voor zijn deur. Niet omdat ze zich gerealiseerd heeft dat ze van hem houdt maar omdat niemand anders haar nog wil, en ze weet dat hij haar niet weg zal sturen. Daar heeft hij te weinig ruggengraat voor. Hij is geschokt geweest toen hij ontdekte dat zijn dochter Ibi een relatie met de huurder had op haar vijftiende, en andere tegenvaller wat Ibi betreft is dat zij hem verliet om in Frankrijk met haar vriend een Bed & Breakfast te gaan runnen. Hofmeester wil bij Tirza dan alles goedmaken wat er in het verleden fout is gegaan, hij leeft voor haar. Het is echter weer een tegenvaller als Tirza als gevolg van de druk die hij haar oplegt om allerlei dingen goed te kunnen, een eetstoornis ontwikkelt. Dat komt langzaam weer goed maar de volgende grote tegenvaller(s) is/zijn dat Tirza naar Afrika op reis zal gaan (zodat Hofmeester haar niet meer kan opvoeden en beschermen, dit heeft hij tot zijn belangrijkste taak gemaakt), en tot overmaat van ramp gaat ze erheen met haar nieuwe Marokkaanse vriend die op uiterlijk gebied een kloon lijkt van Mohammed Atta.

Nog enkele andere tegenvallers in het leven van Hofmeester: het grote geldbedrag dat hij verliest na de aanslagen van elf september 2001, Hofmeester wijst Atta als één van de schuldigen aan. Dit is ook de reden waarom hij Choukri zo haat.

Dan is er nog zijn ‘ontslag’, hij is overbodig geworden bij de uitgeverij en daarom op non-actief gesteld. Hij krijgt gewoon zijn salaris maar hij werkt niet meer, Hofmeester valt dan in een gat, hij weet niet wat hij met zijn vrije tijd aanmoet en hij schaamt zich ervoor dat hij geen werk meer heeft. Daarom gaat hij elke dag naar Schiphol, hij zwaait daar mensen uit die hij niet kent.

Ook wat Ester betreft valt het tegen voor Hofmeester, de vrijpartij wordt niet afgemaakt omdat Tirza hen betrapt, en bij een latere ontmoeting blijkt duidelijk dat hij te hoge verwachtingen heeft van Ester. Hij wil meer van haar dan zij van hem.

In het derde deel wil Hofmeester ‘verdwijnen’, hij wil proberen te sterven maar het meisje Kaisa houdt hem tegen, ze laat hem niet gaan. Kaisa verstoort dus zijn plan, vlak daarna kan hij er niet omheen dat hij terug moet naar Nederland omdat Tirza’s lichaam gevonden is.

De laatste tegenvaller.PersonagesJörgen Hofmeester

Dit is de hoofdpersoon van het verhaal, door zijn ogen beleef je het verhaal en alleen van hem is bekend wat hij denkt en wat hij voelt.

Jörgen is onhandig en verkrampt, hij probeert altijd het goede te doen maar dat lukt hem meestal niet. Dit zijn ook de redenen waarom hij Tirza zo ophemelt, wat hij bij Ibi, zijn echtgenote, bij zichzelf en bij zijn werk fout heeft gedaan wil hij namelijk bij Tirza goedmaken. Hij is hierin zo ver gegaan dat de zin van zijn leven afhangt van Tirza, hij kan haar niet loslaten want een leven zonder haar is ondraaglijk voor hem.

De ontmaskering (bevrijding) van het ‘beest’ binnen de beschaafde Jörgen Hofmeester gaat langzaam, in stappen. Hijzelf heeft geen idee dat hij deze fasen doorloopt, en als lezer heb je dat ook niet direct door. Je ziet alleen die tegenvallers, de meest cruciale tegenvallers hebben met Tirza te maken (haar eetstoornis, dat ze ‘gewoner’ is dan hij gedacht had, en ten slotte dat ze het niet meer nodig vindt om opgevoed te worden). Langzaam aan wordt Hofmeester door zijn jongste dochter, de zonnekoningin, afgewezen, en dat kan hij niet verdragen.

Hij laat zich echter, met name op haar examenfeest, niet kennen en speelt zoals altijd de modelvader. Het gaat echter mis met hem als Tirza niet op komt dagen en zijn echtgenote zich voor gek zet als goedkope slet, ook hij laat zich meeslepen door het beest in hem en hij vergrijpt zich aan de minderjarige Ester in de schuur.

Hofmeester heeft altijd vastgehouden aan acceptatie, dat zou hem wel gelukkig houden, maar in de loop van het verhaal blijkt dit een illusie te zijn.Tirza Hofmeester

De jongste dochter van de ‘echtgenote’ en Jörgen Hofmeester. Ze wordt door haar vader liefkozend ‘zonnekoningin’ genoemd, ze is mooi, ze is slim, maar ze gaat nu ze ouder is ook haar eigen weg. Zo gaat ze nadat ze geslaagd is voor het gymnasium, op wereldreis naar Afrika met haar Marokkaanse vriendje Choukri, dat was in ieder geval het plan maar ze wordt door haar eigen vader vermoord vlak voordat ze zou vertrekken.

Vroeger werd ze van celloles naar zwemles gesleept door haar vader, hij las haar voor uit Tolstoj en Sartre. Er werd druk op haar gelegd, en toen ze ouder werd kon ze al die verwachtingen niet meer aan daardoor ontwikkelde ze een eetstoornis. Daarna begint ze echt ouder te worden en daarmee een eigen leven te leiden, ze wijst dan de opvoedende rol van haar vader af. Uiteindelijk wordt de verlatingsangst van haar vader haar fataal.Ibi Hofmeester

De oudste dochter van Jörgen en de echtgenote, zij zorgde voor de eerste schokkende gebeurtenis voor Jörgen Hofmeester: hij betrapte haar in een vrijpartij met de architect die de bovenverdieping huurt. Ze kwam met hem in contact doordat zij altijd de huur ging innen.

Ze verliet het ouderlijk huis om met haar vriend in Frankrijk een Bed & Breakfast te runnen.De ‘echtgenote’

De (ex)vrouw van Jörgen Hofmeester en moeder van Ibi en Tirza. Ze krijgt geen naam omdat Hofmeester haar niet meer als deel van zijn leven en deel van het gezin beschouwt.

Zij was degene die Jörgen forceerde om kinderen te krijgen, maar ze hield niet zoveel van haar dochters als Jörgen. Ze had haar man in het verleden al vaker verlaten, maar ze kwam altijd weer terug, de laatste keer duurde het jaren. Hofmeester ging daarom verder met zijn leven, en het was nogal een schok voor Tirza en Jörgen dat ze vlak voor het examenfeestje ineens op de stoep staat.

Wat ze wil is niet direct duidelijk, ze doet niets anders dan Jörgen afkraken en benadrukken dat ze er alleen is omdat ze nergens anders heen kan. Het lijkt alsof ze alleen maar duidelijk wil maken dat Hofmeester ‘kapot’ is, maar ook dat haar eigen leven ‘kapot’ is. Ze benadrukt steeds dat ze alleen elkaar nog hebben en dat ze er dus maar het beste van moeten maken, ook al walgen ze van elkaar.Choukri

De Marokkaanse vriend van Tirza, volgens Hofmeester lijkt hij sprekend op de zelfmoordterrorist Mohammed Atta. Deze terrorist was de piloot van het vliegtuig dat de eerste toren van het WTC invloog. Choukri wordt gehaat door Hofmeester, zowel om het eerstgenoemde, als om het feit dat Hofmeester Mohammed Atta als (één van) de schuldige(n) aanwijst voor het verliezen van zijn kapitaal.

Ook hij moet het met de dood bekopen omdat Hofmeester zijn dochter niet los kan laten, hij wordt met de zaagmachine (voor de fruitbomen) in stukjes gezaagd.Ruimte

De ruimtes waarin het verhaal zich afspeelt zijn: het huis van Jörgen Hofmeester in de van Eeghenstraat in Amsterdam, Schiphol, het huis op de Betuwe, en verschillende plekken in Afrika (hotels, de stad, de woestijn, etc.).

De ruimtes versterken het verhaal niet, alleen de woestijn waarin Hofmeester een poging wil doen om te ‘verdwijnen’ versterkt zijn gevoelens. Het zand en de hitte passen wel bij sterfte, je droogt makkelijk uit of je verbrandt zo erg dat je ziek wordt.Thema

Het ware kwaad in onszelf, het ‘beest’ in elke normale burger dat slaapt, het is niet dood.Grondgedachte

De extremisten, met hun relatief kleine aantal, zijn niet gevaarlijk. Het kwaad dat in elke normale burger zit, dat is gevaarlijk.WaarderingTirza is vlot geschreven, het bevat veel dialogen en het blijft daarom levendig ondanks de (soms lange) terugblikken. Het verhaal op zich moest ik even op me laten inwerken, ik vond het best wel een vreemd verhaal, ik terwijl ik het verhaal las helemaal niet door dat het ‘beest’ in Jörgen Hofmeester langzaam bevrijd wordt en de overhand neemt. Pas toen ik dat las in twee verschillende recensies begon ik het te zien.

Het ‘beest’ dat in Jörgen Hofmeester huist zie ik als het kwade van het boek, de duistere kant van het verhaal, en van de normale burger. Daarbij hoort natuurlijk de moord op Choukri en Tirza. Ook de vrijpartij met Ester beschouw ik niet als iets positiefs omdat hij zichzelf even verliest (een teken van de aanwezigheid van het ‘beest’), een opmerking daarbij is wel dat zij zich niet verzet, het komt over alsof ze het niet erg vindt en dat maakt het minder kwaad.

Het goede van het verhaal zit vind ik in het streven van Jörgen om het goede te doen, hij wil het wel iets te graag maar hij het is op zich een goede eigenschap. Over het algemeen vind ik het boek meer op het negatieve geconcentreerd dan op het positieve.Eigenlijk geldt ongeveer hetzelfde voor het ‘sociaal aanvaardbare’ aspect, ik vind het sociaal onaanvaardbaar dat de echtgenote Jörgen zo naar beneden haalt, maar ook dat Jörgen met Ester begint te vrijen, en dat hij zoveel druk heeft gelegd op Tirza toen ze nog jonger was.

Helemaal onacceptabel is natuurlijk weer de moord. Wel sociaal aanvaardbaar is het streven om een goede vader voor Tirza te zijn, als Jörgen hierin niet zo ver ging was er geen probleem geweest.285 woorden3 Verantwoording literaire werken en bronnen(boek) Tirza – Arnon Grunberg, Amsterdam, 2006

(site) Samenvatting van Tirza – Arnon Grunberg, www.scholieren.com

(site) Recensies van Tirza – Arnon Grunberg, www.knipselkranten.nl/literom (LiteRom)4 VerwerkingsopdrachtSchrijf een dagboekgedeelte

Motivatie: Het boek heet Tirza, Tirza speelt een belangrijke rol maar ze is niet de hoofdpersoon van het verhaal. Ik wilde deze opdracht doen omdat ik haar op mijn manier dan verder kon uitlichten.Sms: Hey lieve meid, kom je straks naar me toe? Love u. Choukri

Ik wil wel, maar ik wil m’n vader niet alleen laten. Ik ben de hele week al weg geweest en ik heb het gevoel dat pap zich eenzaam is. Ik geloof dat ik toch maar ga, alleen zorg ik dat ik voor het eten thuis ben, dat vindt hij leuk.

Mama staat voor de deur, wie denkt ze wel dat ze is? Jaren wegblijven, en nu schijnheilig de verloren echtgenote spelen! Ze is gevoelsmatig mijn moeder niet, en dat zal ze ook niet worden. Ik hoop dat pap een beetje normaal doet, ik vind het zo rot als hij heel ongemakkelijk gaat doen. Hij wil altijd alles op zijn manier doen, volgens een van tevoren opgesteld plan ofzo. Soms doet hij teveel zijn best.Heb een leuk feest gehad, ik ben eerst naar Choukri geweest. We waren in slaap gevallen nadat.. Nou ja, we waren te laat. Pap keek ontzettend vreemd toen ik hem aan Choukri voorstelde, alsof hij een geest zag. Hij zal wel dronken geweest zijn want later betrapte ik hem met zijn broek op zijn enkels bij Ester.. Ester nog wel! Ik had het nooit van haar verwacht, stil mens. Ook vond ik m’n vader ontzettend vies, maar volgens mij is hij echt de weg kwijt dus ik ga het maar vergeten. Ik heb Choukri, it’s all that counts.Pap gaat ons naar Frankfurt brengen, maar hij wilde per se met ons naar het huis op de Betuwe. Ik weet niet of ik dat wel zo leuk vind, maar ik doe het voor hem. Oh, een smsje:

Hey schatje, weet je al of je meewilt vanavond? We gaan bijna weg hè!? Ben je er klaar voor? Dikke kus van je Choukri.

We zouden op stap gaan, maar ik heb geen zin. Ik wil nadenken, ik wil weg. Mijn eigen leven leiden. Mijn hoofd zit zo vol gedachten.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

De samenvatting is goed bruibaar alleen heb ik elke keer als Tessa vrijen,vrijpartij of iets dergelijks zei dat moeten vervangen door neuken. Niet omdat ik seksistisch ben maar dat is in deze situaties de meest passende omschrijving omdat vrijen meer de betekenis van een intieme liefkozing heeft, wat in dit boek toch echt niet voorkwam. Zeker niet in de belevenis van de ik-verteller Hofmeester.

12 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het advies niet geheel op maat. Ik zit zelf in 6vwo en voor mij was het boek erg gemakkelijk te lezen. Ik denk dat het verhaal zeer geschikt is voor het eindexamen Havo en eventueel als je genoeg boeken op hoog niveau hebt staan voor VWO.

9 jaar geleden

D.

D.

ik ben het eens met Stephanie. Ik zit nu in 5 havo en kon het boek goed volgen. Dit terwijl ik eigenlijk een beginnend lezer ben.

9 jaar geleden

D.

D.

weet je wat jullie moeten doen, gewoon blowen!

9 jaar geleden

J.

J.

helemaal gelijk dorian

9 jaar geleden

N.

N.

dan kunnen we pas echt genieten

8 jaar geleden

L.

L.

''De verteltijd of de tijd die ik nodig had om Tirza te lezen was ongeveer 25 uur.''

De verteltijd moet worden uitgedrukt in aantal bladzijden ..?

7 jaar geleden