Timboektoe rules! door Carry Slee

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1964 woorden
  • 24 juli 2007
  • 58 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 58 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
221
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Timboektoe rules!
Shadow
Timboektoe rules! door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. Gebeurtenissen
Geef in ongeveer 10 zinnen een samenvatting van het boek:

Na het geslaagde barbecuefeest zijn Isa, Kars en hun vrienden druk bezig om het eilandje in de rivier bij camping Timboektoe om te bouwen tot Love Island. Brian is er met zijn hoofd niet bij. Hij heeft ontdekt dat hij verliefd is op Jules. Is hij soms homo? Jules heeft niets in de gaten, want die maakt zich zorgen over het alcoholisme van zijn vader. Ondertussen komt de toekomst van camping Timboektoe in gevaar. Een ander Nederlands gezin begint vlakbij een grotere camping met veel meer luxe, Paradiso. De dochters van de eigenaar bedenken een gemeen plan om Timboektoe te gronde te richten door geruchten over drugs te op de camping te verspreiden. Hun plan lijkt te slagen. Lukt het de vriendengroep om Timboektoe te redden?

2. Personen
Wie is de hoofdpersoon? Wie zijn de belangrijkste bijpersonen? Beschrijf van belangrijke personen het karakter en (als dat van belang is) het uiterlijk. Maken de personen in het boek een ontwikkeling door? Zoja, welke? Leg je antwoord uit.


De hoofdpersonen van het boek zijn Isa en Kars. Zij hebben samen met hun ouders een camping in Frankrijk die ze Timboektoe genoemd hebben. Hun vader Ad is de baas van de camping, en is in dit boek een beetje chagrijnig omdat het niet zo goed met de camping gaat.
Isa en Kars zijn ongeveer onze leeftijd en zijn allebei erg aardig en behulpzaam. Isa weet altijd precies hoe ze de dingen aan moet pakken, maar daar is Kars niet zo goed in, en hij raakt snel in paniek. De oma van Isa en Kars woont ook bij hun op de camping, en is erg geduldig met luisteren naar de kinderen, en wil ze graag helpen. Er zijn ook heel veel bijpersonen in het boek die allemaal vrienden van Isa en Kars zijn, en op de camping staan. Justin, de jongen waar Isa verliefd op is. Annabel, de beste vriendin van Isa. Edgar, een goede vriend van Kars. Brain, is het broertje van Edgar. In het boek ontdekt hij dat hij verliefd is op Jules. Hij ligt erg met zichzelf in de knoop om het idee dat hij homo is. Als hij met Jules gaat kamperen denkt hij dat Jules hem ook leuk vind. Daarom besluit hij aan Jules te vertellen dat hij verliefd op hem is. Maar als hij dat doet wordt Jules heel kwaad, en loopt Brain weg. Jules, is een jongen die in de buurt van de camping woont en op de camping werkt. Hij is het vriendje van Nona. Hij slaapt op de camping vanwege problemen thuis. In het boek maakt hij het uit met Nona, omdat hij niet meer verliefd op haar is. Nona, is een goede vriendin met Isa, en de vriendin van Jules. De vader van Jules is alcoholist en zit in een afkick kliniek. Valerie en Anouk zijn de 2 meisjes die door allemaal vuile streken uit te halen, de camping van Isa en Kars failliet willen laten gaan.

3. Plaats
Beschrijf waar het verhaal zich afspeelt. Als het verhaal zich in een ander land afspeelt, beschrijf dan ook wat je te weten komt over dat land.

Het verhaal speelt zich af in Frankrijk, op een camping. Het is een camping die midden in de natuur ligt. Het is niet een hele luxe camping, maar Kars en Isa hebben zelf met de rest van de timboektoe crew een disco gemaakt, en zijn nu bezig een Love Island te maken op een eilandje naast de camping. Timboektoe ligt in een natuurlijke omgeving met veel bergen, en een rivier die achter de camping stroomt. De camping ligt vlakbij een klein dorpje waar Isa en Kars heen gaan om boodschappen te doen.

4. Tijd
Wanneer speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat? Hoelang is de verteltijd? Hoelang is de vertelde tijd? Is er in het boek sprake van opvallende tijdversnelling of tijdvertraging? Wordt alles vertelt in chronologische volgorde (de volgorde waarin het is gebeurt) of door elkaar? Zijn er flashbacks?

Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Dat weet ik omdat er in het boek computers met internet voorkomen, en er veel wordt gebeld met mobiele telefoons. Ik heb het boek in 2 dagen gelezen, maar het was in het weekend. Normaal zou de verteltijd ongeveer het dubbele zijn voor mij. De vertelde tijd is ongeveer 2 maanden. Er zijn in het boek wel wat voorbeelden van tijdvertraging, maar niet van tijdversnelling. De belangrijke dingen die in het boek gebeuren worden langzaam en uitvoerig beschreven, en de andere gebeurtenissen worden gewoon in normale snelheid verteld. Het verhaal wordt wel in chronologische volgorde verteld, maar omdat dit het derde deel is van een serie, kom je wel midden in een doorlopend verhaal terrecht. Er zijn wel flashbacks in het boek, en die zijn vaak gebaseerd op de gedachten van personen uit het boek die denken aan gebeurtenissen die eerder gebeurt zijn.

5. Begin
Hoe begint het verhaal (met een inleiding, bij het begin van de eigenlijke gebeurtenissen of ergens middenin de gebeurtenissen?

Dit boek is het derde deel van de serie Timboektoe, dus je valt eigenlijk wel een beetje in het verhaal. Het is dus handig als je eerst de twee delen daarvoor leest, maar het is niet zo dat je het verhaal niet begrijpt als je dat niet doet. Het boek heeft wel een duidelijke inleiding, waardoor je de draad zo op kunt pakken.

6. Probleem en afloop
Wat is het belangrijkste probleem? Heeft het boek een goede of een slechte afloop, of iets daar tussenin? Leg uit waarom je dat vind.

Het probleem in dit boek is dat Brian heeft ontdekt dat hij verliefd is op Jules. Hij wil het eerst aan niemand vertellen, maar als Jules het uit maakt met zijn vriendin Nona, en hem vraagt of hij een paar dagen met hem gaat kamperen, denkt Brian dat Jules hem ook leuk vind. Daarom besluit hij aan Jules te vertellen dat hij verliefd op hem is. Maar Jules reageert niet zoals hij verwacht, en wordt woedend. Brian heeft er spijt van dat hij het heeft verteld, omdat Jules het misschien wel aan iedereen zal vertellen en ze hem allemaal uit zullen lachen.
In zijn paniek pakt hij één van de kano’s waarmee ze weg zijn gegaan, en vaart naar het gevaarlijke gedeelte van de rivier, waar je niet mag varen. Daar komt hij in een gevaarlijke stroming terecht, en hij slingert uit zijn boot. Hij komt met zijn hoofd tegen de kant en raakt even buiten bewustzijn. Maar hij weet zichzelf boven water te houden en uit de stroming te klimmen. Maar hij kan niet meer lopen dus moet wachten tot ze hem komen zoeken.

Het probleem heeft wel een goede afloop. Zijn vrienden komen Brian inderdaad zoeken, en vinden hem nadat ze de politie hebben ingeschakeld met een helikopter. Jules heeft aan niemand vertelt wat er tussen hen en Brian is gebeurd, en legt het later na een lang gesprek met Brian weer bij hem. Ze besluiten gewoon vrienden te blijven en aan niemand te vertellen wat er is gebeurd.

Het boek heeft een gesloten einde, en er zit wel een soort van einde in. Het is wel een verhaal waar nog een vervolg op zou kunnen komen, maar het einde van dit deel is wel gesloten. Het boek is realistisch geschreven, wat in het boek gebeurd kan ook in het echt gebeuren.
Het komt erg geloofwaardig over, waardoor het ook boeiend is.

7. Perspectief
Vanuit welk perspectief is het boek geschreven? Blijft het perspectief in het hele boek hetzelfde of wisselt het?

Het perspectief veranderd steeds. Soms wordt het verhaal door de ogen van een van de hoofdpersonen verteld, en soms wordt het verhaal in de derde persoon vertelt.

8. Titel
Welke betekenis heeft de titel?

De titel slaat op een uitspraak die de crew van Timboektoe doet aan het begin van het boek als er in de buurt van Timboektoe een nieuwe camping wordt geopend, met veel meer luxe. De crew van Timboektoe vindt dat hun camping mooier gelegen is en veel gezelliger is. Daarom zeggen ze Timboektoe rules. Dit is de reden waarom het boek zo heet.

9. Thema
Als je het thema beschrijft, noteer je in enkele woorden waar het boek voor jou over gaat. Het thema is het ‘diepere onderwerp’.

Het boek gaat voor mij over het belang van vriendschap, en de soms onmogelijke liefde.

10. Beoordeling
Beschrijf wat je zelf vond, bijvoorbeeld: is het boek interessant, spannend, makkelijk te lezen, leuk, goed, zielig, net echt? Geef argumenten.

Ik vond het een leuk boek om te lezen. Het is wel een makkelijk boek om te lezen, en omdat het spannend is wil je het zo snel mogelijk uit lezen.

- Onder het lezen werd ik af en toe wel wat meegesleept in het
boek, omdat het erg spannend is en je graag wilt weten hoe het
verder gaat.
- Het verhaal is wel realistisch , omdat het echt gebeurd kan zijn,
zo echt wordt het vertelt.
- De opbouw van het verhaal is vrij verrassend. Het begint
heel normaal, maar later wordt het wel spannend.
- Ik vind het verhaal wel origineel, omdat er volgens mij niet veel
verhalen zijn die gaan over jongeren die een camping hebben.
- Het verhaal is in een makkelijke stijl geschreven. Het is wel
modern geschreven, want er komen veel worden uit het engels
in voor.

* extra uitgebreide samenvatting

Na het grote succes van het barbecuefeest zijn Isa, Kars en hun vrienden druk bezig om het eilandje in de rivier bij Camping
Timboektoe om te bouwen tot Love Island. Brian is er met zijn hoofd niet bij. Hij heeft ontdekt dat hij verliefd is op Jules. Is hij homo! Hoe kan hij zijn vriend nu nog onder ogen komen? Jules heeft niets in de gaten, want die maakt zich zorgen over zijn vader die alcoholist is.
Intussen komt de toekomst van Camping Timboektoe in gevaar, een ander Nederlands gezin begint vlakbij een veel luxere camping Paradiso. De dochters van de eigenaar bedenken een gemeen plan om de camping gasten van Timboektoe naar hun camping te krijgen.Anouk versiert Kars om zo informatie te krijgen over Timboektoe. Daarna verspreiden ze valse geruchten, via SMS, over een drugseiland (Love Island). Als de gasten dit te weten komen willen ze meteen weg en dan is er maar een camping in de buurt waar ze terecht kunnen, Paradiso. Ook de ouders van Marco en Linda willen meteen weg , naar Paradiso. Ze zijn een belangrijke familie op de camping, en veel andere gasten volgen hun voorbeeld. Ondertussen is Jules samen met Brian een kanotocht naar een andere camping aan het maken. Als Brian, Jules verteld dat hij verliefd op hem is. Jules reageert heel heftig, hij loopt weg. Brian is zo erg geschrokken dat hij in zijn eentje gaat varen. Hij is er niet met zijn hoofd bij en komt in een gevaarlijk stuk rivier terecht. Hij valt uit de kano, komt met zijn hoofd tegen een steen en raakt buiten bewustzijn. Hij kan niet meer lopen, en hoopt dat zijn vrienden hem gaan zoeken. Als zijn vrienden, Kars en Isa, hem zoeken vinden ze een mobieltje. Als ze Brian vinden is hij er slecht aan toe. Ze brengen ze hem zo snel mogelijk maar het ziekenhuis. Kars en Isa hebben Anouk en Valerie op de plek, waar ze die mobiel hebben gevonden, zien zoeken, ze verdenken ze hen. Ze gaan ze naar hun camping, Paradiso. Als ze het mobieltje terugbrengen herkent hun vader het mobieltje. Daardoor worden de twee ontmaskerd. Alle gasten komen weer terug naar Timboektoe, en ook Brian komt weer uit het ziekenhuis. Er komt weer een barbecue, en ze vieren met z’n allen dat Brian weer thuis is, en dat alle gasten weer terug zijn gegaan naar Timboektoe.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

vanaf welke leeftijd mag je het boek lezen

4 jaar geleden

Andere verslagen van "Timboektoe rules! door Carry Slee"